Slackware vs Φιλικών διανομών και λίγο απο Debian

dsyrmalis | Τρί, 12/10/2013 - 18:26 | 12' | 35

Τα τελευταία χρόνια οι διανομές έχουν γίνει φιλικές και προσφέρουν στους χρήστες σχεδόν τα πάντα. Πιο παλιά το Linux απευθυνόταν σε συγκεκριμένη μερίδα ανθρώπων και ήταν απαραίτητο να κάνουμε πολλά πράγματα μέσω του τερματικού. Απο τη μια αυτό περιόριζε τη δημοφιλία του Linux αλλά απο την άλλη προσέφερε περισσότερες γνώσεις πάνω στο λειτουργικό. Η εξοικείωση με τη γραμμή εντολών οδηγούσε και σε πιο τολμηρές ενέργειες όπως τη μεταγλώττιση του πυρήνα. Πόσοι αλήθεια ασχολούμαστε με αυτό σήμερα; Μάλλον ελάχιστοι. Προσωπικά δεν θυμάμαι πια πως ακριβώς να μεταγλωττίσω τον πυρήνα όπως επίσης έχω ξεχάσει αρκετά τη γραμμή εντολών. Μια μέρα μάλιστα συνέβη κάτι πολύ αστείο. Ψάχνοντας τη λύση μέσω Google για ένα πρόβλημα που μου προέκυψε έπεσα πάνω στο φόρουμ του Linuxinside. Την απάντηση στο πρόβλημα την είχα δώσει εγώ πριν καιρό σε κάποιο χρήστη και δεν το θυμόμουν καν! Αυτή ήταν η αιτία να ασχοληθώ και πάλι με το Slackware και να ζορίσω λίγο τον εαυτό μου. Η αφορμή ήταν το review για το slackware 14.1.

Το ίδιο περίπου διάστημα εγκατέστησα και το OpenSuse. Προσπαθώντας να διαμορφώσω τον ελεύθερο χώρο ενός δίσκου είχα πρόβλημα. Το OpenSuse απέτυχε. Επανεκκίνησα και μπήκαν με το Voyager (Xubuntu) χρησιμοποιώντας το Gparted. Αποτυχία και πάλι... Τη λύση τελικά την έδωσε το cfdisk. Πρόκειται για το απλό και λιτό πρόγραμμα το οποίο έχει εξ ορισμού το slackware για τη δημιουργία κατατμήσεων κλπ. Η απλότητα με βοήθησε περισσότερο απο τη φιλικότητα και την ευχρηστία των προγραμμάτων με όμορφα γραφικά.

Κατα τη διάρκεια εγκατάστασης του Slackware επέλεξα το Menu. Πηγαίνοντας να μπω στο KDE είχα πρόβλημα. Αντίθετα η εντολή start xfce4 με έβαζε στο περιβάλλον του συγκεκριμένου διαχειριστή κανονικά. Alt και F2 λοιπόν και άρχιζα να τρέχω διάφορα προγράμματα στο KDE ώστε να εντοπίσω το πρόβλημα. Τα μηνύματα ήταν απλά και κατατοπιστικά. Στη βιασύνη μου επάνω είχε αποεπιλέξει κάποια βιβλιοθήκη και δεν την εγκατέστησα. Το πρόβλημα λύθηκε.

Σειρά είχε τώρα η εγκατάσταση των οδηγών για τις κάρτες γραφικών της Nvidia. Ξεκίνησα με το Voyager προσπαθώντας να τους ενεργοποιήσω μέσω του φιλικού Jockey.  Ξαφνικά το Desktop αναποδογύρισε και δεν μπορούσα να μπω στο Xfce. Επανεκκίνηση και τίποτα. Προσθέτω ένα repository και εγκαθιστώ τους drivers nvidia-current. Επανεκκίνηση και όλα καλά. Στη δεύτερη επανεκκίνηση όμως ξανά το ίδιο πρόβλημα... Δοκιμάζω μια διαφορετική προσέγγιση, και βγάζω με purge ότι σχετίζεται με την nvidia. Το πρόβλημα (αφού δοκίμασα διάφορα) τελικά λύνεται. Ξαφνικά όμως με μια αναβάθμιση είχα ξανά τα ίδια... Η προηγούμενη λύση δεν λειτούργησε και πάλι. Αυτή τη φορά το πρόβλημα λύθηκε με ένα tip που δεν είχε λειτουργήσει την προηγούμενη φορά! Μεγάλο το μπέρδεμα χωρίς ποτέ να έχω καταλάβει τι ακριβώς έφταιγε.

