Funtoo ξανά (όχι αναίμακτα...)

rpil | Τετ, 05/27/2020 - 18:46 | 4' | 2

Τον τελευταίο καιρό μ' έπιασε πάλι η λόξα να περάσω Gentoo ή κάποια παρόμοια διανομή (στερητικό σύνδρομο μετά από 1 και πλέον χρόνο χωρίς το αγαπημένο μου λειτουργικό).

Βέβαια, πολλά έχουν αλλάξει εν τω μεταξύ στο Gentoo, κατά τη γνώμη μου προς το χειρότερο. Η εγκατάσταση έχει γίνει σωστό μαρτύριο (το χειροκίνητο compile του πυρήνα απέτυχε παρά την πιστή τήρηση των οδηγιών του Handbook, ενώ η ολοκλήρωση του κτισίματος του Genkernel, κράτησε περίπου ...2 μέρες)!!

Και άντε και βγήκα σε τερματικό, μετά την πετυχημένη εγκατάσταση. Έλα που υπάρχει κάποιο πακέτο ονόματι llvm, το οποίο ξεκινά το compile και δεν τελειώνει ποτέ, αφού έχει να χτίσει ...2035 (υπο-πακέτα να το πω;) και κάπου στα 1350 μουλαρώνει και δεν προχωράει! Άρα, μάταιος κόπος η εγκατάσταση!!

Ευτυχώς (ή δυστυχώς, θα δείξει!), ήλθε ένα ανέλπιστο DVD να μού θυμίσει το αγαπημένο μου Funtoo που είχα πριν κάποια χρόνια, όταν ξεκινούσε δειλά δειλά τα πρώτα του βήματα στην κοινότητα του Linux.

Πρόκειται για το project "Unofficial Funtoo", που μπορεί κάποιος να βρει εδώ: https://sourceforge.net/projects/funtoo/

Τι είναι αυτό; Πρόκειται για ένα live DVD που σε βγάζει σε Funtoo με Xfce4 και την δυνατότητα να εγκαταστήσεις το δύστροπο αυτό λειτουργικό, με λίγα κλικ, χάρη στον θαυματουργό ...Καλαμάρη (όχι του Μπομπ Σφουγγαράκη, αλλά το Calamares installation program!).

Απευθύνεται σε 32bit υπολογιστές, αλλά με Physical Address Extension (PAE) υποστήριξη, και η εγκατάσταση του Funtoo κρατάει λιγότερο από 15 λεπτά!! Με το reboot, σε βγάζει στη γνωστή ...κονσόλα, όπου με τεράστια έκπληξη διαπιστώνεις ότι με ένα απλό startx, βρίσκεσαι σε περιβάλλον ...xfce4!!!

Η συνέχεια, αναμενόμενη: Άνοιξα την κονσόλα, έκανα ego sync (άλλα κόλπα!), emerge -uaDN @world, κατέβασα ένα σκασμό πακέτα και τα μόνα προβλήματα που αντιμετώπισα, είναι η ανύπαρκτη λειτουργία του LightDM (δεν έβγαινε με τίποτα!) και κάποια παγώματα στην οθόνη. Αυτό που διαπίστωσα, όταν θέλησα να προσθέσω κάποια USE flags στο /etc/portage/make.conf, ήταν ότι το αρχείο είναι ...symlink, το ίδιο και το /etc/make.conf! (όποιος ξέρει κάτι, δεκτή η βοήθεια! :Ρ).

Μέχρι στιγμής έχει εξελιχθεί σ' ένα πανέμορφο και γρήγορο σύστημα, Funtoo χωρίς ιδρώτα και αίμα, απλά δεν ξέρω πόσο θα κρατήσει το όνειρο! Ψιλοπροβληματάκια υπάρχουν, αλλά τα ξεπερνώ προς το παρόν.

Όποιος θέλει πάντως να δοκιμάσει το Unofficial Funtoo, θα ζήσει, πιστεύω, μια ενδιαφέρουσα εμπειρία.

Δώσε αστέρια!

MO: 3.3 (ψήφοι: 4)

Σχόλια

Καλώστον rpill. Χρόνια και ζαμάνια :)

Δεν έχω να βοηθήσω σε κάτι (πέρασαν οι tinkering μέρες για εμένα), αλλά να σχολιάσω το "2 ημέρες". Το άφησες 2 ημέρες να κάνει compile; :)

Γεια σου Δημητρό! Ναι, το άφησα. Και άντεξε το παλιομπρίκι! Χαχα!

Αλλά δεν κατάφερε να μού περάσει το Gentoo και το αποδέσμευσα. Το Funtoo το πέρασα σ' ένα 64άρι και μού κράτησε κανα μήνα! Διαπίστωσα ότι ήταν στην έκδοση 1.2 του Funtoo, ενώ η νέα έκδοση είναι η 1.4. Φυσικά, το να περάσεις από 1.2 σε 1.4 είναι η μέρα με τη νύχτα, επειδή έχουν αλλάξει κάποια βασικά στοιχεία στη διανομή. Οπότε, διέλυσα το σύστημα, πέρασα ένα ωραίο Redcore και το δουλεύω 100% ως Gentoo Hardened!