Δράση "Φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής (Laptop) ανά παιδί"

Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) | Δευ, 02/04/2008 - 16:16 | 7' | 25

Απ' ότι φαίνεται κάτι κουνιέται στην Κυβέρνηση για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και του Internet στα σχολεία. Σήμερα έγινε μια συνέντευξη τύπου, όπου παρουσιάστηκαν οι δράσεις της πολιτείας: "Δες την ψηφιακά" και "Φορητός υπολογιστής ανά παιδί". Ουσιαστικά, το πρώτο είναι η συνέχεια του προγράμματος για την επιδότηση laptops σε πρωτοετείς αριστούχους φοιτητές. Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου: "απευθύνεται στο 20% των επιτυχόντων με τη μεγαλύτερη βαθμολογία σε κάθε τμήμα ή σχολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή συνολικά σε 14.700 πρωτοετείς φοιτητές και σπουδαστές που εισήχθησαν σε ΑΕΙ/ΤΕΙ της χώρας με τις εισαγωγικές εξετάσεις του 2007.... Κάθε δικαιούχος φοιτητής θα επιχορηγηθεί από την Κυβέρνηση με το 80% της αξίας του φορητού υπολογιστή της επιλογής του, με μέγιστη επιδότηση τα 500 ευρώ." Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο όμως, ως χρήστες Linux, είναι η δράση "Φορητός υπολογιστής ανά παιδί". Να γιατί...

Η Δράση αυτή αφορά ουσιαστικά την κατάρτιση ενός Σχεδίου για τη "δοκιμαστική ενσωμάτωση του «φορητού μαθητικού υπολογιστή» στην ελληνική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση". Προσοχή: μην μπερδεύετε το «φορητό μαθητικό υπολογιστή» με το OLPC XO. Υπάρχει και το Classmate....

Σύμφωνα με το ΔΤ, αυτό το Σχέδιο τίθεται "σε δημόσια διαβούλευση έως και την Παρασκευή 4 Απριλίου 2008. Με βάση τα αποτελέσματα της διαβούλευσης, θα οριστικοποιηθεί το σύνολο των παραμέτρων της δράσης, ώστε να ξεκινήσει η δοκιμαστική εφαρμογή του «φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή ανά μαθητή» στις σχολικές τάξεις."

Στο ΔΤ ανάφερεται ότι σκοπός του Σχεδίου είναι η "ενσωμάτωση του μαθητικού υπολογιστή με ουσιαστικό τρόπο στην εκπαιδευτική διαδικασία, ώστε να καταστεί ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό εργαλείο στα χέρια των μαθητών, και για το σκοπό αυτό, μελετώνται οργανωτικές και εκπαιδευτικές παράμετροι που θα επιτρέψουν την ουσιαστική αξιοποίησή του στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Σχολεία, τάξεις και μαθητές που θα συμμετάσχουν στην δοκιμαστική φάση

Κατά την δοκιμαστική φάση, η δράση θα υλοποιηθεί σε έναν περιορισμένο αριθμό σχολείων και ο μαθητικός υπολογιστής θα απευθυνθεί σε μαθητές των τάξεων E’ Δημοτικού έως και Β’ Γυμνασίου. Οι τάξεις οι οποίες τελικά θα χρησιμοποιήσουν το φορητό μαθητικό υπολογιστή θα οριστικοποιηθούν μετά το πέρας της δημόσιας διαβούλευσης του Σχεδίου.

Μέσα από διαδικασία πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οι σχολικές μονάδες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη δράση θα δηλώσουν το ενδιαφέρον τους με τυποποιημένα έντυπα στις οικείες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Μετά τη συλλογή και επεξεργασία όλων των αιτήσεων θα διαμορφωθεί ο τελικός αριθμός των σχολείων, των μαθητών και των εκπαιδευτικών που θα αποτελέσουν ενεργά μέλη αυτής της προσπάθειας.

