Sabayon Απορίες

jvs | Τετ, 02/22/2012 - 11:59 | 2' | 58

Καλημέρα σε όλους.

Χρησιμοποιώ Ubuntu εδω και αρκετό καιρό, και πλέον ήρθε η ώρα να κάνω το επόμενο βήμα, να βρω μια άλλη έκδοση. Μου αρέσει το όλο πρότζεκτ της Sabayon και γι αυτό στέλνω εδώ να ρωτήσω κάποια πράγματα.

Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι πως εγκαθιστάς ένα πρόγραμμα για παράδειγμα. Φυσικά θα διαβάσω τα documentation που υπάρχουν στο site του Sabayon (how to κλπ), απλά ρωτώ πρώτα εδώ να μου φύγουν οι πρώτες απορείες και μετά να συνεχίσω.

Επιπλέον αυτό που ξέρω είναι ότι έχεις δύο επιλογές για το πως εγκαθιστάς ένα πρόγραμμα, τον Entropy ή τον Portage.Ο Entropy θα είναι πιο εύκολος για όχι τόσο έμπειρους χρήστες. 

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

    Δες  εδώ  για  τα  πρώτα  βήματα

      http://distrowatch.com/dwres.php?resource=package-management

Ξέχνα καλύτερα το portage. Προγράμματα εγκάθιστάς με τον equo. Παράδειγμα: equo install firefox.
Δες και την man equo. Αν θες γραφικά σε στυλ Synaptik δοκίμασε με το Entropy Store.
Στο link που έδωσε ο zenwalk και είναι πολύ χρήσιμο κάποια πράγματα έχουν αλλάξει. Το equo world έχει αντικατασταθεί με το equo upgrade.

Οκ παιδιά, ευχαριστώ για τη βοήθεια σας.
Κάτι ακόμα, εφόσον ολοκληρώσω την εγκατάσταση, ποια είναι τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να κάνω?

Εννοώ από update κλπ κλπ... 

Δώσε su στο τερματικό για να γίνεις root. Γράψε equo update και στη συνέχεια equo upgrade για να κατεβάσεις αναβαθμίσεις. Τα υπόλοιπα θα λειτουργούν out of the box. (Αποκωδικοποιητές πολυμέσων, Adobe Flash Plugin κλπ). Αν θυμάμαι καλά ο Firefox δεν είναι ο default browser οπότε αν τον θες εγκατέστησε τον.

Φίλε έκανα ακριβώς ότι είπες, αλλά πλέον, έπειτα από ένα reboot, δεν με αφήνει να κάνω login. Δεν φορτώνει μέχρι το σημείο που κάνεις login.

"Αναβοσβήνει η οθόνη" κάτα κάποιο τρόπο.Τι παίζει?

Δοκίμασε με equo install nvidia-drivers. Αν δεν πιάσει αυτό κάνε τα εξής: eselect opengl list και επέλεξε ο αστερίσκος να είναι στο opengl.

        είναι  θέμα  κάρτας  γραφικών  που  έχεις.  Στον  grub bootloader  στο  menu  πρέπει  να δώσεις  και  ένα  nomodeset   στη  γραμμή  για  τον  linux  kernel , αλλά  δυστυχώς  για  να  καταλάβεις  τί  εννοώ  και  τί  πρέπει  ακριβώς  να  κάνεις ,  χρειάζεσαι  τις  γνώσεις  του  Διονύση. Διονύση  ,  σωστά  δεν  το  λέω ?  Εσύ  κατάλαβες  τί  εννοώ  ,  αλλά  για  να το  καταλάβει   &   ο  φίλος  μας  χρειάζεται  να  διορθώσει  το  /boot/grub/grub.cfg  αρχείο   με  το  πρόγραμμα  nano.   Για  προσπάθησέ  το  λίγο  jvs ,  θα το  καταφέρεις  τελικά ???

@zenwalk Για να είμαι ειλικρινής δεν είμαι σίγουρος και τι ακριβώς εννοεί. Υπέθεσα πως αναβοσβήνει ο κέρσορας του στο login prompt. Τουλάχιστον αυτό κατάλαβα εγώ.

