Mastodon, Crux, Dragon: Source-Based Distros No2

rpil | Τρί, 07/13/2010 - 23:05 | 11'

MASTODON

Το Mastodon, διαφέρει από τις περισσότερες διανομές Linux, αφού έχει αντικαταστήσει το μεγαλύτερο μέρος των πεδίων του GNU με αντίστοιχα εργαλεία από το FreeBSD. Η διανομή εξακολουθεί να χρησιμοποιεί και να διατηρεί την παλιά libc του Linux, αντί της GNU libc (glibc). Αυτό σημαίνει επίσης ότι το εκτελέσιμο format είναι a.out και όχι ELF. Ο δημιουργός της διανομής, επιχειρεί σήμερα να χτίσει μια νέα έκδοση αυτού της της BSD / Linux διανομής, αλλά το θέμα που ανακύπτει είναι ότι οι νεώτεροι πυρήνες είναι περισσότερο κλειδωμένοι στην GNU.  Επίσης, στο πρόγραμμα βρίσκεται κι ένα εργαλείο διαχείρισης πακέτων. Δυνητικά, τα κλασικά εργαλεία Unix με άδεια BSD ή CDDL, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος διαχείρισης πακέτων, που διατίθεται για το Linux στο project Heirloom, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για μια νέα έκδοση του Mastodon. Ενδεχομένως, επίσης, η γερασμένη libc του Linux θα μπορούσε να αντικατασταθεί από την bionic libc υπό την άδεια BSD.

www.mastodon.biz

 

CRUX

Το Crux είναι μία ελαφριά, i686 βελτιστοποιημένη διανομή GNU/Linux που απευθύνεταιι σε χρήστες με εμπειρία και παραδίδεται σ' ένα συμπιεσμένο (tar.gz) σύστημα με initscripts σε στυλ BSD.  Χρησιμοποιεί επίσης ένα σύστημα ports για την εγκατάσταση και αναβάθμιση των εφαρμογών της. Η τρέχουσα έκδοση είναι η 2.6.
Παρά το γεγονός ότι "crux" είναι η λατινική λέξη για τον «σταυρό», η επιλογή του ονόματος "CRUX" δεν έχει κάποιο τέτοιο νόημα, κατά τον δημιουργό του Per Lidén, ο οποίος επέλεξε το όνομα αυτό ώστε να θυμίζει "GNU/Linux και Unix.

Το Arch Linux, είναι μια διανομή GNU/Linux, που, παρότι είναι ανεξάρτητο από το Crux, εμπνεύστηκε εν τούτοις από τη μινιμαλιστική φιλοσοφία του, σύμφωνα με την οποία είναι χτισμένες και άλλες διανομές.

Εγκατάσταση

Το CRUX, σε αντίθεση με άλλες διανομές GNU / Linux, δεν περιλαμβάνει γραφικό εγκαταστάτη (GUI). Αντ 'αυτού, ο χρήστης μπουτάρει τον πυρήνα που είναι αποθηκευμένος είτε σε δισκέτα είτε σε CD, φτιάχνει τα partitions στον σκληρό δίσκο, ώστε να εγκατασταθεί εκεί το λειτουργικό σύστημα (χρησιμοποιώντας κάποιο πρόγραμμα όπως το fdisk ή το cfdisk), δημιουργεί τα κατάλληλα συστήματα αρχείων (filesystems) για τις διάφορες κατατμήσεις, προσαρτά (mount) το CD ή NFS share μαζί με τα partitions που δημιούργησε προηγουμένως για χρήση από το πρόγραμμα εγκατάστασης του πακέτου, μεταγλωττίζει (compile) ένα νέο πυρήνα και εγκαθιστά έναν φορτωτή εκκίνησης (bootloader), και όλα αυτά, μέσω εντολών στην κονσόλα!


http://crux.nu/

 

 

 

 

 

 

DRACO


Tο Draco, είναι μια ανεξάρτητα αναπτυσσόμενη διανομή GNU / Linux, για υπολογιστές συμβατούς με αρχιτεκτονική i486, που δίνει έμφαση στην απλότητα και την ευελιξία.
Το Draco κάνει έναν σαφή διαχωρισμό μεταξύ του βασικού συστήματος και τρίτων μερών (που παρέχονται από το pkgsrc), που έχει το πλεονέκτημα ότι το βασικό σύστημα θα λειτουργήσει χωρίς τρίτους και οι εφαρμογές τρίτων είναι εντελώς απομονωμένες από το βασικό σύστημα, οπότε και δεν μπορεί αυτό να "σπάσει".
Το NetBSD Packages Collection (pkgsrc) είναι ένα πλαίσιο για το χτίσιμο λογισμικού τρίτων για το NetBSD και άλλα συστήματα τύπου UNIX, και μέχρι τώρα περιέχει πάνω από 7300 πακέτα.  Χρησιμοποιείται για να ενεργοποιήσει το ελεύθερα διαθέσιμο λογισμικό να ρυθμιστεί και να χτιστεί εύκολα στις υποστηριζόμενες πλατφόρμες.
Υπάρχει μεγάλη ποσότητα λογισμικού που διατίθεται ελεύθερα για συστήματα Unix, η οποία είναι συνήθως διαθέσιμη σε μορφή πηγαίου κώδικα.  Πριν να χρησιμοποιηθεί τέτοιου είδους λογισμικό, χρειάζεται να ρυθμιστεί στο τοπικό σύστημα, μεταγλωττισμένο και εγκατεστημένο, και αυτό ακριβώς κάνει το NetBSD Packages Collection (pkgsrc). Το pkgsrc έχει επίσης μερικές βασικές εντολές για να χειριστεί binary πακέτα, ώστε να μην χάνει ο χρήστης πολύτιμο χρόνο να κάνει compile μόνος του τα πακέτα.

