Debian lenny , ήχος μόνο με root! [Λύθηκε και αυτό! ]

andy | Τρί, 08/26/2008 - 18:39 | 2' | 7

Καλησπέρα παιδιά .. είμαι καινούργιος στον χώρο του λίνουξ.. Η διανομή μου είναι Debian testing GNU/Linux 4.0 , όλα ξεκίνησαν όταν είπα και εγώ έπειτα από 15 περίπου μέρες , να κάνω apt-get update και μετά upgrade .. αφού τα έκανα και έκανα το restart μου , διαπίστωσα ότι έχω δύο σοβαρά προβλήματα..το ένα ήταν με το GNOME , και το δέυτερο με τον ήχο.. δεν έμεινε και τίποτα όρθιο δηλαδή (λόλ) , με το GNOME το έλυσα , τώρα στον ήχο αντιμετοπίζω το εξής πρόβλημα.. ενώ έχω περασμένους τους ALSA DRIVERS στο σύστημα μου , ΔΕΝ έχω ήχο παράμόνο αν ανοίξο κάποια εφαρμογή με ROOT permitions (πχ su και μετά amarok και παίζει..) , σε περίπτωση που δεν έχω πάρει SU και πατήσω alsamixer η κονσόλα μου λέει τα παρακάτω: andy@debian:~$ alsamixer alsamixer: function snd_ctl_open failed for default: No such file or directory andy@debian:~$ έχει καταντήσει κουραστικό να ανοίγω iceweasel , mocp , amarok κτλ από κονσόλα... :( αν μπορούσε να help κάποιος θα το εκτημούσα .. ευχαριστώ ..

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Χαίρεται,νομίζω ότι το καλύτερο θα ήταν να διάλεγεις γενικά stable versions και όχι testing ή unstable.οι τελευταίες δύο μπορεί ναχουν περισσότερα και καινούρια πράγματα, αλλά ειναι δοκιμαστικές.περίμενε να πάρεις απάντηση και από κανέναν που να ξέρει καλύτερα να σου πει αν υπάρχει τρόπος να το διορθώσεις.

Είναι αυτό που κάνει. Μάλλον έχει βγάλει τον κανονικό σου χρήστη από τo group που μπορεί να χρησιμοποιεί τα audio devices για αυτό και οι εφαρμογές με ήχο έχουν ήχο μόνο με τον root user. Δώσε δικαιώματα στον κανονικό σου χρήστη να μπορεί να χρησιμοποιεί τα audio devices. Λογικά θα πρέπει να σου έχει κάποια εφαρμογή που από εκεί ρυθμίζεις το ποια είναι τα δικαιώματα των χρηστών στα debianοειδή έχει το users and groups αλλά θα σε γελάσω αν αυτό παίζει και για την debian γιατί δεν θυμάμαι και δεν έχω κανένα στημένο debian μπροστά μου.

Σας ευχριστώ και τους δύο για την συμπαράσταση και την προσπάθεια να με βοηθήσετε..

Marlene , δυστιχώς πήγα και στο users and groups αλλά δεν κατάφερα να λύσω το πρόβλημα.. "tickara" όλα τα permitions του user μου αλλά τζίφος.. ελπίζω να βρώ άκρη.. να'σται καλά πάντως :)

Μπορείς να κάνεις και το εξής:

Άνοιξε το αρχείο /etc/group με:

sudo gedit /etc/group

και κάπου πρέπει να έχει μια γραμμή που να λέει:

audio:x:ena_noumero:username

εκεί που λέω username βάλε το δικό σου πχ:andy ή ότι άλλο έχεις :).

--------------------
happy_linux_downloads

Πάντως για να μην στενοχωριέσαι δεν είσαι ο μόνος που βρέθηκε με ένα σύστημα χάλια μετά από upgrade. Γενικότερα καλό είναι να προσέχουμε τι ενημερώσεις παίρνουμε γιατί κανείς δεν μας λέει ότι αυτό που θα έρθει κάτω θα μας κάνει την δουλειά μας ή θα μας τα κάνει όλα .... ( φτου κακά δεν λέω κακά λόγια)...
Στο mint πάντως έχει τον update manager που έχει φίλτρο και έτσι του λες μέχρι ποιου βαθμού ενημερώσεις θες να πάρεις. Anyway.. καλό είναι αν το σύστημα μας δουλεύει να μην το πολύ σκαλίζουμε ειδικά αν δεν ξέρουμε να το φτιάξουμε ( παθούσα και μαθούσα! )

Marlene , έχεις δίκιο.. αλλά εντάξει , θέλω να'εχω ένα πλήρως ενημερωμένο σύστημα και εκτός αυτού , μετα από κάθε σφάλμα / πρόβλημα ψάχνοντας πως να το φτιάξεις σίγουρα μαθαίνεις καινούργια πράγματα..ειδικά αν είσαι νέος στον χώρο ( όρεξη να υπάρχει :D ) οπότε δηλώνω αμετανόητος χαχαχα..!

Ευχαριστώ Θάνο!!Το είχα δοκιμάσει και εγώ πιο πριν , αλλά τελικά δεν ήταν εκεί.. το πρόβλημα ήταν ότι το /home/andy/.dmrc έπρεπε να'έχει περισσότερα δικαιώματα.. (προφανώς πειράχτηκαν από το upgrade , who knows) Πάντως λύθηκε με ένα απλό chmod!!!Ευχαριστώ πολύ για τον πολίτιμο χρόνο σας , να'σται καλά!!!

Ουραίααα ( πάλι στα πορτογαλέζικα το είπα αν δεν το καταλάβατε!) :)