Το ανέκδοτο με την δασκάλα, τον μαθητή και το Linux το ξέρεις;

Salih Emin | Τρί, 12/23/2008 - 22:52 | 7' | 28

Μια απίστευτη ιστορία διαδραματίστηκε πριν λίγες μέρες σε ένα σχολείο στο Austin του Texas. Η ιστορία έχει πρωταγωνιστές μια δασκάλα, έναν μαθητή της και μια διανομή Linux!

Όλα ξεκίνησαν όταν μια μέρα ο εν λόγω μαθητής επιδείκνυε στους συμμαθητές την λειτουργία μιας διανομής Linux που εκτελούνταν από LiveCD. Μόλις αντιλήφθηκε το γεγονός η δασκάλα, “τα πήρε”, έβαλε τον μαθητή τιμωρία και κατάσχεσε το CD του μαθητή.

Ο μαθητής είχε προμηθευτεί την συγκεκριμένη διανομή μέσω του HeliOS project,ένα πρόγραμμα της μικρής τοπικής εταιρίας HeliOS Solutions, μέσα από το οποίο η εταιρία επενδύει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της αλλά και δωρεές που συλλέγει για να δημιουργήσει υπολογιστές με Linux και να τους χαρίσει σε μαθητές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.
Έτσι, η επόμενη κίνηση της δασκάλας ήταν να στείλει “απειλητικό” mail στον κ. Ken Starks, ιδρυτή και διευθυντή του HeliOS Project, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

Δασκάλα :]

[...] Κύριε Starks, είμαι βέβαιη πως πιστεύετε πολύ σε αυτό που κάνετε αλλά ούτε μπορώ να υποστηρίξω τις προσπάθειές σας ούτε να επιτρέψω να συμβαίνουν στην αίθουσα που διδάσκω. Για την ώρα, δεν είμαι βέβαιη πως αυτό που κάνετε είναι νόμιμο. Κανένα λογισμικό δεν είναι δωρεάν και το να εξαπλώνεται αυτή η παρανόηση είναι επικίνδυνο.Τα παιδιά αυτά περιμένουν από τους ενηλίκους να τους καθοδηγήσουν και να τους διδάξουν την πειθαρχία. Θα το ερευνήσω, όσο μου επιτρέπει ο χρόνος μου, και σας διαβεβαιώ πως αν κάνετε κάτι παράνομο, θα σας διώξω νομικά όσο επιτρέπει ο νόμος.

Κύριε Starks, εγώ και πολλοί άλλοι δοκιμάσαμε το Linux στο κολέγιο και σας διαβεβαιώ πως οι ισχυρισμοί σας είναι χυδαία υπερβολικοί και στηριζόμενοι σε αναλήθειες. Θαυμάζω τις προσπάθειές σας να φέρετε τους υπολογιστές σε δυσπραγείς ανθρώπους, αλλά η χρήση του Linux σε αυτά τα μηχανήματα, “καθυστερεί” τα παιδιά μας. Αυτός είναι ένας κόσμος όπου τα Windows τρέχουν σχεδόν σε κάθε υπολογιστή και στήνοντας ένα πανηγύρι για λειτουργικό σύστημα δεν βοηθάει τα παιδιά αυτά καθόλου.

Είμαι βέβαιη πως αν επικοινωνούσατε με την Microsoft, αυτή θα ήταν κάτι παραπάνω από χαρούμενη να σας εφοδιάσει με άδειες μιας παλαιότερης έκδοσης των Windows κι έτσι, οι υπολογιστές σας θα ήταν πραγματικά χρήσιμοι στους αποδέκτες σας [...]

Όπως είναι φυσικό, οι τύποι του HeliOS Project δεν το άφησαν να περάσει
έτσι. Δημοσίευσαν το mail της Karen (έτσι λέγεται η περίφημη δασκάλα) μαζί με την καυστική απάντησή τους που μπορείτε να διαβάσετε στο blog του Stark http://linuxlock.blogspot.com/2008/12/linux-stop-holding-our-kids-back.html  Μεταξύ άλλων ο Starks έθιξε και την πολιτική πλευρά του ζητήματος:

Stark:]...] Το γεγονός ότι -καθώς φαίνεται- πιστεύετε ότι η Microsoft είναι το Α και το Ω είναι με έναν λυπηρό τρόπο πραγματικά αστείο. Από την άλλη, όντας μέλος της Εθνικής Ένωσης Εκπαιδευτικών, θα ακολουθούσατε
την γραμμή του σωματείου. Η Microsoft έχει σπρώξει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στο σωματείο σας. Φυσικά και θα “προτείνετε” τα Microsoft Windows. Αν κάνατε διαφορετικά θα καταλήγατε με μια επίπληξη στην καλύτερη ή μια απόλυση στην χειρότερη. Απλά κάνετε ότι σας έχουν πει να κάνετε.

Έχετε εκπαιδευτεί καλά. [...]

Τα σχόλια ήταν πάρα πολλά και ο μάλιστα ο Starks είχε προσφορά 1.000$ σαν δωρεά από ένα βρετανικό περιοδικό για να αποκαλύψει το επίθετο της δασκάλας, κάτι που φυσικά αρνήθηκε.

Η διαμάχη τους, πάντως, έληξε ειρηνικά, αφού μετά τις αμοιβαίες εξηγήσεις που δώθηκαν σε ένα τηλεφώνημα δύο ωρών, ο μεν Starks παραδέχτηκε πως δεν έπρεπε να βγάλει το mail -και κατά συνέπεια την δασκάλα- “βορά” στους φανατικούς τους Linux, η δε Karen παραδέχτηκε πως μέσα σε λίγες μέρες έμαθε τόσα για την τεχνολογία, όσα δεν έμαθε σε πέντε χρόνια.

Αυτό συμβαίνει γιατί είναι παγιδευμένη στον κόσμο των Windows… οι περισσότεροι άνθρωποι είναι.” είπε ο Starks.

Αυτό που θα με ενδιέφερε να μάθω, είναι αν η εν λόγο δασκάλα τελείωσε το ίδιο "κολλέγιο" με τον Αλογοσκούφη... γιατί βλέπω πολλά κοινά στοιχεία στην λογική που έχουν μεταξύ τους  :P

Πηγές :

http://linux.slashdot.org/article.pl?sid=08/12/10/001236

http://news.slashdot.org/article.pl?sid=08/12/12/1758205

http://linuxlock.blogspot.com/2008/12/linux-stop-holding-our-kids-back.html

http://linuxlock.blogspot.com/2008/12/character-assasinations-aint-us.html

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

My WebSite : http://cerebrux.comli.com/

hacker emblem

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Μπήκα να το γράψω αλλά με πρόλαβες. Απίστευτο ε;

Κάτι δε μου πάει καλά βέβαια με το όλο "ειρηνικό" κλείσιμο. Πώς μπορεί να λέει η καθηγήτρια εκ των υστέρων ότι ο μαθητής ενοχλούσε εν ώρα μαθήματος κ αυτή του πήρε τα δισκάκια χωρίς να ξέρει τι είναι, υποπτευόμενη ότι πρόκειται για πορνογραφία ή ιούς, τη στιγμή που στην αρχική επιστολή της αναφέρει ότι κ αυτή είχε δοκιμάσει linux στο κολέγιο (ούτε για ναρκωτικά να μιλούσε...), κ να κάνει όλο αυτό το κύρηγμα σχετικά με το ότι η microsoft είναι η μόνη αλήθεια;

Μάλλον βούτηξε στα βαθιά η χαζούλα κ μαζεύτηκε γιατί δεν ήξερε κ τόσο καλό κολύμπι. Όπως κ να έχει προτιμώ τα ειρηνικά κλεισίματα από τα ατελείωτα "χωσίματα" σε blogs κ στο slashdot.

