Πρόβλημα με bad_sectors σε HDD.

gerjmk | Σάβ, 11/19/2016 - 00:59 | 2' | 5

καλησπέρα στους απανταχού Λινουξάδες.

 

Πρόσφατα αγόρασα ένα Diskstation216Play της Synology με 2 bays για σκληρούς δίσκους μαζί με Toshiba 3TB. Την πρώτη φορά που το άνοιξα (που το ξεσφράγισα), μου βγήκε ένας με την μία off. Πάω στο μαγαζί, και μου λένε, ναι όντως ο σκληρός δίσκος ήτανε καμένος. Και μου στέλνουν μετά από μέρες 2 καινούργια - σφραγισμένα από την αρχή. Παρόλο που ο DS216Play  άναβαν τα led των σκληρών δίσκων και των δύο, (ο nas έχει 4 leds: power, lan, hdd1 & hdd2), έβλεπε μέσα από το λειτουργικό μόνο το ένα. Τους αλλάζω θέση μεταξύ τους. Εν το μεταξύ, είχα κάνει φορμάρισμα στον ένα, αλλά μου βρήκε 329 bad sectors. Με το που τους άλλαξα θέση μεταξύ τους, αυτομάτως το Λ/Σ της Synology βλέπει και τους δύο. Και αποφασίζω να τους ξαναφορμάρω από την αρχή, κι αυτή την φορά, με raid1 (όπου ήταν κι ο αρχικός σκοπός, αυτού του "concept"). Kαι τώρα μου βγάζει ότι ο δεύτερος έχει μόλις 40 bad sectors, αλλά έχει κρασάρει.

Οι παρακάτω εικόνες, μιλάνε από μόνες τους.

https://imageshack.us/i/plUeyOqUp

https://imageshack.us/i/pnzqlCWQp

https://imageshack.us/i/pohmcB2Ip

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Υπάρχει κανένας τρόπος να "διορθώσω" τους σκληρούς της Toshiba 3TB ώστε να μην έχουν bad_sectors??

Δεν μπορεί να είναι για πέταμα καινούργιοι σκληροί δίσκοι, έτσι δεν είναι?? Ή κάνω λάθος??

Τα φώτα σας παρακαλώ...

 

Κοίτα gerjmk, το πρόβλημα που αναφέρεις είναι περίεργο αλλά όχι απίθανο. Καινούργιοι σκληροί δίσκοι να έχουν προβλήματα από το κουτί είναι ασυνήθιστο.

Υπάρχουν 2 τύποι προβλημάτων στους σκληρούς δίσκους με κινητά μέρη που οδηγούν σε bad sectors. Είτε hardware πρόβλημα είτε software πρόβλημα.

Το hardware πρόβλημα προέρχεται από κάποιο χτύπημα ή γενικά κακομεταχείρηση του δίσκου. Αφού λες ότι είναι καινούριοι τότε υπάρχει πιθανότητα τέτοια κατά την μεταφορά των δίσκων ή εργοστασιακό πρόβλημα.

Το software πρόβλημα προέρχεται όταν κατά την χρήση του δίσκου, γράψει δεδομένα και δεν μπορεί να τα διαβάσει αργότερα (πχ διακοπή ρεύματος κατά την διαδικασία).

Και στις 2 περιπτώσεις έχεις κατεστραμμένα blocks όπου δεν έχεις πρόσβαση. Αυτό που κάνει στην ουσία το chkdisk και το format είναι να μετατοπίσει τα bad blocks σε άλλο σημείο του δίσκου (στο τέλος συνήθως) για να μην τα χρησιμοποιεί το λογισμικό.

Θα σου πρότεινα να τραβήξεις ένα backup από τους δίσκους, αν έχεις δεδομένα που χρειάζεσαι και να δοκιμάσεις να τους συνδέσεις σε άλλο μηχάνημα για να τρέξεις διαγνωστικά προγράμματα όπως το badblocks. Το gnome-disk-utility επίσης έχει κάποια τέστ μέσω της SMART τεχνολογίας. Έτσι θα δεις γενικότερα τον βαθμό του προβλήματος.

Να ξέρεις ότι ένας δίσκος με bad sectors μόνο χειρότερα μπορεί να γίνει στην πορεία του χρόνο, γι' αυτό καλό είναι αν αποφασίσεις να τους χρησιμοποιήσεις να ελέγχεις κάθε βδομάδα τους δίσκους και αν δεις ότι αυξάνονται τα σφάλματα, να προβείς σε αντικατάστασή τους.

Το μυαλό μου πάει και σε θέματα τροφοδοσίας του NAS, γιατί ανέφερες μια αλλαγή στη θέση των δίσκων...

 

Πάντως ένα πράγμα που μου έκανε τεράστια εντύπωση προχθές ήταν πως όταν χτύπησε ένας δίσκος μου σε Backtrack κατά την αντιγραφή αρχείων (δεν το είχα πάρει χαμπάρι) & όταν το κατάλαβα (Ο δίσκος σας είναι κατστραμμένος σε Win7) & φόρτωσα Point Linux μπας & καταφέρω να τον διορθώσω ,ήταν οτι το Point μου εμφάνισε σε popup πως για να διορθώσω τα bad sectors έπρεπε να τον βάλω σε Windows(!) με chkdsk /f  !Πράγματι διορθώθηκε το πρόβλημα,όμως δεν περίμενα ποτέ να δω το Linux να σε στέλνει στα Windows να βρεις λύση...

Καλημέρα,

 

Δεν είναι η πρώτη φορα που μου συμβαίνει αυτό που αναφέρεις Δημήτρη και είναι λογικό απο την μια καθώς τα ntfs εργαλεία που υπάρχουν για linux δεν μπορούν να κάνουν 100% την ίδια δουλειά με το chkdsk των Windows.