Τα χαρακτηριστικά του μαθητικού υπολογιστή

Τα βασικά χαρακτηριστικά των φορητών μαθητικών υπολογιστών θα είναι το μικρό βάρος, η ανθεκτική κατασκευή, η δυνατότητα ασύρματης ευρυζωνικής σύνδεσης και η ενσωμάτωση λειτουργικού συστήματος και πληκτρολογίου που υποστηρίζουν την ελληνική γλώσσα. Το κόστος απόκτησης των υπολογιστών δεν θα βαρύνει μαθητές και γονείς.

Η επιλογή και η προμήθεια των μαθητικών φορητών υπολογιστών θα γίνει κατόπιν ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού.

Προτεινόμενα γνωστικά αντικείμενα

Τα γνωστικά αντικείμενα που καταρχήν προτείνονται να υποστηριχθούν με εκπαιδευτικό λογισμικό στο πλαίσιο της δράσης είναι τα Μαθηματικά, η Γεωγραφία, η Φυσική, η Πληροφορική και η Ιστορία.

Υλοποίηση της δράσης – εφαρμογή Σχεδίου σε σχολικές τάξεις

Η υλοποίηση της δράσης αφορά σε τάξεις του σχολικού έτους 2008-2009 ενώ στόχος είναι η διανομή των μαθητικών υπολογιστών να ξεκινήσει το 2009, αφού προηγηθούν επιμορφωτικά σεμινάρια για τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και εκδηλώσεις ενημέρωσης των γονέων. Πλέον του ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια του μαθητικού υπολογιστή, θα προκηρυχθούν ξεχωριστοί διαγωνισμοί για προμήθεια του απαραίτητου δικτυακού εξοπλισμού (εξυπηρετητές, δρομολογητές, δικτύωση κλπ) καθώς και για όλα τα υπόλοιπα συμπληρωματικά τμήματα της δράσης, όπως γραφείο υποστήριξης, επιμορφωτικά σεμινάρια και συντήρηση.

Προϋπολογισμός δράσης

Ο προϋπολογισμός της δράσης θα οριστικοποιηθεί μετά τη λήξη της δημόσιας διαβούλευσης του Σχεδίου και θα προέρχεται από πόρους του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση», το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση

Για όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση και να συμβάλλουν στην προσπάθεια ολοκλήρωσης του σχεδιασμού της δράσης, το Σχέδιο για τη δοκιμαστική ενσωμάτωση του «φορητού μαθητικού υπολογιστή» στις σχολικές τάξεις βρίσκεται από σήμερα αναρτημένο στις ιστοσελίδες http://www.infosoc.gr και http://www.ypepth.gr. Μέσω σχετικής φόρμας, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να καταγράψει τις παρατηρήσεις του και να τις αποστείλει στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] ."

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Για να δούμε! Το ερώτημα είναι τι θα επιλέξουν τελικα: OLPC XO ή Intel Classmate; Ή και τα δύο; Προφανώς εγώ είμαι 100% υπέρ του OLPC. Εκείνοι φτιάχνουν και κάτι (και το δίνουν πίσω στην κοινότητα) - η Intel τίποτα.

Επειδή έχω μπερδευτεί λίγο το OLPC δεν ναυάγησε σαν ιδέα από τότε που η Intel δεν θα έχει υποστήριξη στους επεξεργαστές για το OLPC;;Ακόμη είχα διαβάσει ότι το κόστος ήταν υψηλότερο από αυτό που έλεγαν οπότε το σταμάτησαν...Τελικά τι γίνεται;;;

