Linux Mint 3.0

linuxgr | Κυρ, 01/13/2008 - 23:23 | 1' | 15

θα ήθελα να μου λέγατε τις απόψεις σας για το Linux Mint 3.0 'Κασσάνδρα' θέλω να το βάλω σε ένα pc ευχαριστώ πολύ

Φόρουμ
Tags
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Πολυ καλή διανομή βασίζετε στο ubuntu και έιναι και αρκετά εύκολη στο στήσιμο της μια και έχει κάποια πράγματα προεγκατεστημένα.Από την άλλη και το ubuntu ιδιώς η επόμενη του έκδοση που θα βγεί σε ένα μήνα έιναι πανεύκολη στην χρήση της αλλά και με την προσθήκη διάφορων εφαρμογών η εγκατάσταση διάφορων προγραμμάτων όπως το flash,java,driver έχει γίνει διαδικασία ενός κλικ.Τι να πω η επιλογή είναι δική σου.

μια και ειναι ιδια, (με μονη διαφορα το οτι το mint παιζει τα παντα με την μια), θα πω απλα οτι το mint ειναι πιο ομορφο

θεμα γουστου και μονο...
Αν υπαρχει καποιος που υποστηριζει την ευκολια για τον απλο χρηστη μεχρι αηδιας, αυτος ειμαι εγω, ομως το να ψαχνουμε το τι ειναι προεγκατεστημενο και τι οχι -η με το να θεωρουμε τελικα κατι "ευκολο" ή "δυσκολο" με βαση το τι εχει προεγκατεστημενο και τι οχι- και το αν εχει flash και codecs η αν πρεπει να θυσιασουμε 5 πολυτιμα λεπτα για να τα εγκαταστησουμε,  νομιζω πως οχι τη μπαλα εχουμε χασει, αλλα και το γηπεδο μαζι...
"Ευκολια" θα ηταν αν ολα τα προγραμματα εβγαιναν σε biniary πακετα (ακομη κι αν δεν υπηρχαν καν τα αποθηκευτηρια) και φυσικα αν ηταν και σε .deb και σε .rpm (κι οχι μονο .rpm ως συνηθως )
"Ευκολια" θα ηταν -για το linux τουλαχιστο- η καθε εταιρια που βγαζει ενα εμπορικο προγραμμα να το δινει και σε linux binary πακετα, κι οχι μονο σε .exe ως συνηθως
"ευκολια" θα ηταν η καθε εταιρια που παραγει hardware να γραφει για αυτο και linux drivers κι οχι μονο win και mac οπως συνηθως

Αν σας βρισκω συμφωνους στα παραπανω τοτε νομιζω πως ειναι ψιλοκουραστικο και περιτο να μιλαμε για "ευκολιες" στο τι υπαρχει και τι οχι προεγκατεστημενο (προσον μιας διανομης σιγουρα, ομως οχι βασικο κριτηριο για την επιλογη της)
Αν παλι διαφωνει καποιος, με ολο το θρασσος που με διακρινει μερικες φορες (εστω κι αν γινομαι μισιτος) σκεφτηκε ποτε την περιπτωση των mac? (γιατι οχι στην τελικη? εκει μιλαμε οντως για απιστευτη "ευκολια")

Τωρα σχετικα με το θεμα ubuntu vs mint, κι εγω απο αποψη αισθητικης βρισκω πολυ πιο ομορφο το δευτερο. Ενα σημειο λιγακι που με χαλαει σε gnome περιβαλλον του mint ειναι οτι το κλεισιμο του menu ειναι λιγακι πιο αργο απο του ubuntu, ομως αυτο το menu (που θυμιζει suse) ειναι οντως ολα τα λεφτα... απο κει και περα, περι ορεξεως ουδεις λογος, γιατι με λιγη φροντιδα (και με μια ολοκληρη μερα περιπου αρκετα κοπιαστηκης δουλειας) το ubuntu γινεται οχι απλα πανεμορφο αισθητικα, αλλα πραγματικο εργο τεχνης (στην ομαδα του gnome υπαρχει καποιο θεμα -νομιζω cofee theme λεγεται η capucino η chocolate η καπως ετσι .....αλτσχαιμερ...-μαζι με οδηγιες, και αν καποιος πειραματιστει με ολα αυτα τα εργαλεια, τα εικονιδια κτλ, φτιαχνει πραγματικα ενα πανεμορφο αριστουργημα)

