Κυκλοφόρησε το Ubuntu 11.04

Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) | Πέμ, 04/28/2011 - 19:19 | 2' | 19

Η νέα έκδοση της δημοφιλούς διανομής Linux είναι γεγονός. Η ομάδα ανάπτυξης του Ubuntu ανακοίνωσε επίσημα την κυκλοφορία του Ubuntu 11.04, με κωδική ονομασία 'Natty
Narwhal'. Όπως έχουμε πει, η νέα έκδοση φέρνει μεγάλες αλλαγές στο Ubuntu με έμφαση στο γραφικό περιβάλλον. To Natty σπάει την παράδοση όλων των προηγούμενων εκδόσεων της διανομής που βασίζονταν σε ένα λίγο-πολύ καθαρό Gnome 2.x χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές.  Άντίθετα, η νέα έκδοση δεν χρησιμοποιεί το προεπιλεγμένο "κέλυφος" (Gnome Shell) του Gnome 3  αλλά ένα νέο περιβάλλον, το Unity , που αναπτύσσει η ίδια η Canonical. 

Με το Unity, η Canonical ελπίζει ότι θα υποστηρίζει desktops, netbooks και laptops με ένα ενιαίο περιβάλλον. Γι' αυτόν τον λόγο, από το Natty καταργείται η έκδοση Ubuntu Netbook Edition.  Από εδώ και στο εξής, το Ubuntu θα έχει μόνο δύο εκδόσεις: την Desktop edition και την Server edition.  Διαβάστε την
επίσημη ανακοίνωση, τα release notes.

Κατεβάστε το ISO από εδώ:
32bit: http://ftp.ntua.gr/pub/linux/ubuntu-releases/natty/ubuntu-11.04-desktop-i386.iso
64bit: http://ftp.ntua.gr/pub/linux/ubuntu-releases/natty/ubuntu-11.04-desktop-amd64.iso

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Μόλις το δοκίμαζα αλλά όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι τώρα θέλει εξοικέιωση το unity. Γιά να δούμε.

τώρα το γυρίζω στο netbook από 10.10 σε 11.04, αλλά μάλλον κάνει νερά το firefox πάλι... (είχε κομπλάρει και στο 10.10 το FF4 και το είχα κάνει revert σε 3.6.16..)

ρε παιδια μια ερώτηση. όταν επιλέγω το unity απο το session manager δηλαδή πριν to log in μου φορτώνει κανονικά το desktop αλλά όχι τα taskbars κτλ κτλ. όταν από ubuntu classic εκκινήσω το unity από το terminal μου το εκκινεί έχει εκείνο το sidebar κτλ αλλά κρατάει και την bottom bar. τι δεν πάει καλά; πως να βρω τι φταίει και δεν μπορεί να εκκινήσει σωστά;

update: αν κάνω login με unity και την κάνω και εκκίνησω και το unity απ το terminal ολα ειναι οκ!
να σημειώσω ότι είχα κάνει upgrade από όταν ήταν η natty σε beta. λέτε να φταίει αυτό; 

κι εμένα από τον ff4 beta μου έμεινε το κουσούρι ...
βλέπω να γυρνάω σε κάνα chrome ..

Για όσους ξέρουν Αγγλικά και θέλουν να έχουν πρόχειρες τις συντομεύσεις πληκτρολογίου του Unity και κάποια άλλα tips, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα "ειδικά" Wallpapers απο το Askubuntu. Μέχρι στιγμής υπάρχουν και στα γερμανικά και στα ισπανικά. Άντε να το δούμε και στα ελληνικά κάποια στιγμή. (To Super είναι το "windows button"). Αν ο συνδυασμός Compiz και Unity είναι βαρύς για το σύστημα μας, μπορούμε να εγκαταστήσουμε το δισδιάστατο Unity(2D) που δεν έχει το compiz.


 

γεια σας..μόλις δοκίμασα το unity. Το πρωτο που μου συνέβη ήταν ότι επεναίβει στον xserver της nvidia με αποτέλεσμα να μην ξεκινώ σε γραφικό περιβάλλον. Η γνώμη μου όταν συμβαίνουν αυτά είναι οτι πρώτα καθιστάς εκκινησημη μια διανομή και μετά αναβαθμίζεις κάρτες γραφικών κτλ.
Οσο για το unity ούτε λόγος....ούτε ενα αρχείο με τα sortcuts και τον τρόπο που βρίσκεις οτιδήποτε......
Για νέους χρήστες ......................!!!!!με τίποτα...εγώ γύρισα απο τα windows στο linux για να καταλαβαίνω τι μου γίνεται. με το unity αποκόπτεσαι τελείως απο την linuxοιδεολογια..μηπως βιάζομαι ?
βασικά δεν πολυμουαρέσει η αποκοπή του ubuntu από την κοινότητα και το gnome3. μήπως ετοιμάζονται για επί πληρωμής διανομές ??? 
ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΘΑ ΤΟΥ ΔΩΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΔΥΟ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ..ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ..(ta windows εννοώ)

Καλημέρα κι από μένα. Έκανα την αναβάθμιση χθες το βράδυ και κράτησα το unity μόλις μισή ώρα πριν ξαναγυρίσω στο κλασικό ubuntu. Δεν κατάλαβα γιατί το επέλεξαν οι δημιουργοί του ubuntu 11.04. Αντί να κάνεις μια δουλειά με ένα κλικ, την κάνεις με τρία και δεν υπάρχει η επάνω μπάρα (μπάρα ειδοποιήσεων) με ότι αυτό συνεπάγεται (δεν μπορώ να ακούσω ραδιόφωνο με το radio tray). Νομίζω ότι το gnome-shell που είχα δοκιμάσει κάποια στιγμή παλιότερα ήταν καλύτερο.
Σωστός και ο arkadas. Οι νέοι χρήστες θα ζαλιστούν για να βγάλουν άκρη.