Στη τελική, το πιο βασικό από την όλη ιστορία, που πρέπει να μας προβληματίσει όταν ακούμε τέτοια πράγματα, είναι το τι εικόνα παρουσιάζει το linux προς τα έξω. Γιατί μπορώ να δεχτώ οποιαδήποτε δυσφήμιση σχετικά με τη χρηστικότητα, ευχρηστία, ή και αποτελεσματικότητα του linux, αλλά μου φαίνεται τελείως εξωγήινο να αμφισβητείται η δωρεάν φύση του. Κάπως έτσι το είδαν κ στο (άσχετο) άρθρο που διάβασα κ πρωτοέμαθα για αυτή την ιστορία:

http://www.linuxdevices.com/news/NS7027717600.html

Παραφράζοντας στα Ελληνικά από το άρθρο αυτό:

"...Το εν λόγω συμβάν οδήγησε πολλά μέλη της κοινότητας στο συμπερασμα ότι το Linux δεν έχει ανεξάρτητη φωνή στην αγορά, πέρα από αυτή που του προσδίδουν οι εμπορικές διανομές, των οποίων το μύνημα δεν τονίζει απαραίτητα τη δωρεάν φύση του λειτουργικού..."

gnu_labis]

Στη τελική, το πιο βασικό από την όλη ιστορία, που πρέπει να μας προβληματίσει όταν ακούμε τέτοια πράγματα, είναι το τι εικόνα παρουσιάζει το linux προς τα έξω.

Αυτό είναι κάτι που πρέπει σιγά σιγά να το λάβουν όλοι υπόψην τους. Ακόμα και εμείς που γράφουμε στο φόρουμ... μήπως άθελά μας έχουμε δυσφημήσει το λίνουξ ? Πολλές φορές πιάνω τον εαυτό μου να το παρακάνει όταν προτείνω μια λύση γράφοντας 10 αραδες εντολές για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάποιος... και σκεύτομαι... μα τι κάνω ?? μήπως έτσι διαιωνίζω τον μύθο : "το λίνουξ είναι για τους προγραμματιστές, ... το λίνουξ θέλει να γνωρίζεις εντολές κ.λπ." ?? Μήπως καλύτερα θα πρέπει να σταματήσω να δίνω λύσεις με εντολές αν δεν ξέρω να δίνω βοήθεια μεσα απο γραφικό περιβάλλον ?? ...

Δεν ξέρω πραγματικά....

CORTEXlinux64]

gnu_labis]

Στη τελική, το πιο βασικό από την όλη ιστορία, που πρέπει να μας προβληματίσει όταν ακούμε τέτοια πράγματα, είναι το τι εικόνα παρουσιάζει το linux προς τα έξω.

Αυτό είναι κάτι που πρέπει σιγά σιγά να το λάβουν όλοι υπόψην τους. Ακόμα και εμείς που γράφουμε στο φόρουμ... μήπως άθελά μας έχουμε δυσφημήσει το λίνουξ ? Πολλές φορές πιάνω τον εαυτό μου να το παρακάνει όταν προτείνω μια λύση γράφοντας 10 αραδες εντολές για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάποιος... και σκεύτομαι... μα τι κάνω ?? μήπως έτσι διαιωνίζω τον μύθο : "το λίνουξ είναι για τους προγραμματιστές, ... το λίνουξ θέλει να γνωρίζεις εντολές κ.λπ." ?? Μήπως καλύτερα θα πρέπει να σταματήσω να δίνω λύσεις με εντολές αν δεν ξέρω να δίνω βοήθεια μεσα απο γραφικό περιβάλλον ?? ...

Δεν ξέρω πραγματικά....

σε αντιθεση με αυτο που απαντηθηκε, εγω συμφωνω και επαυξανω! Οσο καλη διαθεση και να εχει καποιος να μεταβει στο linux, οταν ψαχνει για ενα απλο προβληματακι και του λενε για "τη δυναμη της κονσολας" απλα του γυριζουν τ'αντερα και διαιωνιζει το μυθο.

Τα παντα μπορουν να γινουν και σε γραφικο περιβαλλον και αυτο πρεπει να προβαλλεται περισσοτερο κι οχι το πως να κανεις μια απλη μετατροπη αρχειου μεσα απο κονσολα.

Ο κοσμος εχει εξορκισει το dos και θελει ολα να τα κανει με κλικ στο ποντικι, και αν του λες οτι στο linux θα καθεται να δουλευει με εντολες και κονσολες απλα μενει στην εντυπωση πως αυτο το πραμα δεν κανει για χρηση, η οπως το πε η δασκαλα της ιστοριας "βαλτε windows για να γινουν οι υπολογιστες χρησιμοι".

Αυτο που πρεπει να καταλαβει ο μεσος χρηστης ειναι πως το linux εχει τη δυναμη του γραφικου περιβαλλοντος κι οχι τη δυναμη της μαυρης οθονης με τα ασπρα γραμματα + το manual με ενα εκατομμυριο εντολες.

Παντα αυτο που ελεγα ειναι πως η μεγαλυτερη δυσφημιση στο αγαπημενο μας λειτουργικο γινεται απο τους ιδιους τους linuxαδες κι οχι απο αλλου .

YΓ ειδικα αυτο το apt-get install εχει διωξει ΠΑΡΑ πολυ κοσμο.

Και τα windows εχουν τη "δυναμη της κονσολας" αλλα δεν τη διαφημιζουν γιατι αν το καναν τοτε απλα θα εκανε τρελες πωλησεις η Apple και θα βριζαμε για το δικο της μονοπωλιο.
Αν ψαξεις 10000 topics για λυσεις σε windows θα δεις κι ενα που να ξεκιναει με το "ανοιγουμε μια command prompt" αλλα αυτος που το γραφει ηδη εχει αναφερει πως αποευθυνεται σε πολυ προχωρημενους, κι ετσι αυτος που δεν θελει να γινει ο σουπερ-ντουπερ χακερ δε διαβαζει ουτε την εισαγωγη.

