Γιατί τους πονάει τόσο πολύ το Linux ;

fanisatt | Παρ, 08/30/2019 - 13:14 | 6' | 6

Μα και βέβαια το linux θεωρείται ένα από τα “δεινά” του κόσμου αυτού !!
Κατανοώ πλήρως τις αφοριστικές διαθέσεις πολλών για το ανοιχτό λογισμικό.
Διότι , χωρίς το Linux, θα έπρεπε σήμερα ακόμη και το τελευταίο σπίτι στην “Κείθε Παναγιά” να έχει φορτώσει λειτουργικό windows στο οικογενειακό μαραφέτι , για να μπορεί να μπει η οικογένεια στο διαδίκτυο να χαζέψει κάποια είδηση…ή να παίξει στο facebook...
Θυμάστε τα δικαστήρια μεταξύ microsoft και mozilla…
Αν τότε είχε δικαιωθεί η microsoft , ίσως να ζούσαμε για πολλά χρόνια με εκείνον τον αυτιστικό explorer των windows…
Μα και η κυρά Κατίνα η περιπτερού… θα χρειαζόταν windows για να χρησιμοποιήσει το excel να μετρήσει τις παραγγελίες στα τσιγάρα… Αμφιβάλλω αν ο Gates θα καταδεχόταν ποτέ να εκδώσει κάτι πιο light και σε χαμηλότερο κόστος από το πολυτελές office.
Κι ο καθένας που έχει μια κάμερα ή μια φωτογραφική μηχανή στο σπίτι του θα έπρεπε επίσης να χρησιμοποιεί windows , να αγοράσει και μια πιστοποιημένη πανάκριβη εφαρμογή και γιατί ; Για να φτιάχνει βιντεάκια επαγγελματικής (και καλά) ποιότητας , προκειμένου να τον κάνουν … σκηνοθέτη σε ταινίες του Holywood…
Μα και το photoshop ή άλλα ακόμη πιο ακριβά πακέτα , θα τα κυνηγούσε μετά μανίας η καταναλωτική αυτή κοινωνία , ίσως μερικοί να έπαιρναν και κάποιο δάνειο για να αγοράσουν λογισμικό…με σκοπό να φτιάξουν την πιο τέλεια φωτογραφία καλοκαιρινών διακοπών σε αυτόν τον απίθανο κόσμο…
Δεν έχω την άποψη ότι κάποια εκατομμύρια χρήστες του Linux είναι ειδικότεροι στα των υπολογιστών , από τους χρήστες κάποιου άλλου εμπορικού λογισμικού.
Θεωρώ ότι , το εμπορικό λογισμικό έχει λόγο ύπαρξης σήμερα , απλά και μόνον επειδή μπορεί να καλύπτει κάποιες ειδικές απαιτήσεις συγκεκριμένων επαγγελματιών.
Όμως αυτό που χρειάζεται ο κάθε επαγγελματίας δεν το χρειάζομαι απαραίτητα κι εγώ…

Δεν χρειάζεται επίσης να αλλάζω υπολογιστή κάθε 2 εβδομάδες...επειδή ο Gates δεν υποστηρίζει πλέον το κομπιουτεράκι μου  ... άσε που λήγουν και τα "αντιβιωτικά" του  και θα καταρρεύσει το σύμπαν μου....μια μαύρη τρύπα θα μείνει,.....πρέπει να πάω σε άλλο σύμπαν γρήγορα ....!!!
Εκεί αναδύεται το μεγάλο “δεινό” που αφορίζουν τόσοι και τόσοι μεγαλέμποροι … Ο "καρκίνος" μιας εποχής που κανονικά θα έπρεπε να τους ανήκει !!!

Διότι , τις απαιτήσεις των πολλών τις κάλυψε το Linux !!!
Δεν μπόρεσαν να με πείσουν πως αυτό που πουλάνε το χρειάζομαι σώνει και καλά…
Τρομερό !!!

Αν και προσπάθησαν πολύ...με νύχια και με δόντια...
Δεν τους άφησε το Linux να με πείσουν !!!

