Απορία για την RAM????

AERAKIS | Σάβ, 10/25/2008 - 01:16 | 1' | 25

Διάβασα σε ένα forum τα εξής...
-Μπορείς να έχεις 32bit Ubuntu και να βλέπει μέχρι 64Gb :jawdrop: RAM.
Απλά εγκαθιστάς το πακέτο linux-server. Αυτό δε σημαίνει ότι το μηχάνημά σου γίνεται server, απλά ο συγκεκριμένος kernel χρησιμοποιεί PAE ώστε να βλέπει πάνω από 4Gb RAM.
Το γνωρίζει κανείς αυτό αν ναι πως το κάνω???? Γιατί από synaptic έβαλα ένα πακέτο με αυτή την ονομασία και δεν μου αναγνώρισε τα 4gb.

linux for ever

Φόρουμ
Tags
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Μπορείς να δώσεις το link από αυτό που διάβασες, γιατί μου φαίνεται περίεργο?

Ναι μεν ισχύει το συγκεκριμένο, αλλά υποθέτω ότι το πακέτο linux-server είναι άσχετο.. Αυτό που θέλεις είναι κάτι σε πακέτο kernel-pae-2.6.xx* (τουλάχιστον στα suse ετσι είναι). Mετά boot απο τον συγκεκριμένο kernel.

Αν γνωριζεις κατι για ubuntu γινε λιγο ποιο συγκεκριμενος σε παρακαλω.

Linux for ever!!!

Μπες στον synaptic και κανε ενα search με λέξη-κλειδί kernel (έχει search, σωστά;)

Ευχαριστω teddy αλλα βγαζει αρκετα με αυτη την ονομσια (kernel)

Linux for ever!!!

Ok, κανενα με kernel-pae έχει? Τα υπόλοιπα τα βρίσκουμε (τα νουμεράκια που ακολουθούν) πχ ο δικός μου είναι ο

kernel-pae-2.6.25.5-1.1.i586

Μπα κατι δοκιμασα που ελεγε για PAE αλλα τιποτα .Μηπως δεν γινεται στην 32bit και γινεται μονο στην 64bit να αναγνωριζετε ram πανω απο 3.2gb??? Παντος στο forum που γραφω επανο αυτος που το εγραψε το εκανε , πως ομως????

Linux for ever!!!

Oχι, δεν υπάρχει 64bit με pae, και ισχύει οτι μπορεί να αναγνωρίσει παραπάνω απο 4gb. Όταν εγκατέστησες το linux-server είχες επιλογή να bootάρεις απο διαφορετικό kernel? Για δοκίμασε άλλη μια φορά, να bootάρεις απο τον kernel-server-2.6.2x (ή κάπως έτσι)

(Τελικά με λίγο ψάξιμο, το πακέτο είναι πράγματι το linux-server, σορρυ..)

To μόνο που βρήκα είναι tutorial για το πως να το εγκαταστήση στο debian
http://www.howtoforge.com/debian_etch_xen_from_debian_repository
και πως να διορθώσεις ένα bug που υπάρχει με τον grub χάρις το οποίο δεν βλέπει όλοι την ram
http://www.howtoforge.com/make-your-xen-pae-kernel-work-with-more-than-4gb-ram-debian-etch-grub

το πακέτο πρέπει να λέγετε xen-server

Αν βάλεις 64bit έκδοση θα δει όλοι τη μνήμη χωρίς "αλχημείες"

Όταν εγκατέστησα το linux-server είχε επιλογή να bootάρει απο διαφορετικό kernel και οταν το επελεγα δεν εκανε boot απλα μαυριζε η οθονη και εμενε ετσι.
σχετικα με το xen-server που λεει ο ditsikts το εβαλα κανει boot κανικο αλλα αφοτου βαλω username kai paswword και πατησω οκ, μετα μαυριζει η οθονη και μενει ετσι.
Αν το εχει κανει καποιος παρακαλω να δωσει τα φωτα του σε αυτο το θεμα .Ευχαριστω

Linux for ever!!!

Λοιπόν, δοκίμασε με το πακέτο είναι το linux-server και οχι το xen για αρχή. Ο λόγος που σου μαυρίζει η οθόνη είναι πιθανότατα η κάρτα γραφικών. Το οτι έβαλες καινούργιο kernel σημαίνει οτι πρέπει να έχεις εγκατεστημένο το αντίστοιχο kernel-module, είτε χειροκίνητα, είτε απο πακέτο. Τι επιλογές για boot έχεις μετά την εγκατάσταση του linux-server?

Κανονικα οτι ειχα και πριν +1 πανο πανο που γραφει linux -server

Linux for ever!!!

Ok, με αυτό να bootάρεις. Τώρα: που κολλάει? Δείχνει οτι φορτώνει τον πυρήνα? Κολλάει εκεί που θα έπρεπε να φορτώνει το γραφικό περιβάλλον? Δώσε καμιά πληροφορία να το λύσουμε.

Δεν ξεκιναει καθολου μολις επιλεξω το νεο kernel μαυριζει η οθονη.

Linux for ever!!!

Αν θες πεστω λιγο ποιο απλα γιατι δεν εχω πολες γνωσης στα linux.