Το πρώτο που αναφέρεις δεν ισχύει - η Intel αποχώρησε γιατί πολύ απλά προτίμησε να προωθήσει το Classmate, το οποίο είναι ένας φορητός σαν τους δικούς μας με ένα πιο "μαθητικό" περιτύλιγμα και μερικές εφαρμογές για δασκαλοκεντρική εκπαίδευση. Αντίθετα το XO, ο μαθητικός φορητός του OLPC, είναι ένα εντελώς καινούριο πράγμα. Το design φτιάχτηκε με στόχο εξαρχής τα παιδιά. Γιατί έχει: ειδικό ανθεκτικό πλαστικό περίλβλημα, πλήκτρα 100% στεγανά, τρελλή αυτονομία ~ 20 ώρες, οθόνη 2 καταστάσεων που λειτουργεί και ως ebook σε υψηλή ανάλυση με 0W κατανάλωση όταν δεν ανανεώνεται, διάταξη γιο-γιο για χειροκίνητη φόρτιση, mesh δικτύωση (επιτρέπει στα παιδιά να βλέπουν τους συμμαθητές τους και να συνεργάζονται, αλλά και να μοιράζονται μια απομακρυσμένη σύνδεση στο Διαδίκτυο) και, το κυριότερο για εμάς, το λειτουργικό του επιλέχθηκε να είναι 100% ελεύθερο λογισμικό (Fedora). Επιπλέον, το γραφικό περιβάλλον του είναι εντελώς διαφορετικό: το επίκεντρο είναι το παιδί και οι δραστηριότητες και όχι η εκμάθηση εφαρμογών γραφείου...

Στο δεύτερο έχεις δίκιο. Αρχικά εκτιμούσαν ότι θα κάνει 100 δολάρια. Αλλά το κόστος έχει φτάσει ήδη στα 180. Πάντως και τόσο να είναι, εγώ προσωπικά είμαι 100% υπέρ του XO. Το Classmate φτιάχτηκε ως απάντηση στο XO, όταν η Intel ήδη ότι ο Negroponte άνοιγε μια αγορά που δεν υπήρχε. Και απλά φτιάξαν το Classmate για να πάρουν κι αυτοί κάτι. Καμία σχέση το ένα εγχείρημα με το άλλο.

Σήμερα, ουσιαστικά, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει μαθητικούς φορητούς για τους μαθητές μας. Το ερώτημα είναι τι θα επιλέξει: OLPC ή Intel; Εδώ σε θέλω...

πονταρω σε intel. μου αρεσουν τα σιγουρα στοιχηματα.

(κατι αλλο απο αυτην την κρατικη μηχανη, θα ειναι μεγαλη εκπληξη)

the hamster's is out there

Ε ναι και ποιος δεν θα ήθελε το OLPC να μπει στα σχολεία που θα έχει και linux παρά τώρα με τα άθλια windows 2000 που υπάρχουν στα σχολεία.Αλλά το έχετε σκεφτεί και το άλλο ο κάθε άσχετος δάσκαλος/καθηγητής να μαθαίνει αυτός και στα παιδιά linux,δεν ξέρω στην αρχή θα είναι δύσκολο αλλά τουλάχιστον θα μπουν τα παιδιά (μακάρι και οι μεγάλοι) στην νοοτροπία του ελεύθερου λογισμικού και θα ξεφύγουν από τον Μπιλ....

μπα!!
(αποκαλυψη:) ο γιος μου ειναι 15 χρονων. εχει 6-7 κολλητους (τους οποιους γνωριζω και εγω, τους υπολοιπους...).
κανεις τους δεν εχει αλλη επαφη με το pc, εκτος απο αυτην, της... παιχνιδομηχανης.
να του πω να "δει" εστω, το linux, γιατι?
να κανει τι? (δεν τον ενδιαφερει κατι αλλο προς το παρον εστω)
και κατι αλλο -ασχετο? δεν πειραζει. το ενα φερνει το αλλο-
περσι, τους εβαλε ο καθηγητης της πληροφορικης, μια εργασια, να την γραψουν σε word (2-3 σελιδες).
ξερετε τι προβλημα ειχα? επρεπε να αποθηκευσει το εγγραφο και να το παει στο σχολειο.
που να το αποθηκευσουμε ομως?
το pc στο σχολειο δεν εχει ουτε καν cdrom, και εγω ο κακομοιρης δεν εχω πλεον floppy (το ειχα βγαλει για να βαλω ενα card reader)

the hamster's is out there

Οκ δεν είπαμε όλοι να χρησιμοποιούν linux αλλά τουλάχιστον να ξέρουν ΤΙ είναι και να μην λένε #@%$#%@,τουλάχιστον να ξέρουν ότι έχουν πολύ καλύτερη εναλλακτική λύση από τα win...όμως δεν υπάρχει και κίνητρο (από σχολείο,σχολές,δουλείες κ.λπ)για να το χρησιμοποιήσουν,οπότε πάλι στο μηδέν μένει το linux.