το nomodeset λογικα πρεπει να το κανει στο αρχειο /boot/default/grub διοτι στο αρχειο που λες με μια ανανεωση του grub θα χαθει για μονιμα πρεπει να επεμβει στο αρχειο που λεω

αν δεν κανω λαθος τουλαχιστον

Αν δεν φθάνεις καν στο login prompt και αναβοσβήνει η οθόνη απο την αρχή τότε ίσως να χρειάζεται disable το KMS με τον τρόπο που είπε ο vagrale. Γίνεται και απο την αρχή όταν εμφανίζεται ο Grub. Πρέπει να  πατήσει το πλήκτρο e για να κάνει edit τον Grub. Ας φορτώσει έτσι το λειτουργικό προσωρινά και μετά επεμβαίνει στο /boot/default/grub ή σε όποια θέση βρίσκεται, όπως είπε ο airmaik. Εκτός πια αν αναβοσβήνει η οθόνη και τον πετάει στο login prompt οπότε εφαρμόζει τα πρώτα.  

Παιδες, ακούστε...
Ξεκινάει να φορτώνει και ΠΡΙΝ φορτώσει τελείως, αρχίζει και αναβοσβήνει η οθόνη... δεν μπαίνω καν στο login! Δεν έχω πρόσβαση στο Gnome καθόλου.

Dsyrmalis, έχω ATI κάρτα. Από το πολύ googla-ρισμα που έχω ρίξει τις τελευταίες μέρες, διάβασα πως υπάρχει σοβαρό θέμα συμβατότητας. Διάβασα σε άλλο φόρουμ πως λόγω της κάρτας γραφικών (σσ ATI) σβήνει το λάπτοπ λόγω θερμοκρασίας. 

PS: Όταν συμβαίνει αυτό η οθόνη απλά αναβοσβήνει και δεν έχει τίποτα 'μέσα', μια κενή εικόνα στα χρώματα του Sabayon. Ελπίζω να καταλάβατε τι εννοώ. 

Τότε ξέχνα τελείως το equo install nvdia drivers. Με Contrοl Alt και F1 σε βγάζει πουθενά ή κάνει τα ίδια;
Για δοκίμασε όταν στο κάνει, να πατήσεις το συνδυασμό πλήκτρων που σου είπα. Αν σε βγάλει στο login prompt για παράδειγμα. Το κακό είναι πως μόλις εχθές έσβησα καταλάθος την εγκατάσταση με το Sabayon...
Κάτι μου λέει πάντως πως μάλλον θα πρέπει να κάνεις edit τον Grub όπως είπαν οι vagrale και airmaik.

Πάτησα αυτό που λες, αλλά καθώς φορτώνει φτάνει πάλι σημείο και αρχίζει και αναβοσβήνει. Οπότε πατάω το e στο grub?

zenwalk05]        είναι  θέμα  κάρτας  γραφικών  που  έχεις.  Στον  grub bootloader  στο  menu  πρέπει  να δώσεις  και  ένα  nomodeset   στη  γραμμή  για  τον  linux  kernel , αλλά  δυστυχώς  για  να  καταλάβεις  τί  εννοώ  και  τί  πρέπει  ακριβώς  να  κάνεις ,  χρειάζεσαι  τις  γνώσεις  του  Διονύση. Διονύση  ,  σωστά  δεν  το  λέω ?  Εσύ  κατάλαβες  τί  εννοώ  ,  αλλά  για  να το  καταλάβει   &   ο  φίλος  μας  χρειάζεται  να  διορθώσει  το  /boot/grub/grub.cfg  αρχείο   με  το  πρόγραμμα  nano.   Για  προσπάθησέ  το  λίγο  jvs ,  θα το  καταφέρεις  τελικά ???

Αναφέρεσαι στην γραμμή
initrd /boot/initramfs-genkernel-x86_64-3.0.0-sabayon ?
 

Ναι. Πάρε μια ιδέα απο το screenshot εδώ: http://img26.imageshack.us/img26/3509/dgfdgrunningoraclevmvir.png. Ρίξε μια ματιά και εδώ. Ελπίζω να είναι το ίδιο και να μην χρειάζεται nomodset=1 ή nomodset=0 κλπ.

Γράφω  αυτό που δείχνει στην εικόνα... "quiet splash nomodest"  η σκέτο nomodeset?

Σκέτο. Και τα άλλα να έγραφες δεν θα είχες πρόβλημα, απλά δεν θα είχες splash screen. Όταν το γράψεις πάτα control και X.