Aν παλι μπεις σε 10000 topics για λυσεις σε linux θα βρεις και ενα που λεει "γυριστε user σε administrator για να pachαρουμε ενα driver απο γραφικο περιβαλλον" (κατι που ειναι πανευκολο και ακινδυνο) και απο κατω θα υπαρχουν 100 linuxαδες που θα τον κραζουν
Ο περισσοτερος κοσμος θελει απο το λειτουργικο του 5-6 προγραμματα να κανει τη δουλεια του, να ειναι αξιοπιστο, ασφαλες και να μην ασχολειται με τη συντηρηση του. Το linux ΕΧΕΙ αυτες τις δυνατοτητες, αλλα ο αμοιρος ο χρηστης δεν μπορει να το ξερει γιατι κανεις δεν του το λεει. Οταν ρωταει αν υπαρχει ενα προιγραμμα που ξερει και χρησιμοποιει, βγαινει ενας linuxας και του λεει οχι δεν υπαρχει, υπαρχει ενα αλλο που ειναι καλυτερο, αντε και το παιρνει ο χρηστης στα σοβαρα να δοκιμασει, οταν ρωταει πως το κανουμε εγκατασταση αν ο αλλος του πει "ανοιγουμε μια κονσοαλα" παει, τελειωσε! οχι μονο τον εχασες, αλλα τι θα πει ο κακομοιρης σε καποιον σε μια συζητηση για το linux?

Αν θελετε να διαδοσετε το linux τοτε ασχοληθειτε με τα πραγματα που ο κοσμος εχει μαθει να θεωρει απλα (εστω κι αν η κονσολα ειναι θεωρητικα πιο γρηγορη) και βοηθηστε τον κοσμο να καταλαβει οτι το linux εχει τις δυνατοτητες που θελει.

Αν καποιος θελει να μαθει να κανει εγκαταστασεις  με apt-get install η να κανει compile απο πηγαιο κωδικα η να μεταγλωττιζει πυρηνες, δοξα τους θεους της πληροφορικης, το internet ειναι γεματο με τετοιες συμβουλες, τα απλα πραγματα (η τα ηλιθια αν θελετε) ειναι που τα ψαχνεις με το τουφεκι

brave]

Τα παντα μπορουν να γινουν και σε γραφικο περιβαλλον και αυτο πρεπει να προβαλλεται περισσοτερο κι οχι το πως να κανεις μια απλη μετατροπη αρχειου μεσα απο κονσολα.

Καλά, αυτό είναι μεγάλη υπερβολή κ παρεξήγηση... Θα δώσω ένα παράδειγμα το οποίο προσωπικά δε θεωρώ εξεζητημένο.

Ωραία λοιπόν, θέλω το εξής πολύ απλό: Να έχω την ασύρματη κ την ενσύρματη κάρτα δικτύου μου ταυτόχρονα ενεργοποιημένες κ συνδεδεμένες. Ο λόγος; Θέλω αυτό που οι χρήστες των windows έχουν με ένα δεξί κλικ του mouse, δηλαδή "bridging" μεταξύ των δύο δικτύων. Στα windows πας στο "my network connections", επιλέγεις τις 2 συνδέσεις, πατάς δεξί κλικ κ επιλέγεις "bridge". Μή μου πείτε ότι είναι δύσκολο;

Μπορείτε να μου πείτε σας παρακαλώ πώς θα το κάνω (γραφικά) στο Linux?

Για να μη χάνετε άδικα το χρόνο σας, δε γίνεται. O network manager, που τόσους έχει σώσει από τότε που βγήκε, δυστυχώς επιτρέπει να έχεις μόνο μια ενεργή σύνδεση, ή ενσύρματη, ή ασύρματη, κ ας έχεις 2 κάρτες δικτύου. Κ εγώ έχω να διαλέξω μεταξύ 2 λύσεων: η μία είναι να απενεργοποιήσω το network manager κ να επιστρέψω στο παλιό καλό /etc/network/interfaces, τα ifconfig, iwconfig, route, κ φυσικά το brctrl για να στήσω τη γέφυρα. Άλλη λύση, να τραβήξω το networkmanager 0.7 από SVN κ να τον κάνω compile μόνος μου, ο οποίος θα επιτρέπει πολλαπλά ενεργά interfaces. Φυσικά ούτε λόγος για bridging, θα πρέπει να το κάνω από κονσόλα, απλά θα μπορώ να ενεργοποιήσω τα 2 δίκτυα μαζί με γραφικό τρόπο (αφού φυσικά έκανα compile από SVN).

brave]

Ο κοσμος εχει εξορκισει το dos και θελει ολα να τα κανει με κλικ στο ποντικι, και αν του λες οτι στο linux θα καθεται να δουλευει με εντολες και κονσολες απλα μενει στην εντυπωση πως αυτο το πραμα δεν κανει για χρηση, η οπως το πε η δασκαλα της ιστοριας "βαλτε windows για να γινουν οι υπολογιστες χρησιμοι".

Αυτο που πρεπει να καταλαβει ο μεσος χρηστης ειναι πως το linux εχει τη δυναμη του γραφικου περιβαλλοντος κι οχι τη δυναμη της μαυρης οθονης με τα ασπρα γραμματα + το manual με ενα εκατομμυριο εντολες.

Όπως είπα πρόσφατα σε ένα thread στο forum, ο πατέρας μου έβαλε Mint, αφού πρώτα το είδε από LiveCD. Όλα αυτά που λες τα είδε κ τα κατάλαβε μέσα σε 10 λεπτά, όταν πήγε το ποντίκι πάνω από το μενού με τις εφαρμογές κ είδε web browser, mail client, open office, gimp, video players, music players, image viewers κλπ κλπ

Τα liveCD νομίζω είναι αρκετά για να τραβήξουν κάποιον που έχει το μικρόβιο (ίσως κ κάποιον που δεν το έχει απ´ό,τι φαίνεται). Το να βγεις όμως να φωνάζεις ότι το Linux είναι φιλικότατο κ κάνει τα πάντα από γραφικό περιβάλλον για να τραβήξεις κ άλλο κόσμο, το θεωρώ προσωπικά εξαπάτηση. Δεν είναι έτσι, βασικά πράγματα γίνονται μόνο από το τερματικό. Ας μη δώσω 2ο παράδειγμα, αρκεί το προηγούμενο. Όταν, αργά ή γρήγορα, αυτός που του έταζες φύκια για μεταξωτές κορδέλες πέσει στο πρώτο πρόβλημα που δε λύνεται "έτσι απλά", τότε είναι που θα τον χάσεις, γιατί θα σου πει "brave μας είπες, πως ...", κ επίσης "μα αφού στο Χ.Υ λειτουργικό γίνεται". Με όσους φίλους με ρωτούν αν αξίζει να βάλουν linux, τους λέω κ τις 2 πλευρές του νομίσματος, κ τους αφήνω να επιλέξουν αν θα πάρουν το μπλε ή το κόκκινο χάπι. Αρκετοί επιλέγουν το κόκκινο, κ είμαι πολύ χαρούμενος για αυτούς.

brave]
Και τα windows εχουν τη "δυναμη της κονσολας" αλλα δεν τη διαφημιζουν γιατι αν το καναν τοτε απλα θα εκανε τρελες πωλησεις η Apple και θα βριζαμε για το δικο της μονοπωλιο.