μετάφραση #@%$#%@ :Μάθημα προγραματισμός λέει ο καθηγητής παιδιά θα κάνουμε μάθημα σε linux (mandriva) αρχίζουν όλοι μα τι είναι αυτό το πράγμα αφού δεν έχει γραφικό περιβάλλον,γιατί να προγραματίζουμε κύριε σε γραφικό περιβάλλον linux είναι δύσκολο μπλα μπλα μπλα και κάτι άλλα τέτοια κουφά.Είχα μια χαρά λέω επιτέλους κάπου ξέρουν και χρησιμοποιούν linux.2ο μάθημα σε μπαίνουμε σε windows το γιατί δεν το ξέρω αν και υποψιάζομαι ότι ήθελε να μας δείξει κάτι διαφάνειες σε projector δεν τον αναγνώριζε το linux και το άφησε πήγε στα win. :sick: :sick:

Από προσωπική μου εμπειρία οι καθηγητές πληροφορικής δεν θέλουν να πλέξουν παραπάνω με το linux μαθαίνουν 5 - 10 εντολές κονσόλας και μέχρι εκεί αυτό γίνετε φυσικά όχι γιατί είναι fun τις Microsoft αλλα γιατί δεν επιθυμούν να ψάξουν παρακάτω.ένα σχολειό που πρόκειται να κάνουν στο μάθημα πληροφορικής linux είναι το TEE του οαεδ της καλαμάτας όπου θα κάνουν Ubuntu

linuxgr]Από προσωπική μου εμπειρία οι καθηγητές πληροφορικής δεν θέλουν να πλέξουν παραπάνω με το linux μαθαίνουν 5 - 10 εντολές κονσόλας και μέχρι εκεί αυτό γίνετε φυσικά όχι γιατί είναι fun τις Microsoft αλλα γιατί δεν επιθυμούν να ψάξουν παρακάτω.

Αυτό είναι ένα απο τα κρισιμότερα προβλήματα στη παιδεία, αλλα και γενικά στη νοοτροπία μας ώς λαός...

"Πέρνω ένα πτυχίο και τέλος... οτι έμαθα έμαθα... αυτά ξέρω.. τέλος το διάβασμα... δεν θέλω να μάθω άλλα..."

Οπότε δυστυχώς βλέπω το εξής να συμβαίνει :

Ξεχάστε το OLPC... δεν περπατάει στην Ελληνική πραγματικότητα... Οπότε μάλλον θα πάμε για Classmate.

OS του Classmate ;; Μα φυσικά "Windows XP Basic Edition" , αυτή που πουλάει η Μ$ σε κάποιες χώρες με "οικονομικά" προβλήματα.. Αυτό γιατί μετα απο την συμφωνία M$-Hellas, θα πάει εκπρόσωπος την Ελληνικής Μ$ στον υπουργό και θα πεί απλά :

¨ξέρετε αφου ο μόνοι αντιπρόσωποι με λειτουργικά συστήματα στην Ελλάδα είμαστε εμείς, εχουμε εκπαιδέυσει με άπειρα σεμινάρια και ECDL τους εκπαιδευτικούς οποτε θα είναι καλλήτερα το XP για τα ελληνικά δεδομένα ".

Εδώ είναι και το δεύτερο πρόβλημα... ποιός ειναι αντιπρόσωπος του Linux, (ως εταιρία, ως οργανισμός) στην Ελλάδα? Πού είναι η RedHAT, Mandriva, Novell ? Δείτε τις χώρες που μεταβαίνουν στο Linux... εκεί θα δείτε και αυτές τις εταιρίες να τα βάζουν στα ίσα με την Μ$...

Εδώ είμαστε μονοι μας... εμείς και εμείς.. και το περιοδικό

Μακάρι να τους φωτίσει να πάνε για OLPC.... άν πάμε σε Classmate... τότε βλέπω Μ$...