Λοιπόν, υπάρχει εξής η ακόλουθη γραμμή :
linux /boot/kernel-genkernel-x86_64-3.0.0-sabayon -ro         init=/linuxrc splash=silent,theme:sabayon vga=791 console=tty1\ queie dokeymap keymap=us domadm root=UUID=e562b6d2-7e06-4c23-b37f-6cbaa834d0d6 docrypt  

Βάσει της εικόνας που έστειλε ο Διονύσης, εκεί που είναι υπογραμμισμένο πρέπει να γράψω αυτό που λέτε. Κάνω λάθος?
Εν τέλει έγραψα αλλά δεν γίνεται κάτι... 

Ναι... ηξεκινάει να φορτώνει και φτάνοντας στο 76 % κάνει αυτό το πρόβλημα...
Αυτό που λέω στο προηγούμενο πόστ είναι σωστό ε?

Ίσως να είναι αυτό το πρόβλήμα. Δεν έχει και μια δεύτερη option για boot το Sabayon απο την αρχή; Κάτι σαν safe mode boot. Αν φορτώνει απο εκεί σε γραμμή εντολών ίσως κάποιο update να σε σώσει. Σιγουρέψου όμως ότι έθεσες σωστά την παράμετρο nomodeset.

Λοιπόν πήγα στην δεύτερη επιλογή που λες, πατησα e, έγραψα nomodeset , Ctrl-X και boot. 
Φορτώνει, γράφω τον root password και τώρα...? 

jvs]Λοιπόν πήγα στην δεύτερη επιλογή που λες, πατησα e, έγραψα nomodeset , Ctrl-X και boot. 
Φορτώνει, γράφω τον root password και τώρα...? 

Γράφω equo update,
1η γραμμή : invalid filesystem encoding ANSI-X3.4-1968 , must be UTF-8.
...
Repositories sychronization...
Error in sys.exceptbook:
...
... 

Τι κάνω?? 

Για να αποκλείσουμε σίγουρα μια πιθανότητα δώσε σα Root ένα eselect opengl list. Αν δεν έχει τσεκαρισμένο το Ati γράψε eselect opengl set ati.

Έχει τσεκαρισμένο το ati...
τo nomodeset πρεπει να ειναι ισο με 1 η με 0? 

Ερώτηση: Μήπως να κάνω ένα φορμάτ να τα ξαναβάλω ή είναι άδικος κόπος, καθώς μπορεί να συμβεί το ίδιο..?

jvs χωρίς να είμαι ο απόλυτος γνώστης κάθε προβλήματος σε Linux, σε κάποιες διανομές πχ Ubuntu βαζουμε σκέτο το nomodeset. Στο Gentoo αν θέλουμε να το ενεργοποιήσουμε γράφουμε nomodeset=1 στα αρχεία του Grub.
Περίπου έτσι:
title Gentoo Linux

root (0,0)

kernel /paradeigma-kernel-3.2.1 root=/dev/root i915.modeset=1

ή όταν το απενεργοποιούμε και δεν θέλουμε frame buffer έτσι:

title Gentoo - No Framebuffer

root (0,0)

kernel /paradeigma-kernel-3.2.2 root=/dev/root nomodeset

To Sabayon βασίζεται στο Gentoo αλλά το δεύτερο έχει Grub 1 αν θυμάμαι καλά. Και το παράδειγμα είναι απο παλιό Gentoo.

Όσον αφορά το "format" στο Linux δεν έχει νόημα ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις. Υποτίθεται πάντως πως σε αυτό το driver τα προβλήματα της ATI - Gnome 3 είχαν λυθεί. Εκτός πια αν θες να δοκιμάσεις την τύχη σου με κάποια έκδοση του Sabayon με KDE. Ίσως βοηθηθείς περισσότερο στα forum της διανομής ή στο κανάλι που έχουν στο IRC.

menuentry 'DescentOS, with Linux 2.6.38-13-generic' --class descentos --class gnu-linux --class gnu --class os {
        recordfail
        set gfxpayload=$linux_gfx_mode
        insmod part_msdos
        insmod ext2
        set root='(/dev/sda,msdos1)'
        search --no-floppy --fs-uuid --set=root 5d547cf7-27b0-4587-8bbc-a31c43989fce
        linux   /vmlinuz-2.6.38-13-generic root=UUID=3543408b-a466-4721-9806-ee2f2654d31a ro   nomodeset splash=verbose vt.handoff=7
        initrd  /initrd.img-2.6.38-13-generic

 

  Στο  nano  , για μόνιμη αποθήκευση ,  δίνεις  Ctrl+O , πατάς  Enter &  μετά  δίνεις  Ctrl+X.
Χρειάζεσαι  εντατικά μαθήματα  στο Linux. Έπρεπε  πρώτα  να μάθεις  το Linux &  μετά  την  αλφαβήτα.
Πάντα  σε  κάθε  διανομή  ,  να  τοποθετείς  την παράμετρο nomodeset όπως  στο παράδειγμα ,  για  να μην  έχεις  ποτέ  πρόβλημα. Όσοι  ξέρουν από  Linux  , αυτό  γράφουν  στο  grub.cfg  ή  στο  menu.lst ,  ΠΑΝΤΑ.

