Χαρτογράφηση ιδεών με το Semantik

Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) | Πέμ, 01/27/2011 - 09:32 | 2' | 6

Το Semantik (παλιότερα γνωστό ως Kdissert) είναι μια εφαρμογή χαρτογράφησης ιδεών. Τι σημαίνει αυτό; Ότι σας εμφανίζει έναν καμβά πάνω στον οποίο μπορείτε να απεικονίσετε τις ιδέες σας και ιδιαίτερα τις σχέσεις μεταξύ τους.


Στην πράξη, το Semantik εμφανίζει έναν καμβά, πάνω στον οποίο δημιουργείτε αντικείμενα (τα οποία μπορεί να είναι κείμενο ή εικόνες), που αναπαριστούν ιδέες, και ορίζετε τις σχέσεις μεταξύ τους με ευθύγραμμα τμήματα. Παράγεται έτσι ένα δέντρο (ή δίκτυο) το οποίο βοηθά στην κατανόηση των αλληλεπιδράσεων και την παραγωγή συμπερασμάτων ή νέων ιδεών.

Τα χρώματα, τα μεγέθη των γραμματοσειρών και τα εικονίδια χρησιμοποιούνται για να ορίσετε την σημασία του αντικειμένου, ενώ το Semantik μπορεί να τακτοποιήσει τον καμβά με το βέλτιστο δυνατό τρόπο ώστε να είναι ευανάγνωστος. Όταν τελειώσετε με το δέντρο των ιδεών μπορείτε να το εξάγετε σε ένα διάφορα formats (HTML, LaTeX, OpenDocument και απλό κείμενο).

Το Semantik έχει όμως πολλά ακόμα χαρακτηριστικά: φίλτρα για να εισάγετε σχεδιαγράμματα από άλλα αντίστοιχα προγράμματα, επεξεργασία της κάθε γραμμής για να αναπαραστήσετε διαφορετικές εντάσεις συσχέτισης μεταξύ των ιδεών, καθώς και undo/redo.

Το Semantik είναι γραμμένο για KDE4 (αλλά θα τρέξει παντού αρκεί να έχετε εγκαταστήσει τις βιβλιοθήκες του KDE). Μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Παρότι κ εγώ Semantik (Kdissert) ψηφίζω, άλλες πολύ καλές εναλλακτικές είναι:

1) Freemind

2) Freeplane

3) VYM (View Your Mind)

Όλα τα παραπάνω είναι φυσικά ανοιχτό λογισμικό, διαθέσιμα στα αποθετήρια των περισσότερων διανομών. Τα δύο πρώτα είναι γραμμένα σε Java, ένω το VYM είναι σε Qt4.

Κ μία προσωπική τοποθέτηση στο ζήτημα: τα εν λόγω εργαλεία τα αντιμετώπιζα στο παρελθόν με δυσπιστία. Στο κάτω-κάτω -έλεγα στον εαυτό μου- δεν μπορώ να οργανώσω μόνος μου τη σκέψη μου κ θέλω μπούσουλα; Τελικά όμως, αποδεικνύεται ότι το ανθρώπινο μυαλό, παρότι πανίσχυρο, σε κάποια πράγματα εμφανίζει συγκλονιστικές αδυναμίες, κ αυτή (η οργάνωση κ ταξινόμηση των σκέψεων, ειδικά όταν οι σκέψεις παράγονται μέσα από μια διαδικασία που κρατάει μέρες/βδομάδες) είναι μία από αυτές τις αδυναμίες. Πλέον, πριν γράψω οποιοδήποτε μεγάλο κείμενο, ή αρχίσω κάποιο project, πάντα κάνω ένα "mind map". Δώστε του μια ευκαιρία κ θα καταλάβετε!

Οι εφαρμογές αυτές υποστηρίζουν την εξαγωγή του αποτελέσματος υπό μορφή ontology?
(π.χ owl κλπ...)

Δεν το ξερω δυστυχως. Για την ακριβεια, δεν ειμαι σιγουρος τι εννοεις ontology. Εννοεις καποιον τροπο να συσχετισεις τους κομβους ανεξαρτητα απο τις μεταξυ τους ακμες; ή εννοεις οτι θελεις να τους δωσεις εξτρα ιδιοτητες;

Οι οντολογίες παρουσιάζουν οντότητες, ιδέες και γεγονότα μαζί με τις ιδιότητες τους και τις μεταξύ τους σχέσεις. Ένας formal τρόπος για να δημιουργήσεις οντολογίες είναι χρησιμοποιώντας ontology languages όπως η OWL. Υπό μία τέτοια μορφή οι οντολογίες χρησιμεύουν και στη δημιουργία machine readable βάσεων γνώσης (καθώς παρέχουν παρέχουν αυτοματοποιημένο επαγωγικό συλλογισμό...).

Οι οντολογίες αποτελούν κύριο συστατικό του semantic web (γνωστού και ως Web 3.0) , ο σκοπός του οποίου είναι να επιτρέπει στα μηχανήματα να αντιλαμβάνονται το νόημα των πληροφοριών που υπάρχουν στο Web ...

Επειδή οι γράφοι που σχηματίζονται από το πρόγραμμα εμφανίζουν μία παρόμοια δομή με αυτή των οντολογιών σκεφτόμουν μήπως η εφαρμογή μπορεί να τους εξάγει σε μία formal μορφή ...

Αν και δεν είμαι απόλυτα βέβαιος, νομίζω ότι το VUE υποστηρίζει οντολογίες. Μπορείς να το βρεις εδώ, είναι ήδη μεταφρασμένο και στα ελληνικά.

kiolalis]Αν και δεν είμαι απόλυτα βέβαιος, νομίζω ότι το VUE υποστηρίζει οντολογίες. Μπορείς να το βρεις εδώ, είναι ήδη μεταφρασμένο και στα ελληνικά.

Ωπ, τι διαμαντάκι είναι τούτο; :)