________

who | grep -i blonde | date;

cd~; unzip; touch; strip; finger; mount; gasp;

yes; uptime; umount;

sleep

Έχεις απόλυτο δίκιο CORTEXlinux64. Έρχονται ποσα εκατομμύρια euro στην ελλάδα για να φτιαχτούν εργαστήρια πληροφορικής για να μπορεί να πηγαίνει ο κόσμος και να δουλεύει και η δίκια μου απορία είναι γιατί ποτε ο ΕΔΕΤ που διαχειρίζεται ένα πολύ μεγάλο κομμάτι δεν ανοίγει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα για ελεύθερο λογισμικό ? φοβάται μήπως δεν πιάσει :? ? γιατί ποτε έπιασε το εργαστήρι με Windows ? Το 2004 Ο ΕΔΕΤ ανακοίνωσε ότι θα έβγαζε ένα πρόγραμμα για τις επιχείρησης για να τις επιδοτεί υπολογιστή και το δίκτυο τις με λειτουργικό Linux ποτε βγήκε αυτό ? ΠΟΤΕ αντίθετος έτρεχαν το ΔΙΚΤΥΩΘΕΙΤΕ όπου ήταν ένα αποτυχημένο πρόγραμμα τα γνωρίζω αυτά που σας λέω γιατί ήμουν συντονιστής νομου και τα ζούσα καθημερινά

linuxgr]Έχεις απόλυτο δίκιο CORTEXlinux64. Έρχονται ποσα εκατομμύρια euro στην ελλάδα για να φτιαχτούν εργαστήρια πληροφορικής για να μπορεί να πηγαίνει ο κόσμος και να δουλεύει και η δίκια μου απορία είναι γιατί ποτε ο ΕΔΕΤ που διαχειρίζεται ένα πολύ μεγάλο κομμάτι δεν ανοίγει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα για ελεύθερο λογισμικό ? φοβάται μήπως δεν πιάσει :? ? γιατί ποτε έπιασε το εργαστήρι με Windows ? Το 2004 Ο ΕΔΕΤ ανακοίνωσε ότι θα έβγαζε ένα πρόγραμμα για τις επιχείρησης για να τις επιδοτεί υπολογιστή και το δίκτυο τις με λειτουργικό Linux ποτε βγήκε αυτό ? ΠΟΤΕ αντίθετος έτρεχαν το ΔΙΚΤΥΩΘΕΙΤΕ όπου ήταν ένα αποτυχημένο πρόγραμμα τα γνωρίζω αυτά που σας λέω γιατί ήμουν συντονιστής νομου και τα ζούσα καθημερινά

Πέστα ντε !!!..... Έτσι... καιρός να τα πούμε όλα !!! Άν θέλουμε να αλάξουν τα πράγματα θα γράψουμε αλήθειες που πονάνε... και μήν ανησυχείς... οτι γράφουμε ... πάει και σε κάποια αυτιά...

Η γραφή ανέκαθεν πόνεσε και πονάει περισσότερο... Χώστε λοιπόν !!! :)

Παρεπιμπτόντως η Magenta δεν μπορεί να κάνει κάτι??? Έχουμε ανάγκη απο έστω και μία φωνή εταιρικής προέλευσης
Σε τέτοιους μεγάλους "διαγωνισμούς" του κράτους, απο νομικής φύσης μόνο εταιρικές προτάσεις είναι δεκτές... Sad

#####

who | grep -i blonde | date;

cd~; unzip; touch; strip; finger; mount; gasp;

yes; uptime; umount;

sleep

RedHAT... !!!!! Canonical.... !!!!! Mandriva.... !!!! με ακούτε???? !!!! με ακούει κανείς??? Σας χρειαζόμαστε !!

Χρειαζόμαστε κουστουμάτους!!!!! αλλίως ο Πινγκουίνος ούτε τη πόρτα του υπουργείου δε θα δεί !! Capitalism !!!!