Οκ παιδιά, θα δω τι μπορώ να κάνω. Εϊχα σκεφτεί τα Arch, απλά δεν ξέρω πως να κάνω dual boot με Windows(πρεπει να τα εχω δυστυχώς) και δεν αποπειράθηκα να τα εγκαταστήσω. 

Ίσως όμως να μην είναι η κάρτα γραφικών, η κάρτα γραφικών θα επηρέαζε πχ στα χρώματα. Για παράδειγμα στο Gnome 3 η Ati έχει προβλήματα με τα χρώματα, ενώ στο GNome 3 classic όπως του Sabayon είναι οκ.

Σκέφτομαι μην είναι κάτι άλλο λειτουργικό το οποίο εγώ προφανώς και δεν ξέρω τι είναι. 

1η γραμμή : invalid filesystem encoding ANSI-X3.4-1968 , must be UTF-8.
...
Repositories sychronization...
Error in sys.exceptbook: 
...
...  
Αυτά γνωρίζεις πως λύνονται? Μπορώ να αλλάξω την κωδικοποίηση μέσω τερμιναλ? 
 

       καλή  προσπάθεια ,  Διονύση.  nomodeset  σκέτο  γράφουμε  ,  για  να  έχουμε  γραφικό  περιβάλλον. &  γω  AMD κάρτα  έχω  &  το  ξέρω. Μπορούμε  μετά  να  προσθέσουμε  τον  driver της  AMD  ,  διατηρώντας  πάντα  το  nomodeset  ώς  έχει.

zenwalk05]menuentry 'DescentOS, with Linux 2.6.38-13-generic' --class descentos --class gnu-linux --class gnu --class os {
        recordfail
        set gfxpayload=$linux_gfx_mode
        insmod part_msdos
        insmod ext2
        set root='(/dev/sda,msdos1)'
        search --no-floppy --fs-uuid --set=root 5d547cf7-27b0-4587-8bbc-a31c43989fce
        linux   /vmlinuz-2.6.38-13-generic root=UUID=3543408b-a466-4721-9806-ee2f2654d31a ro   nomodeset splash=verbose vt.handoff=7
        initrd  /initrd.img-2.6.38-13-generic

  Στο  nano  , για μόνιμη αποθήκευση ,  δίνεις  Ctrl+O , πατάς  Enter &  μετά  δίνεις  Ctrl+X.
Χρειάζεσαι  εντατικά μαθήματα  στο Linux. Έπρεπε  πρώτα  να μάθεις  το Linux &  μετά  την  αλφαβήτα.
Πάντα  σε  κάθε  διανομή  ,  να  τοποθετείς  την παράμετρο nomodeset όπως  στο παράδειγμα ,  για  να μην  έχεις  ποτέ  πρόβλημα. Όσοι  ξέρουν από  Linux  , αυτό  γράφουν  στο  grub.cfg  ή  στο  menu.lst ,  ΠΑΝΤΑ.

  Πατούσα Ctrl+O και με κατέβαζε μια γραμμή παρακάτω... Συμφωνώ ότι χρειάζομαι μαθήματα. Προσπαθώ να ψάχνομαι όσο μπορώ και με ότι μπορώ. ΤΙς τελευταίες μέρες δοκιμάζω συνεχώς διανομές, απλά μου έχουν κολλήσει τα Sabayon, μπορεί να μην έχω τις απαραίτητες γνώσεις για αυτά, αλλά αμα δεν τα χρησιμοποιήσω δεν θα τα μάθω. 
By the way, έχεις κάποιο site από το οποίο διαβάζεις ώστε να μαθαίνεις ή κάτι παρόμοιο? 
 

DescentOS; Που την ανακάλυψες Zenwalk αυτή τη διανομή; Ubunto-ειδές δεν είναι; Εγώ πάλι στο nano ή στον αγαπημένο μου pico έχω το "χούι" να πατάω Control και X και μετά Υ ;) Αν σου πω ότι ποτέ δεν βάζω nomodeset και ποτέ δεν είχα πρόβλημα; Αλλά με nvidia. Η Ati που έχω είναι παλιά και δέχεται μόνο τον ανοικτό driver.

