ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ WINDOWS BOOT

Trexalitsas123 | Κυρ, 11/17/2019 - 16:15 | 2' | 5

Καλησπερα σας!

Μετα απο εγκατασταση της τελευταιας εκδοσης του ubuntu 19.10 o grub βλεπει και φορτωνει μονο το λειτουργικο του linux.Φοραω windows 10 σε laptop vaio.Οταν πληκτρολογω στο ναυτιλο τις παρακατω εντολες που ειχατε παραθεσει και σε παλιοτερο thread  η χρησιμοποιω ενα boot repair της linux χωρις να τσεκαρω κατι συγκεκριμενο σε αυτο φορτωνει τα windows κανονικα αλλα για μια φορα μονο.Οταν ξαναεπιχειρησω μου το εχει σαν επιλογη αλλα οταν το επιλεξω δεν προχωραει σε εκτελεση χωρις να μου βγαζει καποιο error.Οι εντολες που εκτελεσα ειναι:

sudo grub-install /dev/sda

sudo update-grub

Να σημειωθει οτι οταν λειτουργουσαν και τα δυο κανονικα τα windows κανανε  εκκινηση απο το πληκτρο on-off του laptop ενω για να μπω στο linux εμπαινα απο το bios  και το επελεγα χωρις κανενα προβλημα.Το αξιοπεριεργο ομως στο τελευταιο σκελος ειναι οτι για να δω τα διαθεσιμα προγραμματα επρεπε να επιλεξω εκκινηση απο εξωτερικη μοναδα μετα μου εμφανιζε operation system not found,στη συνεχεια πατουσα επανεκκινηση και οπου μου εμφανιζε τα ubuntu και τα windows για να κανω boot.

Καθε βοηθεια εκτιμητεα!

Δώσε αστέρια!

MO: 3 (ψήφοι: 3)

Σχόλια

Να σημειωσω επισης οτι μεχρι τη στιγμη που θα αποφασισω να χρησιμοποισω το linux τα windows φορτωνονται κανονικα οσες φορες το επιθυμησω.Τα προβληματα ξεκινανε αμεσως μετα

 

 

Περίεργη ιστορία. Γενικά το ubuntu όπου κι αν το έχω εγκαταστήσει παίζει μια χαρά μαζί με το προϋπάρχον λειτουργικό.

Μήπως το εγκαθιστάς σε εξωτερικό σκληρό δίσκο;

Οχι.Το εγατεστησα απο cd στο σκληρο μου.Στην αρχη το εβαζα δοκιμαστικα χωρις εγκατασταση και μετα το εγκατεστησα κανονικα εκγχωρωντας 150G για το συγκεκριμενο λειτουργικο και τα υπολοιπα 250 για τα windows.Μηπως πρεπει να ξανακανω εγκατασταση;

Τι να σου πω; Πρώτα φορά ακούω τέτοιο περίεργο πρόβλημα.

Από αυτά που γράφεις, κάτι μου λέει ότι το θέμα έχει να κάνει με κάποια ασυμβατότητα του GRUB2 με το συγκεκριμένο laptop ή κάποια ρύθμισή του με το trusted computing στο BIOS.

Για παράδειγμα, μήπως το πρόβλημα λύνεται αν (απ)ενεργοποιήσεις το TPM στο BIOS; 

Το βάζω σε παρένθεση, γιατί π.χ. υπάρχει αναφορά για ένα bug στο GRUB2 του Ubuntu 19.10 -με παρόμοια συμπτώματα με τα δικά σου- οπου οι σχολιαστές λένε ότι το παρέκαμψαν "ενεργοποιώντας" το TPM στο BIOS.  Π.χ. αυτός εδώ λέει ότι έτρεξε μια εντολή στο command prompt των Windows ( bcdedit /set {bootmgr} path \EFI\ubuntu\shimx64.efi ), και μετά ενεργοποίησε το TPM στο BIOS και το πρόβλημα λύθηκε. Αν έχεις όρεξη, δοκίμασέ το.

Εναλλακτικά, ίσως πρέπει να ρυθμίσεις στο BIOS την επιλογή Select UEFI file as trusted και να επιλέξεις το uefi file του Ubuntu (δες εδώ ένα βίντεο).

Καλημερα!

Το προβλημα λυθηκε.Ετρεξα την τελευταια εντολη στο τερματικο και τωρα εμφανιζει τον grub με την φορτωση των windows.Eυχαριστω.