Ένας home φάκελος που έπαψε από μόνος του να είναι writable για τον χρήστη του.( σε mint daryna)..

marlene | Τρί, 02/10/2009 - 16:09 | 2' | 10

Μπορείτε σας παρακαλώ να μου πείτε πως μπορεί να έγινε αυτό; Ο άνθρωπος που έχει τον υπολογιστή ισχυρίζεται ότι δεν τον πείραξε...

Πρόκειται για έναν home φάκελο ο οποίος έχασε ξαφνικά το δικαίωμα να είναι writable για τον χρήστη του αλλά δεν τον βάζει κιόλας στο γραφικό περιβάλλον.
Πως γίνεται να αλλάξουν τα δικαιώματα του χρήστη, το group και τέλος πάντων να επανέλθει το σύστημα στην αρχική του κατάσταση από την κονσόλα εκτός γραφικού περιβάλλοντος και χωρίς να είναι ενεργοποιημένος ο root user;

Θα πρέπει να του δώσω chown ή και chmod, chgrp ή μήπως υπάρχει κάποια εντολή ώστε να τα αλλάξει μία και έξω όλα μαζί; Βασικά δεν ξέρω τι θα πρέπει να αλλάξω πρώτο αλλά δεν είμαι και σίγουρη αν αλλάζει γιατί δεν κάνει διορθώσεις ούτε από falesafe session.

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Μήπως το /home είναι ξεχωριστό partition; Αν ναι τότε υπάρχει περίπτωση να άλλαξε κάτι στο /etc/fstab κ να λέει ότι το συγκεκριμένο partition είναι read-only; (παράμετρος "ro" αν θυμάμαι καλά)

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

με "ls -l /home" θα δεις τα δικαωματα του home directory που σ'ενδιαφε.Δηλαδη εγω εχω:

δικαιωματα user group
drwxr-xr-x 139 marios marios 12288 2009-02-10 18:11 marios

1)αν ο ιδιοκτητης ειναι ο σωστος αλλα δεν εχει δικαιωμα write
"sudo chmod u+w /home/ονομαχρηστη" (ως root)
chmod u+w /home/ονομαχρηστη (ως χρηστης και ιδιοκτητης του φακελου-προυποθεση να εχεις κανει login ως ο σωστος χρηστης
για να δωσει στον σωστο user το δικαιωμα write)

2)αν ο ιδιοκτητης ειναι αλλος(πραγμα περιεργο....)
sudo chmown ονομαχρηστη /home/ονομαχρηστη(

σχετικα με το group μην σε απασχολει ακομα εκτος εαν το pc του το χειριζονται πολλοι(φτιαξε πρωτα τα δικαιωματα χρηστη και τα υπολοιπα τα βλεπουμε)

Τα παραπανω προυποθετουν οτι εχεις κανει login ως απλος χρηστης η root

gnu_labis]Μήπως το /home είναι ξεχωριστό partition; Αν ναι τότε υπάρχει περίπτωση να άλλαξε κάτι στο /etc/fstab κ να λέει ότι το συγκεκριμένο partition είναι read-only; (παράμετρος "ro" αν θυμάμαι καλά)

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

Ναι όντως το home αυτό είναι σε ξεχωριστό partition. Πως γίνεται όμως να αλλάξε το fstab ( μα τι στο διάβολο πειράζουν κάθε φορά. Αυτά πρέπει να ψάξεις να τα βρεις για να τα πειράξεις;)
Το παλικάρι φέρνει τώρα τον υπολογιστή στο σπίτι μου και θα τον δω από κοντά. Στην περίπτωση που είναι κάτι στο fstab τι μπορώ να κάνω για να του δώσω τα σωστά δικαιώματα εκτός από το να δώσω δικαιώματα στον χρήστη στον φάκελο και στο group;
( δεν ξέρω τι μου γίνεται με το edit του fstab).

