Arch Linux - οι πρώτες εντυπώσεις

Panayiotis | Δευ, 04/21/2008 - 16:05 | 2' | 3

Παρατηρώντας ότι κάποια άτομα από το forum μας ήδη αποφάσισαν να δώσουν μια ευκαιρία στην διανομή, ξεκινώ αυτό το thread για να γράφουμε εδώ τις εντυπώσεις μας από τον Arch.

Τι μας αρέσει περισσότερο και τι μας ενοχλεί σε αυτόν, πως συγκρίνεται με τις υπόλοιπες διανομές που έχουμε δοκιμάσει και αν πρόκειται να εγκατασταθεί μόνιμα στο partition που του δώσαμε ή είναι ένας ακόμη επισκέπτης σε αυτό.

Κάνω τη αρχή παραθέτοντας την δική μου άποψη, αν και ήδη την γνωρίζετε όλοι. Ταχύτατος, σταθερότατος και απόλυτα ενημερωμένος (σε σχέση πάντα με τα αποθετήρια που έχω επιλέξει να κρατώ ενεργοποιημένα), χωρίς χρονικούς ορίζοντες, ήρθε για να μείνει. Πάντα θα κρυφοκοιτάζω, θα ενημερώνομαι και θα παίζω και με άλλες διανομές. αλλά δεδομένου ότι στον δίσκο μου δεν υπάρχει win εγκατάσταση πλέον και χρησιμοποιώ τον υπολογιστή μου και για επαγγελματικούς λόγους, μου είναι πολύτιμη η ύπαρξη ενός αξιόπιστου λειτουργικού που να είναι καλά ρυθμισμένο.

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Το Arch Linux είναι μια αρκετά γρηγορή διανομή και σταθερή η οποία έχει τραβίξει με το μέρος της αρκετούς
Slackware Users, ισος γιατί τότε το Slackware δεν έδινε κάτι που δίνει το Arch. Packet Manager. :)
Το Arch Linux έχει ένα τελείος διαφορετικό τρόπο να χειρίζετε ποιοί daemons θα ξεκινάνε κατα το boot, σε σχέση με τις άλλες διανομές, και ισος αυτό να το κάνει πιο secure. Αν ο deamon που θέλουμε να τρέχει κατα το boot δενείναι στο /etc/rc.conf-> DAEMONS τότε δεν ξεκινάει!!!

To Arch Linux το έχω αρκετό καιρό στο desktop μου, και δεν νομίζω να το αλλάξω προς το παρόν μια που το έχω φέρει στα μέτρα μου.

[oprime@dexter]$uname -r|awk '{print $1}'

Δεδομένο ότι έκανα εγκατάσταση στο παλιό μου λάπτοπ με 256ram και με έναν pentium III @ 1,1Ghz τρέχει αρκετά καλά σε σχέση με τις άλλες διανομές που είχα βάλει...

Στην αρχή ψιλοχαλάστηκα γιατί κάτι απλά όπως άνοιγμα τις κονσόλας ή κανένα firefox αργούσαν να ανοίξουν αλλά με τις μέρες και την χρήση τους αυτό μειώθηκε και είναι οκ,θα πήρε μπρος μάλλον :).

Ο pacman αρκετά καλός και γρήγορος δεν είμαι και ο σχετικότερος αλλά μου φάνηκε αντάξιoς του apt που είχα στο ubuntu...τουλάχιστον για τα απλά που το χρησιμοποιώ.Η εγκατάσταση του έγινε εύκολη με τον οδηγό που υπάρχει στο φόρουμ,απλά με την σειρά θέλει να τα πάρεις και θα είσαι οκ χωρίς κάποιο σημαντικό πρόβλημα.

Κατά τα άλλα μια ωραία διανομή για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό αλλά και καλό :).

Πριν λίγο τελείωσε και η εγκτάσταση και στο desktop,όλα οκ μια χαρά,έχω και ελληνικά :P.Λίγο η ανάλυση της οθόνης αλλά θα γίνει δεν θα μου ξεφύγει....Στο desktop φαίνεται και η μεγάληηηηηη διαφορά από το λάπτοπ.Απορίες και προβλήματα σε άλλο 8ρεντ.

Πανέμορφη διανομή. Ιδανική για όσους θέλουν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους στο linux.
Έχει πολύ καλό documentation που διευκολύνει το χρήστη. Χρησιμοποιώ σαν wm το fluxbox
(μου έκανε κλικ από την πρώτη στιγμή σαν light weight wm) με το slim (simple login manager).
Ο pacman είναι ένας πολύς καλός package manager και με τη χρήση του AUR (ArchLinux User
-community Repository) είναι εύκολο να βρείτε ότι εφαρμογή θέλετε.