KERNEL PANIC...[SOLVED]

philip | Τρί, 02/19/2008 - 12:30 | 2' | 13

Μετά από την ολοκλήρωση αναβάθμισης, κάνω εκκίνηση με PCLOS 2007. Παίρνω μήνυμα kernel panic. Το σύστημα "βλέπει" sda,sdb, sdc, sdd, sde,sdf κλπ κλπ. Από ότι μπορώ να καταλάβω, αν και έχω ένα sata 250GB, με 4 partitions (root, swap, home & "data" όπου αποθηκεύω το προσωπικά μου αρχεία για περιπτώσεις ανάγκης), το σύστημα βλέπει κάθε partition ακόμη κι αυτά που δημιούργησε η διανομή κατά την εγκατάστασή της σαν ξεχωριστόύς σκληρούς, με αποτέλεσμα να μην ξέρει ποιό είναι το root, usr, home κλπ. Υπάρχει σωτηρία;

Κάνοντας boot απο το LIVE CD, τα partitions τα βλέπει κανονικά.

Έχει βάλει κανείς pclos σε διπύρηνο setup? Δουλεύει; αν όχι ποιά διανομή προτείνετε; Μου αρέσει πάρα πολύ το FD7 και το OpenSuse 10.3

Ευχαριστώ.

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Kαι οι δύο διανομές που ανέφερες πάντως είναι αρκετά αξιόλογες.

Το γνωρίζω, αλλά πρωτίστως ζητώ βοήθεια αν γίνεται να σώσω ότι ήδη υπάρχει. Αν πάω σε clear install, θα φάω 6-7 ώρες για εγκατάσταση, αναβαθμίσεις, NVidia driver installation, HP driver installation κλπ. :sick:

Ξεκίνα με ένα live-cd και διόρθωσε το /etc/fstab που υπάρχει στο root partition. Εκεί θα καθορίσεις ποιο έιναι το root partition, το home κτλ.
Για παράδειγμα, αν το root partition είναι το /dev/sda5, πρέπει να υπάρχει μια γραμμή όπως η παρακάτω:
/dev/sda5 / ext3 defaults 0 0

Α, και κάτι άλλο.
Μετά πρέπει να γνωστοποιήσεις το root partition στον kernel.
Ανοιξε το /boot/grub/menu.lst και βρες την έκδοση kernel που ξεκινάς. Για παράδειγμα η δικιά μου καταχώρηση είναι η εξής

title Debian GNU/Linux, kernel 2.6.24-1-686 (single-user mode)
root (hd0,2)
kernel /vmlinuz-2.6.24-1-686 root=/dev/hda5 ro quiet single
initrd /initrd.img-2.6.24-1-686
savedefault

Εσύ πρέπει να βάλεις στο root=/dev/hda5 το δικό σου root partition, πχ root=/dev/sda5 (αφου έχεις sata disk).
Στη γραμμή root (hd0,2) πρέπει να δηλώσεις που βρίσκεται το /boot directory. Πρέπει όμως να δώσεις περισσότερες πληροφορίες για τα partition και τον δίσκο για να σου πώ τι να βάλεις εκεί...

OK έγινε αυτό. Τώρα έχω άλλο πρόβλημα, με τη mobo ABIT I45D. Δεν μπορεί να δεί δίκτυο και κάρτα ήχου.
Παίρνω τα εξής:

Για ήχο: Sound Server informational message.
Error while initializing the sound driver
device /dev/dsp can't be opened (no such file or directory)
The sound server will continue using the null output device
Για δίκτυο: Κάνω setup και του λέω να συνδεθεί μέσω Ehternet, μου αναγνωρίζει το εξής.
IEEE 1394 IPv4 Driver (IP4-over-1394 as per RFC 2734)και δεν συνδέεται, βέβαια, το ΙΕΕΕ 1394 είναι σύνδεση firmware, αν δεν απατώμαι, δεν μπορώ να καταλάβω τι συμβαίνει.

Για να είμαι σίγουρος ότι δεν έχει να κάνει με την παλιά εγκατάσταση, έκανα boot και από live CD με PCLOS 2007, Gentoo, Ubunty 7.10 και Mint 4.0 Darina. Σε καμία από αυτές τις διανομές δεν μπόρεσα να "δω" δίκτυο. Φυσικά ήταν συνδεμένο καλωδιακά με το modem router μου το οποίο έπαιζε κανονικά με τις προηγούμενες mobos. Το ίδιο και με τον ήχο στις διανομές ubuntu 7.10 & Mint μου έλεγε ότι το GStreamer λείπει ή δεν έχει ρυθμιστεί η κάρτα ήχου. Η σύνδεση που κάνω είναι πάνω στην onboard output της mobo.

Έχεις καμιά ιδέα;

To lspci τι σου δίνει;
κανε εδώ paste τι σου αναφέρει
Και επιπλέον ενα hint: μπορείς να κάνεις google με λέξεις κλειδιά όπως πχ ABIT I45D linux. Ολο και κάποιος θα έχει την ίδια mobo με σένα και θα έχει αναφέρει το ίδιο πρόβλημα και ίσως εχει βρει και λύση. Είναι πιό γρήγορο ;)

Paste δεν γινεται να κάνω καθώς δεν έχω internet σε εκείνο το μηχάνημα, θα δώσω lspci και θα δω. Κάνω εδω και 2 ώρες googling αλλά δεν βρίσκω κάτι. Αναφέρουν κάποια πράγματα για σύδεση με καλώδιο firewire κι όχι με κανονικό ehternet, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο. Μου κανει επίσης εντύπωση το ότι δεν έχω και ήχο.