Καλησπέρα. Εγώ που έχω την beta 2 version, πρέπει να κάνω κάτι; Χρειάζεται κανένα sudo update upgrade (ούτε που θυμάμαι πως είναι η εντολήEmbarassed); ή είμαι ok;

Επι πληρωμή διανομές δύσκολα. Απο τη στιγμή που ο κώδικας είναι ανοικτός διασφαλίζεται η ελευθερία.
Και εγώ πέρασα σε κλασσικό Gnome. Στο Laptop πάντως ο νέος kernel έχει πρόβλημα.

το unity δεν αντεχεται....αν δεν βγαλουν γρηγορα καποιο tweak ωστε να λειτουργει παρομοια με το κλασσικο gnome βλεπω να  το δουλευουν ελαχιστοι.
δεν υπαρχει λειτουργικοτητα ουτε ελευθερια στον χρηστη,προσωπικα εγω αρχιζω να στρεφομαι στο XFCE πλεον...

Παιδιά, μην βιάζεστε.

Δώστε λίγο χρόνο και στο Unity και στο Gnome 3/Shell.

Η γνώμη μου είναι ότι ορισμένα πράγματα όπως τα εφαρμογίδια στην πάνω μπάρα θα επανέλθουν. Απλώς αυτό θέλει χρόνο για να ξαναγραφούν όλα αυτά τα προγραμματάκια ώστε να σέβονται τον νέο τρόπο. Ας μην ξεχνάμε ότι και το KDE όταν κυκλοφόρησε είχε προβλήματα, αστάθειες, έλειπαν πράγματα, κλπ.

απο οτι κατάλαβα απο τα λεγομενά σας το Mint ειναι μονοδρομος το τρέχω απο το 7 και πάντα έδειχνε να είναι το ubuntu που δουλέυει

Γεια σας.περασα και εγω στην 11.04 και μπορω να πω οτι μου αρεσει.γενικα μην πυροβολειτε το unity.
και οσο για τις εφαρμογες που καθονταν στο system tray και τωρα δεν καθονται αν ακολουθησουν την συμβουλη του costantinou εδω http://osarena.net/2011/04/energopiiste-to-system-tray-sto-ubuntu-unity.html δεν θα εχουν κανενα προβλημα. εφαρμογες οπως radio tray,clementine θα εμφανιζονται και θα δουλευουν μια χαρα.το μονο που δεν μου λειτουργει ειναι η κυληση με δυο δαχτυλα στο touchpad.περιεργο γιατι στην beta1 που ειχα δοκιμασει δουλευε.κατα τα αλλα μια χαρα.
linux is magic

Παιδιά το δοκίμασε κανείς σε κανένα Macbook Air να ξέρουμε, γιατί το 10.x είχε θεματάκια υποστήριξης..!

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ. ΕΒΑΛΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΕ ΕΝΑ PARTITION  ΤΗΝ 11.04. ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΕ . ΚΑΙ ΜΕΝΑ ΜΟΥ ΒΡΩΜΑΕΙ ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΗ ΔΙΑΝΟΜΗ. ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΣΤΟ ΑΛΛΟ PARTITION ΕΧΩ ΤΟ NEO DEBIAN. ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ Η 11.04 ΛΙΓΟ ΧΡΟΝΟ , ΑΛΛΑ.... ΟΨΩΜΕΘΑ.....DEBIAN ΚΑΙ ΠΑΛΙ DEBIAN.

εγω έχω το 10.10. και δεν νομίζω να βάλω 11.04 ποτέ. αφου υποστιρίζετε απο την canonical. (οποτε με το 10.10 μια χαρά ειμαι και ας ειναι παλιό, τωρα ποια δεν βλέπω προβλήματα, αν βάλω το natty θα έχω πάλι προβλήματα επιδή δεν ορίμασε). και οσον αφορα νεές εφαρμογές η θα τα πέρνω απο άλλο αποθετίριο ή θα τις κατεβάζω απο την ιστοσελίδα η απο κανα ppa ίσως. και ο firefox 4 δεν έχει κανένα απολίτος προβλημα, εγω πάντα τον κατεβάζω απο το site. γενικά δεν συμπαθω τα αποθετίρια, παλιές και προβληματικές εκδοσεις...κ.τ.λ.

και εγω συμφονω οτι το debian ειναι πολύ, σταθερή λιτουργική, οπος πρέπει να μπορεί να κάνει κάποιος την δουλιά τους σας ανθροπός. 

Θα το βάλω σήμερα...καλύτερο φαίνεται . Θα το ψάξω λίγο παραπάνο πρίν το σχολιάσω,μιας και είμαι νέος στα ubntu!

chriskotza]Θα το βάλω σήμερα...καλύτερο φαίνεται . Θα το ψάξω λίγο παραπάνο πρίν το σχολιάσω,μιας και είμαι νέος στα ubntu!

 

Δοκίμασε και το linux mint 11 άμα θές.

και αν το unity δεν ειναι καλό μπορείς να επήλέξεις ubuntu desktop στην οθόνη σύνδεση.