Είτε δεν έχεις δουλέψει αρκετά με το prompt των windows, ή με το τερματικό του linux, αλλιώς δε θα τολμούσες καν να κάνεις τη σύγκριση. Οι βούρτσες με τις.... Ειλικρινά, δε το χωράει το μυαλό μου πώς το είπες αυτό τώρα.

Τόσα χρόνια τα windows ανέθρεψαν γενιές άβουλων κ ανίκανων χρηστών, που τους παίζουν μπαλάκι με υποσχέσεις, απειλές, ιούς, συνδρομές κ ό,τι άλλο βάλει ο νους σου προκειμένου να τους κρατήσουν σε λήθαργο κ να τους ρουφάνε το ζεστό χρήμα. Κράτη ολόκληρα εξοπλίζουν τις σχολικές τους αίθουσες με υπολογιστές με windows, από τα λεφτά των φορολογούμενων. Κ μια δασκάλα στο texas πήρε από το μαθητή της τα δισκάκια του linux, λες κ ήταν επαναστατικό υλικό.  Αυτά είναι υπαρκτά προβλήματα, κ δε νομίζω ότι ο λόγος που η προφανής λύση (το Linux) δεν έχει υιοθετηθεί ακόμα είναι γιατί χρησιμοποιούμε το apt-get install. Χρειάζεται υπεύθυνη ενημέρωση, όχι προπαγάνδα, ψεύτικες υποσχέσεις, κ κρύψιμο των όποιων αδυναμιών "κάτω από το χαλί".

δε νομιζω πως εχει κατι κοινο με τον αλογοσκουφη. Η τυπισα παραδεχτηκε στο τελος πως απλα δε γνωριζε, και δεχτηκε να μαθει, ενω ο αλλος δεν παραδεχεται τιποτα

brave]δε νομιζω πως εχει κατι κοινο με τον αλογοσκουφη. Η τυπισα παραδεχτηκε στο τελος πως απλα δε γνωριζε, και δεχτηκε να μαθει, ενω ο αλλος δεν παραδεχεται τιποτα

Ας ανήκε και αυτή σε κάποιο κομματικό σχήμα με συγκεριμένη κομματική γραμμή και θα σου'λεγα τι θα παραδεχόταν :P

Όχι δα βρε αδερφέ!

Ίσα-ίσα, με το να προσπαθείς να πείσεις ότι το Linux είναι τόσο απλό κ γραφικό όσο κ τα windows, κ να κρύβεις την αληθινή (άγρια) φύση του, πέφτεις στη κλασσική λούμπα να τα εξισώνεις.

Άλλο το ένα κ άλλο το άλλο. Όποιος θέλει windows, ας έχει windows.

Άλλωστε πολλά πράγματα στο linux, λύνονται μόνο από κονσόλα. Να μη δώσεις λύση δηλαδή;

Το μόνο που μπορώ να δεχτώ είναι ότι όταν υπάρχει κ γραφική λύση, κ εσύ δίνεις μόνο την περίπλοκη λύση από κονσόλα, τότε ναι, ίσως το δυσφημίζεις κάπως. Αλλιώς, ούτε κουβέντα.

Κ κάτι ακόμα: το linux δεν είναι για προγραμματιστές, είναι για ελεύθερα μυαλά που την ψάχνουν. Κ όποιος γράφει εντολές σε ένα τερματικό, δε βαφτίζεται αυτόματα προγραμματιστής, το ξέρεις αυτό.

gnu_labis]

Όχι δα βρε αδερφέ!

Ίσα-ίσα, με το να προσπαθείς να πείσεις ότι το Linux είναι τόσο απλό κ γραφικό όσο κ τα windows, κ να κρύβεις την αληθινή (άγρια) φύση του, πέφτεις στη κλασσική λούμπα να τα εξισώνεις.

Άλλο το ένα κ άλλο το άλλο. Όποιος θέλει windows, ας έχει windows.

Άλλωστε πολλά πράγματα στο linux, λύνονται μόνο από κονσόλα. Να μη δώσεις λύση δηλαδή;

Το μόνο που μπορώ να δεχτώ είναι ότι όταν υπάρχει κ γραφική λύση, κ εσύ δίνεις μόνο την περίπλοκη λύση από κονσόλα, τότε ναι, ίσως το δυσφημίζεις κάπως. Αλλιώς, ούτε κουβέντα.

Δεν ανεφερα πουθενά τα Windows (υπάρχει και το MacOS) και όμως όπως βλέπεις ακόμα και εσυ παρασύρθηκες και έχεις συνδέσει την ευκολία με τα Windows :P (xa ! στην έφερα )

Απο κει και πέρα σε καθημερινή βάση χρησημοποιώ το τερματικό γιατι έτσι κανω ποιό ανετα τη δουλειά μου και εκμεταλλεύομαι στο έπακρο την "άγρια" φύση του, όπως πολύ σωστα αναφέρεις. Αυτό όμως περιορίζει σταδιακά την ικανότητά μου να εξερευνίσω τις "γραφικές λύσεις" που μπορεί να υπάρχουν, και με τον καιρό οι γνώσεις μου περιορίζονται σε "command line λύσεις". Σίγουρα υπάρχουν ακόμα προβλήματα που μπορούν να λυθούν μόνο με τερματικό ... Για δες όμως που το "sudo apt-get install tadeprogramma" σε όλα τα φόρουμ εχει γίνει η εύκολη λύση... :(  Ναι.. εγώ και συ ξέρουμε οτι μπορούμε να κάνουμε μια δουλειά και έτσι ... και αλλιώς... αλλά δεν θα ήταν καλύτερα νε είμαστε φειδωλοι στις λύσεις μέσω του τερματικού ?

Το θέμα είναι τι αποκομίζει κάποιος άσχετος που κάνει μια βόλτα απο τα forum που ασχολούνται με το Linux... Τι θα πει όταν τον ρωτίσουν : έχεις ακουσει για το λίνουξ ??

Έχοντας αυτά τα ερωτήματα στο νού μου... αρχήζω να αμφηβάλω για το άν έχω καταφαίρει να βοηθήσω στη προοθήση του Linux...

ok λοιπόν, δεκτό, όποιος θέλει windows, windows, κ όποιος θέλει mac, mac. Κανένα από τα 2 δεν είναι linux (αν κ τα windows απέχουν περισσότερο).

Σκεφτόμουν κ εγώ το apt-get install νωρίτερα. Υπάρχει λόγος που έχει επικρατήσει: είναι πιο αποδοτικό κ σίγουρο να γράφεις μια γραμμή, από το να εξηγείς "άνοιξε το διαχειριστή πακέτων, που βρίσκεται στο μενού system κλπ κλπ (κ αν δεν είναι εκεί?) δώσε το password σου αν σου ζητηθεί, βρες το πακέτο τάδε κ πάτα στο κουμπί apply" κλπ κλπ

Με τον ίδιο τρόπο που το ssh παίζει παντού κ πάντα, κ μπορεί να είναι αποδοτικό ακόμα κ με σύνδεση 9600bps, ενώ το remote desktop θέλει broadband κ δε δουλεύει με όλους τους συνδυασμούς desktop (άσχετο, απλά μου ήρθε).

