Φτιάξε το δικό σου home DVD με Kdenlive και DVD Styler

dimitris | Τρί, 11/27/2012 - 23:58 | 30'

Αν σου αρέσει να τριγυρνάς με μια κάμερα στο χέρι και να απαθανατίζεις διάφορες σκηνές, δεν θα ήταν ωραίο να τις επεξεργαστείς και να φτιάξεις ένα ωραίο DVD;

Του Σταύρου Τεμερτζίδη

Πήραμε την αγαπημένη μας βιντεοκάμερα και τραβήξαμε πλάνα από τις τελευταίες μας διακοπές ή κάποιο οικογενειακό happening. Άλλωστε ως χομπίστες καμεραμέν, μας αρέσει να κυκλοφορούμε με τη βιντεοκάμερα και να μην αφήνουμε τίποτα να μας... ξεφύγει! Το πρόβλημα όμως για τους περισσότερους ξεκινά όταν θα πρέπει να επεξεργαστούν το αποτέλεσμα και να το εξάγουν σε οπτικοακουστικό μέσο.

Και λέμε πρόβλημα γιατί ενώ μας αρέσει να ασχολούμαστε με τη βιντεολήψη, μας κουράζει αφάνταστα να επεξεργαζόμαστε το τελικό αποτέλεσμα. H επεξεργασία βίντεο και η δημιουργία ενός DVD είναι μια εντελώς διαφορετική ασχολία από τη βιντεολήψη. Γι' αυτό άλλωστε και στον επαγγελματικό τομέα ποτέ δεν κάνει ένας και τις δύο εργασίες. Συνήθως ο καμεραμάν κάνει τη λήψη και ο παραγωγός (post production) επεξεργάζεται το τελικό αποτέλεσμα.

Ως χομπίστες όμως θα πρέπει να τα κάνουμε όλα μόνοι μας με ότι αυτό συνεπάγεται και να υπομένουμε τις γκρίνιες των δικών μας για την καθυστέρηση! Μια παροιμία λέει πως ότι δεν μπορείς να αποφύγεις, το απολαμβάνεις... Έτσι και εμείς σας προτείνουμε δύο από τις πλέον ευχάριστες και απολαυστικές στη χρήση τους εφαρμογές video editing και dvd authoring που κυκλοφορούν στον χώρο του ελεύθερου λογισμικού. Πρόκειται για το Kdenlive για μη-γραμμική επεξεργασία βίντεο (nonlinear video editor) και το DVD Styler για δημιουργία DVD (dvd authoring).

Γιατί Kdenlive & DVD Styler;

Στο χώρο του video editing, το ΕΛΛΑΚ προσφέρει αρκετές αξιόλογες επιλογές. Το Kdenlive ξεχωρίζει περισσότερο γιατί “παντρεύει” τον επαγγελματία με τον χομπίστα. Θα ικανοποιήσει δηλαδή τον σκληροπυρηνικό χρήστη με τις επιλογές του και το επαγγελματικό look που έχει στο γραφικό περιβάλλον, παράλληλα όμως δεν τρομάζει και δεν κουράζει τον αρχάριο χομπίστα που χρειάζεται ένα ξεκάθαρο και κατανοητό περιβάλλον.

Το DVD Styler από την άλλη, είναι πολύ απλό στη χρήση του, σε σημείο που ακόμη και εάν το χρησιμοποιείτε για πρώτη φορά, δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου, κάνοντάς το ιδανικό για τον αρχάριο χρήστη. Αν και απλοϊκό, το τελικό αποτέλεσμα είναι άριστο και ιδανικό για οικιακή χρήση. Να σημειώσουμε εδώ πως θα θέλαμε στο μέλλον να εμφανιστεί κάποια στιγμή και μια εφαρμογή dvd authoring με πιο επαγγελματικά χαρακτηριστικά.