Και κάτι ακόμα.
Μου είπε ότι όταν ξεκίναγε τον υπολογιστή το τελευταίο διάστημα τον έβαζε σε κονσόλα πριν μπει στο γραφικό και του ζήταγε ctrl d για να ξεκινήσει και να μπει στο γραφικό.
Αυτό τι είναι;
Γιατί του το ζήταγε;

Ο υπολογιστής τρέχει linux mint Daryna το σύστημα είναι σε δικό του partition σε χωριστό το home και άπαξ και μπούμε μέσα στο σύστημα και αποκαταστήσουμε τα δικαιώματα του χρήστη στο home θα φάει φορμάρισμα στο Mint Felicia γιατί θέλει κάποια προγράμματα καινούργια και δεν παίζει να τα πάρει από το Daryna.

Όποιος μπορεί παιδιά παρακαλώ να βοηθήσει άμεσα, γιατί τον χρειάζεται τον υπολογιστή και είναι και από τις περιπτώσει νιούμπι που έχει δείξει ιδιαίτερο ζήλο. ( και μάλλον για αυτό τα έκανε μούτι!! :D )

marlene]
Και κάτι ακόμα.
Μου είπε ότι όταν ξεκίναγε τον υπολογιστή το τελευταίο διάστημα τον έβαζε σε κονσόλα πριν μπει στο γραφικό και του ζήταγε ctrl d για να ξεκινήσει και να μπει στο γραφικό.
Αυτό τι είναι;
Γιατί του το ζήταγε;

Αυτό στο βγάζει όταν επιλέξεις στο grub την επιλογή safe mode (ή single user, ή όπως το λέει η κάθε διανομή, τέλος πάντων όταν επιλέγεις ΟΧΙ κανονική εκκίνηση). Αν δεν επιλέγει από το grub τίποτα κ του το βγάζει ούτως ή άλλως, σημαίνει ότι πείραξε το configuration του grub κ προσέθεσε την παράμετρο "single" μόνος του.

Για την ακρίβεια, σου δείνει την ευκαιρία να κάνεις login σα root κ να διορθώσεις το μηχάνημα, ή να πατήσεις ctrl-d κ να συνεχίσει η κανονική διαδικασία boot.

Όπως κ να έχει, αν φύγει η παράμετρος "single", θα φύγει κ το φαινόμενο αυτό.

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

Παιδιά ο υπολογιστής παρουσιάζει διάφορα προβλήματα θα τα αναφέρω με την σειρά εδώ μήπως και βγάλουμε άκρη..

Ο ΧΡΗΣΤΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ HOME ΤΟΥ
Τα δικαιώματα του χρήστη τα διόρθωσα. Όλα είχαν περάσει στον root και ο χρήστης δεν μπορούσε να μπει στο μηχάνημα. Όλα ήταν περασμένα στον χρήστη root, στο group root .. όλα στον root.
Τα άλλαξα αυτά...

O ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΒΓΑΖΕΙ ERROR ΚΑΤΑ ΤΟ BOOT
...όμως ο υπολογιστής όταν μπουτάρει δίνει τις εξής πληροφορίες. ( όλα αυτά πριν φτάσει στην login screen).

Σας αντιγράφω αυτό που μου δίνει αφού κάνει στην αρχική οθόνη το check.
( όσα μπόρεσα να αντιγράψω).


" error reading block 15139324 ( attempt to read block from filesystem resulted in short read) while getting next inode from scan.

/dev/sda3:UNEXNPECTED INCONSISTENCY; RUN fsck MANUALLY
(i.e., without -a or -p options)
fsck died with exit status 4

*File system check failed.
A log is being saved in /var/log/fsck/checkfs if that location is writable.
Please repair the file system manually.
* A maintenance shell will now be started
CONTROL -D will terminate this shell and resume system boot.
bash: no job control in this shell
bash: groups command not found
bash: lesspipe: command not found
bash: Command:commant not found
bash: The: command not found
bash: dircolors: command not found
bash: Commantd: command not found
bash: The: command not found
root@nikos-laptop:~#

Λοιπόν αυτός ο υπολογιστής είχε μέσα vista τα οποία και αυτά είχαν χτυπήσει στο MBR. Το έχω φορμάρει εδώ και κάποιους μήνες αλλά το μηχάνημα σταδιακά άρχισε να χάνει στην απόδοση του αν και ο μπαμπάς του δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικός άνθρωπος και δεν ασχολήθηκε με το θέμα.

