Ubuntu Tweak: ρυθμίστε τα πάντα στο Gnome!

Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) | Παρ, 02/04/2011 - 09:11 | 4'

Το Gnome είναι το ένα από τα δύο δημοφιλέστερα γραφικά περιβάλλοντα για το Linux, αλλά ένα από τα αμφιλεγόμενα σημεία του είναι η σχετική ένδεια επιλογών και ρυθμίσεων. Οι developers του Gnome θεωρούν ότι η απλότητα είναι σημαντική και ότι το περιβάλλον εργασίας πρέπει να έχει στάνταρ προεπιλογές αντί για ένα εκατομμύριο διαφορετικά checkboxes, αλλά κάποιοι άλλοι χρήστες βρίσκουν αυτή τη λογική αδικαιολόγητα περιοριστική. 

Το Ubuntu Tweak απαντά σε αυτή την έλλειψη, διευκολύνοντας την ρύθμιση κρυμμένων επιλογών του Gnome και του Ubuntu. Η ανάπτυξή του ξεκίνησε από την εποχή του Ubuntu Feisty (το 2007) και συνεχίζεται αδιάκοπα μέχρι σήμερα. Για να εγκαταστήσετε την τελευταία έκδοσή του, ή θα πάρετε το deb πακέτο από εδώ ή θα προσθέσετε το PPA αποθετήριο του. Η δεύτερη επιλογή προφανώς είναι προτιμότερη για να ενημερώνεται αυτόματα το πρόγραμμα όταν βγαίνουν νέες εκδόσεις. Αυτό γίνεται από το μενού Σύστημα > Διαχείριση > Πηγές Λογισμικού. Εκεί, στην καρτέλα "Other Software" θα κάνετε κλικ στο Add για να γράψετε ppa:tualatrix/ppa.  Κατόπιν, το βρίσκεται και το εγκαθιστάτε είτε με apt-get είτε από το Κέντρο Λογισμικού ως Ubuntu Tweak.



Μόλις τρέξετε το Ubuntu Tweak, θα διαπιστώσετε ότι το περιβάλλον του είναι λογικά διαρυθμισμένο. Με ένα μενού-δέντρο με εικονίδια στα αριστερα, ταξινομεί τις ρυθμίσεις ανά κατηγορίες (Applications, Startup, Desktop, Personal, Security, κλπ). Υπάρχουν δεκάδες επιλογές που αυξάνονται συνεχώς. Απλά απλά πράγματα όπως για τη διαχείριση πακέτων και αποθετηρίων, μέχρι π.χ. να ενεργοποιήσετε την splash οθόνη του Gnome ή να απενεργοποιήσετε το μενού της αποσύνδεσης, ορίζοντας παράλληλα αυτόματη αποθήκευση τω ρυθμίσεων κατά την έξοδο.

Δύο ακόμα χρήσιμα features είναι η δυνατότητα να αφαιρέσετε προγράμματα από την "αυτόματη εκκίνηση" με το Gnome ή να προσθέσετε έξτρα λειτουργίες στο μενού που εμφανίζεται όταν κάνετε δεξί κλικ σε ένα αρχείο. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε τα εικονίδια Computer, Home και Trash στην επιφάνεια εργασίας ή να ορίσετε ο προσωπικός σας φάκελος να είναι ταυτόχρονα και "Επιφάνεια Εργασίας". Για τους sysadmins με πολλά μηχανήματα, υπάρχουν lock-down λειτουργίες. Για παράδειγμα, μπορείτε να απαγορέψετε την μετακίνηση των πανελ, την εμφάνιση του διαλόγου "Εκκίνηση Εφαρμογής", τις εκτυπώσεις κά. Υπάρχουν και επιλογές διαχείρισης ενέργειας (ενεργοποίηση hibernation, συμπεριφορά σε χρήση με την μπαταρία κοκ). 




Στις τελευταίες εκδόσεις, το Ubuntu Tweak έχει αρχίσει να υποστηρίζει το επερχόμενο Ubuntu 11.04 Natty. Για παράδειγμα, μπορείτε να ρυθμίσετε τα εφέ μέσα από το μενού "Compiz Settings"...

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)