Σειρά είχε τώρα το Slackware. Κατεβάζω τα Slackbuilds και η διαδικασία αποτυγχάνει. Το μήνυμα ξεκάθαρο. Έλειπαν δύο εξαρτήσεις. Τις εγκαθιστώ και όλα καλά με την εγκατάσταση. Στην πρώτη επανεκκίνηση ήδη και βλέποντας τα μηνύματα καταλαβαίνω αμέσως ότι θα έχω πρόβλημα και μάλιστα ποιο θα είναι ακριβώς μαζί με τη λύση. Απλώς έπρεπε να κάνω blacklist τον nouveau driver. Αυτό ήταν. Εύκολα και γρήγορα ξεμπέρδεψα.

Και τελικά το Slackware ήταν ακριβώς αυτό που περίμενα. Ένα σχολείο για το Linux.

  • Έπρεπε να ξαναθυμηθώ την εντολή startx ή startxfce4. Να μπώ στο /etc/inittab και να αλλάξω runlevel. Και φυσικά να δω τι κάνει το runlevel 3 ή το runlevel 4.
  • Έπρεπε να εγκαταστήσω κάποια προγράμματα απο τον πηγαίο κώδικα έστω και με τη βοήθεια των Slackbuild scripts.
  • Έψαχνα για τις εξαρτήσεις ενός πακέτου. Έμαθα ποιές ήταν προαιρετικές και ποιές υποχρεωτικές αλλά και που χρησιμεύουν.
  • Ακόμα και η επιλογή mirror για τις αναβαθμίσεις δεν ήταν αυτονόητη αφού έπρεπε να την επιλέξω απο ένα απλό αρχέιο κειμένου κάνοντας uncomment ότι με ενδιέφερε.

Όλα αυτά βέβαια σε αναγκάζουν να βουτήξεις και πάλι στα βαθειά και να μάθεις το Linux. Και με το Slackware είναι πολύ εύκολο αφού πρόκειται για μια διανομή με πολύ απλή δομή που δεν σε μπερδεύει. Δεν αποκλείεται φυσικά να αποκτήσει κανείς τις ανάλογες γνώσεις απο μια φιλική διανομή αλλά μάλλον είναι αρκετά πιο δύσκολο. Συνήθως ο μέσος χρήστης κάποια πράγματα δεν φαντάζεται καν πως λειτουργούν και γενικότερα όλα τα θεωρεί αυτονόητα, Ακόμα και τα όμορφα Fonts... Για αυτό και ποτέ δεν θα μπει στον κόπο να τα κάνει πιο όμορφα ο ίδιος.

Είναι φυσικά περιττό να αναφέρω πως με το θα που φέρεις το Slackware στα μέτρα σου το σύστημα θα λειτουργεί γρήγορα και σταθερά όσο ελάχιστες διανομές. Ξεχνάς έννοιες όπως bug και πρόβλημα. Και αν ποτέ υπάρξουν, η λύση θα είναι απλή και θα στη δώσει το ίδιο το λειτουργικό.