Ό ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ BACKUP

Πάντως ο δίσκος κολλάει δεν μπορεί να πάρει ούτε backup κολλάει πάντα σε ένα σημείο. Εκεί κολλάει και το γραφικό του, χάνει και ποντίκι και πληκτρολόγιο, παγώνει και το λαμπάκι του δίσκου είναι αναμμένο συνέχεια χωρίς να δουλεύει ο δίσκος.

ΚΑΝΕΝΑ LIVE CD ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ
Μπήκα με live cd για σιγουριά αλλά και πάλι τα ίδια. Ακόμα και όταν του ζήτησα να κάνει φορμάρισμα δεν μπόρεσε να ανοίξει τον patrition manager και όταν τον άνοιξε δεν έβλεπε την διάταξη του δίσκου.

ΜΆΛΛΟΝ ΕΧΕΙ ΧΤΥΠΗΣΕΙ Ο ΔΙΣΚΟΣ... ( λέω τώρα.. δεν ξέρω γιατί ο υπολογιστής παίζει.. )
αλλά δεν ξέρω αν είναι προβλήματα του δίσκου ή προβλήματα φακέλων που έχουν χτυπήσει μέσα στον δίσκο. Τείνω προς την πρώτη εκδοχή.

Όποιος κατάλαβε κάτι μπορεί παρακαλώ να μου πει και μένα; Αν είναι να πάει για αλλαγή δίσκου ο υπολογιστής να μην παιδευόμαστε και άδικα.. :(

Γενικά για πρόβλημα δίσκου μου ακούγεται. Αν δεν είναι laptop, τότε είναι σχετικά εύκολο να βάλετε ένα άλλο δίσκο κ να δείτε πώς συμπεριφέρεται (με κάνα livecd). Αν είναι laptop όμως, θα θέλει αρκετό κατσαβίδιασμα...

Άλλο ένα σχέδιο είναι να βγάλετε το δίσκο κ να τον βάλετε σε άλλο υπολογιστή να δείτε αν εκεί διαβάζεται.

Πάντως, αν δεν μπορείς ούτε να τον δεις από partition manager, έστω κ ως ελεύθερο/αδέσμευτο χώρο, τότε -απ'όσο μπορώ να ξέρω- δεν είναι θέμα filesystem. Είτε ο δίσκος τα έχει παίξει, ή ο ελεγκτής δίσκων (στη motherboard), ή τα καλώδια που καταλήγουν στο δίσκο έχουν χαλάσει/κοπεί/αποσυνδεθεί, ή ...το τροφοδοτικό δεν δίνει κατάλληλη τάση στο δίσκο.

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

Λαπτοπ είναι το μηχάνημα... και εγώ για ελάττωμα στον δίσκο το κόβω αλλά εκείνο που με μπερδεύει είναι ότι μπουτάρει, κακήν κακώς βέβαια, αλλά παίρνει μπροστά. Αν ο δίσκος είχε χτυπήσει θα ξεκίναγε;
Όπως και να έχει εγώ του είπα να πάει να κάνει για αρχή recovery στα αρχεία του, γιατί αυτή την στιγμή ούτε backup έχει πάρει, ( ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ BACKUUUUUUPP ΓΙΑΤΙ???????!!! ), ή αν μπορέσει σιγά σιγά να πάρει κανένα αρχείο από αυτά που τον ενδιαφέρουν μόνος του..... για τα υπόλοιπα.... επιφυλάχτηκα... Αυτές είναι δουλειές για μαστόρια!

Thanks τέκνον μου gnu_labis :P :) !