       κάτι  μπορεί  να  έκανες  λάθος  κατά  την εγκατάσταση. Καταρχήν ,  μην  ασχοληθείς  ποτέ  ξανά  με  Sabayon- Gentoo  , όσο  είσαι  ακόμα ψαράς. Θα  κάνεις  φορμάτ ότι  έχεις από λινουξ  &  θα  εγκαταστήσεις  Xubuntu. όλοι  οφείλουν  να ξεκινήσουν  με  το  Ubuntu. Αυτόματα  θα  βάλει  entry  στον  grub  & για τα  windows &  δεν  θα  χεις  πρόβλημα.  O,τι  έγραψα  για το nomodeset  θα  το  τηρήσεις  αυστηρά.  Θα  μάθεις  πρώτα  το Linux  &  μετά  ξεκίνα  πειράματα. &  κάτι  τελευταίο. Τρέχω  όλες  τις  διανομές στο  desktop μου ,  εκτός  απο  Gentoo &  Sabayon.Τυχαίο ??  Δεν  νομίζω. 

      Διονύση  ,  φρεσκότατο  Natty  11.04   με   Gnome 2  +  Gnome  3  ,  δλδ  μάλλον  Cinnamon.  Από   αυτό  σου  γράφω  τώρα. Χθεσινή  κυκλοφορία ,  προστέθηκε  στη  waiting  list του  Distrowatch.  ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ.  nomodeset  σκέτο ,  πάντα  με  AMD,   αγαπητέ  Διονύση. &  με  τον  nano ,  όπως  είπαμε ,  έτσι ?

Δε νομίζω πως έκανα κάτι λάθος. Τα Xubuntu δεν μου άρεσαν, τα είχα για κανένα μήνα. Το πρόβλημα με το dual boot νομίζω πως θα το έχω αν κάνω την εγκατασταση Windows με Arch . 

Κάτι παραπάνω θα ξέρεις για να μην τις τρέχεις.
Μέχρι στιγμής,  έχω δοκιμάσει Ubuntu,Debian,Mint. Θέλω να βάλω μια ελαφριά διανομή και μέχρι στιγμής ψάχνομαι...

   http://distrowatch.com/dwres.php?resource=package-management

  ο  μοναδικός  δάσκαλος  που  χρειάζεσαι για να  μάθεις  Linux.

     openSuse  με  LXDE..   Arch  +  AMD  , το  δοκίμασα ,  υπάρχει  πρόβλημα με τα  γραφικά ,  ξέχασέ  το.
  Το  dual-boot  σου  φαίνεταιι   δύσκολο    γιατί  ΔΕΝ  ξέρεις  πώς  να διορθώνεις  το  menu.lst  ή  το  grub.cfg  με  το  nano ,  δλδ  ,  είσαι  λίγο  νυχτωμένος ,  αλλίως  θα εκκινούσες  15  διαφορετικές  διανομές  με  τον GRUB  +  τα  windows.  Οταν  το  μάθεις ,  θα  τρέχεις  μέσα  ό,τι  θές ,  αλλά  ARCH  +  AMD =  τεράστιο  πρόβλημα.  Lubuntu  για  κάτι  ελαφρύ +  αξιόπιστο ,  αλλιώς  Fedora 16  LXDE ή  XFCE.

zenwalk05]     openSuse  με  LXDE..   Arch  +  AMD  , το  δοκίμασα ,  υπάρχει  πρόβλημα με τα  γραφικά ,  ξέχασέ  το.
  Το  dual-boot  σου  φαίνεταιι   δύσκολο    γιατί  ΔΕΝ  ξέρεις  πώς  να διορθώνεις  το  menu.lst  ή  το  grub.cfg  με  το  nano ,  δλδ  ,  είσαι  λίγο  νυχτωμένος ,  αλλίως  θα εκκινούσες  15  διαφορετικές  διανομές  με  τον GRUB  +  τα  windows.  Οταν  το  μάθεις ,  θα  τρέχεις  μέσα  ό,τι  θές ,  αλλά  ARCH  +  AMD =  τεράστιο  πρόβλημα.  Lubuntu  για  κάτι  ελαφρύ +  αξιόπιστο ,  αλλιώς  Fedora 16  LXDE ή  XFCE.