Linux for ever!!!

Ναι, επιλέγεις το linux server, πληκτρολογείς vga=788, πατάς enter (είναι ο τρόπος που βάζουμε διάφορα boot-options στον grub. Αν έχεις lilo λογικά δεν θα αλλάζουν και πολλά)

Ναααιιιι αναγνωρισε ολοι τη RAM (4gb).τα εβγαλα ολα(xen-server kai linux-server) και ξαναεβαλα linux-server και οντως δεν αναγνωριζε την καρτα(ati HD3650 DDR3 512 ozi)και δεν εκανε boot μπηκα μεσο recovery εκανε boot κανονικα ,εβαλα driver μεσω εnvy και ολα ειναι οκ.
Τωρα σαν server μπαινω .
α)αυτο συμαινει κατι??
β)εχει αλαξει κατι??
Γ) και ολο αυτο που εκανα ειναι σωστο η απλα πατεντα για τα 4gb???

Linux for ever!!!

α,β)Δεν σημαίνει τίποτα παραπάνω, απλά μπαίνεις με άλλο kernel που προορίζεται για άλλη χρήση. Δεν νομίζω να έχει λιγότερες δυνατότητες, μάλλον το αντίθετο, με ίσως μια μικρή επίπτωση στην απόδοση (χρόνος boot, ελαφρά μειωμένη απόδοση σε 3d εφαρμογές ίσως, και πιθανώς αυξημένα real-time χαρακτηριστικά). Επίσης ίσως να έχει λιγότερες δυνατότητες απο πλευράς αναγνώρισης hardware σε περίεργα γκατζετάκια, winmodems, usb modems κτλ. Πρακτικά νομίζω δεν θα δεις καμία διαφορά προς το χειρότερο, αφού οι διαφορές θα είναι ελάχιστες και έχεις και το πλεονέκτημα της επιπλέον μνήμης. Καλό θα είναι να σου απαντήσει και κάποιος πιο έμπειρος σε αυτό.
γ)Κοιτα να δεις, το αποτέλεσμα που ήθελες το πέτυχες. Αυτό που με προβλημάτισε είναι ότι τα ubuntu δεν έχουν σαν προεπιλογή kernel με pae υποστήριξη. Τα suse για παράδειγμα μου εγκατέστησαν κατ' ευθείαν τον kernel-pae στο 32bit laptop μου (παρόλο που έχω 512 μνήμη) και όχι τον απλό. Για server υπάρχουν και άλλοι πυρήνες (πχ ο -rt).
Τελικά μου φαίνεται ότι για το τρίτο ερώτημα η απάντηση είναι κάτι το ενδιάμεσο. Με την έννοια ότι και "λάθος" να είναι, την δουλειά σου την κάνεις. Και στην τελική αν κάτι πάει στραβά ή δεν είσαι ευχαριστημένος πάντα μπορείς να επιστρέψεις στον παλιό πυρήνα ή να περάσεις μια 64bit έκδοση για να εκμεταλλευτείς πλήρως το σύστημά σου. Απλά θα προτιμούσα λογική σαν αυτή των openSuSE

Σευχαριστω teddy παντως διαφορα στην αποδοση με linux server δεν ειδα απλα εγεινε ενα μπαχαλω στο γραφικο περιβαλων ,ελληνικες γραματοσσηρες, πληκτρολογιο και μερικα αλλα.Αυτο που θελω να κανω τωρα ειναι αυτο που λες και εσει και πιστευω οτι ειναι και το σωστο ειναι οταν θα βγει η 8.10 να περιμενω για λιγο και να βαλω την 64bit που θα βλεπει και τη ram ολοι χωρις πατεντες.

Linux for ever!!!

Προσπάθησε να τα ξαναρυθμίσεις ρε, δεν πρέπει να είναι δύσκολο, κοίτα κανα θέμα εδώ στο forum σχετικό με αυτά. Ή μέσω κάποιου control-center (δεν ξέρω τι έχετε εσείς στα ubuntu, δεν μπορώ να βοηθήσω...). Πάντως όλα τα νέα προβλήματα είναι από τις νέες ρυθμίσεις του x server με την επανεγκατάσταση των drivers, κάτι κλώτσησε εκεί, επιμένω ότι δεν πρέπει να είναι δύσκολο να το φτιάξεις...

οχι δεν ενοουσα οτι ειναι δυσκολο ρυθμισα το compiz απο την αρχη και ολα κανονικα,οπως και κατι αλλα ρυθμισα που ανεφερα και δουλευει μια χαρα.Δεν βλεπω καμοια διαφορα σε τιποτα ολες η λειτουργειες ειναι οπως πριν, βεβαια αυτο το λεω συμφωνα με αυτα που χρησημοποιω στο συστημα εγω αλλος που εχει περισσοτερη γνωση και χρησημοποιει περισοτερα μπορει να δει καποιες διαφορες. Η βασικη διαφορα που βλεπω ειναι η ram(γιαυτο εγινε και ολοι η ιστορια) απο εκει που στην εκηνηση καταλαμβανε 12%(με τα 3.2gb) τωρα ειναι στο 7%(με τα 4gb).
Σευχαριστω teddy.

Linux for ever!!!