Διαδικασία δημιουργίας DVD

Προτού ξεκινήσουμε, ας δούμε τα βήματα που θα πρέπει να κάνουμε για να έχουμε ένα ολοκληρωμένο οικιακό DVD:
 

  • Λήψη των αποσπασμάτων βίντεο στον υπολογιστή
  • Επεξεργασία  των αποσπασμάτων βίντεο με το Kdenlive και εξαγωγή του τελικού βίντεο
  • Χρήση και επεξεργασία του τελικού βίντεο με το DVD Styler και εξαγωγή του αποτελέσματος σε εικόνα iso.
  • Έλεγχος της εικόνας iso, εγγραφή σε κενό DVD και αναπαραγωγή

Αναλύοντας το πρώτο βήμα, έχουμε δύο τρόπους λήψης των αποσπασμάτων στον υπολογιστή μας. Μια είναι η λήψη μέσω firewire που χρησιμοποιείται σε παλαιότερες κάμερες με κασέτα, και η δεύτερη είναι η απευθείας λήψη από κάρτες μνήμης, δισκάκια, σκληρούς δίσκους που έχουν οι σύγχρονες κάμερες. Εμείς θα ακολουθήσουμε τον πρώτο τρόπο μιας και είναι ο δυσκολότερος (και επειδή ο γράφων έχει ξεμείνει με μια παλιά κάμερα dv). Οι χρήστες που έχουν μια σύγχρονη κάμερα δεν χρειάζονται ιδιαίτερη βοήθεια για να κάνουν λήψη των αποσπασμάτων βίντεο στον υπολογιστή τους.

Στο δεύτερο βήμα θα εισάγουμε τα αποσπάσματα βίντεο στο Kdenlive και θα κάνουμε την επεξεργασία, μοντάζ, συρραφή, εισαγωγή τίτλων των αποσπασμάτων. Στο τέλος θα εξάγουμε το τελικό βίντεο της επεξεργασίας μας.

Στο τρίτο βήμα θα εισάγουμε το τελικό μας βίντεο στο DVD Styler και θα δημιουργήσουμε το μενού και τα κεφάλαια του DVD. Το τελικό αποτέλεσμα θα το εξάγουμε σε εικόνα iso για να το εγγράψουμε σε κενό δισκάκι.

Τέταρτο και τελυταίο βήμα είναι ο έλεγχος, η εγγραφή της εικόνας iso και η αναπαραγωγή του οικιακού μας DVD.

Γνωριμία με το Kdenlive

Αφού έχουμε εγκαταστήσει και έχουμε τρέξει το Kdenlive (δείτε το πλαίσιο “Εγκαταστήστε τα Kdenlive & DVD Styler”), την πρώτη φορά μας ζητά να επιλέξουμε τη προκαθορισμένη μορφή του βίντεο που θέλουμε να επεξεργαστούμε. Στη δική μας περίπτωση επιλέγουμε “DV/DVD PAL” (έχουμε τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να επιλέξουμε άλλη μορφή), πατάμε “Επόμενο” και έπειτα επιλέγουμε τον φάκελο που θα χρησιμοποιεί η εφαρμογή για τα αρχεία της δημιουργίας μας. Τέλος, αφού έχει κάνει η εφαρμογή έλεγχο για τις εξαρτώμενες εφαρμογές, βρισκόμαστε στο γραφικό περιβάλλον.

Τέσσερα είναι τα σημαντικότερα τμήματα στα οποία γίνεται όλη η διαδικασία. Το πρώτο είναι το πάνω αριστερά που χρησιμεύει για να προσθέτουμε όλα τα αντικείμενα που θέλουμε να τοποθετήσουμε στο τελικό μας βίντεο, όπως αποσπάσματα βίντεο, ήχοι, εικόνες και κλιπ τίτλων. Το δεύτερο είναι πάνω και στη μέση όπου γίνεται η επισκόπηση των κλιπ, η επισκόπηση του έργου και η επισκόπηση καταγραφής. Το τρίτο είναι πάνω δεξιά και πρόκειται για εργαλεία τα οποία είναι χωρισμένα σε καρτέλες. Η κυριότερη καρτέλα και αυτή που θα μας απασχολήσει περισσότερο είναι η λίστα εφέ. Το τέταρτο και τελευταίο βρίσκεται στο κάτω μέρος (η γνωστή timeline) όπου γίνεται το μοντάζ των τμημάτων που θα μας αποφέρει το τελικό βίντεο (εικόνα 1).


1 Το γραφικό περιβάλλον του Kdenlive

1ο βήμα: Λήψη των αποσπασμάτων βίντεο

Οι χρήστες με κάμερες νέας τεχνολογίας το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να τοποθετήσουν τα αποσπάσματα βίντεο στον φάκελο εργασίας στον υπολογιστή. Είναι μια τυπική διαδικασία και δεν χρειάζονται περαιτέρω συστάσεις.