'Εχεις δίκιο, δεν ξέρω... Θα ήθελα να μάθω όμως.  

     θα  γράψω  κάτι  σύντομο  αύριο ,  για  τις διορθώσεις ,  δεν  είναι  δύσκολο.  Απο  βιβλία  ,  μια  βόλτα  στο  γνωστό  τεχνικό  βιβλιοπωλείο ,  θα  σε βοηθήσει. Μπορείς  να πειραματιστείς  με  όποια  διανομή  θές ,  αλλά  δεν  μπορείς να  τις  συμπαθήσεις  όλες. Ενα  καλό  βιβλιο  τσεπης  είναι  το
     Οι  βασικές  εντολές &  ο απαραίτητος  κώδικας του  Scott Granneman.

Σίγουρα είναι έτσι, απλά δεν είμαι στην κατάλληλη θέση να το ξέρω και εγώ αυτή την στιγμή. Ενημέρωσε με αν μπορείς. Ευχαριστώ.

     Για  να  μην  έχεις  ποτέ  πρόβλημα  με τα  wind ,  το  καλύτερο  απ όλα  είναι να  αφήσεις  το  δίσκο  που  τα  φιλοξενεί  ήσυχο , για  να  έχεις  & το  κεφάλι σου  το  ίδιο. Εχω  ένα δίσκο   WD  Scorpio  500 GB  2.5''  σε  κουτί  εξωτερικό  με  σύνδεση  e-SATA.  &  το  USB  3.0  είναι  το  ίδιο γρήγορο  , αρκεί  να έχεις  mobo   με  native  USB  3.0  θύρες. Διαλέγεις  &  παίρνεις. Ενα απλό  λαμάκι  με  2  e-SATA  είναι  μια  εύκολη  λύση. Δλδ ,  χρειάζεσαι  &  κάποια  προαπαιτούμενα  στο  hardware για  να  δουλέψεις  σωστά  με Linux ,  αλλιώς  είναι  πανεύκολο  με τα  wind  στον  ίδιο δίσκο να  γίνουν  όλα @#$?.,^&.......  
    Τον  δίσκο  τον έχω  χωρίσει  σε  15  partitions  των  32 GB  &  φιλοξενεί  15  διανομές  Linux. Ολες  εκκινούν  με  τον  GRUB-legacy  που  έχει  ''σημείο αναφοράς''  το  PCLinuxOS  στο  sda7 partition.  Τί  σημαίνει  αυτό ??  Απλά ,  κάθε  φορά  που  κάνω  εγκατάσταση  μιάς  νέας  διανομής (  διαγράφοντας την  παλιότερη  που  είχε  τη  θέση  της  στο  partition ) ,    φροντίζω  ώστε  να  ΜΗΝ  επιτρέπω  την  εκ  νέου  εγκατάσταση  του  boot loader  της  καινούριας  διανομής (  δίνεται  αυτή  η  επιλογή  σε  όλες  τις  διανομές )  ,  &  το  μόνο  που  κάνω  είναι  να  διορθώνω  το  αρχείο  menu.lst  , προσθέτοντας   το  νέο  entry  της  διανομής.  Να  &  ένα παράδειγμα

timeout 42
color black/cyan yellow/cyan
default 0

title  PCLOS_edu_lite
kernel (hd0,6)/boot/vmlinuz BOOT_IMAGE=linux root=UUID=4297c474-9b14-44da-bf42-b7d9bbc4ec2e  quiet nokmsboot resume=/dev/sda5 nomodeset vga=791
initrd (hd0,6)/boot/initrd.img

title  PCLOS_edu_lite-failsafe
kernel (hd0,6)/boot/vmlinuz BOOT_IMAGE=failsafe root=UUID=4297c474-9b14-44da-bf42-b7d9bbc4ec2e  quiet nokmsboot failsafe
initrd (hd0,6)/boot/initrd.img

title      ZEVEN OS 4 (Ubuntu 11.10)
root       (hd0,13)
kernel     /boot/vmlinuz-3.0.0-16-generic root=/dev/sda14 ro nomodeset splash=verbose vga=791
initrd     /boot/initrd.img-3.0.0-16-generic

title      Ubuntu-Razor-Qt (Ubuntu 11.10)
root       (hd0,12)
kernel     /boot/vmlinuz-3.0.0-16-generic root=/dev/sda13 ro nomodeset splash=verbose vga=791
initrd     /boot/initrd.img-3.0.0-16-generic

