Ζητώ βοήθεια για εγκατάσταση προγράμματος [Λύθηκε]

earinos | Κυρ, 08/04/2019 - 09:07 | 1' | 11

Γεια σας, έβαλα Linux Mint, δεν μπορώ να εγκαταστήσω κάποια εφαρμογή.
Συγκεκριμένα κατέβασα από το popcorn το πρόγραμμα για λίνουξ.
Μετά κόλλησα, διάβασα κάποιους οδηγούς* στο διαδίκτυο αλλά δεν βρήκα άκρη, δεν κατάλαβα. Μπορεί παρακαλώ, να μου εξηγήσει κάποιος τι να κάνω με την σειρά και απλά? Ευχαριστώ.

*Οι οδηγοί λένε ότι είναι για αρχάριους, εγώ είμαι αρχάριος και δεν τα κατάφερα.
Εφόσον δεν τα κατάφερα, σημαίνει ότι οι οδηγοί δεν είναι για αρχάριους.

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: 2 (ψήφοι: 1)

Σχόλια

Καλησπέρα,

Χμ, φαντάζομαι ότι θέλεις να δεις ντοκυμανταίρ ελεύθερα από πνευματικά δικαιώματα, σωστά; :)

Από όσο ξέρω, το πρόγραμμα που αναφερεις δεν χρειάζεται εγκατάσταση.

Από την ιστοσελίδα τους, κατεβάζεις ένα συμπιεσμένο αρχείο που περιέχει έτοιμο το πρόγραμμα για εκτέλεση, μαζί με ένα σωρό άλλα βοηθητικά αρχεία (βιβλιοθήκες κλπ). Το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνεις "εκτελέσιμο" το σωστό αρχείο και να το τρέξεις.

Αποσυμπιέζεις το αρχείο που κατέβασες, μπαίνεις στο νέο φάκελο που έχει δημιουργηθεί, και εκεί υπάρχουν διάφορα αρχεία. Πρεπει να κάνεις εκτελέσιμο το αρχείο "Popcorn-Time", αν τα λέω καλά. Κάνεις δεξί κλικ πάνω στο αρχείο αυτό και ενεργοποιείς την επιλογή: "Να επιτρέπεται η εκτέλεσή του" (ή "Allow executing file as program" στα αγγλικα, δεν ξέρω τι περιβάλλον/γλώσσα έχεις). Μετά λογικά με διπλό κλικ πρέπει να μπορείς να τρέξεις το πρόγραμμα που θέλεις.

Αν δεν βρίσκεις αυτήν την επιλογή στο γραφικό περιβάλλον, ή δεν τα καταφέρνεις, κάνε τα εξής βήματα:

1. Μετέφερε το αρχείο που κατέβασες στο Home/Προσωπικό Φάκελό σου.

2. Αποσυμπίεσε το εκεί με δεξί κλικ > "Αποσυμπίεση εδώ". Θα δημιουργηθεί ένας νέος φάκελος (ας πούμε Popcorn-Time-0.3.10-Linux-64)

3. Τρέξε ένα Τερματικό (θα το βρεις στο μενού της διανομής σου και ως Terminal )

4. Θα εμφανιστεί ένα παράθυρο με γραμμή εντολών. Μην πανικοβάλεσαι. Πήγαινε στο φάκελο εκείνο που δημιούργησες στο βήμα 2, με την εντολή cd "onoma_fakeloy" π.χ.

cd ~/Popcorn-Time-0.3.10-Linux-64

5. Μέσα εκεί, δίνεις την εντολή (για να γίνει εκτελέσιμο):

chmod +x Popcorn-Time

6. Επειτα το τρέχεις με την εντολή:

./Popcorn-Time

Καλό βόλι...

ΥΓ: Θα πρότεινα να είσαι προσεκτικός με αυτού του είδους τα προγράμματα, καθώς έχουν ακουστεί πολλά για malware κλπ, χώρια ότι δεν ειναι νόμιμο προφανώς. Η συνδρομή στο Netflix κοστίζει 10 ευρώ το μηνα...