Τα δύσκολα ξεκινούν για τους χρήστες με παλαιά κάμερα όπου θα πρέπει να γίνει σύλληψη (capturing) των αποσπασμάτων βίντεο από την κασέτα στον υπολογιστή.
Συνδέουμε την κάμερα με τον υπολογιστή μέσω της θύρας firewire με το ειδικό καλώδιο, εκκινούμε το Kdenlive και στο τμήμα των επισκοπήσεων (πάνω και στη μέση) επιλέγουμε την καρτέλα “Επισκόπηση καταγραφής”. Πατώντας το πρώτο κουμπί από αριστερά, γίνεται η σύνδεση του Kdenlive με τη κάμερα. Τώρα πλέον μπορούμε να χειριζόμαστε τη κάμερα μέσω των κουμπιών του Kdenlive (εικόνα 2).


2 Η επισκόπηση καταγραφής μέσω firewire

Όταν είμαστε έτοιμοι για λήψη πατάμε το κουμπί της εγγραφής. Όταν θέλουμε να σταματήσουμε την εγγραφή πατάμε το κουμπί της διακοπής και αυτομάτως μας εμφανίζεται ένα παράθυρο όπου μας δίνεται η δυνατότητα να αποθηκεύσουμε το απόσπασμα και να το εισάγουμε στο «Δέντρο έργου» όπου βρίσκονται όλα τα αντικείμενα του έργου μας. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όσα αποσπάσματα θέλουμε να εισάγουμε από την κάμερα.

Εδώ να σημειώσουμε πως μπορούμε να αποθηκεύουμε αυτόματα τα αποσπάσματα σε ξεχωριστά αρχεία χωρίς να το κάνουμε εμείς χειροκίνητα. Για να το πετύχουμε αυτό πηγαίνουμε στο μενού Ρυθμίσεις > Ρύθμιση του Kdenlive και στην καρτέλα Σύλληψη τσεκάρουμε την επιλογή «Αυτόματη δημιουργία νέου αρχείου κατά το κόψιμο της σκηνής».

Αν και με αυτόν τον τρόπο εγγράφουμε και πολλά «σκουπίδια» -με αποτέλεσμα να ξοδέψουμε περισσότερο χρόνο στη επιλογή αποσπασμάτων- γλιτώνουμε χρόνο κατά τη διαδικασία της λήψης. Είναι θέμα προτίμησης και γούστου ποια οδό θα ακολουθήσουμε.
Με όλα τα παραπάνω, οι κάτοχοι κάμερας με κασέτα (όπως ο γράφων) σίγουρα θα αναρωτηθείτε εάν ήρθε η ώρα να αγοράσετε καινούργια κάμερα...

2ο βήμα: Επεξεργασία  των βίντεο και εξαγωγή

Αφού έχουμε εισάγει όλα τα αποσπάσματα βίντεο στο «Δέντρο έργου», το επόμενο βήμα μας είναι να εισάγουμε ότι άλλο θα χρειαστούμε. Το τι άλλο θα χρειαστούμε εξαρτάται στο τι θέλουμε και πως φανταζόμαστε τη δημιουργία μας. Για παράδειγμα θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε με ένα κλιπ χρώματος μαύρο που να σβήνει σιγά-σιγά και να εμφανίζεται το πρώτο απόσπασμα βίντεο, να ακούγεται μουσική υπόκρουση παράλληλα σε επιλεγμένα σημεία (τοποθεσίες), να βάλουμε τίτλους σε κάποια αποσπάσματα (περιγραφή τοποθεσίας) και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο νους μας. Έτσι ακριβώς θα είναι η δική μας δημιουργία. Ξεκινάμε λοιπόν...

Τα αντικείμενα της δημιουργίας μας αποτελούνται από τέσσερα αποσπάσματα βίντεο, ένα κλιπ χρώματος, ένα κλιπ τίτλων και ένα αρχείο ήχου mp3 που θα χρησιμεύσει για μουσικό «χαλάκι». Η εισαγωγή των αντικειμένων γίνεται από το «Δέντρο έργου» πατώντας το κουμπί «Προσθήκη κλιπ». Πατώντας στο βελάκι δίπλα στο κουμπί, μπορούμε να κάνουμε επιλεκτική εισαγωγή, κάτι που μας χρησιμεύει στα κλιπ χρώματος και τίτλων.