title      OpenSuse-12.1-GreekOS
root       (hd0,15)
kernel     /boot/vmlinuz-3.1.9-1.4-default root=/dev/sda16 ro resume=/dev/sda5 nomodeset showopts splash=verbose vga=0x31a
initrd     /boot/initrd-3.1.9-1.4-default

title      Viperr 1-32ww
root       (hd0,0)
kernel     /boot/vmlinuz-3.2.5-3.fc16.i686 root=/dev/sda1 resume=/dev/sda5 ro single nomodeset splash=verbose vga=0x31a
initrd     /boot/initramfs-3.2.5-3.fc16.i686.img

title Fuduntu-2012
root (hd0,11)
kernel /boot/vmlinuz-3.1.6-1.fu14.i686 ro root=/dev/sda12 rd_NO_LUKS rd_NO_LVM rd_NO_MD rd_NO_DM LANG=en_US.UTF-8 SYSFONT=latarcyrheb-sun16 KEYBOARDTYPE=pc KEYTABLE=us nomodeset rhgb vga=0x31a splash=verbose acpi_osi="Linux"
initrd /boot/initramfs-3.1.6-1.fu14.i686.img

title  Mageia 1 linux
kernel (hd0,8)/boot/vmlinuz BOOT_IMAGE=linux root=UUID=f429aafd-8c72-4059-878d-887729501153 nokmsboot resume=/dev/sda5 nomodeset splash=verbose vga=791
initrd (hd0,8)/boot/initrd.img

Δεν είναι δύσκολο το Sabayon. Μια χαρά διανομή είναι. Απλά έπεσε στην περίπτωση. Τουλάχιστον εγώ το χρησιμοποιώ χρόνια και μόνο μια φορα χρειάστηκε να το βγάλω τελείως. Όταν άλλαξαν και απο i386 βελτιστοποίησαν τα πακέτα για i686. Τα προβλήματα αυτά δεν έχουν καν σχέση με τη διανομή αλλά με την Ati/AMD η οποία στον προηγούμενο driver της υπέδειξαν προβλήματα, τα διόρθωσε σε δύο ημέρες αλλά για να τα δώσει στην κυκλοφορία της πήρε 4 εβδομάδες...
Για αυτό στο Linux, ειδικά όταν τρέχουμε κυλιόμενες διανομές η Nvidia είναι μονόδρομος. Η AMD/Ati εδώ και χρόνια δεν μπορεί να ακολουθήσει αυτούς τους ρυθμούς.
@Zenwalk Προσωπικά δεν με πειράζει, αλλά μπορείς όταν είναι πολύ μακρόσυρτο το αποτέλεσμα των εντολών που δίνεις να χρησιμοποιείς κάποια υπηρεσία pastebin στα post. Ειδικά αφού χρησιμοποιείς την κονσόλα. Αυτό θα σε βοηθήσει και στο IRC.
Παράδειγμα με αυτό που έγραψες:
http://nopaste.info/4ca9548fd6.html

Και διάφορες σελίδες που προσφέρουν αυτή τη λειτουργία:

* http://www.rafb.net
* http://www.pastebin.com
* http://www.pastie.org

* http://nopaste.info

* http://dpaste.com

Ενημερωτικά λοιπόν και όποιος δεν βαριέται, μπορεί να τις χρησιμοποιεί τόσο για forum όσο και αν ζητά βοήθεια στο IRC και δεν μπορεί να κάνει τόσο μεγάλα paste.

      Πολύ  χρήσιμες  πληροφορίες , thanks  Διονύση. 

