Εγκατάσταση mint

gatsouma | Κυρ, 02/16/2020 - 00:34 | 2' | 5

Έχω ένα δίσκο HDD 500 GB   και τον έχω χωρίσει σε δύο partition το C όπου έχω εγκαταστήσει τα windows και ένα άλλο  97.56 GB που είναι χαρακτηρισμένο ως "μονάδα λογικού δίσκου"  χωρίς όνομα και βέβαια δεν εμφανίζεται και στον υπολογιστή στους δίσκους. Έχω laptop HP 255 g4. 

Υπάρχουν 5 partition συνολικά. Το  είναι  το ένα 97,56 GB  μπλε ανοιχτό χρώμα, το άλλο 8 MB "δεν έχει καταχωρηθεί" μαύρο χρώμα και τα υπόλοιπα 3 είναι μπλε σκούρο. Το ένα  είναι 366,10 BG (NTFS φυσικά)  που έχει τα windows, το άλλο είναι 100 MB (NTFS) "δεσμευμένο από το σύστημα"  και το τρίτο είναι 2 GB  (F:) το HP_TOOLS.  

Θέλω να εγκαταστήσω το mint στο Particion με τα 97,56 GB. Πως να το διαμορφώσω ώστε να κάνω τα δύο διαμερίσματα που χρειάζονται για το mint;

Έκανα πολλές προσπάθειες να δημιουργήσω ένα βασικό και  ένα /home  διαμέρισμα, αλλά δεν τα κατάφερα. 

Έχω ετοιμάσει flash για την εγκατάσταση και δεν είναι δύσκολη - είχα εγκαταστήσει πρόσφατα το ubuntu και από ότι είδα δεν υπάρχει διαφορά. Μόνο τον διαμερισμό του συγκεκριμένου partition θέλω να μου πείτε. 

Ζητώ συγγνώμη αν είμαι σε λάθος μέρος.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 

Δώσε αστέρια!

MO: 3 (ψήφοι: 2)

Σχόλια

Καλησπέρα,

Γιατί δεν δοκιμάζεις να εγκαταστήσεις το Mint απευθείας και ολόκληρο στo τμήμα με τα 97.65GB? Εννοώ, υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος που θέλεις να φτιάξεις ξεχωριστά τμήματα για το root (/) και το /home? Τεχνικά, δεν υπάρχει κάποιος λόγος για να φτιάξεις ξεχωριστά τμήματα και είναι πιο απλό να πεις στο πρόγραμμα εγκατάστασης του Mint να χρησιμοποιήσει ολόκληρo το τμήμα 97.65GB.

Το βασικό που πρέπει να σε απασχολεί είναι αν το Mint θα μπορέσει να εγκαταστήσει σωστά τον bootloader ωστε να σου δίνει on boot την επιλογή Windows ή Linux Mint.

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.

1.Πως γίνεται απευθείας; Πως να "πω" στο πρόγραμμα να χρησιμοποιήσει όλο το τμήμα; Τι διαμόρφωση πρέπει να έχει; Μου ζητούσε να δημιουργήσω ένα διαμέρισμα μικρό για UEFI όταν είχα εγκαταστήσει το UBUNTU.

2. Τι πρέπει να κάνω για να εγκαταστήσει σωστά τον bootloader; Μήπως να κάνω εγκατάσταση στον κύριο δίσκο που είναι τα windows κάνοντας συρρίκνωση σύμφωνα με κάποιες οδηγίες που βρήκα στο internet και το partition των 97,56 GB  να το χρησιμοποιήσω για αποθήκευση αρχείων των windows;

Ευχαριστώ.

Αφού έχεις ήδη ένα κενό χώρο 97GB, μπορείς να χρησιμοποιησεις αυτό το τμήμα για την εγκατάσταση του Mint. Αν θυμάμαι καλά, μια και ο installer είναι ουσιαστικά παρόμοιος με  του Ubuntu, πρέπει αφού κάνεις boot με το φλασάκι/CD του Mint και ξεκινήσεις τη διαδικασία εγκατάστασης, τότε όταν φτάσεις στην οθόνη "Είδος εγκατάστασης" όπου σε ρωτάει τι θες να κάνεις με τα Windows, να επιλέξεις "Something Else / Κάτι άλλο". Αναφέρομαι σε αυτό το σημείο της εγκατάστασης:

Linux Mint setup

Μετά στην επόμενη οθόνη (που θα δείχνει όλα τα τμήματα του δίσκου σου) θες να διαλέξεις  το κενό τμήμα των 97GB και εκεί να του πεις να εγκαταστήσει τουλάχιστον το βασικό σύστημα / με τύπο ext4.

Linux Mint with Windows

Linux Mint create root partition

Αν θες μπορείς να μην χρησιμοποιήσεις και τα 97GB αλλά να φτιάξεις και home και swap. Αν το κάνεις έτσι, τότε για το βασικό σύστημα πρέπει να αφιερώσεις ένα τμήμα τουλάχιστον 20 - 25GB, για το swap 2 έως GB και τα υπόλοιπα στο /home.

Δες το παρακάτω βίντεο, από το 6ο λεπτό και μετά εξηγεί τι κάνεις και πως. 

Σημαντικό: Μετά την ολόκληρωση της εγκατάστασης, θα πρέπει λογικά να δείς το GRUB (τον boot loader του  Linux) με επιλογές να κάνεις boot είτε στο Mint ειτε στα Windows. Αν όμως έχεις νεότερο laptop με UEFI bios, δεν θα  το δεις αυτό αλλά θα σε πάει απευθείας στα Windows. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει είτε στην εκκίνηση να πατήσεις το πλήκτρο επιλογής OS του υπολογιστή σου (π.χ. F10) και να διαλέξεις Mint, ειτε να πας στο BIOS  και στα UEFI settings να ορίσεις το Mint να είναι Default OS.

Δες περισσότερα:

https://www.tecmint.com/install-linux-mint-alongside-windows-dual-boot-uefi-mode/

https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=42&t=163126

Τελικά με κύριο και home στα 97 GB εγκατέστησα το mint και ξεκινάω τις ρυθμίσεις όπως με βολεύουν. Επίσης έχω την επιλογή μεταξύ του mint και των windows με πρώτη φυσικά του mint.

Ευχαριστώ  και πάλι για τα φώτα σας.