Kile: επεξεργαστής για κείμενα LaTeX

Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) | Τρί, 02/08/2011 - 09:13 | 3' | 7

Το LaTeX είναι μια δημοφιλής γλώσσα για στοιχειοθεσία, μορφοποίηση και layout εγγράφων που χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στην ακαδημαϊκή κοινότητα για την συγγραφή εργασιών αλλά και σε αρκετούς εκδοτικούς οργανισμούς. Μπορείτε να γράψετε κείμενα σε LaTeX (και στα Ελληνικά) σε έναν απλό κειμενογράφο γράφοντας απευθείας markup εντολές αλλά είναι πολύ πιο εύκολο να χρησιμοποιήσετε έναν ειδικό editor που καταλαβαίνει τη γλώσσα και σας εμφανίζει μια πιο κατανοητή μορφή της ή εργαλεία για να επιταχύνετε τη συγγραφή του κειμένου. Ένας τέτοιος editor είναι ο Kile.

LinuxInside: o Kile στοιχειοθετεί ένα μαθηματικό κείμενο 

Ο Kile είναι ουσιαστικά το IDE (περιβάλλον ανάπτυξης) για όσους γράφουν LaTeX (και τους αρέσει το KDE)... Σας γλυτώνει τον χρόνο που θα δαπανούσατε για να μάθετε τις εντολές του LaTeX, βοηθώντας σας με την αυτόματη εισαγωγή εντολών, τον συντακτικό χρωματισμό ενώ δίνει μια συνολική άποψη της δομής του εγγράφου. Καθώς γράφετε μπορείτε να πάρετε μια γεύση του τελικού εγγράφου, αλλά και να το εξάγετε απευθείας σε αρχεία Postscript, PDF ή HTML.

H εφαρμογή αναπτύσσεται εδώ και χρόνια και έχουν γίνει δεκάδες διορθώσεις ώστε σήμερα να θεωρείται απόλυτα σταθερή. Οι νεοφώτιστοι στο LaTeX μπορεί να απορήσουν γιατί δεν υπάρχει real-time preview ή έστω ένας γραφικός τρόπος επεξεργασίας. Όμως η ουσία δεν είναι εκεί. Το LaTeX φτιάχτηκε για τον απόλυτο έλεγχο πάνω στο έγγραφο, και ο μόνος τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι να προσθέσετε με το χέρι κάθε εντολή και στοιχείο που χρειάζεστε στο κείμενο. Το Kile σας διευκολύνει προσφέροντας πάνελ με έτοιμα σύμβολα που μπορείτε να εισάγετε στον κώδικα του εγγράφου με ένα κλικ, ενώ ο συντακτικός χρωματισμός και η απόκρυψη κομματιών κώδικα βοηθά στην αποφυγή λαθών.

Η εγκατάσταση του είναι πανεύκολη, αφού θα το βρείτε στα αποθετήρια κάθε διανομής Linux. Απλώς ψάξτε για Kile και εγκατεστήστε το σχετικό πακέτο...

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Η Latex είναι εκπληκτική, έχω να γράψω απο το Παν/μιο αλλα θα μπω στο πειρασμό να γράψω για να δοκιμάσω το Εργαλέιο Laughing

Χαίρεται και από εμένα.Έχω την εξής απορία και δεν μπορώ να βρω λύση.Έχω εκγαταστήσει τα ubuntu 10.10 laptop edition στο λαπτοπ μου και το kile εμφανίζεται όπως και στο παλιό μου pc δηλαδή με γκρι φόντο και όλα φαίνονται μια χαρά.Έβαλα την έκδοση του περιοδικού ultimate gamers αλλά και την απλή ultimate 2.8 και όταν κάνω εγκατάσταση το kile μου βγάζει ένα απαίσιο έντονο μπλε και επίσης αριστερά στην εργαλειοθήκη που έχει τα symbols , latex κλπ τα γράμματα αχνοφαίνονται.Κοινώς από άποψη εμφάνισης απαράδεκτα!!!Πάω settings -> configure kile->...κάνω αλλαγές στην εμφάνιση αλλά μου είναι δύσκολο να το αλλάξω και ιδιαίτερα δεν μπορώ να βρω που κάνω τα γράμματα πιο σκούρα να μην αχνοφαίνονται.Μπορώ να βάλω μια πιο παλιά έκδοση του kile?
Περιμένω συμβουλές σας!
Σας ευχαριστώ