Αφού έχουμε εισάγει τα αποσπάσματα βίντεο και το αρχείο ήχου, πατάμε στο βελάκι του κουμπιού και επιλέγουμε από το μενού που μας εμφανίζει «Προσθήκη κλιπ χρώματος». Επιλέγουμε μαύρο χρώμα και αφήνουμε τη διάρκεια χρόνου ως έχει καθώς έχουμε τη δυνατότητα να το αυξομειώσουμε αργότερα όσο χρειαζόμαστε. Ξαναπατάμε στο βελάκι του κουμπιού και αυτή τη φορά επιλέγουμε «Προσθήκη κλιπ τίτλου». Στο παράθυρο που μας εμφανίζεται γράφουμε στο κάτω μέρος του πλαισίου και λίγο προς τα πάνω το κείμενο που θέλουμε. Προσαρμόζουμε τη γραμματοσειρά, το μέγεθός της και τα χαρακτηριστικά της σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας. Στο τέλος δεν ξεχνάμε να κάνουμε οριζόντια στοίχιση του κειμένου.

Έχοντας εισάγει όλα τα αντικείμενα που θα χρειαστούμε, ξεκινάμε τη επεξεργασία του τελικού βίντεο. Σέρνουμε από το «Δέντρο έργου» το κλιπ χρώματος και το τοποθετούμε στη timeline στη αρχή του “Video 1”. Το τραβάμε να μεγαλώσει περίπου στα 15 δευτερόλεπτα. Έπειτα επιλέγουμε από το «Δέντρο έργου» το πρώτο μας απόσπασμα βίντεο που αυτομάτως εμφανίζεται στο παράθυρο «Επισκόπηση κλιπ». Πηγαίνουμε με τον δρομέα στο σημείο όπου θέλουμε να ξεκινήσει το απόσπασμα και πατάμε το κουμπί «Ορισμός αρχής ζώνης» (“[“ ). Έχοντας ορίσει το σημείο έναρξης του αποσπάσματος, ορίζουμε με τον ίδιο τρόπο το τέλος του πατώντας αυτή τη φορά το κουμπί «Ορισμός τέλους ζώνης» (“]”). Σέρνουμε το απόσπασμα από το παράθυρο «Επισκόπηση κλιπ» στη timeline στο “Video 2” και στο σημείο όπου θα «πατά» για πχ πέντε δευτερόλεπτα πάνω στο κλιπ χρώματος. Ο χρόνος αυτός θα είναι και ο χρόνος του εφέ μετάβασης από το ένα κλιπ στο άλλο. Το εφέ μετάβασης προστίθεται πατώντας δεξί κλικ πάνω στο κλιπ χρώματος, στο μενού που μας εμφανίζεται πηγαίνουμε «Προσθήκη διαδικασίας μετάβασης» και επιλέγουμε ένα από τα πολλά εφέ που μας εμφανίζει. Εμείς επιλέξαμε το «εφέ σάρωσης» που μας δίνει το κλασικό fade out.

Ακολουθούμε τη ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα αποσπάσματα... Ορίζουμε αρχή και τέλος στην «Επισκόπηση κλιπ», σέρνουμε το απόσπασμα στη timeline στο “Video 1” ή “Video 2” (αντίστροφα με το προηγούμενο απόσπασμα), «πατώντας» για 1-1.5 δευτερόλεπτα πάνω στο προηγούμενο για το εφέ μετάβασης (δεν ξεπερνούμε τα 2 δευτερόλεπτα γιατί κουράζουν).

Εδώ να σημειώσουμε μια ιδιαιτερότητα στη προσθήκη εφέ μετάβασης που μας ξένισε λιγάκι... Η προσθήκη του εφέ μετάβασης θα πρέπει να γίνεται πάντα από το απόσπασμα που βρίσκεται στην κορυφή του timeline. Δηλαδή εάν έχετε για παράδειγμα ένα απόσπασμα στο “Video 2” και ακολουθεί ένα απόσπασμα στο “Video 1”, το εφέ μετάβασης θα πρέπει να προστεθεί στο απόσπασμα του “Video 1”... Και όταν ακολουθήσει και άλλο απόσπασμα στο “Video 2” και πάλι πρέπει να προστεθεί το εφέ μετάβασης στο απόσπασμα του “Video 1”... Πραγματική σπαζοκεφαλιά (!) αλλά μικρό το κακό καθώς εάν μας εμφανίσει το εφέ μετάβασης σε λάθος σημείο, μπορούμε να το μετακινήσουμε στο σωστό σημείο.