Ένας άσχετος που κάνει βόλτα στο forum μας, θα ήθελα να αποκομίσει την εντύπωση ότι το linux είναι κάτι που αξίζει να προσπαθήσει, κ ότι αντιλαμβάνεται πως αν το τολμήσει θα έχει όλη τη βοήθεια από ανθρώπους φιλικούς κ ανιδιοτελείς. Αντικειμενικά μιλώντας (ελπίζω), είμαστε μακράν καλύτεροι, φιλικότεροι, κ αποτελεσματικότεροι από οποιαδήποτε υπηρεσία τεχνικής υποστήριξης έχει χρειαστεί να συνομιλίσω.

Όσο για το τι έχεις καταφέρει, δες τα άπειρα ευχαριστώ κ μπράβο που έχεις εισπράξει ανά καιρούς με τα κείμενα κ τις απαντήσεις σου, από γνώστες κ μη. Η πολλή μετριοφροσύνη βλάπτει :)

Κ τέλος πάντων, επειδή άλλο ήθελα να πω, άλλο ήταν το θέμα σου, κ αλλού το πήγαμε, δε νομίζω ότι η εικόνα του linux κινδυνεύει από το τερματικό, το αντίθετο μάλιστα (έχουν μια κρυφή γοητεία αυτοί οι ατελείωτοι χαρακτήρες σε μαύρο φόντο, ειδικά όταν είναι μέσα σε ένα γραφικό περιβάλλον σαν το compiz, μέχρι κ ο πατέρας μου το είπε!). Αλλά η αμάθεια/ημιμάθεια που οδηγεί κάποιον σε δηλώσεις όπως αυτές της δασκάλας είναι που με βάζουν σε σκέψεις. Κοινώς, πιστεύω ότι το linux δεν πρέπει να φωνάξει δυνατότερα για το πόσο εύχρηστο είναι, αλλά για το πόσο διαφορετικό κ ριζοσπαστικό είναι για τα μέχρι τώρα δεδομένα της αγοράς. Ο κόσμος είναι δύσπιστος απένταντι του, όχι γιατί είναι δυσνόητο, αλλά γιατί δε το χωράει ο νους τους. Αν εσύ σαν επαγγελματίας ζητήσεις μια προσφορά για ένα εργό, κ μια εταιρεία σου πει ότι το κάνει για 200 ευρώ, μια άλλη για 150, μια άλλη πάλι για 125, κ σκάσει κ κάποιος που σου πει ότι το κάνει ...δωρεάν (κ καλύτερα από τους άλλους), δε θα τον κοιτάξεις με μισό μάτι; Το μυαλό σου θα πάει στο πονηρό, όπως πήγε κ το μυαλό της δασκάλας. Είναι καιρός να το βουήξει ο τόπος: ΥΠΑΡΧΕΙ εναλλακτική, κ ναι, είναι δωρεάν, χωνέψτε το :)

CORTEXlinux64]

Αυτό που θα με ενδιέφερε να μάθω, είναι αν η εν λόγο δασκάλα τελείωσε το ίδιο "κολλέγιο" με τον Αλογοσκούφη... γιατί βλέπω πολλά κοινά στοιχεία στην λογική που έχουν μεταξύ τους :P

hahahahahahahahahahahahahahahahahahaha

:D:D:D:D:D:D:D:D

================

www.sidux.gr           =

sidux-gr.blogspot.gr  =

================

θέλω το εξής πολύ απλό: Να έχω την ασύρματη κ την ενσύρματη κάρτα δικτύου μου ταυτόχρονα ενεργοποιημένες κ συνδεδεμένες. Ο λόγος; Θέλω αυτό που οι χρήστες των windows έχουν με ένα δεξί κλικ του mouse, δηλαδή "bridging" μεταξύ των δύο δικτύων. Στα windows πας στο "my network connections", επιλέγεις τις 2 συνδέσεις, πατάς δεξί κλικ κ επιλέγεις "bridge". Μή μου πείτε ότι είναι δύσκολο;

Μπορείτε να μου πείτε σας παρακαλώ πώς θα το κάνω (γραφικά) στο Linux?

Για να μη χάνετε άδικα το χρόνο σας, δε γίνεται. O network manager, που τόσους έχει σώσει από τότε που βγήκε, δυστυχώς επιτρέπει να έχεις μόνο μια ενεργή σύνδεση, ή ενσύρματη, ή ασύρματη, κ ας έχεις 2 κάρτες δικτύου. Κ εγώ έχω να διαλέξω μεταξύ 2 λύσεων: η μία είναι να απενεργοποιήσω το network manager κ να επιστρέψω στο παλιό καλό /etc/network/interfaces, τα ifconfig, iwconfig, route, κ φυσικά το brctrl για να στήσω τη γέφυρα. Άλλη λύση, να τραβήξω το networkmanager 0.7 από SVN κ να τον κάνω compile μόνος μου, ο οποίος θα επιτρέπει πολλαπλά ενεργά interfaces. Φυσικά ούτε λόγος για bridging, θα πρέπει να το κάνω από κονσόλα, απλά θα μπορώ να ενεργοποιήσω τα 2 δίκτυα μαζί με γραφικό τρόπο (αφού φυσικά έκανα compile από SVN).

οταν καποιος φτασει να θελει να κανει network bridge κτλ τοτε δεν ειναι προβλημα να υπαρχουν καποιες δυσκολιες / ιδιεταιροτητας.
Αυτο ειναι εντελως εξεζητημενη περιπτωση, και δεν προκειται να χασεις κανεναν.
Οταν ομως καποιος που δεν ξερει τι εινβαι το linux μπει σε οποιοδηποτε τοπικ και βλεπει ολο εντολες κονσολας ακομη και για να εγκαταστησει ενα προγραματακι η για να ανοιξει ενα φακελο και να αποσυμπιεσει κατι, τοτε sorry, αλλα οχι μονο το θαβουμε το linux αλλα σκαλιζουμε κι ενα ωραιο apt-get install στην ταφοπλακα του.
Το να γινονται αναφορες οτι γινεται κι ετσι, δεν ειναι κακο. Το να συμβουλευεις νεους χρηστες να το κανουν με αυτο τον τροπο (χωρις να τους εξηγεις πως υπαρχει και αλλος) ειναι!

Αν δε θελουμε λοιπον να το θαψουμε αλλα να διαδωσουμε το αγαπημενο μας λινουξακι, τοτε καλο θα ηταν να βοηθησουμε οσο μπορει ο καθε ενας να λυσουμε αυτου του ειδους τα προβληματα που εντοπιζουμε κι οχι να δημιουργουμε υπαρξιακα προβληματα στους νεους χρηστες

Είτε δεν έχεις δουλέψει αρκετά με το prompt των windows, ή με το τερματικό του linux, αλλιώς δε θα τολμούσες καν να κάνεις τη σύγκριση. Οι βούρτσες με τις.... Ειλικρινά, δε το χωράει το μυαλό μου πώς το είπες αυτό τώρα.