alcamus06]Χαίρεται και από εμένα.Έχω την εξής απορία και δεν μπορώ να βρω λύση.Έχω εκγαταστήσει τα ubuntu 10.10 laptop edition στο λαπτοπ μου και το kile εμφανίζεται όπως και στο παλιό μου pc δηλαδή με γκρι φόντο και όλα φαίνονται μια χαρά.Έβαλα την έκδοση του περιοδικού ultimate gamers αλλά και την απλή ultimate 2.8 και όταν κάνω εγκατάσταση το kile μου βγάζει ένα απαίσιο έντονο μπλε και επίσης αριστερά στην εργαλειοθήκη που έχει τα symbols , latex κλπ τα γράμματα αχνοφαίνονται.Κοινώς από άποψη εμφάνισης απαράδεκτα!!!Πάω settings -> configure kile->...κάνω αλλαγές στην εμφάνιση αλλά μου είναι δύσκολο να το αλλάξω και ιδιαίτερα δεν μπορώ να βρω που κάνω τα γράμματα πιο σκούρα να μην αχνοφαίνονται.Μπορώ να βάλω μια πιο παλιά έκδοση του kile?
Περιμένω συμβουλές σας!
Σας ευχαριστώ

Καλησπέρα, alcamus06,

η έκδοση του Ultimate που δώσαμε στο DVD του 1ου τεύχους ειναι για gamers. Γι' αυτό έχει όλα αυτά τα περίεργα χρώματα και φρου-φρου.

Σου προτείνω να βάλεις μια άλλη διανομή για τις καθημερινές δουλειές. Εναλλακτικά, μπορεις να κάνεις κάτι πιο απλό στο ultimate:

Πηγαίνεις στο μενού Διαχείριση -> Προτιμήσεις -> Εμφάνιση του Gnome και επιλέγεις ένα άλλο, πιο απλό, γραφικό θέμα, και λογικά ξενοιάζεις.

Δημήτρη ευχαριστώ για την απάντηση αλλά δεν φταίει αυτό.Βασικά επειδή είχα πάντα μια έκδοση των ultimate έβαλα την 2.8 όχι για gamers.Το σπαστικό αυτό μπλε είναι και στην απλή έκδοση και επειδή το έψαξα πολύ έχουν αρκετοί πρόβλημα με το συγκεκριμένο θέμα.Αλλάζω το βασικό θέμα,σχεδόν όλες οι εφαρμογές δουλεύουν με το νέο θέμα εκτός από το kile και κάποια άλλα προγράμματα.Το θέμα μου είναι πως αν βάλω ένα ανοιχτόχρωμο θέμα αχνοφαίνονται τα εργαλεία αριστερά ενώ αν βάλω ένα σκούρο το θέμα προσωρινά λύνεται.Άντε και αλλάζω θέμα και βάζω ένα σκουρόχρωμα δεν πειράζει.Το πρόβλημα όμως είναι πως ακόμη και αν αφήσω το σκουρόχρωμο θέμα την επόμενη φορά που θα πάω να ανοίξω το kile θα μου εμφανιστεί ξανά με το έντονο αυτό σπαστικό μπλε σαν να μην κρατάει το kile το βασικό θέμα παρά μόνο αν το αλλάξω την στιγμή που είναι ανοιχτό.Μετά το μπλε ξανά.Τέλος πάντων τι να κάνουμε δε πειράζει.Προσπάθησα να βρω και λύση στο google,λένε πολύ ότι έχουν πρόβλημα με το μπλε αυτό αλλά για διάφορα άλλα προγράμματα και δεν μπόρεσα να βρω λύση.Δεν ξέρω και πως δουλεύει στην φόρμα αυτή η επισύναψη αρχείων για να βάλω φωτογραφίες να δεις τι πρόβλημα έχω.

(οι φωτό μου είναι στο /home/alcamus06/file1.png - πάω στο εικονίδιο παραπάνω insert image βάζω url αυτό που έγραψε πριν και δεν δουλεύει , καμιά πρόταση για να σου στείλω και φωτό να δεις ; ).Ευχαριστώ!

alcamus06]Δημήτρη ευχαριστώ για την απάντηση αλλά δεν φταίει αυτό.Βασικά επειδή είχα πάντα μια έκδοση των ultimate έβαλα την 2.8 όχι για gamers.Το σπαστικό αυτό μπλε είναι και στην απλή έκδοση και επειδή το έψαξα πολύ έχουν αρκετοί πρόβλημα με το συγκεκριμένο θέμα.Αλλάζω το βασικό θέμα,σχεδόν όλες οι εφαρμογές δουλεύουν με το νέο θέμα εκτός από το kile και κάποια άλλα προγράμματα.Το θέμα μου είναι πως αν βάλω ένα ανοιχτόχρωμο θέμα αχνοφαίνονται τα εργαλεία αριστερά ενώ αν βάλω ένα σκούρο το θέμα προσωρινά λύνεται.Άντε και αλλάζω θέμα και βάζω ένα σκουρόχρωμα δεν πειράζει.Το πρόβλημα όμως είναι πως ακόμη και αν αφήσω το σκουρόχρωμο θέμα την επόμενη φορά που θα πάω να ανοίξω το kile θα μου εμφανιστεί ξανά με το έντονο αυτό σπαστικό μπλε σαν να μην κρατάει το kile το βασικό θέμα παρά μόνο αν το αλλάξω την στιγμή που είναι ανοιχτό.Μετά το μπλε ξανά.Τέλος πάντων τι να κάνουμε δε πειράζει.Προσπάθησα να βρω και λύση στο google,λένε πολύ ότι έχουν πρόβλημα με το μπλε αυτό αλλά για διάφορα άλλα προγράμματα και δεν μπόρεσα να βρω λύση.

