Leafpad, ένας απλός επεξεργαστής κειμένου

dimitris | Παρ, 01/28/2011 - 12:55 | 2' | 1

Οι δυό πιο γνωστοί κειμενογράφοι για γραφικό περιβάλλον στο Linux ειναι αναμφισβήτητα το Gedit στο Gnome και το Kate στο KDE. Και τα δύο όμως έχουν τόσα πολλά χαρακτηριστικά που γίνονται υπερβολικά στις πολύ απλές δουλειές. Αν θέλετε κάτι πιο απλό, λιτό και λιγότερο μνημοβόρο, δοκιμάστε το Leafpad που προσφέρει τις βασικές μόνο λειτουργίες επεξεργασίας κειμένου αλλά με μικρή χρήση μνήμης.

Το Leafpad είναι μια καθαρή εφαρμογή GTK+, σχεδιασμένη με στόχο να μην εξαρτάται από τα όποια νέα στοιχεία του GTK. Το κυρίως παράθυρο του είναι λιτό. Διαθέτει μια μπάρα μενού και ένα πλαίσιο για να γράψουμε. Το μόνο εξτρά στοιχείο που μπορούμε να έχουμε είναι η αρίθμηση των γραμμών, που είναι χρήσιμη όταν γράφουμε κώδικα, αν και θα ήταν πιο χρήσιμο να εμφανιζόταν απλά ένας αριθμός στην κάτω μπάρα... Περιλαμβάνει πάντως τα στάνταρ για έναν κειμενογράφο: αντιγραφή/επικόλληση και εύρεση/αντικατάσταση μαζί με απεριόριστες αναιρέσεις/επαναλήψεις (undo/redo) ενώ υποστηρίζει αυτοματοποίηση στις εσοχές και αλλαγή γραμματοσειράς.

Το Leafpad είναι χρήσιμη εφαρμογή γιατί ξεκινά γρήγορα, χρησιμοποιεί λίγη μνήμη και δύσκολα κρασάρει: ανοίξαμε ένα αρχείο 10.000 γραμμών σε δύο δευτερόλεπτα. 

Θα το βρείτε στα αποθετηρια του Fedora, του Debian, του Ubuntu και του openSUSE. Στην ιστοσελίδα του, υπάρχει και πακέτο για Maemo...

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Όποιος μπορεί ας γράψει και για το e-macs... Δεν το έχω χρησιμοποιήσει σε κάποια σοβαρή δουλειά, αλλά έχω ακούσει ότι κάνει τα πάντα και είναι ευρέως διαδεδομένο...