Celtx: μια επαγγελματική σουίτα pre-production για κινηματογράφο

Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) | Σάβ, 01/29/2011 - 13:31 | 4'

Το Celtx είναι μια σουίτα pre-production, δηλαδή έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει την δημιουργία σεναρίων, χαρακτήρων, σκηνών και εντέλει την παραγωγή ολόκληρων ταινιών αφού προσφέρει και λειτουργίες διαχείρισης projects.

Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβετε πως δουλεύει το Celtx είναι το δείγμα "The Wizard of Oz" που περιλαμβάνει... Στο πάνω αριστερό πλαίσιο του παράθυρου θα εμφανιστεί η λίστα Project Library όπου επιλέγουμε τις διαφορετικές όψεις του project: το σενάριο, τη σελίδα του τίτλου, τους χαρακτήρες, τις λεπτομέρειες των σκηνών, τον προγραμματισμό του έργου και τις αναφορές. Στο κέντρο και δεξιά εμφανίζονται οι βασικές λειτουργίες σε καρτέλες.

 

Ο επεξεργαστής σεναρίου (Screenplay) του Celtx είναι ικανότατος, μορφοποιώντας το κείμενο με διάφορους τρόπους για διάλογο, δράση και σημειώσεις. Φυσικά, παρέχει τα βασικά εργαλεία στυλιζαρίσματος (έντονα γράμματα, πλάγια, υπογραμμισμένα) ενώ η (αγγλική) ορθογραφία ελέγχεται από ενσωματωμένο spellchecker.

 

Εξίσου ικανό ειναι και το Storyboard. Εκεί μπορούμε να προσθέτουμε σκίτσα από τις διάφορες σκηνές του έργου και να επιλέγουμε πως περίπου θα γίνει η λήψη!

 

Μια άλλη βασική λειτουργία ειναι η καρτέλα Characters. Στην τελευταία μπορούμε να αντιστοιχίσουμε εικόνες στον κάθε χαρακτήρα, να γράψουμε σημειώσεις για τα κίνητρα ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και να απαριθμήσουμε τα γνωρίσματα της προσωπικότητάς του. Ένα όμορφο στοιχείο είναι ό,τι καθώς προσθέτουμε χαρακτήρες στο σενάριο, προστίθενται αυτόματα κατάλληλες εγγραφές σε αυτήν την καρτέλα.

 

Καθώς αναπτύσσεται το σενάριο μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την καρτέλα Production Schedule για να καταγράψουμε πράγματα που πρέπει να γίνουν, ημέρες 'γυρισμάτων' κλπ. Όταν τελειώσουμε με το σενάριο, τους χαρακτήρες και τους ηθοποιούς, υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας μιας αναφοράς που απεικονίζει ανάγλυφα τη βασική διάρθρωση της παραγωγής μας. Το Celtx διευκολύνει ακόμα και την online διανομή και δημοσίευση μιας παραγωγής, αφού έχει τη δυνατότητα να εξάγει τα σενάρια σε HTML και PDF αρχεία.

Το Celtx αναπτύσσεται με βάση την XUL (XML UI Language) την γλώσσα με την οποία δουλεύει το περιβάλλον και το Mozilla Firefox, και είναι διαθέσιμο υπό μια άδεια Mozilla. Μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)