Εικόνα μετά την αποσυμπίεση του αρχικού αρχείου που κατέβασαΣτην πρώτη διαδικασία, έκανα αποσυμπίεση και μετά στα αρχεία που μου παρουσίασε, είχε ένα αρχείο που λεγόταν Popcorn-Time, το πάτησα αλλά αυτό είναι ένα νεκρό αρχείο, δεν έκανε τίποτα. 
Λάβε μια εικόνα για να δεις...

 

Στη δεύτερη διαδικασία, από το Τερματικό, απλά δεν έβαλες το σωστό φάκελο (γιατί δεν έκανες καθόλου το Βήμα 1, δεν μετέφερες το αρχείο στο home σου αλλά το άφησες εκεί που το κατέβασες στο φάκελο "Λήψεις").

Νο προμπλεμο.  Απλά πρέπει να δώσεις την εντολή:

cd ~/Λήψεις/POPCORN

Και μετά κάνεις τα βήματα 5 και 6.

Αλλά και στην πρώτη διαδικασία, από το γραφικό περιβάλλον,  κάνεις δεξί κλικ στο αρχείο Popcorn-Time και το κάνεις εκτελέσιμο όπως σου περιέγραψα.

Καλή επιτυχία.

Χαίρε Δημήτριε...Βαδίζω την τέταρτη ημέρα και προσπαθώ να εγκαταστήσω ένα πρόγραμμα (!) στο linux mint. (Έχω την καινούρια έκδοση, νομίζω είναι η 19.2 η λεγόμενη Τίνα!!! σε ελληνικά, άραγε που βλέπω ποια έκδοση έχω?)  
Πάντα με οδηγό για αρχαρίους! 

Πριν εγκαταστήσω το mint διάβασα ότι είναι το κατάλληλο για όσους έρχονται από τα windows. Αναρωτιέμαι πως θα είναι τα linux που δεν είναι για χρήστες που έρχονται από windows. 
ΟΧΙ,δεν θέλω να ξέρω...

Έκανα μια αναζήτηση για τα ηρεμιστικά ζάναξ αλλά είδα ότι θέλουν ειδική συνταγή γιατρού, πήρα ακόμα μια βαθιά ανάσα και είπα θα πολεμήσω, δεν θα το βάλω κάτω. 
Συνεχίζω με χέρια τρεμάμενα... 

Πάμε με την σειρά...
1)
Στην ιστοσελίδα https://popcorntime.sh/el/
έχει ένα πρόγραμμα εγκατάστασης για να βλέπεις τις ταινίες
(βασικά δεν με ενδιαφέρει καθόλου πλέον να δω ταινίες διότι μου έχουν βγει από την μύτη, υπάρχουν και άλλοι τρόποι, με ενδιαφέρει να μάθω πως γίνεται η εγκατάσταση του προγράμματος) 

Λάβε εικόναΒήμα 1
Το πρόγραμμα κατέβηκε στον φάκελλο λήψεις 
Λάβε εικόνα...
Βήμα 2

Μετά το κάνω αποσυμπίεση σε έναν άλλον φάκελλο όπως μου είπες, τον οποίο τον ονόμασα jim
Λάβε
Βήμα 3
Εκεί μου έβγαλε τους φακέλους που βλέπεις. Κάνω δεξί κλικ πάνω στον φάκελλο popcorn-times όπως μου είπες και ΔΕΝ έχει την επιλογή "Να επιτρέπεται η εκτέλεσή του" ή "Allow executing file as program". Οπότε η διαδικασία που αναφέρεις δεν είναι η ορθή ή έχει πρόβλημα το λειτουργικό. 
Εν το μεταξύ θέλω να σου στείλω εικόνα για να δεις ότι ΔΕΝ έχει την επιλογή αυτή και όταν φαίνονται οι επιλογές με το δεξί κλικ, ΔΕΝ κάνει αποθήκευση εικόνας το λειτουργικό. ΧΑ ΧΑ ΧΑ. 
Πάω για φούντο...