Κάπου εδώ έρχεται και το Debian Stable. Στον ίδιο ακριβώς υπολογιστή συμπεριφερόταν καλύτερα απο το Xubuntu. Στο Debian είχα φορτώσει εκτός απο το Xfce και το Mate και μάλιστα απο ανεπίσημο αποθετήριο. Και όμως ήταν σταθερότατο και με χαμηλή κατανάλωση μνήμης. Στο Xubuntu 12.04 LTS αντίθετα και χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος έβλεπα να τρέχει το swap. Μείωσα την τιμή του swapiness σε 5 και αν και το πρόβλημα διορθώθηκε δεν έφτασε ποτέ την αποκρισιμότητα του Debian. Αποφάσισα να το κάνω πιο γρήγορο. Αφαίρεσα ότι δεν ήθελα (Ubuntu One, Software Center κλπ), ενεργοποίησα το Zswap, απενεργοποίησα το Hybernation, αφαίρεσα απο την εκκίνηση διάφορες υπηρεσίες, εγκατέστησα το preload και εγκατέστησα ακόμα και τον τελευταίο driver-firmware για τους Intel επεξεργαστές. Το Xubuntu βελτιώθηκε αρκετά αλλά ποτέ δεν προσέγγισε την αποκρισιμότητα, τη σταθερότητα και τη χαμηλή κατανάλωση πόρων του Debian.

Κάποια στιγμή μάλιστα στο Xubuntu μου προέκυψε κάποιο πρόβλημα με τον Firefox και την απεικόνιση των ιστοσελίδων. Τον έτρεξα απο την κονσόλα μήπως βρω τι φταίει. Χρησιμοποίησα μέχρι και debugger. Τα μηνύματα λάθους απλώς μου έδειχναν κάποια bug του Ubuntu ακόμα και απο το 2007. Τι και αν καθάρισα την cache, τι και αν έκανα reset τον Firefox, τι και αν τον έτρεξα σε Safe Mode, τι και αν τον αφαίρεσα με purge και έσβησα το directory στον προσωπικό μου κατάλογο. Έπαιξα ακόμα και με το about:config. Κανένα αποτέλεσμα. Τελικά αναγκάστηκα να παραδεχθώ την ήττα μου και να εγκαταστήσω και πάλι το λειτουργικό λες και ήμουν χρήστης Windows. Και ξανά ο σκόπελος με την Nvidia...

Τι θέλω να πω με όλα αυτά; Όπως και στο Slackware, έτσι και στο Debian κόπιασα λίγο περισσότερο αλλά το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς αυτό που ήθελα. Η λογική των Vanilla πακέτων χωρίς διάφορα patch και η απλότητα κάνουν στην πραγματικότητα μια διανομή πιο φιλική για τον μέσο ή τον έμπειρο χρήστη. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως συνιστώ το Debian και ειδικά το Slackware στους αρχάριους για να ξεκινήσουν με το Linux. Ούτε ισχυρίζομαι πως το Slackware η το Debian είναι οι "καλύτερες διανομές" αφού κάθε χρήστης έχει τις δικές του ανάγκες. Δεν αποκλείεται μάλιστα να βαρεθώ το Slackware και να επιστρέψω στο "όλα έτοιμα" που προσφέρουν διανομές όπως το Ubuntu, το Mint κλπ ή σε κάτι ενδιάμεσο όπως το Fedora και το OpenSuse.

Όμως η Unix λογική της παλιάς σχολής του Linux έχει ακόμα και σήμερα που είναι η εποχή των φιλικών διανομών λόγους ύπαρξης και μάλιστα πολύ σοβαρούς. Απλά εύχομαι να έχουμε μαζί μας τέτοιες διανομές στη μορφή που τις ξέρουμε για πολλά χρόνια ακόμα.

 

Δώσε αστέρια!

MO: 5 (ψήφοι: 1)

Σχόλια

Τα είπες όλα, μας κάλυψες πλήρως, Respect!

 

Υ.Γ. το κείμενο αυτό θα χρησιμοποιείται πολύ στο άμεσο μέλλον σαν επιχείρημα σε πολλά θέματα...

Πολύ καλό άρθρο. Θέλω να προσθέσω ότι το Slackware φτιάχτηκε για αρχάριους χρήστες και χρησιμοποιεί την λογική KISS Keep It Simple Stupit.

Επίσης υπάρχει ένα tool σε command line στο οποίο δίνεις ένα t?z ( Slackware πακέτο ) και σου βγάζει τις εξαρτήσεις και την έκδοση των εξαρτησεων που χρειάζεται για να τρέξει.

