FOSSCOMM: To know us better - Πρώτη Ημέρα

Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) | Παρ, 03/21/2008 - 15:09 | 6' | 0

Ημέρα 1η - 21 Μαρτίου 2008

Ωρα 12. O γραμματέας του HELLUG, Richard Kweskin, μόλις έχει τελειώσει την ομιλία του, όπου παρουσίασε τα πεπραγμένα του συλλόγου μέσα στο προηγούμενους μήνες. Μετά την ομιλία του , έγιναν κάποιες τοποθετήσεις-ερωτήσεις από το κοινό για την πορεία του συλλόγου από τα πρώτα χρόνια (με χαρακτηριστικό παράδειγμα την διανομή CDs στη Στουρνάρη) μέχρι τις πρόσφατες εξελίξεις (Βουλή, Συμφωνία ΜS-Δημοσίου) και την ανάγκη συντονισμού των κοινοτήτων. Για παράδειγμα, ένας δικηγόρος (δυστυχώς δεν συγκρατήσαμε το όνομά του) τόνισε την ανάγκη διάδοσης και στην Ελλάδα της European Public License και κάλεσε το Σύλλογο να κάνει lobbying στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Μην ρωτήσετε "γιατί;" - ούτε κι εμείς καταλάβαμε τι σχέση μπορεί να έχει.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Αλέξανδρος Κωνσταντινάκης, της κοινότητα FOSS του ΕΜΠ. Μίλησε για τις δράσεις της κοινότητας (installfest, κοκ), ενώ σημείωσε ότι στα μελλοντικά σχέδια της κοινότητας FOSS, είναι η δραστηριόποιηση για την δημιουργία της Free Software Academic Association (FSAA). Μετά τον Αλέξανδρο, ο Δημήτρης Τζέμος και ο Βασίλης Τζουμάκας παρουσίασαν τις εμπειρίες από τα 2 χρόνια ανάπτυξης του Slackel. To Slackel, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι μια διανομή Live CD με βάση το Slackware Linux και modular αρχιτεκτονική. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως CD επίδειξης αλλά και ως εκπαιδευτικό εργαλείο, ενώ στις μελλοντικές εκδόσεις του, ο στόχος των developers είναι η δημιουργία ενός GUI installer. Αξίζει να σημειώσουμε μια ατάκα από τον Δημήτρη Τζέμο: "Το Slackware είναι το πιο απλό - στην αναβάθμιση δεν χαλάει ποτέ, το κάνεις ότι θες εσύ".

Έπειτα από τον Δ. Τζέμο, το FOSSCOMM έκανε το πρώτο διάλειμμα της ιστορίας του! :) όπου δόθηκε η ευκαιρία να γίνει η ώσμωση που είναι άλλωστε το ζητούμενο ενός τέτοιου συνεδρίου. Στη συνέχεια των παρουσιάσεων ανέβηκε στο βήμα ο Νεκτάριος Συλλιγαρδάκης, εκ μέρους της κοινότητας Drupal.gr, o οποίος έκανε μια πολύ όμορφη παρουσίαση. Στα slides εξηγούσε τι ειναι το Drupal, σε ποιους απευθύνεται και γιατί μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να παρουσίασει τη λογική των δύο βασικότερων modules του Drupal: το CCK και το Views. Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διομήδης Σπινέλλης, ο οποίος έκανε διπλή παρουσίαση: μίλησε για το μαθητικό φορητό XO που αναπτύσσει ο OLPC, παρουσιάζοντας τα βασικά του χαρακτηριστικά και τα στοιχεία που τον καθιστούν μοναδικό, και παρουσίασε την Ελληνική Πρωτοβουλία για το OLPC που έχει αναλάβει τον εξελληνισμό και τη διάδοση του φορητού και του software αλλά και τη συμμετοχή στην πρόσκληση του ΥΠΕΠΘ για προμήθεια φορητών για τα Ελληνικά σχολεία. Στο δεύτερο μέρος, παρουσίασε την δραστηριότητα προσομοίωσης του "Υπολογιστή των Αντικυθήρων" στο eToys με live προσομείωση του περιβάλλοντος και δημιουργία αντικειμένων (γρανάζια, κλπ).

Μόλις τελείωσε την παρουσίαση του, ο κ. Σπινέλλης έβγαλε 4-5 XO στον προθάλαμο της αίθουσας δημιουργώντας πρακτικά το αδιαχώρητο από όσους ήθελαν να δουν από κοντά τα "πράσινα τερατάκια".

Αυτή τη στιγμή, το λόγο παίρνει ο Δημήτρης Ανδρεάδης, project leader του Jboss Server.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στις 5 κοινότητες που είχαν την ευθύνη για την άψογη διοργάνωση, παρά τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της 1ης ημέρας. Ειδικά, συγχαρητήρια στον πρώην πρόεδρο του HELLUG, Κώστα Τσακάλογλου που εμπνεύστηκε την ιδέα για ένα τέτοιο "to know us better" συνέδριο και την έκανε πράξη.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)