Could not download all repository indexes

Φοίνικας | Κυρ, 09/12/2021 - 01:16 | 3' | 1

Καλησπέρα στην κοινότητα. Να παραθέσω κι εγώ το πρόβλημά μου κι αν μπορείτε να μου δώσετε τα φώτα. Απέχω λίγο από τη linux τα τελευταία χρόνια και τώρα λόγω έλλειψης χρόνου δεν το πολυψάχνω. Μου έχει βγάλει το παρακάτω σφάλμα, μου το είχε βγάλει και πριν χρόνια αλλά δε θυμάμαι πώς το αντιμετώπισα. Δε με ενδιαφέρει μόνο να το επιλύσω αλλά και να κατανοήσω το τι διαβάζω. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας! 

 

 The repository may no longer be available or could not be contacted because of network problems. If available, an older version of the failed index will be used. Otherwise, the repository will be ignored. Check your network connection and ensure the repository address is correct in 'Repositories' under 'Settings'.

 

An error occurred during the signature verification. The repository is not updated and the previous index files will be used. GPG error: https://repo.skype.com/deb stable InRelease: The following signatures were invalid: EXPKEYSIG 1F3045A5DF7587C3 Skype Linux Client Repository <[email protected]>Failed to fetch https://repo.skype.com/deb/dists/stable/InRelease  The following signatures were invalid: EXPKEYSIG 1F3045A5DF7587C3 Skype Linux Client Repository <[email protected]>Some index files failed to download. They have been ignored, or old ones used instead.

 

Επίλυση: από όσο έψαξα τελικά γιατί με έτρωγε η αλήθεια είναι, το πρόβλημα μάλλον ήταν αυτό εδώ EXPKEYSIG 1F3045A5DF7587C3. Με ένα γρήγορο search βρήκα πως με 

sudo apt-key del 1F3045A5DF7587C3
curl https://repo.skype.com/data/SKYPE-GPG-KEY | sudo apt-key add -

 

sudo apt update

 

τελικά φτιάχνει. Βέβαια αν θέλει κάποιος να μου εξηγήσει τι είναι αυτό το πρόβλημα θα ήταν χαρά μου. Αφήνω το ποστ μήπως τύχει και σε κανέναν άλλον.

 

Tags
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Καλησπέρα,

Το μήνυμα σφάλματος που έβλεπες είναι από το διαχειριστή πακέτων (packages) της διανομής σου. Ο διαχειριστής λέγεται apt και τα "πακέτα" είναι οι εφαρμογές και τα προγράμματα που έχεις εγκαταστήσει. Το apt κατεβάζει τα πακέτα από αποθετήρια (repositories), δηλαδή από διάφορους servers σε όλο το διαδίκτυο. Για ασφάλεια, κάθε αποθετήριο έχει ένα κλειδί και μια ψηφιακή υπογραφή (signature) η οποία επιβεβαιώνει την αυθεντικότητά του. Κάθε φορά που το apt έχει πάρε-δώσε με ένα αποθετήριο επαληθεύει την αντίστοιχη υπογραφή με το αντίστοιχο "κλειδί" του (που είχε κατεβάσει όταν πρόσθεσες το αποθετήριο) ώστε να είναι σίγουρο ότι το αποθετήριο είναι το κανονικό  και όχι από κάποιον κακόβουλο server. Το μήνυμα που βλέπεις λέει ουσιαστικά ότι το apt δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει την υπογραφή του αποθετηρίου του Skype και γι'αυτό το λόγο -για την ασφάλεια σου- δεν μπορούσε να δουλέψει με αυτό (π.χ. να κατεβάσει μια νεότερη έκδοση του Skype).

Η λύση που βρήκες και παραθέτεις κάνει ακριβώς αυτό:

Με την πρώτη εντολή, διαγράφει το παλιό κλειδί του εν λόγω αποθετηρίου.

Με τη δεύτερη εντολή, κατεβάζει το καινούριο (σωστό) κλειδί

Δες περισσότερα για το apt-key με την εντολή:

man apt-key