Μόλις πάω σπίτι θα σας το στείλω :-)

Λοιπον, το tool που σας ελεγα ειναι το depfinder.

Παραδειγμα:

Θελω να περασω το ninja-ide αλλα δεν ηερω τις εξαρτησεις...

Τρεχω το depfinder και μου βγαζει τα παρακατω.

u[W]$ /usr/bin/depfinder
depfinder: βρίσκει τις εξαρτήσεις πακέτων του Slackware

Χρήση: depfinder [ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ] <package.tgz|.txz|.tlz|.tbz ή κατάλογος-πακέτου>

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ:
    -f,          Εξαγωγή των εξαρτήσεων σε αρχείο αντί του stdout. Χωρίς
                 άλλες παραμέτρους δημιουργεί ένα αρχείο .dep. Δείτε επίσης το -s.
    -s,          Εξαγωγή των εξαρτήσεων με πληροφορίες εκδόσεων. Αν
                 συνδυαστεί με το -f, δημιουργεί ένα αρχείο slack-required
    -a,          Ελέγχει όλα τα αρχεία για εξαρτήσεις, αντί να
                 ακολουθεί το FHS
    -p,          Προσπάθεια για εντοπισμό εξαρτήσεων python
    -j [jobs],   Ο αριθμός των παράλληλων εργασιών που θα εκτελεί το depfinder.
                 Γρηγορότερο όταν είναι ίσο με τον αριθμό των CPUs/cores
                 (εξ ορισμού τιμή: 1)
    -v,          Εμφάνιση πληροφοριών έκδοσης
    -h,          Το παρόν μήνυμα βοήθειας
ΣΦΑΛΜΑ: Δεν βρέθηκαν παράμετροι
u[W]$

u[W]$ /usr/bin/depfinder -sap ninja-ide-2.1.1-x86_64-1_SBo.tgz
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: το άρθρωμα python pyinotify δεν βρέθηκε
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: το άρθρωμα python pywintypes δεν βρέθηκε
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: το άρθρωμα python win32con δεν βρέθηκε
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: το άρθρωμα python win32event δεν βρέθηκε
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: το άρθρωμα python win32file δεν βρέθηκε
PyQt >= 4.9.6-x86_64-1
python >= 2.7.5-x86_64-1
u[W]$

 

 

Οι 2 τελευταιες γραμμες ειναι τα εγκατεστημενα αρχεια τα οποια χρειαζεται με την τρεχουσα εκδοση.

Για την ιστορια το pyinotify πρεπει να εγκτασταθει για να παιξει σωστα, τα υπολοιπα δεν επιρεαζουν την λειτουργεια του.

Το tool αυτό το έχει φτιάξει ένας απο τους δημιουργούς του Salix. Ο Γιώργος Βλαχαβας. Πολύ χρήσιμο.

Κι εγώ πριν κανένα μήνα περίπου κατάλαβα πως η ευκολία των νέων διανομών με έχει απομακρύνει από την συνήθεια που είχα να γράφω εντολές. Βέβαια αυτό για μένα είναι θετικό αφού ούτε τον χρόνο έχω πιά ούτε και την διάθεση μετά από μια κουραστική μέρα να ψάχνω πως θα κάνω compile τον kernel ή να βρω τα dependencies του κάθε προγράμματος που θέλω να τρέξω.

Καλό είναι βέβαια να υπάρχουν διανομές που να μπορούν οι φοιτητές κυρίως να "μάθουν" πάνω σε αυτή. Και φυσικά τα πανεπηστήμια που έχουν τμήματα πληροφορικής να έχουν Linux εγκατεστημένο στα εργαστήρια τους.

Ωραίο το άρθρο, τα ανέλυσες όλα όπως ακριβώς είναι!

Eιναι όπως η Ευκλειδεια Γεωμετρια.Δεν χρησιμοποιειται , παρα μονο σαν εκπαιδευτικο εργαλειο, αλλα πανω της κτιστηκαν αλλα μαθηματικα εργαλεια κ μονο νεκρη δεν την λες.