Για την κάρτα ήχου πήγαινε εδώ: http://www.realtek.com.tw/downloads/downloadsView.aspx?Langid=1&PNid=14&PFid=23&Level=4&Conn=3&DownTypeID=3&GetDown=false#2
Για την lan μου φαίνεται είναι της Marvel και δεν υπάρχει driver για linux αλλά δεν είμαι σίγουρος γι'αυτό. Καπου στο forum υπάρχει αναφορά γι'αυτή την κάρτα..κανε search

Κατέβασα το driver του ήχου, θα το δοκιμάσω το απόγευμα, το θέμα της ethernet με προβληματιζει περισσότερο το chip είναι marvel. Εγκατέστησα και το fedora 8, καθώς είδα οτι έχει kernel πάνω από 2.6.20 που περιλαμβάνει τα σχετικά drivers, αλλά τίποτε. Έχω δει το ποστ για τις ρυθμίσεις σε άλλη mobo, θα δοκιμάσω κι έτσι. Βέβαια, έχω και άλλη μια mobo, την ASUS P5N-E SLI, θα δοκιμάσω κι αυτήν να δω τι παίζει.

Μήπως μόνο και μόνο για να γλυτώσω την ταλαιπωρία, βάλε-βγάλε mobo, proccessor κλπ, την έχει δοκιμάσει κανείς, και με ποιά διανομή;

Στην τελική μήπως μου λύνει το πρόβλημα μια καρτούλα δικτύου και να τελειώνουμε;

philip]

Στην τελική μήπως μου λύνει το πρόβλημα μια καρτούλα δικτύου και να τελειώνουμε;

Τώρα μιλάς σωστά...

Πάντως κι εγώ είχα τέτοιο πρόβλημα με δυο onboard gigabit ethernet της Marvell αλλά το πρόβλημα διορθώθηκε από το Fedora 8 και Ubuntu Gutsy.

Βάλε μια κάρτα να τελειώνεις.

--
Any fool knows a dog needs a home,
A shelter from pigs on the wing.

Δημήτρη,

Η μητρική συνοδεύεται από ένα cd με drivers για παράθυρα, μέσα εκεί υπάρχει κι ένας φάκελος που ονομάζεται linux_boot.iso δεν το έχω ψάξει πολύ θα το δω στην επόμενη ώρα εδω στο γραφείο, δυστυχώς με WIN.

Το πρόβλημα πλέον το εντοπίζω στο ότι δεν υπάρχουν drivers εγκατεστημένα.  Δοκίμασα το live Ubuntu 7.10 αλλά και εγκατέστησα το Fedora 8 χωρίς όμως κανένα να δεί ήχο και δίκτυο.  Μήπως υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι με win drivers και ndiswrapper?

τα παρακάτω βρίσκονται μέσα στο linux_boot.iso:

abit Boot Manager

             (0) Boot From First HDD

             (1) Make Driver Disk

             (2) Boot From First Floppy Drive

             (3) Skip CD-ROM Boot (Try next boot device) 
             
             
Type command or boot from HDD after 20 sec...

Φαντάζομαι δεν έχουν καμία σχέση.

Μια κι έχω άλλη μία mobo, μάλλον πάμε για αλλαγή, σύμφωνα με το παρακ΄τω παίζει μια χαρά

The ASUS P5N-E SLI is our first complete motherboard review under our new motherboard testing approach with both Linux and Solaris. For testing the motherboard's alternative OS compatibility we had used Fedora 7 Test 4, Ubuntu 7.04 Feisty Fawn, KateOS 3.6 Beta, Solaris Express Build 63 "Nevada", and BeleniX 0.5.1. With all of these operating systems, the ASUS P5N-E SLI had functioned as expected without any show-stopping issues like we had seen with the disk controller on the Intel 965-powered Abit AB9 and other motherboards. The only slight issue we had run into was with LM_Sensors 2.10.3, which had properly reported the CPU core voltage, +3.3V, and other motherboard voltages but had not properly shown the sensors for the +5.00 or +12.00 voltage rails. The fan speeds and temperature probes were also reported properly. For Intel Linux users, the NVIDIA nForce 650i and the ASUS P5N-E SLI worked well under Linux during our compatibility tests.

The other hardware we had used when testing the P5N-E SLI was 2GB of OCZ Flex XLC DDR2, an ATI Radeon X1800XT 256MB with the 8.36.5 display drivers, Western Digital 160GB SATA 2.0 hard drive, and an Intel Core 2 Duo E6400 processor. For seeing how well the ASUS P5N-E SLI can perform, we had compared it to the similarly equipped ECS NF650iSLIT-A motherboard (its review will be published at Phoronix tomorrow). During the benchmarking process we had used Ubuntu Feisty Fawn with the Linux 2.6.20 kernel, GCC 4.1.2, and X.Org 7.2.0. Using air-cooling, we also had no problems pushing the E6400 CPU to 3.00GHz with the OCZ memory running at DDR2-1125MHz speeds. This moderate overclock was an ease using the P5N-E SLI.

Λύθηκε,

Με αλλαγή P5N-E SLI, που την είχα έτσι κι αλλιώς εύκαιρη, εγκατέστησα το Ubuntu 7.10 από το τελευταίο τεύχος του περιοδικού. Εντυπώσεις σε άλλο topic.