Συμφωνω απολυτα. Μετα απο 2-3 μηνες συμβιωση και με τα δυο, (κ με fedora και με pclinux αλλα αυτο ειναι ασχετο στο θεμα μας), και μετα την πρωτη εντυπωση του mint, βρισκομαι πλεον ολο κ περισσοτερο με το ubuntu. Αλλα και παλι, σε καποιον που θελει να βαλει linux για πρωτη φορα, μαλλον mint θα του πω. Ετσι η αλλοιως σε λιγο, κ αν βεβαια μεινει στο linux θα θελησει μονος του να δει και τις αλλες διανομες. Η απλοτητα ειναι (στις μερες μας τουλαχιστον που κανεις δεν εχει τον χρονο που ειχε καποτε) βασικη για καποιον που ξεκιναει κατι. Και μετα ας φτασει μονος του οπου θελει.
Αλλα ξαναλεω γιατι μετα απο ολο αυτο μπορει να ξεχαστηκε: Συμφωνω σε ολα που εγραψες

H αληθεια ειναι πως καπου ισως ειναι και θεμα συνηθειας.
Προσωπικα μπορεσα να πω οτι χρησιμοποιω το linux απο τη στιγμη που πεταξα το suse κι εβαλα ubuntu, και φυσικα εχω δοκιμασει ενα σωρω διανομες (btw την antix που εχει στο dvd του τευχους τη βρηκα φοβερα ενδιαφερον) αλλα που με χανεις που με βρισκεις ολο ubuntu δουλευω.
Μπορω να δικαιολογηθω οτι με το fedora μου ελειπε κατι? απολυτως τιποτα, και το ειχα στρωσει περιφημα. Μπορω να πω οτι το Mint υστερει σε οτιδηποτε? μαλλον το αντιθετο. Μπορω να πω οτι το debian το βρηκα "δυσκολο"? (βαση παλαιοτερων λανθασμενων "πιστευω") Μπα... μια χαρα παραμετροποιησιμο ειναι και μπορεις να το κανεις κυριολεκτικα οτι θες (φτανει να εχεις ξεπερασει το μυθο περι δυσκολιας)...
Σε γενικες γραμμες, οποια διανομη εχω δοκιμασει ολες μια χαρα ειναι, και επειδη ειμαι ανθρωπος του "κατσαβιδιασματος" δε βλεπω πια τοοοοοσο τραγικες διαφορες αναμεσα στις γνωστες μεγαλες διανομες.
Ομως το κολλημα με το ubuntu ειναι μαλλον περισσοτερο "συναισθηματικο" παρα πρακτικο (κατι που πιστευω εχουν οι περισοτεροι ubuntu users, και δεν το βλεπω καθολου κακο τη στιγμη που αυτη η διανομη ανεβασε το ποσοστο χρησης linux κατακορυφα)

Τελικα συμφωνουμε (σε ολα?). Εχω δοκιμασει σχεδον ολες τις "μεγαλες" διανομες. Και ναι μου αρεσε το antix, οπως κ το puppy ενω εχω τις αντιρησεις μου για το dsmall. Και μαλλον ξερω γιατι κολησα στο ubuntu. Ισως φταιει το gnome. Δεν παραγνωριζω την δυναμη και την παραμετροποιηση που δεχεται το kde. Ομως μολις συνηθισεις λιγο στο gnome βλεπεις οτι ειναι μαλλον καλυτερα να κανεις την ιδια δουλεια πιο απλα. Και βεβαια ειναι και το apt που μαλλον δεν εχει αντιπαλο.
(Παντως -και χωρις να ξερω συγκεκριμενα τον λογο- την fedora μου την λατρευω και δεν θα φυγει ποτε απο τον σκληρο, οπως εχει γινει μαλλον οριστικα με την mandriva και το suse).

(και μεταξυ μας: για να δουμε το hamster)
alfisti2007-9-24 1:7:4

alfisti]  

puppy ενω εχω τις αντιρησεις μου για το dsmall. ...

 μολις συνηθισεις λιγο στο gnome βλεπεις οτι ειναι μαλλον καλυτερα να κανεις την ιδια δουλεια πιο απλα.

...Και βεβαια ειναι και το apt που μαλλον δεν εχει αντιπαλο.

χεχε τελικα μαλλον συμφωνουμε σε ολα

(και μεταξυ μας: για να δουμε το hamster)

ελα ντε

Μπορείτε να μου λύσετε μία απορία; Είναι λίγο ασυνήθιστη αλλά δεν χάνω τίποτα να ρωτήσω.
Δοκίμασα το mint στο laptop μου και κάθεται πιο καλά ( το λαπτοπ μου υποφέρει από προβλήματα στο bios που δεν λύθηκαν ούτε όταν του έκανα flash, πρόκειται περί παθολογικής και χρόνιας κατάστασης.)