δεν ηταν συγκριση δυνατοτητων αλλα marketing και antimarketing

Χρειάζεται υπεύθυνη ενημέρωση, όχι προπαγάνδα, ψεύτικες υποσχέσεις, κ κρύψιμο των όποιων αδυναμιών "κάτω από το χαλί".

συμφωνω, ομως δε δικαιολογειται νμα κρυβεις τις δυνατοτητες του κατω απο το χαλι.

YΓ και στα windows υπαρχουν καποιες εξτρα δυνατοτητες οι οποιες δε γινονται απο γραφικο περιβαλλον (πχ το νβα βρεις και να διαγραψεις εντελως τον ρουφιανο της m$) αλλα δεν ειναι ο απλος χρηστης που τις εχει αναγγη και τις χρησιμοποιει αυτες τις δυνατοτητες αλλα οι ψαγμενοι, και αυτοι δεν ειναι προβλημα.

Ο power user ειναι ετσι κι αλλιως πιο δυσκολο να μεταβει σε linux αν αυτο δε διαδοθει τοσο ωστε να μας παρουν οι εταιριες παραγωγης software στα σοβαρα, και αυτο δε θα γινει αν δεν εχει μεταβει ενα ικανο ποσοστο απλων χρηστων. Σε αυτους τους απλους χρηστες πρεπει να ριξουμε οιλο μας το βαρος και τις γνωσεις ωστε να τους κανουμε τη ζωη -και τη μεταβαση- πραγματικα πιο ευκολη,

Αυτα που χρειαζεται ενας απλος χρηστης γινονται ολα κανονικοτατα απο γραφικο περιβαλλον.

Με λιγο ψαξιμο γινονται πολυ περισσοτερα απ οσα γνωριζουμε,

Βλεπω η κουβέντα να συνεχίζεται σε διαφορετικό δρόμο απο οτι έχει να κάνει το τόπικ... αλλά μαρέσει !... αυτή είναι και η ομορφιά του Linux/community :) Συνεχίστε αφοβα... fork the topic :P Περιμένω και άλλους να τοποθετηθούν σε αυτό το ζήτημα που αναδείχτηκε...

Εγώ προτείνω το εξής:

Εμείς είπαμε τι πιστεύουμε, αλλά μεγαλύτερη σημασία έχει τι πιστεύουν αυτοί που μόλις μπήκαν ή σκέφτονται να μπουν στο linux. Κ ευτυχώς, το forum του linuxinside είναι γεμάτο από τέτοιους χρήστες.

Θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις κ εμπειρίες τους, όπως πχ συνέβη σε αυτή την περίπτωση:

http://www.linuxinsider.gr/forum/%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B1-windows-%CF%83%CF%84%CE%BF-linux

Αρά ας ανοίξουμε ένα thread κ ας τους προτρέψουμε να πούνε τη δική τους άποψη. Πόσο δυσκολεύτηκαν, πόσο τους τράβηξε ή τους έδιωξε το ύφος του φόρουμ μας, πώς αντέδρασαν στο πρώτο apt-get install, κλπ κλπ

Εναλλακτικά (ή παράλληλα) θα μπορούσαμε να κάνουμε κ ένα "γκάλοπ", με 1-2 βασικές ερωτήσεις, ίσως στην αρχική σελίδα, για να μαζέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερες απαντήσεις.

Γιατί εμείς μπορούμε να τα λέμε όπως θέλουμε, αλλά είναι σαν οι αριστοκράτες να μιλούν για τα προβλήματα του λαού, από την άνεση των σαλονιών τους.

σωστο,
τα παραπανω που λεω εχουν βγει μεσα απο συζητησεις με ανθρωπους οι οποιοι δοκιμασαν αλλα δεν προχωρησαν, και η δικη τους γνωμη ειναι αυτη που μετραει πολυ περισσοτερο απο αυτους που μπηκαν και παρεμειναν.
Εμεις που το χρησιμοποιουμε σα βασικο λειτουργικο σιγουρα δε βλεπουμε σαν παραξενια το να χτυπησουμε 1-2 εντολες, να ψαχτουμε στα documentations, στα forum και γνωριζουμε απο που να ζητησουμε βοηθεια οπως και εχουμε μαθει νμα ψαχνουμε, ομως αυτη η τακτικη διωχνει το 90% των απλων χρηστων, και νομιζω πως εκει πρεπει να ριξουμε τοριζω βαρος μας, δηλαδη στις αναγγες αυτων που φευγουν κι οχι σε αυτες των χρηστων που παραμενουν.
Γνωριζω παρα πολυ κοσμο ο οποιος ξενερωσε με το καλημερα με το που διαβασε περι apt-get, επισεις ακομη κι αν ειχαν ολη την καλη διαθεση καποιοι να παραμεινουν, τους εδιωξε το documentation της κοινοτητας!
Οσο κι αν υπαρχει ολοκληρη κοινοτητα που βοηθαει, ο τροπος της βοηθειας ειναι αποτρεπτικος για το 90% των ανθρωπων που απλα δοκιμαζουν το linux.

Gnu_labis και Brave
+1000 !!!!

Εξερετική η ιδέα για μια "δημοσκόπηση" με θέμα τί αποκομίζουν οι υποψήφιοι νέοι χρήστες όταν διαβάζουν τα forum και τις λύσεις που προτείνονται σε αυτά... και τελικά ποιά είναι ιδέα που σχηματίζουν για το Linux...

CORTEXlinux64]

Gnu_labis και Brave
+1000 !!!!

Εξερετική η ιδέα για μια "δημοσκόπηση" με θέμα τί αποκομίζουν οι υποψήφιοι νέοι χρήστες όταν διαβάζουν τα forum και τις λύσεις που προτείνονται σε αυτά... και τελικά ποιά είναι ιδέα που σχηματίζουν για το Linux...

Το έθεσες πολύ καλά το ερώτημα, με λίγα κ σαφή λόγια. Το λέω αυτό γιατί θα ήθελα να μην το καταλήξουμε απλά σε μια διαμάχη terminal VS gui, γιατί είναι προφανής η απάντηση, ο alfisti πχ την έδωσε ήδη. Κ εγώ θα συμφωνήσω άλλωστε, για τα περισσότερα πράγματα που κάνω καθημερινά, προτιμώ το γραφικό (αν κ πάντα καταφεύγω στο terminal για κάποια συγκεκριμένα πράγματα, κ πάντα το απολαμβάνω).

