Εγκατάσταση προγραμμάτων στο openSUSE [βίντεο]

dimitris | Παρ, 08/22/2014 - 17:28 | 7' | 4

Στο παρακάτω βίντεο ο Ευστάθιος Ιωσηφίδης εξηγεί με απλό και αναλυτικό τρόπο πως γίνεται η εγκατάσταση προγραμμάτων στο openSUSE.

Του Ευστάθιου Ιωσηφίδη

Πολλοί εκθειάζουν το Software Center που χρησιμοποιεί το Ubuntu. Ίσως είναι ότι πιο όμορφο υπάρχει αυτή τη στιγμή σε διανομές Linux, μοιάζει με το Google Play (το αντίστοιχο "κατάστημα" της Google). Όμως τι γίνεται εάν κάποιος θέλει να εγκαταστήσει ένα πρόγραμμα που δεν υπάρχει μέσα στα αποθετήρια; Επειδή δεν χρησιμοποιώ Ubuntu εδώ και καιρό, αυτό που ξέρω είναι ότι πρέπει να αναζητήσει στο google τι θέλει να κάνει, η διεύθυνση που θα βγει, θα τον οδηγήσει είτε στο launchpad, είτε σε οδηγίες εγκατάστασης από το launchpad. Οι οδηγίες αυτές αφορούν την προσθήκη του αποθετηρίου και την εγκατάσταση του προγράμματος από το τερματικό.

Στο openSUSE τα πράγματα είναι ακόμα πιο εύκολα. Απλά οι χρήστες έχουν συνηθίσει στον Ubunto-τρόπο και θεωρούν ότι αυτός είναι ο "σωστός" και εύκολος. Στο openSUSE υπάρχουν 5 τρόποι να εγκαταστήσει κανείς ένα πρόγραμμα.

1. Γραφικός τρόπος μέσα από τα αποθετήρια.

Ανοίξτε το YaST και μεταβείτε στο Λογισμικό>Διαχείριση λογισμικού (Software>Software Management). Θα σας ανοίξει ένα παράθυρο που μοιάζει πολύ με το Synaptic (για τους χρήστες Debian-Ubuntu). Αν το ψάξετε λίγο παραπάνω, θα δείτε ότι μπορείτε να εμφανίσετε αποτελέσματα ανά pattern, ανά αποθετήριο, ανά κατηγορία προγράμματος κλπ. Απλά αναζητείστε το πρόγραμμα που ψάχνετε και επιλέξτε το για εγκατάσταση.
 


 

2. Γραφικός τρόπος με προσθήκη αποθετηρίου (αντίστοιχο του PPA).

Εδώ είναι η ευκολία που προσφέρει το openSUSE σε σχέση με τα Ubunto-ειδή. Η αναζήτηση γίνεται στην διεύθυνση:

http://software.opensuse.org/find

Εδώ αναζητάτε αυτό που θέλετε (ακόμα και κάποια εργασία που θέλετε να κάνετε, πχ αντιγραφή dvd). Θα σας βγάλει αποτελέσματα να επιλέξετε το πρόγραμμα που θέλετε. Στη συνέχεια, θα σας εμφανίσει μια μικρή περιγραφή και ίσως και μια μικρή εικόνα του προγράμματος. Κάτω από αυτά θα δείτε τις διάφορες εκδόσεις της διανομής για τις οποίες είναι διαθέσιμο το πρόγραμμα. Αφού πατήσετε επάνω στην έκδοση της διανομής σας, θα σας εμφανίσει ένα μήνυμα να ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ τι εγκαθιστάτε. Πατάτε ΟΚ και προχωράτε. Θα σας βγάλει μια λίστα με τα πιθανά αποθετήρια από το OBS (με τι εκδόσεις είναι το καθένα) και στη συνέχεια επιλογές, είτε να κατεβάσετε το 32bit ή 64bit αρχείο ή το πηγαίο αρχείο. Το καλύτερο από όλα (που υπερτερεί το openSUSE έναντι άλλων διανομών) είναι η τεχνολογία 1 click install. Αυτό σημαίνει ότι πατώντας επάνω στον σύνδεσμο, θα σας έρθει μήνυμα να ανοίξετε το αρχείο (ymp) με το 1 click install. Θα ανοίξει το YaST και θα σας ενημερώσει ότι θα προσθέσει το αποθετήριο, θα εγκαταστήσει το πρόγραμμα χωρίς να κάνετε κάποια ενέργεια εσείς εκτός από το να γράψετε το συνθηματικό του διαχειριστή όταν ζητηθεί.


 

Την τεχνολογία 1 click install δεν θα την βρείτε μόνο στην διεύθυνση http://software.opensuse.org/find, αλλά και σε άλλες ιστοσελίδες του wiki. Πιθανό να δείτε την παρακάτω εικόνα:


Θα σας προτρέπει να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα πατώντας επάνω στην εικόνα αυτή. Σε μερικές ιστοσελίδες του wiki, πιθανό να έχει άλλες εικόνες, αλλά όπως και να έχει, θα σας προτρέπει να πατήσετε επάνω στην εικόνα.

3. Εγκατάσταση με τερματικό (zypper)

Στην διεύθυνση από το openSUSE news, υπάρχει μια μεγάλη αντιστοιχία εντολών από άλλες διανομές και της openSUSE. Επεξηγεί αρκετά που αφορούν την διανομή. Οι πιο βασικές εντολές (εκτελούνται ως διαχειριστής) που πρέπει να γνωρίζει κάποιος είναι:

για αναζήτηση του προγράμματος paketo στα αποθετήρια:

zypper se paketo

για εγκατάσταση του προγράμματος paketo από τα αποθετήρια:

 

zypper in paketo

 

4. Εγκατάσταση με τερματικό του αρχείου ymp (1 click install).

Υπάρχει και αυτός ο τρόπος (πχ σε περίπτωση που σας τύχει να μην ανοίγει το γραφικό περιβάλλον). Θα ανοίξει το YaST στο τερματικό. Απλά πρέπει να αποδεχτείτε ότι είναι έμπιστο (πατώντας το F10) και θα είστε ΟΚ.

 

OCICLI http://opensuse-community.org/nvidia.ymp

 

5. Από το RPM που έχετε κατεβάσει.

Μπορείτε να έχετε κατεβάσει ένα αρχείο rpm (πχ skype) και θέλετε να το εγκαταστήσετε. Με γραφικό τρόπο, κλασικά, πατήστε διπλό κλικ επάνω του και θα ανοίξει παράθυρο που θα πρέπει να εισάγετε το συνθηματικό σας και θα εγκατασταθεί. Μπορείτε όμως να το κάνετε και από το τερματικό με την εντολή:

 

zypper in /path/to/skype.rpm

 

 

 

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Πολύ καλογραμμένο άρθρο. Τέτοια διαβάζει κανείς και του μπαίνουν ιδίες να κάνει ξανά εγκατάσταση OpenSuse.

Τα 3 τελευταία βήματα αντίστοιχα για ubuntu τι εντολές έχουν  ;

alcamus06]

Πολύ καλογραμμένο άρθρο. Τέτοια διαβάζει κανείς και του μπαίνουν ιδίες να κάνει ξανά εγκατάσταση OpenSuse.

Τα 3 τελευταία βήματα αντίστοιχα για ubuntu τι εντολές έχουν  ;

 

Το 3ο είναι sudo apt-get install paketo

Το 4 δεν γνωρίζω να υπάρχει

Το 5ο νομίζω sudo dpkg -i arxeio.deb