Έχοντας τελειώσει τη συρραφή των αποσπασμάτων, προσθέτουμε το αρχείο ήχου... Και εδώ ισχύουν τα ίδια όπως στα αποσπάσματα βίντεο (ορισμός αρχής-τέλους στη επισκόπηση κλιπ κλπ) με τη διαφορά ότι θα τοποθετηθεί στη timeline στο σημείο “Audio 1”. Μια σημαντική παράμετρος στα αρχεία ήχου είναι η ομαλή είσοδος και έξοδος (fade in-fade out). Αυτό επιτυγχάνεται από τη λίστα εφέ στη πάνω δεξιά πλευρά. Σέρνουμε πάνω στο αρχείο ήχου στη timeline από το φάκελο “Fade” τα εφέ «Ομαλή είσοδος» και «Ομαλή έξοδος». Αυτομάτως εμφανίζονται στη αριστερή πάνω πλευρά στη καρτέλα «Στοίβα εφέ» όπου επιλέγοντάς τα ξεχωριστά μπορούμε να καθορίσουμε τον χρόνο της ομαλής μετάβασης. Ένας χρόνος γύρω στα 5 δευτερόλεπτα είναι αρκετά. Λόγω χώρου δεν θα αναλύσουμε περαιτέρω το θέμα του ήχου καθώς θα μπορούσαμε να αναφέρουμε για τη αυξομείωση της έντασης ή σίγασης σε επιλεγμένα σημεία.

Τέλος, μένει να προσθέσουμε το κλιπ τίτλου στο σημείο της επιλογής μας. Στην περίπτωσή μας επιλέγουμε να το τοποθετήσουμε ακριβώς μετά το κλιπ χρώματος. Σέρνουμε λοιπόν το κλιπ τίτλου στη timeline στο “Video 1” δίπλα ακριβώς στο κλιπ χρώματος. Το μεγαλώνουμε όσο χρειαζόμαστε. Ακριβώς κάτω από το κλιπ τίτλου βλέπουμε ένα πλαίσιο “Composite”. Επιλέγοντάς το μας εμφανίζει τις ρυθμίσεις του κλιπ τίτλου. Το σημαντικότερο απ' όλα είναι η ομαλή είσοδος και έξοδος (fade in-fade out) του κλιπ τίτλου. Αυτό επιτυγχάνεται καθορίζοντας την αδιαφάνεια στα σημεία του χρόνου που θα ορίσουμε. Ορίζουμε τη αδιαφάνεια στην αρχή στο μηδέν και σέρνουμε τον δρομέα στα 2 δευτερόλεπτα και πατάμε το κουμπί «Προσθήκη keyframe». Στο νέο keyframe ορίζουμε τη αδιαφάνεια στο 100. Σέρνουμε τον δρομέα 2 δευτερόλεπτα πριν το τέλος και πατάμε το κουμπί «Προσθήκη keyframe» και αφήνουμε την αδιαφάνεια στο 100. Τέλος, σέρνουμε τον δρομέα στο τέλος του κλιπ και προσθέτουμε άλλο ένα keyframe όπου αυτή τη φορά ορίζουμε τη αδιαφάνεια στο μηδέν. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε πετύχει τη ομαλή είσοδο και έξοδο του κλιπ τίτλου.

Έχοντας τελειώσει τη επεξεργασία του τελικού βίντεο (εικόνα 3) το μόνο που μένει είναι να εξάγουμε το τελικό βίντεο. Πατάμε από την μπάρα εργαλείων το κουμπί «Σύνθεση» και στο παράθυρο που εμφανίζεται επιλέγουμε τη μορφή του εξαγόμενου βίντεο. Να έχουμε υπόψιν μας πως η επιλογή θα πρέπει να είναι ίσης ή κατώτερης ποιότητας των πηγαίων αποσπασμάτων, καθώς σε αντίθετη περίπτωση δεν κερδίζουμε τίποτα. Στη δική μας περίπτωση επιλέγουμε τη μορφή “AVI DV” & “DV PAL 4:3” και πατάμε «Εξαγωγή σύνθεσης σε αρχείο».


