Παραγωγή μουσικής με το LMMS

Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) | Τετ, 01/26/2011 - 11:54 | 4' | 3

Το LMMS (Linux Multimedia Studio) είναι μια εφαρμογή παραγωγής μουσικής που συνδυάζει στοιχεία sequencing, synthesizing και sampling. Το γραφικό περιβάλλον του είναι ξεχωριστό μια και κυριαρχείται από χρώματα απαλού γκρι και μπλε. Εάν έχετε συνηθίσει στις φωτεινές εφαρμογές του KDE και του Gnome, το LMMS μπορεί να σας φανεί λίγο σκοτεινό, αλλά με την χρήση θα το συνηθίσετε...

Οι λειτουργίες του LMMS κατανέμονται σε πολλαπλά υπό-παράθυρα, που όλα περιέχονται στο βασικό παράθυρο. Στο παράθυρο Song-Editor προσθέτετε και διαχειρίζεστε τα κανάλια, για να συνθέσετε το μουσικό σας κομμάτι. Επιπρόσθετα, υπάρχει και ένα πολύ χρήσιμο παράθυρο Project Notes όπου σημειώνετε σκέψεις ή επεξηγήσεις για αυτούς που θα φορτώσουν ή θα επεξεργαστούν τη δουλειά σας αργότερα.

Από το παράθυρο Beat+Bassline Editor ενεργοποιείτε τα διάφορα samples σε μια loop και φτιάχνετε τη bassline. Φυσικά, μπορείτε να εισάγετε τα δικά σας samples, αν και το το LMMS προσφέρει μια εντυπωσιακή συλλογή από δείγματα και όργανα. Όλα ταξινομούνται σε κατηγορίες: εφέ, τύμπανα, κλασσικά όργανα, κλπ, και είναι καλής ποιότητας.

Το LMMS διαθέτει και μια εύκολη λειτουργία Piano-Roll για να συνθέσετε μοτίβα και μελωδίες:

Αλλα χρήσιμα χαρακτηριστικά ειναι η δυνατότητα εισαγωγή MIDI και Fruityloops αρχείων, η συμβασότητα με στάνταρ όπως τα SoundFont2, VST(i), LADSPA, GUS Patches, και MIDI. Γενικά, από το LMMS λείπει η τεκμηρίωση αλλά στο γραφικό περιβάλλον του όλα ταιριάζουν όμορφα μεταξύ τους και εάν έχετε μια σχετική εμπειρία σε λογισμικό μουσικής θα έχετε εξοικειωθεί σε μερικά λεπτά. Και το καλύτερο είναι ότι μαθαίνεται εύκολα, ώστε να φτιάξετε σε μερικά λεπτά τις πρώτες μελωδίες σας.

Τέλος, στο site του LMMS θα βρείτε και μια συλλογή από demos σε μορφή OGG για να ξεκινήσετε. Είναι όλα του ίδιου είδους, ηλεκτρονικά με πολλά μπάσα, αλλά ακόμα κι αν δεν είναι του γούστου σας θα σας χρησιμεύσουν για να καταλάβετε την λειτουργία του. Δείτε ένα βίντεο από το LMMS σε δράση:

Δείτε περισσότερα εδώ

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Όπως σε όλα τα production προγράμματα σε όλο τον κόσμο έτσι και σε αυτό λείπει το βασικότερο που είναι το υλικό!!! Με το LMMS και τα LADSPA effects του μπορώ να φτιάξω πχ. όποια δήποτε κιθάρα. Το θέμα όμως είναι ότι θα ήταν καλύτερο να υπήρχαν περισσότερα SAMPLES και πολύ περισσότερα PRESSITS!!!
Το ίδιο και με το BLENDER, απόλυτο πρόγραμμα, καθόλου SAMPLES πχ. προσώπων που μπορείς να παραμετροποιείς!!!

Μα για sample μπορείς να έχεις οτιδήποτε..εντάξει έχουν ορισμένα αλλά δεν μένεις και στα default.Με το κατάλληλο tweak και με εφέ δημιουργείς τους δικούς σου ήχους κλπ κλπ.Άσε που τις περισσότερες φορές πολλοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν τα ίδια samples,presets και ο ήχος ακούγεται ίδιος σε διαφορετικά τραγούδια.