Εγκατάσταση Centos 8 σε Macbook

vakvag | Δευ, 01/27/2020 - 22:04 | 1' | 3

Καλησπέρα σας , θα ήθελα να κάνω την εξής ερώτηση. Γνωρίζει κάποιος άν μπορεί να γίνει αλλαγή λειτουργικου συστήματος από MAC os σε Linux /CentOS ? Ευχαριστώ.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Καλησπέρα,

CentOS σε Macbook δεν έχω βάλει και είναι η πρώτη φορά που ακούω για κάτι τέτοιο. Δεν ξέρω να σε βοηθήσω, αλλά μπορώ να σου πω με βεβαιότητα ότι μπορείς να βάλεις άλλες διανομές Linux με ευκολία. Εχω Ubuntu σε ένα από macbook pro (2013) με dual boot. Δεν χρειάστηκε να κάνω τίποτε ιδιαιτερο αν θυμάμαι καλά.

Αν θυμάμαι καλά, στο macbook pro 2013 που έχω, πρώτα απελευθέρωσα χώρο 25GB και με το Disk Utility έκανα ένα νέο volume (το ονόμασα Ubuntu για να το χρησιμοποιήσω στην εγκατάσταση Ubuntu).

Μετά έκανα boot με ένα stickάκι οπου είχα γράψει το ISO του Ubuntu (δες εδώ πως θα γράψεις το αρχείο .iso μιας διανομής Linux σε USB stick, δεν αρκεί να το αντιγράψεις). Με πατημένο το Option στην εκκίνηση του Mac εμφανίστηκε ένα μενού όπου επέλεξα το usb stick. Μόλις ξεκίνησε το Ubuntu, ακολούθησα τη διαδικασία εγκατάστασης του σύμφωνα με τα συνηθισμένα. Επέλεξα το νέο Volume που είχα φτιάξει για την εγκατάσταση και voila. Το μόνο που χρειάστηκε κατά την εγκατάσταση (αν θυμαμαι και πάλι καλά) ήταν ότι ο installer έπρεπε να κατεβάσει drivers για το Wifi chip.Οπότε αν ισχύει αυτό και το macbook pro 2018, καλό είναι να το έχεις συνδεδεμένο με Ethernet καλώδιο -- μπορεί και να μην χρειάζεται όμως. Από κει και πέρα, δεν χρειάστηκα κάτι άλλο. Mολις ανοίγω το mac κρατάω το Option πατημένο και εμφανίζεται ένας boot loader του Mac που μου επιτρέπει να διαλέγω τι θέλω να κάνω boot. Δηλαδή ήταν τόσο εύκολο που να φανταστείς, δεν το περίμενα ούτε εγώ.

ΟΜΩΣ, από ότι βλέπω τα νεότερα macbook έχουν έξτρα κόλπα για ασφάλεια οπότε στην περίπτωσή σου δεν θα είναι μάλλον τόσο εύκολο. Επίσης, διαβάζω ότι υπάρχουν και θέματα υπερθέρμανσης αν δεν ρυθμίσεις σωστά το Ubuntu.

Γι' αυτό προτείνω να ρίξεις μια ματια σε tutorials όπως εδώ και εδώ.

Και εδώ μερικά βίντεο (το δεύτερο βασικά είναι για παλιό mac):