Παράδειγμα:

Canonical partner

Κάποιος ρε παιδιά ??? Και εδώ στην Ελλάντα ?? :(

___________

who | grep -i blonde | date;

cd ~; unzip; touch; strip; finger; mount; gasp;

yes; uptime; umount;

sleep

Κοίτα τι θυμήθηκα. Πριν το 21, οι έλληνες είχαν το συνήθειο να επικαλούνται τη βοήθεια των ρώσων για να απαλλαγούν από τους τούρκους. Θέλω να πω, το θέμα δεν είναι να έρθει εδώ για βοήθεια και να ανοίξει γραφεία η Red Hat (εδώ δεν έχει σε μεγαλύτερες ευρωπαικές χώρες...) ή η Canonical (που δεν πρόκειται), αλλά να κοιτάξουμε πως εμείς οι ίδιοι θα προωθήσουμε το Linux, το ΕΛΛΑΚ και πρωτοβουλίες σαν το OLPC. Δεν πρόκειται να αλλάξει μια αγορά 90% κλειδωμένη στην MS από τη μια μέρα στην άλλη. Θέλει δουλίτσα...

Είχα διαβάσει ότι θα έρθουν στην Ελλάδα πισι της Dell με ubuntu προεγκατεστημένα,αληθεύει ή είναι φήμες;;;

Ιntel ρε συ.. Αλλιώς θα τους κάνει ντα ντα ο Bill..

Their masters voice...!!!!

Νομίζω χάνουμε το νόημα...
Δεν είναι θέμα ποια αρχιτεκτονική θα ασπαστούμε,
αλλα αν αυτή που βάλουμε στα σχολεία των παιδιών μας
τα κάνει να μάθουν τεχνολογία (και όχι χρήση υπολογιστών).
Και μαθαίνες μόνο αν σου προσφέρουν ελευθερία.
Ελευθερία λογισμικού (στην προκειμένη περίπτωση) αλλά και
hardware.
ΝΑΙ, hardware. Γιατί εγώ θα ήθελα να μπορώ να του "αλλάξω τα φώτα"
και αυριο μεθαύριο αν κάτι δεν πάει καλά να μπορεί κάποιος να μου το
φτιάξει (δωρεάν ή με εύλογο μικρό αντίτιμο). Όνειρο θερινής νυκτός θα μου πείτε.

Από πλευράς λειτουργικού το open source s/w είναι μονόδρομος, δεν δέχομαι
καμία συμβιβαστική λύση. Για τον απλό λόγο, ότι όταν προσφέρεις σε έναν μαθητή
ένα βιβλίο δεν του λες οτι έχει δικαίωμα να το χρησιμοποιεί μόνο στο σχολείο του,
ή μόνο όσο είναι μαθητής. Βέβαια ύπαρχουν δικαιώματα και στα σχολικά βιβλία αλλά τη
γλώσσα, τη γραμματική, την ιστορία, τα μαθηματικά που σου μαθαίνουν δεν είναι
πατενταρισμένα από κανέναν και είναι παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ να χρησιμοποιούν ένα (ή πολλά, ακόμα χειρότερα)
εργαλείο το οποίο για συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν ώς "παραγωγικά" μέλη της κοινωνίας
πρέπει να έχουν την άδεια χρήσης του (δλδ να πληρώνουν) εφ'όρου ζωής. [Κάτι που μου θυμίζει
την "Σύμβαση" του Δ.Τσακνή.]

Ας θεσπίσουμε και την φορολογία γνώσεων σιγά σιγά και ας κλείσουμε και 100 χρονια συνεργασίας με την
ΜικροΛογίς (aka MicroSoft ;)) . [θεέ μου σώσε μας]

Μακροσκελλές αλλά ήθελα να γράψω ... κι άλλα :P

Εγώ ακόμα απορώ με την στάση των Ελληνικών πανεπιστημίων.