     Η  παράμετρος   nomodeset    είναι  απαραίτητη  καί  για  τον  original  NVidia  driver  ,  αλλιώς  βγαίνει  σφάλμα   στο  γραφικό  περιβάλλον  ( X  server  fatal  error  )  &   καταλήγουμε  σε  κονσόλα ,  οπότε  η  μόνη  λύση  είναι  reboot  &  προσθήκη  του   nomodeset .  Το  έχω  δουλέψει  για πολύ  καιρό  &  είναι  σίγουρο  αυτό  που  γράφω.  Αρα  το  nomodeset  &    για τις  2  κάρτες.
      Δεν  μπορώ  να  πειστώ  με  τίποτα  πως  η  AMD  ΔΕΝ  κάνει  καλά  τη  δουλειά  της  στο  Linux ,  ούτε  δέχομαι  ως  κριτήριο  ενός  σωστού  driver  την  λειτουργία  του  σε  κυλιόμενες  διανομές.  Δλδ  ,  ο  X  server  συνεχώς  ''μεταλλάσσεται''    στις  κυλιόμενες  &  η  AMD  οφείλει  να  τρέχει  ξωπίσω  τους ,  για να  προλάβει  τις  όποιες   ιδιοτροπίες   κάποιων  developers ???   Την  εξέλιξη  του  X server  την  έχουν  αναλάβει  διανομές  τύπου   Gentoo  &   Arch  δλδ ???      &   όλοι  οι  υπόλοιποι   ακολουθούν   (  openSuse ,  Ubuntu , Mageia-Mandriva , Fedora  )  ????   'H   μήπως  πρέπει  να  ξεχάσουμε  ότι  την  NVidia  θα  τη  βρούμε  υποχρεωτικά  με  Intel  στα  laptop ,  τουλαχιστον ?    Intel +  NVidia =  window$  ,   AMD + AMD = Linux ,  εντελώς  σχηματικά.

Zenwalk με λίγα λόγια, όταν κάνεις την εγκατάσταση, εκεί που λέει bootloader δεν το έχεις 'τικαρισμένο'.. αυτό δεν εννοείς?
και θα πηγαίνω να βρίσκω το αρχείο menu.lst και θα προσθέτω τα 'στοιχεία'  της νέας διανομής...?
 Με βάση αυτό το ποστ σωστά τα λέω? http://www.linuxinsider.gr/forum/grub-menulst 

      Σωστά το  κατάλαβες το  νόημα ,  αυτό  όμως  έχει  πρακτική  σημασία  αν  έχεις  πολλές  διανομές  μαζί  στον  ίδιο  δίσκο  ,  αν  σου  αρκεί  μόνο  μία  μαζί  με  windows   , τότε  δεν  θα  σε  προβληματίσει.

Zenwalk εγώ πάλι με Nvidia, Gnome 3 και Sabayon όλα ήταν καλά για αρκετές ημέρες. Μέχρι που καταλάθος το έσβησα... Εννοείται πως ποτέ δεν έχω θέσει nomodeset στον Grub με καμία διανομή. Το πολύ πολύ quiet splash σε μερικές διανομές για να βλέπω τα μυνήματα. Τελευταία το κατάργησα και αυτό και πατάω F2.

zenwalk05]      Σωστά το  κατάλαβες το  νόημα ,  αυτό  όμως  έχει  πρακτική  σημασία  αν  έχεις  πολλές  διανομές  μαζί  στον  ίδιο  δίσκο  ,  αν  σου  αρκεί  μόνο  μία  μαζί  με  windows   , τότε  δεν  θα  σε  προβληματίσει.

Κοίτα θα ήθελα να κάνω αυτό που λες, μόνο και μόνο ότι θα χειρίζομαι εγώ όπως θέλω το σύστημα μου...
Επομένως, έχοντας εγκαταστήσει τη νέα διανομή, πηγαίνω στο menu.lst της διανομής που έχω ορίσει εγώ να κάνει boot Και προσθέτω τη νέα...? 

Zenwalk, έψαξα το αρχείο menu.lst, αλλά δεν το βρήκα.. βρήκα μόνο το grub.cfg το οποίο περιέχει πράγματα σαν αυτά που έστειλες.

Επειδή ξεφεύγουμε από το αρχικό θέμα, Zenwalk έλα να μιλήσουμε με pm..

     κοίτα  πόσο  απλά  είναι  τα  πράγματα ..  στον  grub-legacy  ''παίζει'' το  αρχείο  menu.lst  ( σαν  το  κατεβατό  που  έστειλα ) ,  ενώ  στον  grub 2  ''παίζει'' το  grub.cfg  ( λίγο  πιό  πολύπλοκο σαν  αρχείο  ,  αλλά  με  παρόμοια  λογική ).    Ανάλογα  με  τη  διανομή ,  θα  βρείς  grub-legacy   ή  grub 2. Προτιμώ  τον legacy.  Πχ  PCLinux OS , & Mageia  κυκλφορούν  ακόμα  με τον  παλιό  grub.

Σε Ubuntu 10.10 είμαι εγώ αυτή την στιγμή... το θέμα είναι ότι μπορώ να φτιάξω τα ίδια με τα δικά σου, κάτα κάποιο τρόπο, και να δουλέψει..? ή θα έχω πρόβλημα?

Τώρα όσον αφορά το grub έχω το 2 προφανώς...