Auter: απλή εφαρμογή για μοντάζ βίντεο

Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) | Τετ, 02/09/2011 - 09:23 | 4'

Το Linux είναι από πολλές απόψεις το ιδανικό λειτουργικό σύστημα, τουλάχιστον κατά τη γνώμη του γράφοντος. Έχει όμως και μειονεκτήματα, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι για κάποιες κατηγορίες εφαρμογών δεν υπάρχουν αντίστοιχου επιπέδου προγράμματα με τα Windows ή το OS X. Ρωτήστε π.χ. έναν επαγγελματία βίντεο για κάτι αντίστοιχο του Premiere ή του Final Cut. Φυσικά, τα πράγματα δεν είναι τραγικά: υπάρχει το Kdenlive για επεξεργασία βίντεο, καθώς και διάφορες άλλες επιλογές που έχουμε περιγράψει εδώ. Όμως δεν κάνουν όλες την ίδια δουλειά ούτε είναι του ίδιου επιπέδου, κι αυτό έχει τις γνωστές αναπόφευκτες συνέπειες.

Αυτό το πρόβλημα, την έλλειψη ανταγωνισμού για το Kdenlive, υπόσχεται να λύσει το Auter. Πρόκειται για μια νέα εφαρμογή μη γραμμικής επεξεργασίας βίντεο για το Linux που είναι ακόμα σε alpha έκδοση αλλά αναπτύσσεται ταχύτατα!
 

Το Auter είναι γραμμένο με τη βιβλιοθήκη PyQt (δηλαδή Python με Qt γραφικό περιβάλλον) και βασίζεται στο Mplayer και το «αδελφάκι» του, το mencoder. Χάρη στο τελευταίο, με το Auter μπορείτε να επεξεργαστείτε βίντεο οποιουδήποτε είδους: MPEG4, WMV, H264, Theora, Webm, 3gp κλπ

Η εφαρμογή διαφημίζει ως βασικά χαρακτηριστικά της την ταχύτητα και την σταθερότητα, δύο χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα στην επεξεργασία βίντεο. Για να πετύχει την σταθερότητα του Auter, η ομάδα ανάπτυξης προτίμησε την εύκολη οδό: επικεντρωθηκε στις βασικές και μόνο λειτουργίες, οπότε μην περιμένετε να βρείτε ιδιαίτερα εφέ και εξεζητημένες δυνατότητες εδώ. Το Auter προσφέρει απλώς τα βασικά για να κάνετε μοντάζ: εισαγωγή βίντεοκλιπ, επεξεργασία (cut/copy/paste/split) και εξαγωγή σε AVI.
 

Στα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του Auter, η αυτόματη αποθήκευση (σε XML format) για τους ξεχασιάρηδες. Κι επειδή η δουλειά γίνεται σε XML, μπορείτε να στέλνετε εύκολα τη δουλειά σας σε συνεργάτες.

Η εγκατάστασή του ειναι πανεύκολη, μια και στο website του Auter θα βρείτε πακέτα για Fedora, Ubuntu, Debian και Arch Linux. Απαιτεί να έχετε εγκαταστσει PyQt4, mplayer και mencoder. Στο Fedora π.χ. κατεβάσαμε το πακέτο στο σκληρό δίσκο και μετά το εγκαταστήσαμε με την εντολή:
sudo yum install auteur-0.1a6-1.noarch.rpm

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)