Αν έχω καταλάβει σωστά το πρόβλημα είναι ότι χρησιμοποιείς μια διανομή με GNOME (και custom theme) ενώ το Kile ειναι μια εφαρμογή του KDE. Λογικά πρέπει να εγκαταστήσεις το systemsettings του KDE4 (http://apt.ubuntu.com/p/systemsettings). Τρέξε το από το System > Preferences > SystemSettings και στο Style > Applications > Widget style, επέλεξε GTK+. Στα χρώματα Colors, επέλεξε τα χρώματα που ταιριάζουν σε εσένα. Το ίδιο μπορεις να κάνεις και για τα εικονίδια και τις γραμματοσειρές.

alcamus06]Δεν ξέρω και πως δουλεύει στην φόρμα αυτή η επισύναψη αρχείων για να βάλω φωτογραφίες να δεις τι πρόβλημα έχω.

(οι φωτό μου είναι στο /home/alcamus06/file1.png - πάω στο εικονίδιο παραπάνω insert image βάζω url αυτό που έγραψε πριν και δεν δουλεύει , καμιά πρόταση για να σου στείλω και φωτό να δεις ; ).Ευχαριστώ!

Το insert image ειναι για να εισάγεις ένα url από μια τοποθεσία στο Internet (κάποια υπηρεσία φιλοξενίας όπως το ImageShack ή το Picassa) όπου έχεις ανεβάσει κάποια εικόνα. Το /home/alcamus06 κλπ ειναι τοπική διαδρομή στο PC σου, γι' αυτό δεν εμφανίζεται. Πήγαινε στο imageshack.us και ανέβασε εκεί την εικόνα σου. Κάνε copy το direct url που θα σου εμφανίσει και κάντο paste στο πεδίο URL (που εμφανίζεται όταν κάνεις κλικ στο κουμπάκι Insert Image).

Δημήτρη ( επιτρέπεται  ο ενικός ; ) τι να πω ; και χίλια ευχαριστώ δεν θα είναι αρκετά!!!Απλά θα σου πω πως με έσωσες από άλλο ένα ακόμη φορμάτ και ουσιαστικά από ενδεχόμενη αλλαγή διανομής.Κάτι τελευταίο σε παρακαλώ.Το systemsettings του KDE4 το βρήκα από κέντρο λογισμικού ubuntu γιατι όταν πάτησα στο link που έδωσες παραπάνω μου γράφει : " you don't seem to be running Ubuntu".Γνωρίζεις γιατί ; εγώ νόμιζα πως η ultimate έκδοση και από ότι είχα διαβάσει είναι πάνω σε ubuntu.
Και πάλι χίλια ευχαριστώ!!!

alcamus06]Δημήτρη ( επιτρέπεται  ο ενικός ; ) τι να πω ; και χίλια ευχαριστώ δεν θα είναι αρκετά!!!Απλά θα σου πω πως με έσωσες από άλλο ένα ακόμη φορμάτ και ουσιαστικά από ενδεχόμενη αλλαγή διανομής.

Μην ακούω για format...θα σε βάλω τιμωρία :)

alcamus06]
Κάτι τελευταίο σε παρακαλώ.Το systemsettings του KDE4 το βρήκα από κέντρο λογισμικού ubuntu γιατι όταν πάτησα στο link που έδωσες παραπάνω μου γράφει : " you don't seem to be running Ubuntu".Γνωρίζεις γιατί ; εγώ νόμιζα πως η ultimate έκδοση και από ότι είχα διαβάσει είναι πάνω σε ubuntu.
Και πάλι χίλια ευχαριστώ!!!

Ενδιαφέρoν, γιατί και εγώ ξέρω ότι το Ultimate ειναι ουσιαστικά Ubuntu.
Όμως, εφόσον συμβαίνει αυτό που αναφέρεις, υποθέτω ότι οι τύποι του Ultimate αλλάζουν κάτι στο remaster τους, το οποίο όμως είναι απαραίτητο από το apps.ubuntu.com. Εδώ που τα λέμε, δεν αποκλείεται μια και το Ultimate φαίνεται και αρκετά διαφορετικό...