Αυτοί θα έπρεπε να είναι οι πρώτοι που θα έπρεπε να αντιδράσουν σε κάτι τέτοιο.
Ζητήθηκε η γνώμη τους ποτέ ή ο κάθε Υπουργός κάνει του κεφαλιού του σε αυτή την χώρα;

http://www.alfavita.gr/typos/typos080205b.php

;Όπως σας τα λεγα.. Διαβάστε εδώ! ( σιγά μην περιμέναμε και κάτι διαφορετικό.. )

@ D1rTy_H4rRy.GR: δικαιώματα υπάρχουν και στο Ελεύθερο Λογισμικό (Copyright). Απλά επιτρέπουμε την χρήση του στον επόμενο, αρκεί να διατηρήσει κι εκείνος την αλυσίδα του copyleft.

@ Marlene: το εν λόγω δημοσίευμα είναι κάπως παρελκυστικό. Παρουσιάζει ως τετελεσμένο γεγονός κάτι που δεν είναι καθόλου τετελεσμένο και το μπερδεύει με άλλη υπόθεση. Η δική μου άποψη είναι να μην βιαζόμαστε και να συμμετάσχουμε κάπως στην διαβούλευση. Από προσωπική επικοινωνία με σύμβουλο της Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού, έβγαλα το συμπέρασμα ότι πάμε μάλλον για "διπλό πιλότο": να πάρουμε και XO και classmate και να τα κρίνουμε. Γι' αυτό λέγεται πιλοτικό πρόγραμμα, για να δούμε αν έχει νόημα η μία ή η άλλη λύση ή καμία...

@ nikolaosx1: ...

--
Any fool knows a dog needs a home,
A shelter from pigs on the wing.

@ thanos: βλ. τεύχος 20...

--
Any fool knows a dog needs a home,
A shelter from pigs on the wing.

Δημόσια διαβούλευση online:
Φορητός Μαθητικός Υπολογιστής,
Δημόσιος σχολιασμός της πρότασης του Υπουργείου Παιδείας
Τι είναι αυτή η προσπάθεια;
Το Υπουργείο Παιδείας έθεσε το κείμενο (pdf) της δράσης «Φορητός
Ηλεκτρονικός Υπολογιστής ανά Μαθητή» σε δημόσια διαβούλευση.
(προσοχή, δεν εννοεί το olpc μόνο)
Επειδή το να στείλει κανείς τις παρατηρήσεις του στην ουσία μέσω γραπτής
επιστολής στο Υπουργείο (όπως προτείνεται!) παραπέμπει στο 17ο αιώνα
δημιουργήθηκε αυτή η ιστοσελίδα που ίσως επιτρέψει ουσιαστικότερο διάλογο
και δημόσια ανταλλαγή απόψεων πάνω στο θέμα.
Με το τέλος της διαδικασίας (Παρασκευή 4 Απριλίου 2008) τα σχόλια και οι
παρατηρήσεις θα συγκεντρωθούν και θα αποσταλούν συνολικά στο Υπουργείο.
Μπορείτε να σχολιάσετε ανά κεφάλαιο, παράγραφο ή γενικά ολόκληρο το κείμενο.
...
http://laptop.grinia.net/

Οποιοσδήποτε πολίτης να συμμετάσχει στην διαβούλευση. Το κείμενο είναι εδώ:
http://www.ypepth.gr/docs/sxedio_mathhtikoy_ypologisth_080204.pdf

Αυτή η ιστοσελίδα που παραπέμπεις τι ακριβώς είναι; Φαίνεται σαν κάτι που έχει στηθεί με βάσει το επίσημο κείμενο, αλλά δεν ξεκαθαρίζει ποιανού είναι. Όχι ότι είναι άσχημη ιδέα, πάντως. Απλά να ξέραμε ποιος την έστησε.

ΥΓ: Τώρα, εγώ γιατί έχω την υποψία ότι τα email μας στο Υπουργείο θα πάνε στο /dev/null; :)

--
Any fool knows a dog needs a home,
A shelter from pigs on the wing.

@ D1rTy_H4rRy.GR: δικαιώματα υπάρχουν και στο Ελεύθερο Λογισμικό
(Copyright). Απλά επιτρέπουμε την χρήση του στον επόμενο, αρκεί να
διατηρήσει κι εκείνος την αλυσίδα του copyleft.