Όπως και να έχει το mint "κάθεται" καλύτερα. Το λαπτοπ τώρα έχει επάνω ubuntu.
Μπορώ να φορμάρω το mint στο παρτίσιον του συστήματος και να διατηρήσω τις ρυθμίσεις που είχα στο gnome και στα hidden folders  του home από το ubuntu, μιας και το mint είναι διανομή που χρησιμοποιεί και τα ίδια repositories και εικάζω ίδια δομή με το feisty;

Ή αν το κάνω αυτό θα τα πρέπει να φορμάρω εκ νέου και το home folder;;

Βασικά αυτή η δεύτερη επιλογή είναι κάτι που προτιμώ να το αποφύγω μιας και ο υπολογιστής είναι αυτήν την στιγμή γεμάτος και σε full χρήση και δεν θέλω να μπω σε διαδικασίες.

αν το home το εχεις σε ξεχωριστο partition (προσωπικα το εχω σε ξεχωριστο δισκο) μη φοπβασαι τιποτα, μονο προσεξε μη ξεχαστεις και τικαρεις το format.
Αν παλι δεν ...Δεν..
απ την αλλη δε βρισκω εξαιρετικα δυσκολο το copy paste ολου του home
Μια καλη ιδεα (αν δεν εχεις ηδη ξεχωριστο home partition) ειναι να το δημιουργησεις τωρα αν εχεις λιγο χωρο, χρησιμοποιοντας το live cd του mint

brave]αν το home το εχεις σε ξεχωριστο partition (προσωπικα το εχω σε ξεχωριστο δισκο) μη φοπβασαι τιποτα, μονο προσεξε μη ξεχαστεις και τικαρεις το format.
Αν παλι δεν ...Δεν..
απ την αλλη δε βρισκω εξαιρετικα δυσκολο το copy paste ολου του home
Μια καλη ιδεα (αν δεν εχεις ηδη ξεχωριστο home partition) ειναι να το δημιουργησεις τωρα αν εχεις λιγο χωρο, χρησιμοποιοντας το live cd του mint

Τό φτιαξα και δουλεύει μια χαρά.  Έχω home partition απλά επειδή δεν ήθελα να το φορμάρω μπήκα με διαφορετικό χρήστη ιδέα που μου έιπε ο dimitris ( ευχαριστώ Δημήτρη). Το νεο ομως home μπήκε στο partition  του συστήματος  ενω το παλιο το έκανε mount στα media σαν sda3.

Πάντως βρήκα κόλπο και το έφτιαξα και τώρα δουλεύει κανονικά.
Το mint έιναι όντως καταπληκτική διανομή και ειδικά το celena γιατί αυτό φόρμαρα τελικά.
Και το κυριότερο ο υπολογιστής δουλεύει..

Ευχαριστώ πολύ πολύ για τις συμβουλές.

Πάμε τώρα να σας πω πως εγκατέστησα το linux mint σε υπολογιστή που ήταν φορμαρισμένος με dapper χωρίς να σβήσω το home και χωρίς να αλλάξω τις ρυθμίσεις που είχα.

Όπως είπαμε η ιδέα που έδωσε ο dimitris ήταν να φορμάρω μόνο το partition  συστήματος  και το swap χωρίς να πειράξω το home. Κάποιες όμως από τις ρυθμίσεις του dapper θα έκαναν conflict με το mint ενώ κάποιες άλλες δεν ήθελα να τις χάσω με τίποτα πχ τις ρυθμίσεις του gnome, του  firefox, και του thunderbird ( παραδέχομαι ότι είμαι τεμπελοσκυλο και βαριέμαι να στήνω... ! )

Φόρμαρα λοιπόν με νέο όνομα χρήστη. Στο όνομα αυτού του χρήστη έδωσα και το home με το όνομα marlene1.
Το παλιό home που ήταν με το όνομα marlene με το που φόρμαρα το έκανε mount στο media με το όνομα sda3 και το κράτησε εκεί που ήταν δηλαδή στο τρίτο partition του δίσκου που ήταν και το μεγαλύτερο..

Είχα λοιπόν στην ουσία δύο home το ένα mount και το άλλο το marlene1 περασμένο στο partition  του συστήματος που δεν είχε πολύ χώρο.. ( είχε δηλαδή.. γιατί από την αρχή το partition συστήματος το είχα 10 g αλλά δεν ήταν να τα έχω και όλα εκεί.. )

Αντέγραψα τις ρυθμίσεις που ήθελα από τα hidden files του παλιού home στο καινουργιο ( αφου για αυτές γινόταν και όλο το θέμα) και οι οποίες δουλεψαν κανονικά (γιατί και στον firefox και στον thunderbird είχα τις τελευταίες εκδόσεις που ήταν ίδιες με αυτές που έχει μέσα το celena) και μετά έκανα το εξής:

Έκανα αντιγραφή το marlene1 στο sda3 ( δηλαδή στο marlene ) με
την εντολή

cp /home/marlene1 /media/sda3

Φυγανε λοιπόν αυτά και πήγανε στο sda3.