 

Λυπάμαι πολύ για την ταλαιπωρία σου. Κάθε αρχή και δύσκολη, λέει η παροιμία.

Αν δε τα καταφέρνεις να βρεις από το γραφικό περιβάλλον μια επιλογή για να κάνεις εκτελέσιμο το αρχείο, τότε απλά κάντο από το Τερματικό με τη δεύτερη διαδικασία που σου περιέγραψα.

cd ~/Λήψεις/POPCORN

ή

cd ~/jim (αν το μετέφερες στο home σου όπως βλέπω)

Και μετά κάνεις τα βήματα 5 και 6.

Βρε συ, διαβασε καλά τι σου έγραψα. :) Αφου το έχεις αποσυμπιέσει στο φάκελο "jim" μεσα στο προσωπικό φάκελό σου, απλά δίνεις την εντολή:

cd ~/jim

(όχι cd ~/jim/Popcorn-Time)

Και μετά κάνεις τα βήματα 5 και 6:

5. Μέσα εκεί, δίνεις την εντολή (για να γίνει εκτελέσιμο):

chmod +x Popcorn-Time

6. Επειτα το τρέχεις με την εντολή:

./Popcorn-Time

Άνοιξε, φαντάσου πως είχε γίνει το μυαλό μου που έγραφα λάθος την εντολή και δεν το έβλεπα. 
Να ρωτήσω τώρα, για να παίξω το ποπκορν πρέπει να κάνω συνέχεια αυτή την διαδικασία?
2) αυτή την διαδικασία την κάνω όποτε θέλω να εγκαταστήσω κάποιο πρόγραμμα?
Υ.Γ. ΟΥΦ

Χαίρομαι που βοήθησα να λυθεί το πρόβλημα. Ελπίζω να έμαθες και πέντε πράγματα :)

Στις ερωτήσεις σου:

1) Ναι. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι όμως όπως το να φτιάξεις εκκινητή. Δες εδώ, συγκεκριμένα το "Β. Για custom εφαρμογές και scripts που έχουμε εγκαταστήσει από μόνοι μας"

2) Όχι, η εγκατάσταση προγραμμάτων στο Linux ΔΕΝ γίνεται όπως έκανες με το Popcorn-Time, αλλά είναι πολύ πιο απλή και από τα Windows/MacOS. Διότι τα προγράμματα / εφαρμογές στο Linux εγκαθίστανται από τα επίσημα απόθετήρια της εκάστοτε διανομής σου με τη μορφή έτοιμων πακέτων. Συνήθως με ένα κλικ από το Κεντρο Λογισμικού ή το Διαχειριστή Πακέτων της διανομής σου (το Mint θα έχει κάποιο τέτοιο, το έχεις τσεκάρει υποθέτω). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που ήθελες να βάλεις έχει αυτή την κάπως περίεργη και δύσκολη διαδικασία, γιατί πολύ απλά καμια διανομή Linux δεν θα συμπεριλάβει ποτέ το Popcorn στα αποθετήρια της, αφού είναι παράνομο σε πολλές χώρες.

Για το 2) πέρα από το Κέντρο Λογισμικού της διανομής σου, μια και έχεις Mint που βασίζεται σε Debian, μπορείς να εγκαταστήσεις πακέτα και με απλές εντολές στο Τερματικό, με το APT.

Καλή συνέχεια. Αν θες κάτι άλλο, παρακαλώ άνοιξε νέα συζήτηση... :)

BTW, μια και είσαι νεοφώτιστος και θέλεις πιο απλά πράγματα στην αρχή, ίσως να θες να ρίξεις μια ματιά στο Deepin Linux...