Συγχαρητήρια στους απανταχού Libuxαδες ... ειδικά σε εκείνους που αποφάσισαν να ΞΕΒΟΛΕΥΤΟΥΝ από τη λογισμική χλίδα των windows  για να προσδιορίσουν τελικά τις πραγματικές τους ανάγκες και όχι να αφήσουν τους "ειδικούς στη διαφήμιση" να παίζουν με το μυαλό τους και κυρίως ... με την τσέπη τους !!! Κάπως έτσι προσγειωθήκαμε όλοι σε μια πιο όμορφη πραγματικότητα από αυτήν που μας επιφύλασσαν..
Σε όλους εκείνους που καταδικάζουν το Linux θα πω αυτό που είπε κάποιος άλλος πολλά χρόνια πριν :
«Στην αρχή σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν, μετά κερδίζεις»
(Αν και η συλλογική συνείδηση που διατηρεί στη ζωή το Linux, υποθέτω πως δεν έχει ως σκοπό να κερδίσει κανέναν αντίπαλο…)
Καλή συνέχεια σε όλους !

Δώσε αστέρια!

MO: 4 (ψήφοι: 4)

Σχόλια

Το τελευταίο ρητό που αναφέρεις αντιπροσωπεύει πλήρως την διαδρομή του Linux τα τελευταία 25 χρόνια.

Συμφωνώ με πολλά από αυτά που γράφεις, όμως όχι με αυτά που γράφεις στην αρχή (το Linux ως ένα από τα «δεινά» του κόσμου και οι «αφοριστικές διαθέσεις» για το ανοικτό λογισμικό). 

Κι αυτό γιατί δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς πλέον που θεωρεί το Linux ως «δεινό» ή έχει κακή διάθεση απέναντι στον ανοικτό κώδικα. Εδώ μέχρι και η Microsoft πλέον έχει σχεδόν αγκαλιάσει τον ανοικτό κώδικα - βλέπε την εξαγορά του κατ'εξοχήν open source repo, GitHub ή το Visual Studio Code του οποίου δίνει τον κώδικα. Και πληρώνει προγραμματιστές για να στέλνουν κώδικα (ανοικτό κώδικα) στο Linux kernel project...

Επιπλέον, λόγω της Google (Android), το Linux είναι πλέον το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιούν οι περισσότερες συσκευές στον κόσμο. Κάθε φορά που συναντάς έναν άνθρωπο με κινητό τηλέφωνο, υπάρχει πιθανότητα > 50% το μαραφέτι του να τρέχει Linux. Ακόμα και τα iPhone, χρησιμοποιούν επίσημα δεκάδες open source libraries. Όπως επίσης, κάθε φορά που βλέπεις μια Smart TV, υπάρχει πιθανότητα > 80% κι αυτό το μαραφέτι να τρέχει Linux. Οπως επίσης, κάθε φορά που βλέπεις μια ιστοσελίδα με πιθανότητα >50% σερβίρεται από open source προγράμματα (Apache, Nginx, MySQL/MariaDB/PostgreSQL) που τρέχουν πάνω σε κάποιο Debian GNU/Linux ή σε κάποιο RHEL που επίσης είναι open source.

Και ακόμα περισσότερο, χιλιάδες προγραμματιστές ανέπτυξαν και αναπτύσσουν εκατομμύρια ωραία libraries και εφαρμογές ανοικτού κώδικα για κάθε χρήση, ενώ εταιρείες-μεγαθήρια όπως το Facebook, δίνουν εντελώς open source εκπληκτικά libraries για να φτιάξεις το κάθετί. Χάρη σε αυτό, είναι γεγονός πλέον ότι κάθε νέο software project (θα) αποτελείται από κομμάτια/libraries ανοικτού κώδικα σε ποσοστό >60%.

Έτσι έχει η κατάσταση σήμερα. Ο «πόλεμος» τελείωσε. Το Linux και ο ανοικτός κώδικας απλά και ταπεινά νίκησε  :)

Νικητής για εμένα είναι το λειτουργικό που θα μου κάνει την ζωή πιο εύκολη. Αν είναι λίνουξ, γουίντοους ή οτιδήποτε άλλο δεν με ενδιαφέρει. Ακούω πολλούς λινουξάδες που εγκωμιάζουν το λίνουν, είναι το καλύτερο, μπλα μπλα μπλα. Ωραία είναι, αν είναι να μου βγαίνει η παναγία να βάλω ένα πρόγραμμα, δεν αξίζει μία για τον μέσο χρήστη. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταργηθούν τα τερματικά και δεν ξέρω εγώ τι άλλο έχει το λίνουξ. Ο σούπερ γνώστης να κάνει την δουλειά του και εγώ την δικιά μου, αυτός θέλει να πηγαίνει με 1000 στην στροφή και να πετάει με αλεξίπτωτο και εγώ θέλω απλά να πάω μια βόλτα για καφέ και στην δουλειά μου την επόμενη ημέρα. Όσο δεν γίνετε το δεύτερο, τα γουίντους θα καπελώνουν τα λίνουξ. 