Και η γνώση έχει προέλευση και δικαιώματα αλλά, όπως και το OpenSource

διανέμεται, διαδίδεται δωρεάν [χμμ.. εκτός των φροντιστηρίων κλπ κλπ]

με άγραφο κανόνα αυτής να αναφέρεται η πηγή της,

π.χ. το Πυθαγόριο Θεώρημα, οι Νόμοι του Νιούτον, η εξεληκτική

Θεωρία του Δαρβίνου κλπ κλπ. Απλά στην επιστήμη τα τελευταία χρόνια μάθανε

τις πατέντες [βλ. φαρμακοβιομηχανίες] ενώ στην πληροφορική το πράγμα βρώμισε

από νωρίς. Δεν είμαι ουτοπιστής, το ανοιχτό λογισμικό θα παραμείνει για τους

ρομαντικούς της πληροφορικής. Αλλά προσφέρει 100% τα απαραίτητα εργαλεία

για τους νέους στο χώρο και είναι το απόλυτο εργαλείο για αυτούς που εξελήσουν

την πληροφορική.

Το ίδιο ακριβώς επικρατεί και στον χώρο της επιστήμης:

Τα πρώτα σου βήματα τα κάνεις με δωρεάν γνώση -σχολικά συγγράμματα, αλλά αν

θες να μάθεις μία επιστήμη για τα προς το ζειν δίνεις μία περιουσία. Τώρα, αν θες να κάνεις

έρευνα, επιστρέφεις στην δωρεάν γνώση - ανταλλαγή/δανισμός συγγραμμάτων

αλλά κόστος σε εξοπλισμό και χρόνο.

BTW, είναι το πρώτο μου post από δικό μου σύστημα με Linux [Ubuntu 7.10].

Δυσκολεύτηκα λίγο στην εναλλαγή γλώσσας :/

dimitris]Οποιοσδήποτε πολίτης να συμμετάσχει στην διαβούλευση. Το κείμενο είναι εδώ:
http://www.ypepth.gr/docs/sxedio_mathhtikoy_ypologisth_080204.pdf
Αυτή η ιστοσελίδα που παραπέμπεις τι ακριβώς είναι; Φαίνεται σαν κάτι που έχει στηθεί με βάσει το επίσημο κείμενο, αλλά δεν ξεκαθαρίζει ποιανού είναι. Όχι ότι είναι άσχημη ιδέα, πάντως. Απλά να ξέραμε ποιος την έστησε.
ΥΓ: Τώρα, εγώ γιατί έχω την υποψία ότι τα email μας στο Υπουργείο θα πάνε στο /dev/null; :)
--
Any fool knows a dog needs a home,
A shelter from pigs on the wing.

Η σελίδα έχει αυτούσιο το κείμενο και κάνειν πολύ πιο εύκολο τον σχολιασμό.

Δεν ξέρω από ποιόν στήθηκε. Όμως πιστεύω οτι είναι θετική πρωτοβουλία.

Όλα τα επώνυμα σχόλια θα σταλούν στο τέλος στο υπουργείο και μετά (πιθανότατα) στον κάδο απορριμμάτων μιας επιτροπής

κομματικών εγκάθετων.

Αυτή η φωτογραφία φτάνει μόνο:

http://laptop.grinia.net/2008/02/05/software/#1

Το εκπαιδευτικό λογισμικό που θα χρησιμοποιηθεί στη δράση θα επιλεγεί
από ένα μεγάλο κατάλογο διαθέσιμων ελληνικών ή ελληνοποιημένων τίτλων
πιστοποιημένων προς χρήση από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
Η επιλογή του εκπαιδευτικού λογισμικού θα γίνει μετά την οριστικοποίηση
των γνωστικών αντικειμένων στα οποία θα χρησιμοποιηθεί ο μαθητικός
υπολογιστής. Το εκπαιδευτικό λογισμικό που θα επιλεχθεί θα αναρτηθεί
και στον δικτυακό τόπο της εκπαιδευτικής πύλης του ΥΠΕΠΘ (www.e-yliko.gr).

Δείτε οτι αυτό το λογισμικό τρέχει κατά 99% σε win