Pinta Image editor: Ενα απλοικό εργαλείο για επεξεργασία εικόνας

vagrale13 | Παρ, 02/18/2011 - 15:05 | 3' | 7

Το Pinta Image editor, όπως φαίνεται και από την ονομασία του, είναι μια ανοιχτού κώδικα εφαρμογή για επεξεργασία εικόνας και φωτογραφίας. Στην ουσία, είναι κάτι αντίστοιχο με την εφαρμογή Paint.NET, ή αν προτιμάτε μια πιο απλουστευμένη εναλλακτική λύση του GIMP

 

http://img580.imageshack.us/img580/9757/pinta.png 


Το Pinta δημιουργήθηκε από έναν υπάλληλο της Novell, τον Jonathan Pobst, και μάλιστα οπως αναφέρει, το δημιούργησε κατά τη διάρκεια των διακοπών του! Είναι γραμμένο σε C# (Mono) και GTK# με αποτέλεσμα να μπορεί να τρέξει σε όλες τις πλατφόρμες που υποστηρίζει το Mono.

Το Pinta προβλέπει απεριόριστα επίπεδα για αναίρεση/ακύρωση αναίρεσης, ενώ περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα κοινών εργαλείων όπως: πινέλο, μολύβι, σχήματα, γόμα, καθώς και πολλές ακομα επιλογές. Για παράδειγμα, περιλαμβάνει Προσαρμογές, όπως Αντιστροφή, Σέπια, Ασπρόμαυρο, και αυτόματο επίπεδο. Επιπλέον μπορείτε να επεξεργαστείτε πολλές εικόνες ταυτόχρονα, να προσθέσετε πολλά εφε πινέλου και να αφαιρέσετε εύκολα πολλά αντικείμενα απο την εικόνα.

Το Pinta απευθύνεται περισσότερο σε χρήστες που θέλουν να κάνουν επεξεργασία μιας εικόνα ή φωτογραφίας, χωρίς να είναι απαραίτητο να γνωρίζουν από γραφιστική, μιας και η ίδια εφαρμογή είναι απλή στη χρήση της! Μετά την εγκατάσταση του, με την πρώτη κιόλας δοκιμή, δείχνει πόσο φιλική είναι προς το χρήστη, μια και δεν χρειάζεται να περιμένετε να φορτώσει η εφαρμογή για να ανοίξει, όπως π.χ. στo Gimp. Θα έχετε την ευχάριστη έκπληξη να δείτε το Pinta να ανοίγει στη στιγμή.

Γενικά, είναι μια εφαρμογή πολύ ελαφριά για τον υπολογιστή (παρότι χρησιμοποιεί Mono), αρκετά εύχρηστη, με αρκετές επιλογές, αν και σε μελλοντικές εκδόσεις θα προστεθούν και άλλες επιλογές. Είναι μια πολύ καλή λύση για κάποιον χρήστη όπου θέλει να κάνει επεξεργασία μιας εικόνας εύκολα και γρήγορα.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

παιδια κατι αντιστοιχο του photoshop υπαρχει?
αν βρω κατι που θα κανει τη δουλεια του photoshop θα μειωθει κατα πολλη η χρηση των windows απο μενα
HELP ME PLS

Το μόνο μειωνέκτημα του Gimp προς το παρόν είναι ότι δεν υποστηρίζει CMYK παρά μόνο RGB. Οπότε εάν είσαι γραφίστας που συνεργάζεται με τυπογραφείο για την παραγωγή φυλλαδίων, εντύπων κ.τ.λ., το PhotoShop είναι μονόδρομος... Για κάθε άλλη εργασία (π.χ. μόνο ψηφιακή εκτύπωση όχι offset, web design κ.τ.λ.) το Gimp είναι απλά τέλειο...!!!

Έχω την εντύπωση ότι με  wine μπορείς να εργασθείς με photoshop και στο Linux

 

για δες εδώ.

apkoutsou]Το μόνο μειωνέκτημα του Gimp προς το παρόν είναι ότι δεν υποστηρίζει CMYK παρά μόνο RGB. Οπότε εάν είσαι γραφίστας που συνεργάζεται με τυπογραφείο για την παραγωγή φυλλαδίων, εντύπων κ.τ.λ., το PhotoShop είναι μονόδρομος... Για κάθε άλλη εργασία (π.χ. μόνο ψηφιακή εκτύπωση όχι offset, web design κ.τ.λ.) το Gimp είναι απλά τέλειο...!!!

Καλησπέρα, νομίζω ότι το έχουμε αναφέρει ξανά:

Υπάρχει το Separate+, ένα plug-in του Gimp που σου επιτρέπει να μετατρέψεις μια εικόνα σε CMYK layers:

http://www.registry.gimp.org/node/471

Επίσης, το Gimp ειναι για επεξεργασία εικόνας. Όχι για σελιδοποίηση (DTP) φυλλαδίων, περιοδικών κλπ.

Για DTP υπάρχει το Scribus που υποστηρίζει ενδογενώς το CMYK... :)

Πολύ χρήσιμο πρόγραμμα για απλές διαδικασίες που πολλές φορες δεν είναι τόσο εύκολο να γίνουν απο το gimp αφου δεν προορίζεται για απλά πράγματα.Όντως θυμίζει αρκετά το paint.NET - ως προς την χρηστικότητα κυρίως-

για απλές εργασίες στο γραφείο θα με βόλευε (σκανάρω χάρτες και στην συνέχεια τους πάω autocad) αλλά και σε αυτό όπως και στο fotografix δεν βρίσκω επιλογή για σκανάρισμα .