Κακα τα ψεματα ubuntu fedora opensuse πανε το λινουξ μπροστα.Αγοραστε ενα καινουριο λαπτοπ κ πατε να του περασετε πανω debian ή slackware .Θα δειτε οτι η τριαδα που ειπα ενδεχομενως να ειναι κ μονοδρομος.Το δοκιμασα δυο φορες.Κ αν το fedora παει μπροστα  σε υποστηριξη υλικου κ νεα πακετα τον Μαιο μου ετυχε  λαπτοπ με προεγκατεστημενο ubuntu να υποστηριζει το wifi με ιδιοταγη οδηγο  ενω εκεινη την στιγμη οι αλλες διανομες δεν ειχαν ετοιμες λυσεις.

Εγώ πάλι σε καινούριο laptop το Slackware είδε και αναγνώρισε όλο το hardware και παίζει άψογα.
Τώρα με slackel κανένα πρόβλημα. Γιατι να βάλω Ubuntu / Fedora / Debian ειδικά που το Debian δεν έβλεπε την
ασύρματη κάρτα δικτύου;;

@slackware 16:05

Αναλογα τι θα σου κατσει.Πριν την εγατασταση εκανα δοκιμες live κ μου ετυχε  να τρεχει μονο η τρεχουσα ubuntu ουτε καν η προηγουμενη ουτε το salix (slackware δεν δοκιμασα).Αν το εκανες προσφατα το slackware εχει φρεσκια εκδοση  με οχι κ τοσο παλια πακετα

δεν το διάβασα το άρθρο (θα το διαβάσω). Απλά η αίσθησή μου για το slackware είναι ότι σήμερα συνθλήβεται ανάμεσα στο debian και το arch.
 

@lucinos 

Σε ελληνικες σελιδες κ στους Ελληνες λινουξαδες εχεις δικιο. Στο distrowatch οχι.Αν ριξεις κ μια ματια στο linuxquestions members choice awards 2012 θα δεις οτι το slackware φυσαει κ σε server κ σε desktop ενω το arch ειναι πολυ πισω.Βεβαια καμια απο ολες δεν ειναι αντικειμενικη δημοσκοπηση απλα ειναι ενδειξεις του τι γινεται κ σε αλλα μερη

Το Arch linux το δοκιμασα για πανω απο 6 μηνο.

Τα προβληματα που μου εβγαζε δεν ηταν και λιγα.

Το βασικο μειονεκτημα καθε λιγο και λιγακι παλι upgrade τον kernel, πολλα upgrades.

Εν ολιγης μια μερα του εκανα κανονικο shutdown και απο εκεινη την μερα δεν μπορεσα να ξαναμπω στο λειτουργικο!!! (Κατι θα εγινε με τα upgrades)

 

Απο εκεινη την μερα και μετα με slackel.

 

@dlinux

Στο φορητο μου αποφασισα να βαλω τo Slackel με Openbox 5.0, απο το live ολα επαιζαν τελεια, ουτε πολλες αναβαθμισεις για να παρω κανω την εγκτασταση και μετα τον lilo μαυρη οθονη... Παρακαλω? λεω...

Παλι εκκινηση με live και ολα εδειχναν να εγιναν σωστα εγκατασταση, παμε παλι απο την αρχη σε πιο minimal, τα ιδια...

Πειρα το live με KDE 4.2 αν θυμαμαι καλα εγκατασταση επανεκιννηση και σβιιιιιζζζζνννννν.... μπαινω κανονικα σε γραφικο.... slapt-get --upgrade και σβιιιζζζζννννν ολες οι αναβαθμισεις.

Μεχρι σημερα το μονο προβλημα που αντιμετοπισα ηταν με faad2 πακετο που ειχε μια λαθος παραμετρο στο compile και δεν μου επαιζαν οι blueray ταινειες.

 

Απλοτητα - Σταθεροτητα, αυτα ειναι τα πιο βασικα για μενα και μεχρι στιγμης περα απο καποιες εκδοσεις του Debian, το Slackware τα προσφερει.

