Τα φιλόδοξα σχέδια του Ubuntu για το Wayland αναβάλλονται...

dimitris | Δευ, 08/13/2012 - 10:01 | 3' | 2

Ήρεμα και αθόρυβα οι developers του Ubuntu ανακοίνωσαν ότι στην επερχόμενη νέα έκδοση του Ubuntu, την 12.10, δεν θα έχουμε τελικά τον πολυσυζητημένο video compositor με βάση το Wayland.

H Canonical είχε ανακοινώσει στα blueprints του 12.10, την πρόθεσή της να ετοιμάσει έναν νέο system compositor ο οποίος θα είχε τον έλεγχο της κάρτας γραφικών από την εκκίνηση μέχρι το κλείσιμο του υπολογιστή.

Τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας προσέγγισης είναι πολλά: τέλος στα φλικαρίσματα ανάμεσα στις μεταβάσεις από τη μια κατάσταση στην άλλη, τέλος και στο VT switching, κλπ.

Για τη δημιουργία του νέου system compositor, οι developers θα βασίζονταν στον Wayland που είχαμε παρουσιάσει σε παλιότερο τεύχος, ένας ο οποίος. Για την ακρίβεια, οι εφαρμογές θα εξακολουθούσαν να τρέχουν πάνω στο Xorg μέσω του XWayland, ενώ για compositor θα χρησιμοποιούνταν η υλοποίηση αναφοράς που ακούει στο όνομα Weston. Μάλιστα, υπάρχει και ένα αποθετήριο PPA με τον νέο system compositor του Ubuntu (ακολουθήστε τις οδηγίες στο παραπάνω λινκ με προσοχή...) αλλά από ότι φαίνεται πρόκειται για πολύ πρώιμη εκδοχή. Επιπλέον, υπάρχει θέμα με τις κάρτες nVidia και AMD/ATi, των οποίων οι "κλειστοί" drivers δεν υποστηρίζουν τον Wayland, ενώ δεκάδες αναγκαία features δεν είναι έτοιμα...

Σύμφωνα λοιπόν με μια μικρή σημείωση στο blueprint, η έλευση του νέου compositor στο Ubuntu αναβλήθηκε τουλάχιστον για την έκδοση 13.04...

Αν θέλετε πάντως να δοκιμάσετε το Wayland, υπάρχει το RebeccaBlackOS! Τί είναι αυτό; Μια εκδοχή του Ubuntu 12.10 με ενσωματωμένο το Wayland! Κατεβάστε το από εδώ:
http://sourceforge.net/projects/rebeccablackos/

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Compiz και Xorg επρεπε να είχαν καταργηθεί ήδη είναι το μόνο που μου την σπάει στο linux εδώ και καιρό !

Compiz και Xorg επρεπε να είχαν καταργηθεί ήδη είναι το μόνο που μου την σπάει στο linux εδώ και καιρό !