Τώρα αυτό που ήθελα να κάνω ήταν να σβήσω από το σύστημα το marlene1 και να δηλώσω για home το sda3 που είχε  και τα παλιά και τα καινούργια μέσα και που ήταν στο τρίτο partition το μεγάλο..

Έκανα λοιπόν για αρχή
umount /dev/sda3

( για να μην το χαλάσουμε και αυτό.) και μετά έκανα edit με τον  gedit  το αρχείο /etc/fstab
που είναι ένα αρχείο που δηλώνει στο σύστημα το τι είναι το κάθε  partition.
Για το τρίτο partition εκεί που έγραφε

# /dev/sda3
UUID=92c2bcd8-54d8-4f33-8191-bed5ca4225c5 /media/sda3         reiserfs

εγώ έπιασα και το έκανα :

# /dev/sda3
UUID=92c2bcd8-54d8-4f33-8191-bed5ca4225c5 /home        reiserfs

Πάει και αυτό...
Μπήκα μετά root (αφού ενεργοποίησα τον λογαριασμό του root γιατί στο mint το έχει απενεργοποιημένο*) και πήγα να σβήσω το marlene1  (που το είχα αντιγράψει όπως είπαμε και δεν το χρειαζόμουν) , από τo partition  του συστήματος.

Του είπα λοιπόν να κάνει το εξής..

umount /dev/sda3 για σιγουριά γιατί είναι και ξεχασιάρης ο root

και μετά:

rm -fr /home/marlene1 ( δηλαδή σβήνε όπως είσαι )

Μετά του είπα να κάνει mount -a
 και mount |grep home

για να πάρει το καινούργιο home όπως το είχα φτιάξει..

Όταν ξανα μπήκα σαν marlene1 είχα δύο φακέλους στο home, τον παλιό και τον καινούργιο, τον καθένα με τις δικές του ρυθμίσεις.

Αντέγραψα τα αρχεία μου από τον έναν στον άλλον κράτησα ότι ήθελα να κρατήσω και τον παλιό τον έσβησα εντελώς. Και έτσι όταν μπαίνω τώρα στον υπολογιστή μου έχω καινούργιο home με επιλεγμένες παλιές ρυθμίσεις, ( γλύτωσα το στήσιμο των mails κτλ), τα αρχεία μου όπως τα είχα, το gnome μου όπως το είχα και σε μία ωρίτσα αναβάθμισα το dapper  και το έκανα mint ..

E τώρα άμα ξέχασα να σας πω κάτι από αυτά που έκανα μην με δείρετε.. Ήταν αργά και τώρα τα ξέχασα...Πάντως το έφτιαξα και δουλεύει  και κάποια στιγμή θα μάθω να γράφω  πιο σωστά τι κάνω στον υπολογιστή μου για να το ξέρετε και εσείς.

*Ένα πρόβλημα που βρήκα και άμα ξέρει κανείς να μου πει γιατί το κάνει το mint, είναι ότι όταν προσπάθησα να μπω σε console mode χωρίς γραφικό περιβάλλον με ctrl alt f1 δεν με έβαζε μέσα ούτε σαν root ούτε σαν χρήστη. Όσες φορές και να προσπάθησα μου έλεγε:

 login incorrect

Έτσι αναγκάστηκα να μπαινοβγαίνω πότε  σαν root και πότε  σαν χρήστης στο γραφικό περιβάλλον.
Ξέρεις κανείς να μου πει γιατί το κάνει αυτό;;;

το τελευταιο δεν το ξερω γιατι βασικα συνηθως χρησιμοποιουμε απλα το sudo, ομως αν θες να μπαινεις σα root στην κονσολα, υπαρχει ενα ετοιμο εργαλειο (root terminal) το οποιο αν το εγκαταστησεις με το που το ανοιγεις εισαι root (το εγκαταστας, και καλα format)
brave2007-10-3 1:14:9

brave]
το τελευταιο δεν το ξερω γιατι βασικα συνηθως χρησιμοποιουμε απλα το sudo, ομως αν θες να μπαινεις σα root στην κονσολα, υπαρχει ενα ετοιμο εργαλειο (root terminal) το οποιο αν το εγκαταστησεις με το που το ανοιγεις εισαι root (το εγκαταστας, και καλα format)

Koίτα για να κάνω αυτό που έκανα έπρεπε να βγω από το γραφικό περιβάλλον. Επίσης τι γίνεται φίλε μου άμα τα φτύσει ο xserver;;;
Μου έτυχε αυτό και τότε μπορούσα να κάνω reconfigure το xorg.conf έξω από το γραφικό περιβάλλον ή να κάνω restart στον xserver.

Αν παρουσιαστεί τέτοιο πρόβλημα εδώ τι γίνεται;;;