Ο pkgsrc παρέχει τα ακόλουθα βασικά χαρακτηριστικά:

    
* Εύκολο χτίσιμο του λογισμικού από τον πηγαίο κώδικα, όπως ακριβώς και τη δημιουργία και την εγκατάσταση των binary πακέτων. Η πηγή και τα τελευταία patches ανακτώνται από μία βασική ή mirror τοποθεσία λήψης (site), επαληθεύεται το checksum, και στη συνέχεια χτίζεται στο σύστημά σας. Παρέχεται υποστήριξη για αποκλειστικά binary διανομές, τόσο για native, όσο και για NetBSD emulation platforms.
    
* Όλα τα πακέτα είναι εγκατεστημένα σε ένα directory tree, συμπεριλαμβανομένων των εκτελέσιμων, βιβλιοθηκών, manuals και άλλων εγγράφων.
    
* Διαχειρίζεται αυτόματα τις εξαρτήσεις πακέτων, ακόμη και όταν εκτελούνται ενημερώσεις, καθώς επίσης και τα αρχεία ρυθμίσεων των διαφόρων πακέτων κατά τη διάρκεια ενημερώσεων, ώστε να διατηρούνται οι τοπικές αλλαγές.
    
* Ο Pkgsrc έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την φορητότητα και αποτελείται από εξαιρετικά φορητό κώδικα. Αυτό επιτρέπει τη μεγαλύτερη ταχύτητα ανάπτυξης όταν περνάει σε νέα πλατφόρμα. Αυτή η φορητότητα διασφαλίζει επίσης ότι ο pkgsrc είναι συνεπές σε όλες τις πλατφόρμες.
    
* Το πρόθεμα εγκατάστασης, οι αποδεκτές άδειες χρήσης λογισμικού, οι διεθνείς προδιαγραφές κρυπτογράφησης και οι build-time options για ένα μεγάλο αριθμό πακέτων είναι μαζεμένα όλα, σε ένα απλό, κεντρικό αρχείο ρυθμίσεων.
    
* Ολόκληρη η πηγή (μη συμπεριλαμβανομένων των αρχείων διανομής) είναι ελεύθερα διαθέσιμη με άδεια BSD, ώστε να μπορεί να παρατείνει και να προσαρμόσει τον pkgsrc στις ανάγκες σας. Η υποστήριξη για local πακέτα και patches είναι διαθέσιμη "out of the box", ώστε να μπορείτε να τα ρυθμίσετε ειδικά για το περιβάλλον σας.

Οι ακόλουθες αρχές είναι βασικές για τον pkgsrc:

    
* «Θα πρέπει να λειτουργήσει μόνο αν είναι σωστό." - Αυτό σημαίνει ότι, αν ένα πακέτο περιέχει σφάλματα, είναι καλύτερα να τα βρουν και να διαμαρτύρονται γι 'αυτά, αντί να εγκαταστήσετε μόνο το πακέτο και να ελπίζετε ότι θα λειτουργήσει. Υπάρχουν πολλοί έλεγχοι στον pkgsrc που προσπαθούν να βρουν τέτοια σφάλματα: Εργαλεία στατικής ανάλυσης, έλεγχοι χρόνου κτισίματος (φορητότητα των shell scripts), και έλεγχοι μετά την εγκατάσταση (εγκατεστημένα αρχεία, αναφορές σε κοινές βιβλιοθήκες, διερμηνείς script).
    
* "Αν δουλέψει, θα πρέπει να λειτουργεί παντού" - ο pkgsrc έχει μεταφερθεί σε πολλά λειτουργικά συστήματα. Λαμβάνεται μέριμνα ώστε τα πακέτα συμπεριφέρονται το ίδιο σε όλες τις πλατφόρμες.

Απαιτήσεις

Το Draco διανέμεται ως μια εικόνα ISO, με δυνατότητα εγκατάστασης μέσω CD / DVD / USB, σε έναν συμβατό υπολογιστή i486 με ελάχιστη RAM 64MB (swap συνιστάται) και χωρητικότητα σκληρού δίσκου 500MB - 1GB.
Για desktop χρήση, συνίσταται ένας i686 συμβατός υπολογιστής με ελάχιστο 256MB RAM και 3GB HD.
Για χτίσιμο από την πηγή με χρήση του pkgsrc, απαιτείται επιπλέον χώρος, το ελάχιστο 600MB μόνο για το framework. Θυμηθείτε να υπολογίσετε τον χώρο για τα distfiles, τα πακέτα και τα workdirs. 1GB RAM ή περισσότερο, καθώς και swap, συνιστάνται.

 

.Draco logo.png

(Πηγή: Wikipedia. Μετάφραση δική μου)

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)