Επίσης πέρα από το νέο θέμα, θα επιμείνω κ για ένα "poll" στην αρχική σελίδα, γιατί συνήθως στο φορούμ γράφουν λίγο πολύ άνθρωποι που το έχουν πάρει απόφαση να δοκιμάσουν τη τύχη τους, ενώ εγώ θα ήθελα να ακούσω κ τη γνώμη των περαστικών που απλά είναι περίεργοι να δουν κ να μάθουν τι είναι αυτό το "νέο φρούτο".

Γεια σας.
Ειλικρινά με αρέσει όπως εξελίσσεται η κουβέντα.

gnu_labis]

Εγώ προτείνω το εξής:

Εμείς είπαμε τι πιστεύουμε, αλλά μεγαλύτερη σημασία έχει τι πιστεύουν αυτοί που μόλις μπήκαν ή σκέφτονται να μπουν στο linux. Κ ευτυχώς, το forum του linuxformat είναι γεμάτο από τέτοιους χρήστες.

Θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις κ εμπειρίες τους, .....

Αρά ας ανοίξουμε ένα thread κ ας τους προτρέψουμε να πούνε τη δική τους άποψη. Πόσο δυσκολεύτηκαν, πόσο τους τράβηξε ή τους έδιωξε το ύφος του φόρουμ μας, πώς αντέδρασαν στο πρώτο apt-get install, κλπ κλπ
.........
Γιατί εμείς μπορούμε να τα λέμε όπως θέλουμε, αλλά είναι σαν οι αριστοκράτες να μιλούν για τα προβλήματα του λαού, από την άνεση των σαλονιών τους.

brave]σωστο,
τα παραπανω που λεω εχουν βγει μεσα απο συζητησεις με ανθρωπους οι οποιοι δοκιμασαν αλλα δεν προχωρησαν, και η δικη τους γνωμη ειναι αυτη που μετραει πολυ περισσοτερο απο αυτους που μπηκαν και παρεμειναν.

..............

Οσο κι αν υπαρχει ολοκληρη κοινοτητα που βοηθαει, ο τροπος της βοηθειας ειναι αποτρεπτικος για το 90% των ανθρωπων που απλα δοκιμαζουν το linux.

Παλληκάρια σας βγάζω το καπέλο. Πολλή καλή η προσέγγιση.
Είμαι και εγώ νέος χρήστης. Θα ήθελα να πω δυο κουβέντες. Το θέμα είναι να τις πω εδώ ή να περιμένω ?

gnu_labis]

...........Αρά ας ανοίξουμε ένα thread κ ας τους προτρέψουμε να πούνε τη δική τους άποψη. Πόσο δυσκολεύτηκαν, πόσο τους τράβηξε ή τους έδιωξε το ύφος του φόρουμ μας, πώς αντέδρασαν στο πρώτο apt-get install, κλπ κλπ .....

η γνώμη μου είναι ότι πρέπει. Θα ωφελήσει όλους μας, νέους και παλιούς χρήστες.

προσωπικα δεν πιστευω πως ειναι κακο να υπωθουν και εδω και σε νεο topic ωστε να βοηθηθει και καποιος που θα ανοιξει ενα απο τα δυο μετα απο καιρο... Φυσικα πιο πολυ βαρος σε αυτο το θεμα πρεπει να εχει η γνωμη του θεματοθετη (επι του παροντως του CORTEXlinux64 )

Ουτε εγώ εχω πρόβλημα εννοείτε, απλώς χάριν ροής αν δημιουργηθεί αλλο topic να βάλουμε και εδω ενα link τυπου "... η συνέχεια εδω_link". Απο κεί και πέρα λόγο εορτών δεν βλέπω και μεγάλη κίνηση αφου αν είχε κάποιος άλλος να προσθέσει/σχολιάσει κατι ήδη θα το είχε κάνει εδω. Κατα τα άλλα συνεχίζουμε όπου θέλετε :P

το θέμα έχει απασχολήσει -με σχόλια- σε αρκετά topics (αν θυμάστε).

καί επειδή είναι ενδιαφέρον, γιατί το λέτε καί δεν το κάνετε?

CORTEX, μάλλον ... σού ανήκει η τιμή (!) γιά άνοιγμα νέου topic.

(εκτός βέβαια κι αν θές να συνεχιστεί εδώ, κάνοντας -ίσως- μία τροποποίηση τού τίτλου).

(να σας πω μονολεκτικά -άντε διλεκτικά-, τι θα υποστηρίξω? :γραφικό περιβάλλον        :)       )

είναι καλώς ή κακώς μονόδρομος γιά νέους χρήστες.

αν δεν γίνονται όλα γραφικά στο linux, πρέπει να γίνει προσπάθεια ώστε να γίνονται.

δες τε το πιό απλό:

πόσοι έχουμε παρατήσει από καιρό το

sudo gedit /boot/grub/menu.lst?

έπρεπε κάποτε αν δεν θέλαμε την εντολή, να μπούμε σαν root να πάμε στο αρχείο καί να το επεξεργαστούμε.

τα ξεχάσαμε όλα αυτά, όταν προσθέσαμε το open as root στο δεξί κλικ.

τόσο απλά. καί ... πιό απλά. δες τε τον grubeditor στο kubuntu-ubuntu.

γιατί να κάθομαι να επεξεργάζομαι το κείμανο όταν αρκούν 2 επιλογές καί ένα κλικ?

τις τελευταίες μέρες, χρειάστηκα να μετατρέψω κάτι rm σε avi.

έπρεπε λοιπόν να βρώ τις εντολές -σιγά μην τις θυμόμουν-, ή κάποιο πρόγραμμα.

προσπάθησα καί τα δύο.

εγκατέστησα 4-5 προγραμματάκια καί επέλεξα.

η δουλειά έγινε.

όταν το προσπάθησα στην κονσόλα, το αποτέλεσμα ήταν την μία φορά να πάρω μήνυμα γιά λάθος bitrate καί την άλλη γιά λάθος codec.

την τρίτη το κατάφερα, αλλά... δεν το ξανακάνω.

η κονσόλα, υπάρχει καί θα υπάρχει, όλο καί πιό πολύ όμως στο παρασκήνιο.

καί δεν μπορεί να γίνει αλλοιώς.

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

ΥΓ.: καί εγώ το απολαμβάνω, πού καί πού, έτσι?
(την "τερματική" αναβάθμιση τού sidux ας πούμε, δεν την αλλάζω με τίποτα στον κόσμο -τού linux-).