3  Το τελικό αποτέλεσμα της επεξεργασίας μας στο Kdenlive

Η αναμονή του τελικού βίντεο εξαρτάται φυσικά από το μέγεθος του έργου και από την ισχύ του υπολογιστή μας. Μόλις ολοκληρωθεί, κάνουμε έναν έλεγχο ότι όλα πήγαν καλά, κλείνουμε το Kdenlive και προχωράμε στο επόμενο βήμα.

3ο βήμα: Επεξεργασία με το DVD Styler και εξαγωγή iso

Εκκινούμε το DVD Styler (δείτε το πλαίσιο “Εγκαταστήστε τα Kdenlive & DVD Styler”) και στο παράθυρο δημιουργίας έργου που εμφανίζεται, δίνουμε ως ετικέτα τίτλου έναν τίτλο της αρεσκείας μας, ενώ ως μορφή βίντεο ορίζουμε το Pal. Όλα τα υπόλοιπα τα αφήνουμε στις προκαθορισμένες επιλογές και πατάμε Ok.

Στο επόμενο παράθυρο που μας εμφανίζει θα επιλέξουμε το μενού που θα έχει το DVD  μας. Επιλέγουμε ως template το “blue”, ως τίτλο ορίζουμε κάτι της αρεσκείας μας και πατάμε Ok. Βεβαίως θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε το δικό μας μενού από την αρχή αλλά δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος καθώς τα templates μας καλύπτουν απόλυτα.
Μόλις βρεθούμε στο περιβάλλον της εφαρμογής το πρώτο που κάνουμε είναι να αλλάξουμε τους δύο τίτλους του template που είναι στα αγγλικά. Κάνουμε διπλό κλικ στον τίτλο “Play all” και στο παράθυρο που μας εμφανίζεται και στη επιλογή «Ετικέτα» της ενότητας «Εμφάνιση» δίνουμε ως τίτλο «Έναρξη» και πατάμε Ok. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τον άλλο τίτλο και δίνουμε «Επιλογή σκηνής». Πατάμε στο κάτω αριστερό μέρος της εφαρμογής το δεύτερο μενού και αλλάζουμε με τον ίδιο τρόπο τον τίτλο σε «Πίσω».

Μια άλλη κίνηση που μπορούμε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε το φόντο για να κάνουμε το μενού “πιο δικό μας”. Πατάμε στην πλευρική μπάρα “Εξερεύνηση αρχείων”, πηγαίνουμε στην εικόνα της αρεσκείας μας, πατάμε πάνω της δεξί κλικ και επιλέγουμε «Ορισμός φόντου» (εικόνα 4). Το ίδιο κάνουμε και στο δεύτερο μενού είτε με την ίδια εικόνα ή διαφορετική.


4  Το αρχικό μενού του νέου DVD μας στο DVD Styler

Ήρθε η ώρα να προσθέσουμε το τελικό μας βίντεο στο DVD Styler. Από την πλευρική μπάρα «Εξερεύνηση αρχείων» πλοηγούμαστε στο τελικό μας βίντεο και το σέρνουμε στο κάτω μέρος δίπλα στα μενού. Και τώρα θα κάνουμε το σημαντικότερο κομμάτι στο DVD Styler: Θα προσθέσουμε κεφάλαια στο τελικό μας βίντεο. Για να γίνει αυτό κάνουμε διπλό κλικ πάνω στο βίντεο και στο παράθυρο που ανοίγει στη ενότητα “Κεφάλαια” δίνουμε τους χρόνους του κάθε κεφαλαίου χωρίζοντας τα με ένα κόμμα “,” (χωρίς κενό). Τους χρόνους θα πρέπει να τους έχουμε σημειώσει πιο πριν είτε από την timeline του Kdenlive είτε παρακολουθώντας το τελικό βίντεο σε κάποιον media player. Στη δική μας περίπτωση χρειαζόμαστε 4 κεφάλαια (στην ουσία ορίζουμε 3 κεφάλαια καθώς το πρώτο ορίζεται αυτομάτως ως η έναρξη) και η γραμμή του παραδείγματός μας είναι: “00:32,00:44,01:04”. Εάν θέλουμε να ορίσουμε κεφάλαια ωριαίας χρονικής διάρκειας η μορφή του είναι πχ “1:03:00”.