Έχω την εντύπωση πως η υποστήριξη συσκευών είναι περισσότερο θέμα πυρήνα παρα διανομής. Το πολύ πολύ κάποια διανομή να έχει περισσότερους αυτοματισμούς σε επίπεδο ρυθμίσεων.

Όσον αφορά το Arch, νομίζω πως είναι μια αξιόλογη διανομή με απλή δομή η οποία σου επιτρέπει να δημιουργήσεις με ευκολία πακέτα. Είναι όμως, παρά τις ομοιότητες, διαφορετική στη φιλοσοφία της απο το Slackware. Το Arch δεν θα μπορούσα να το δω σε επίπεδο server ή έστω σαν desktop υπολογιστή σε μια επιχείρηση.

Γούστα είναι αυτά, για 'μένα το Arch ήταν μια μεγάλη σχολή Linux και η ευκολία δημιουργίας πακέτων είναι πολύ βασική για κάποιον σαν εμένα που μ' αρέσει να «πειράζω» τα πάντα. Ήδη το τρέχω απροβλημάτιστα σε Desktop & Laptop, μάλιστα στο Laptop το σύστημα έχει κλείσει ήδη 3 χρόνια που απλά ρέει. Θα έλεγα ότι συνδυάζει την απλότητα του Slackware με τον εκπληκτικό διαχειριστή πακέτων pacman.

Helix]

Γούστα είναι αυτά, για 'μένα το Arch ήταν μια μεγάλη σχολή Linux και η ευκολία δημιουργίας πακέτων είναι πολύ βασική για κάποιον σαν εμένα που μ' αρέσει να «πειράζω» τα πάντα. Ήδη το τρέχω απροβλημάτιστα σε Desktop & Laptop, μάλιστα στο Laptop το σύστημα έχει κλείσει ήδη 3 χρόνια που απλά ρέει. Θα έλεγα ότι συνδυάζει την απλότητα του Slackware με τον εκπληκτικό διαχειριστή πακέτων pacman.

Το Arch το χρησιμοποιούσα και εγώ για ένα διάστημα. Αρχικά τουλάχιστον ήμουν πολύ ενθουσιασμένος. Αντιμετώπισα βέβαια περισσότερα προβλήματα απο τα συνήθη αφού χρησιμοποιούσα μια τροποποιημένη έκδοση του KDE. Το KDEmod. Νομίζω πως η ομάδα του Kdemod είναι σήμερα πίσω απο το Chackra. Κάποιες φορές βέβαια είχα και άλλα προβλήματα που όμως συνήθως λύνονταν γρήγορα με μια επίσκεψη στη σελίδα της διανομής. Κάποιες άλλες φορές είχαν κάνει compile με λανθασμένα flags κάποια προγράμματα. Πχ το VLC δεν έπαιζε βίντεο. Βέβαια το πρόβλημα θυμάμαι πως λύθηκε σχεδόν άμεσα μια μια αναβάθμιση. Υπήρχε τότε βέβαια το απαράδεκτο ζήτημα με το package signing. Να υποθέσω πως έχει λυθεί;

Μου μπήκαν ιδέες πάντως να ξαναδοκιμάσω το Arch στο άμεσο μέλλον.

Το package signing υπάρχει εδώ και 2 χρόνια πλέον. Όχι ότι δε ζούσαμε και χωρίς αυτό...