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

επειδη εχει μεγαλωσει πολυ η συζητηση και δεν μπορω να την ακολουθησω ολη, θα πω και γω τι νομιζω απο αυτα που στα γρηγορα διαβασα απο τους προηγουμενους.
Νομιζω οτι δεν θα πρεπει να μπαινουμε στο διλλημα gui ή κονσολα...διοτι και τα δυο ειναι μερος καθε διανομης linux και θα πρεπει να τα χαιρομαστε και τα δυο..δεν αναιρει το ενα το αλλο, αντιθετως αλληλοσυμπληρωνονται φτιαχνοντας κατι πολυ δυνατο και ακρως παραμετροποιησημο..ειναι οτι καλυτερο για εμας τους linux uxers να εχουμε την ευχερια να δουλεψουμε και με τα δυο.
Σε οτι αφορα την συγκριση linux-windows νομιζω οτι ειναι δεν εχει νοημα...οσοι θελουν ας εχουν windows ή mac.To ζητουμενο ειναι αυτη η επιλογη τους να μην ειναι ανελευθερη, να εχουν ενημερωση πριν διαλεξουν διχως απλος να ακολουθουν αυτο που τους "αναγκασανε" να ακολουθησουν σε μια σχολικη αιθουσα.Βεβαια, σ αυτο το σημειο το πραγμα κυριολεκτικα αγριευει..διοτι απο την μια εχεις μια κοινοτητα χρηστων και απο την αλλη δυο εταιριες με επιθετικη πολιτικη προπαγανδας, δεν ειναι τυχαιο που το αφεντικο της μιας εξ αυτων ειναι ο πλουσιοτερος ανθρωπος στον κοσμο...Αυτοματως λοιπον ακομη και το ζητουμενο της απλης ενημερωσης των χρηστων γινεται δυσκολο, ειδικα αμα εχεις να κανεις με ρομποτακια οπως η δασκαλα στο Texας ..
Aρα τελικα, ειναι στο χερι μας να προωθησουμε το ελευθερο λογισμικο οπου μπορουμε...εμεις οι ιδιοι, οι ανωνυμοι χρηστες ή οι ανωνυμοι προγραματιστες και οχι καποιες εταιριες για εμας...πχ canonical, novell κτλ..παντα στο ονομα του δικαιωματος της ελευθερης επιλογης που πρεπει να απολαμβανουν ολοι.

Καθήστε ρε παίδια εδώ είναι σαν να κάνετε σύγκριση Linux με το "τέλειο" λειτούργικο σύστημα.Εγω έχω να πώ το εξής.Πόση ώρα θες να εγκαταστήσεις κάθε φορά τα απαραίτητα εργαλεία σου στα windows και εννοώ(Drivers,codecs,browser,Anti-virus,Firewall,Office,Instant messenger,Αντιγραφικο πρόγραμμμα,μην μπώ και στην σύγκριση του Gimp με την "βούρτσα" τών Windows) ενώ σε μιά απλή διανομή όπως το mint να χρείαζεται μονο τον κώδικο root για να σου ετοιμάσει τους οδηγούς μόνο του(αν και σε εμένα προσώπικα δεν μου χρειαζοντε πλέον η ATi Proprietary drivers εχούν ανέβει πολύ οι opensource).E με ένα googlάρισμα θα βρείς και τις εντολές που πρέπει να χτυπησεις για εξειδικευμένα θέματα.Μια φορα θα τις δείς και φτάνει,σίγουρα δεν θα σου πάρει πανω απο δύο μησι ώρες οπώς τα άλλα παραπάνω.

Θα διαφωνισω -οπως και οι περισσοτεροι- στη συγκριση gimp vs m$ ...βουρτσα, γιατι πολυ απλα η πραγματικη συγκριση ειναι gimp vs photoshop (και το δευτερο δυστυχως βγαζει νοκ αουτ το πρωτο)
Αν η Adobe υποστηριζε καπως καλυτερα το linux (με ολα της τα προιοντα εννοω: suite, lightroom κτλ) οπως κανει με τα mac τοτε θα ηταν πολυ πιο ευκολο να γινει η προσεγγιση του νεου χρηστη.
Κακα τα ψεματα, το gimp για γραφικα ειναι πολυ καλο, αλλα δε συγκρινεται ουτε για πλακα με τα προιοντα της adobe. Για επεξεργασια φωτογραφιων σε επαγγελματικο επιπεδο ειναι απλως αχρηστο (τουλαχιστο αν καποιος θελει μαζικες μετατροπες χιλιαδων shoots κτλ)
Το κακο με το linux δεν ειναι πως υστερει σε τιποτα -αντιθετως υπερτερει- αλλα πως θαβεται απο τριτους. Ας μη βαζουμε κερασακι στην τουρτα (η μαλλον επιπλεον μαρμαρο) με το να παρουσιαζουμε στους νεους χρηστες τη δυσκολη λυση.

Χα,χα,χα,χα, ωραίο το ανέκδοτο με τον Αλογοσκούφη! :D

------------------------------------------------------------------------------------------------

"Όταν βλέπεις τον πιγκουίνο, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις": ΒΑΖΕΙΣ LINUX!

προσωπικά πιστεύω ότι η εικόνα του λινουξ έχει αλλάξει κατά πολύ και προς το καλύτερο. σίγουρα κάποιοι μύθοι το ακολουθούν ακόμη (ότι πχ είναι μόνο για χάκερ) αλλά όσο προχωράει ο καιρός.

τώρα για τις εντολές σίγουρα έναν απλό χρήστη τον απωθούν. και για να κάνω την σύγκριση άλλο να τρέχεις το rpm και στην καλύτερη το deb  κι άλλο το ντραγκ εντ ντρόουπ εγκατάσταση στο μακός. την εγκατάσταση με exe απλά την έχει συνηθίσει οπότε δεν του κάνει εντύπωση. για αυτό και το deb είχε μεγάλη πέραση. θύμιζε την αντίστοιχη φάση με το  exe.

αλλά από την άλλη όσο μαθαίνεις την κονσόλα τόσο την προτιμάς. δηλαδή όταν κολλά προτιμώ να βρω το πρόβλημα με τις όποιες γνώσεις έχω από κονσόλα.

πολλοί οι λόγοι που αργεί η μεταστροφή του κόσμου στον πιγκουινίσιο κόσμο. ένας από αυτούς είναι τα παιχνίδια (τα επαγγελματικά προγράμματα έρχονται πολύ μετά). όσο και να ναι καλό το κρασάκι σίγουρα το έχετε σκεφτεί ότι είναι ημίμετρο. όλοι θα προτιμούσαν μία γνήσια εγκατάσταση.

δουλεύω σε μακός αλλά τελευταία πέρασα και τον λύγκα σε ντούαλμπουτ (πολύ γάτα στο μακμπούκι). είμαι βιτσιόζος αλλά πολλές φορές το ουμπούντου και γενικά το λίνουξ με έχει σώσει ακόμη και σε προβλήματα που το μακός δυσλειτουργεί (μην το πείτε στην μηλιά γιατί θα της πέσουν τα μήλα). ήθελα και θέλω να έχει μία θέση στον υπολογιστή μου.

και κάτι τελευταίο. όσο κι αν δεν το πιστεύετε πολλές φορές , ειδικά στην διαχείριση αρχείων το λίνουξ είτε παίζεις σε γκνομ είτε σε κιντιί είναι πολύ πιο εύχρηστο από οποιοδήποτε άλλο γραφικό περιβάλλον. ακόμη και η κονσόλα στο λινουξ κάνει πολύ περισσότερη δουλειά από ότι στο μακός.

 

*το περιστατικό με την δασκάλα από όσο ξέρω είναι αρκετά παλιό. λάθος;