Δεν είμαστε super γνώστες όλοι οι χρήστες Linux !!!

ΚΑΘΕ ΆΛΛΟ !!!!!!

Απλά δεν θέλουμε να πληρώνουμε αυτό το καπέλο που αναφέρεις , πολύ-πολύ πιθανόν και να μην μπορούμε να το πληρώνουμε ....

Η λογισμική χλίδα κατά τα γραφόμενα μου αφορά στα windows και όχι στο Linux....

To Linux ήδη καλύπτει τις ανάγκες των πολλών...των οποίων οι απαιτήσεις δεν θεωρούνται εξειδικευμένες.

Και είναι πλέον πάρα πολύ φιλικό προς το χρήστη....όσο και  τα windows....

Σαν να λέμε ότι ... θα μπορούσες να αποκτήσεις ένα δωρεάν αυτοκίνητο το οποίο βέβαια δεν θα ήταν σε θέση  οποιοσδήποτε οδηγός να το μετατρέψει σε jeep 4χ4 αλλά....οποιοσδήποτε οδηγός θα μπορούσε να το πάρει και να κάνει μια βόλτα με την οικογένεια του για ψώνια - διασκέδαση ή τόσα και τόσα άλλα απλά πράγματα.

Αν εγώ θέλω σώνει και καλά jeep 4x4 .... τότε μάλλον πρέπει να πληρώσω ....

Αν δεν έχω να πληρώσω ή δεν χρειάζομαι τέτοιο όχημα , θα προτιμήσω το δωρεάν...

Αυτό είναι όλο...

Δεν έχει και άδικο ο earinos, πάντως. Βλέπεις, σε πολλά πράγματα οι χρήστες των Windows έχουν συνηθίσει σε μια συγκεκριμένη λογική: θέλω κάτι, το βρίσκω το Internet, το κατεβάζω, το κάνω setup και μετά το τρέχω. Σε αυτην την κατηγορία ανθρώπων, είναι δύσκολο να εξηγήσεις ότι τα προγράμματα στο Linux εγκαθίστανται όχι από όπου θες, αλλά μέσα από το Κέντρο Λογισμικού ή Διαχεριστή Πακέτων που τα κατεβάζει από κάποια αποθετήρια.

Χώρια, ότι πολλοί θέλουν ακριβώς το ίδιο πρόγραμμα που είχαν στα Win να το βρουν και στο Linux, πράγμα που συνήθως δεν γίνεται, αλλά πρέπει να ξεμάθουν και να μάθουν ένα παρόμοιο πρόγραμμα. Π.χ. Photoshop -> Gimp ή MS Office -> LibreOffice.

Δεν λέω ότι δε γίνεται, λέω απλά ότι το επιχείρημα του earinos οτι "ξέρεις, εγώ δεν νοιάζομαι να εμβαθύνω στο λειτουργικό αλλά θέλω απλά να κάνω τη δουλειά μου και τέλος" είναι λογικό. Σε αυτό υστερεί το Linux εξορισμού, μια και πρόκειται για διαφορετικό ΛΣ από αυτό που έχει συνηθίσει.

Θέλω να ελπίζω, όμως, ότι με forum σαν το linuxinsider.gr θα μπορέσει να βρει βοήθεια και να κάνει τη δουλειά του. :)

Κάπως έτσι ξεκινήσαμε όλοι....

Η μεγάλη απόφαση του ξεβολέματος (κυρίως για λόγους οικονομικούς) περικλείει τιμή !

Το δικό μου πάθημα/μάθημα το περιέγραψα σε άλλο blog πολύ πρόσφατα .

Εν ολίγοις , είχα φθάσει στο σημείο να έχω κλειστό το διαδίκτυο γιατί με τόσα σπασμένα που είχα φορτωμένα στα xp , κάποια στιγμή θα μου τα κλείνανε και θα με τσιμπάγανε....και θα είχαν και δίκιο βέβαια.

Έπρεπε λοιπόν να απελευθερωθώ κατ' αρχήν από την πλεονεξία μου και να κάτσω κάτω να δω τι πράγματι έχω ανάγκη και πως αυτό θα μπορούσε να γίνει χωρίς να προκαλώ και χωρίς να καταξοδεύομαι.

Δηλαδή ... Linux... !!

Καλημέρα!