Έχοντας δημιουργήσει τα κεφάλαια, θα πρέπει να τα ορίσουμε στο αντίστοιχο μενού. Οπότε πηγαίνουμε στο δεύτερο μενού και πατάμε διπλό κλικ πάνω στο πρώτο αριστερό πλαίσιο. Στο παράθυρο που μας εμφανίζεται στη ενότητα “Ενέργεια” και στην επιλογή “Αναπήδηση σε:” δίνουμε από τα drop-down μενού “title 1” και «κεφάλαιο 1». Πατάμε Ok και βλέπουμε ότι στο πλαίσιο πλέον εμφανίζεται το αρχικό καρέ του κεφαλαίο. Το ίδιο κάνουμε και στα υπόλοιπα τρία πλαίσια δίνοντας με τη σειρά “title 1” - «κεφάλαιο 2», “title 1” - «κεφάλαιο 3» και “title 1” - «κεφάλαιο 4» (εικόνα 5).


5  Το δεύτερο μενού και τα κεφάλαια που ορίσαμε.

Αυτό ήταν... Τελειώσαμε. Το μόνο που μένει είναι να εξάγουμε την εικόνα iso. Πατάμε στη μπάρα εργαλείων το κουμπί με το κόκκινο δισκάκι και στο παράθυρο που μας εμφανίζεται αποεπιλέγουμε τη “Προεπισκόπηση” και επιλέγουμε το  «Δημιουργία iso εικόνας». Να τονίσουμε ότι μας δίνεται η δυνατότητα του ελέγχου και της απευθείας εγγραφής σε δισκάκι από το DVD Styler, αλλά ο γράφων είναι δύσπιστος και προτιμά τις χειροκίνητες διαδικασίες!

4ο βήμα: Έλεγχος του iso & εγγραφή σε δισκάκι

Έχοντας δημιουργήσει την εικόνα iso από το DVD Styler, κλείνουμε τη εφαρμογή και ανοίγουμε το iso με τον αγαπημένο μας media player. Τα σημαντικότερα σημεία που πρέπει να ελέγξουμε είναι εάν λειτουργούν σωστά τα μενού και εάν παίζουν τα κεφάλαια με τη σωστή σειρά. Επίσης ελέγχουμε εάν τα βίντεο ολοκληρώνονται και εάν επιστρέφει ο έλεγχος στο μενού του DVD (εικόνα 6).

Εφόσον έχουμε ελέγξει τη εικόνα iso του dvd μας, τη εγγράφουμε σε ένα κενό δισκάκι.  Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη ποιότητα του μέσου και στη ταχύτητα εγγραφής. Καλό είναι να μην βάζουμε τη μέγιστη ταχύτητα αλλά μια ταχύτητα της τάξης του 8X για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο ότι το δισκάκι μας θα παίξει παντού. Ακόμη και στις μέρες μας κυκλοφορούν δύστροπες οικιακές συσκευές.

Αφού έχουμε εγγράψει επιτυχώς το δισκάκι μας, τα υπόλοιπα είναι προσωπική μας υπόθεση... Καλούμε τους φίλους μας, τους συγγενείς μας ή οποιοδήποτε άλλο άτομο εμπλέκεται στα τεκταινόμενα του βίντεο, φροντίζουμε για πίτσες, ποπ-κορν, αναψυκτικά-μπύρες, χαμηλώνουμε τα φώτα και... καλή προβολή!


6  Η οικιακή μας υπερπαραγωγή σε δράση...

Εγκαταστήστε τα Kdenlive & DVD Styler

Τα Kdenlive & DVD Styler βρίσκονται ήδη στα αποθετήρια των mainstream διανομών. Η εγκατάσταση γίνεται είτε μέσω του διαχειριστή πακέτων είτε μέσω τερματικού με την εντολή:

Για debian-based διανομές:

sudo apt-get install kdenlive dvdstyler

Για rpm-based διανομές:

sudo yum install kdenlive dvdstyler

* Ο Σταύρος αυτοαποκαλείται, εχμ... linux hacker & open source developer

 

 

Δώσε αστέρια!

MO: 5 (ψήφοι: 1)