@dsyrmalis 20:39

Κ βέβαια έχει να κάνει με το πυρήνα (αλλα κ τη διανομη).Κοιτα καθε πότε αλλαζει πυρηνα το debian κ slackware -οι βραχοι σταθερότητας- κ ποτε τα fedora ubuntu opensuse arch .Καποιες διανομες κυριολεκτικα κωλοκτυπιουνται να υποστηριξουν οτι νεο βγει ενω οι βραχοι σταθεροτητας οχι (δεν γινεται).Ακομα κ στα ubuntu LTS μπαινει νεο υποστηριζομενο υλικο ενω για το slackware -debian δεν ειμαι κ τοσο σιγουρος οτι προσθετουν ενδιαμεσα υλικο.Καποτε το ubuntu βασιστηκε στο debian αλλα τωρα στην πραξη γινεται το αντιθετο χωρις να υποτιμω την αναγκη για πολυ σταθερες διανομες.Τελος πολλα υποσχομενα ειναι τα mageia - manjaro αλλα -για μενα- παιρνουν τις παιδικες τους ασθενειες για καποιες φορες που τα εβαλα ειχαν τα θεματακια τους.

dlinux νομίζω πως έχεις μπερδευτεί λίγο. Ο χρήστες του Slackware με ένα αρχείο config που υπάρχει στο extra μπορούν να περάσουν σε νεότερο πυρήνα με ασφάλεια. Το Slack και οι χρήστες του όμως είναι ειδική περίπτωση αφού πολλοί χρήστες του "υποβαθμίζουν" τον πυρήνα ή φτιάχνουν δικούς τους. Υπάρχει φυσικά και το Slackware current.

Όσον αφορά το Debian, είναι υπόθεση ενός κλικ και μάλιστα επίσημα υποστηριζόμενη απο τα Backports. Τις διορθώσεις το Ubuntu τις παίρνει απο το Debian Unstable. Στο Debian μάλιστα υπάρχει νεότερο software και πυρήνες σε σχέση με το Ubuntu. Στο Debian experimental. Με λίγα λόγια οι νέες τεχνολογίες δοκιμάζονται στο Debian experimental και μόλις ωριμάσουν "υποβαθμίζονται" στο Debian Unstable. Απο εκεί τις παίρνει η Canonical και συνεχίζει το Ubuntu και την ανάπτυξη του. Γενικότερα το Ubuntu δεν συμμετέχει ιδιαίτερα ή και καθόλου στην ανάπτυξη του πυρήνα ή γενικότερα στο Gnu (πχ KDE).

@dsyrmalis

Εβαλα τον τελευταιο πυρηνα που εδινε το slackware (το slackel σε θεμα πυρηνα ακολουθει το Slackware) , αν και δεν νομιζω το προβλημα μου να ηταν ο πυρηνας αλλα πιο πολυ για οδηγους καρτας γραφικων μου κανει.

 

Μετα την εγκατασταση της παλιοτερης εκδοσης του Slackel εβαλα μεσω αναβαθμισης  τον πυρηνα 3.10.17 #2 SMP και παιζω με αυτον τελεια, και προς το παρον δεν τον εχω ουτε και θα τον αλλαξω.

Οπως πολυ σωστα ειπες οι περισσοτεροι χρηστες του Slack βαζουν τον δικο τους πυρηνα, ο οποιος πιθανον να εχει δικα τους patch. Την τελευταια φορα που εβαλα δικο μου custom πυρηνα, σε Slackware & Slackel και τα 2 μου εδιναν login prompt (σε μη γραφικο -- κονσολα δηλαδη) σε λιγοτερο απο 8 sec.

Ο λογος ειναι γιατι απο τον πυρηνα εβγαλα ενα σωρο αχρηστα που τα ειχε προεπιλεγμενα.

@dsyrmalis

Νέος πυρηνας φρεσκα πακετα σε debian; Οντως αυτο δεν το ήξερα.Η αληθεια το distrowatch κοιταω όπου το debian experimental δεν υπαρχει.Τωρα βλεπω οτι το debian unstable εχει 3.11 οτι κ το ubuntu 13.10 stable.Οκ ανακαλω αλλα παλι απο την στιγμη που στους βραχους σταθεροτητας βαλεις φρεσκο πυρηνα η σταθεροτητα μαλλον  παει περιπατο.Οπως κ να το κανεις το ακριβο λαπτοπ που μολις βγηκε στην αγορα θα τρεξει κανα fedora ubuntu opensuse (αντε για τους μερακληδες arch) οποτε μην τα πυροβολουμε (το έκανα σε δυο μηχανηματα προσφατα αλλα οσο παλιωνουν αποκτω νεες επιλογες)

