Παίρνοντας screenshots απο το τερματικό με το ImageMagick!

dsyrmalis | Τετ, 04/02/2014 - 22:19 | 5' | 1

Πολλοί είναι οι χρήστες του Linux που τους αρέσει να ομορφαίνουν την επιφάνεια εργασίας τους και στη συνέχεια να την αποθανατίζουν παίρνοντας διάφορα στιγμιότυπα και δημοσιεύντας τα στη συνέχεια στο διαδίκτυο. Για το σκοπό αυτό υπάρχουν ειδικά προγράμματα αλλά ακόμα και το ίδιο το Gimp που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε αυτό το ρόλο.

Τι γίνεται όμως αν μας λείπει η επεξεργαστική ισχύ; Ή τι κάνουν όλοι όσοι τους αρέσει να εργάζονται απο το τερματικό; Η λύση λέγεται ImageMagick και παρόλο που κάνει χρήση της γραμμής εντολών δεν υστερεί στο παραμικρό σε σχέση με τα προγράμματα που έχουν γραφικό περιβάλλον. Ας περάσουμε όμως στη δράση:

Για αρχή θα ξεκινήσουμε με ένα screenshot ολόκληρης της επιφάνειας εργασίας μας. Γράφουμε λοιπόν στο τερματικό μας: import -window root stigmiotypo.png

Φυσικά μπορούμε να δώσουμε οποιοδήποτε όνομα θέλουμε στο screenshot που μόλις πήραμε αλλά και να μην περιοριστούμε απαραίτητα στη .png αλλά να επιλέξουμε έναν άλλο τύπο. Πχ jpg ή Jpeg.

Ας δούμε τώρα πως θα πάρουμε ένα στιγμιότυπο επιλέγοντας ένα συγκεκριμένο μέρος της επιφάνειας εργασίας μας: import screenshot.png

Αμέσως μετά θα δούμε το δείκτη του ποντικιού μας να παίρνει σχήμα σταυρού. Επιλέγουμε την περιοχή που μας ενδιαφέρει και αφήνουμε το ποντίκι μας.

Σειρά έχει τώρα η επιλογή ενός συγκεκριμένου παραθύρου. Εδώ τα πράγματα γίνονται λίγο πιο πολύπλοκα αφού χρειάζεται να ξέρουμε το window_id για το στιγμιότυπο που θα τραβήξουμε στη συνέχεια.  Γράφουμε λοιπόν στην κονσόλα μας xwininfo και κάνουμε κλικ με το ποντίκι πάνω στο παράθυρο που θέλουμε να αποθανατίσουμε.

Θα δούμε κάτι σαν αυτό: xwininfo: Window id: 0x2600004 "Terminal". Το μέρος που είναι επιλεγμένο με Bold είναι και αυτό που μας ενδιαφέρει. Αφού βρεθεί το νούμερο το ενσωματώνουμε στην παρακάτω εντολή: import -window window_id screenshot.png

Όπου windows_id αντικαθιστούμε. και η εντολή μας πάρει την τελική της μορφή: 

import -window 0x2600004 parathiro.png

Φυσικά με τα εργαλεία του Imagemagic είναι δυνατό να ρυθμίσουμε και το μέγεθος του screenshot που θα πάρουμε: import -window root -resize 640 stigmiotypo3.png

Οι δυνατότητες του βέβαια δεν εξαντλούνται εδώ. Τι θα λέγατε να παίρναμε και ένα στιγμιότυπο με χρονοκαθυστέρηση 6 δευτερολέπτων;

sleep 6; import -window root Screenshot.png  Όπως σωστά καταλάβατε ο αριθμός 6 είναι τα δευτερόλεπτα που μεσολαβούν και μπορούμε να το τροποποιήσουμε  ανάλογα με τις ανάγκες μας.

Καιρός όμως για μια πιο πολύπλοκη εντολή. Θα πάρουμε ένα στιγμιότυπο με καθυστέρηση 4 δευτερολέπτων και θα το δούμε αμέσως με το πρόγραμμα viewnior:

import -window root stigmiotypo2a.png; viewnior stigmiotypo2a.png;

Δεν σας άρεσε το viewnior; Τι θα λέγατε να το ανοίξουμε αλλά και να το επεξεργαστούμε με το γνωστό Gimp:

sleep 4; import -window root stigmiotypo1a.png; gimp stigmiotypo1a.png;

Αυτό ήταν. Οι βασικές εντολές μας έιναι πια γνωστές και μπορούμε να δημιουργήσουμε τους δικούς μας συνδυασμούς ανάλογα με το τι θέλουμε.  Ένα ανάλογο πρόγραμμα για να παίρνουμε στιγμιότυπα απο το τερματικό είναι το scrot όμως θα το δούμε μια άλλη φορά!

 

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: 5 (ψήφοι: 1)

Σχόλια