Aπορια γιατην μη συμμετοχη του Ubuntu στην αναπτυξη πυρηνα .Μήπως ριχνει χρημα ή απλα θεριζει τους κοπους των αλλων;

@Slackware Αν μας έκανες και ένα tutorial για το πως μεταγλώττισες τον πυρήνα θα ήσουν άψογος :) Να υποθέσω πως δεν δουλεύεις με Grub αλλά με τον Lilo; Θυμάμαι πως υπήρχε και κάποιο tool το οποίο αφού δούλευες με ότι ήθελες "θυμόταν" τι modules είχες φορτώσει και αφαιρούσε αυτόματα απο τον πυρήνα όλα τα υπόλοιπα. Οτιδήποτε δεν χρειαζόσουν έβγαινε αυτόματα. Οπότε δεν χρειαζόταν και το menuconfig.

@dlinux Το Debian experimental καλύτερα να μην το δοκιμάσεις. Απευθύνεται σε πολύ προχωρημένους χρήστες ή και σε developers. Συνήθως ανακατεύουν τα repositories του Unstable με του Experimental. Δηλαδή έχουν για βάση το Unstable και "τραβάνε" ότι καινούργιο υπάρχει ή ότι θέλουν απο το experimental.

Στο Debian υπάρχει και αυτή η επιλογή του να τρέχεις ένα μικτό σύστημα. Μπορείς να ανακατέψεις Stable με Testing ή Testing με Unstable κλπ.

Η διαδικασία έχει περίπου ως εξής:

Τα πολύ νέα πακέτα δημιουργούνται στο experimental. Όταν "ωριμάσουν" κατεβαίνουν στο Debian Unstable. Εκεί παρεμβαίνει το Ubuntu και παίρνει τα πακέτα προσπαθώντας να τα κάνει "σταθερά" προσφέροντας δικό του εγκαταστάτη, διαφορετικά γραφικά, κάποια δικά του εργαλεία, πατσαρισμένες γραμματοσειρές κλπ.

Το Debian ακολουθεί διαφορετική τακτική. Όταν τα πακέτα του Unstable ωριμάσουν ακόμα πιο πολύ τα "κατεβάζει" στο Debian Testing. Εκεί τρέχουν για να εξαλειφθεί και το τελευταίο bug. Στο Debian Tesing βασίζονται οι LTS εκδόσεις του Ubuntu.

Όταν φύγει και το τελευταίο bug το testing "παγώνει" και γίνεται το νέο Debian Stable. Το νέο Debian Stable θα δέχεται μόνο κρίσιμες αναβαθμίσεις ενώ το νέο testing θα συνεχίσει με τα νέα πακέτα που θα πάρει απο το Unstable. 

Όσον αφορά τη σταθερότητα δεν είναι τόσο ζήτημα πυρήνα αλλά κυρίως των άλλων πακέτων. Δηλαδή η τελευταία έκδοση του Amarok μπορεί να είναι super σταθερή αλλά να έχει ασυμβατότητα με την τάδε έκδοση της βιβλιοθήκης που υπάρχει σε μια διανομή ή μια εξάρτηση να λείπει ή να μην έχει γίνει καλό πακετάρισμα κλπ. Είναι περισσότερο θέμα συντονισμού στο υπόλοιπο λογισμικό και όχι στον πυρήνα. 

@dsyrmalis εγω να το γραψω... αλλα ποιος θα καθησει να διαβασει μετα την 3η γραμμη???

 

 

προσωπικά για την ιστορία να πω ότι αν τώρα έφτιαχνα ένα σύστημα για μένα (χωρίς windows φυσικά) θα έκανα dual boot. Θα εγκαθιστούσα debian να υπάρχει (για διαφόρους λόγους, να έχω ένα σταθερό σύστημα αν χρειαστεί, να έχω συμβατότητα με debian αν θέλω) και θα εγκαθιστούσα ένα Arch-οειδές για την καθημερινή μου χρήση.

 

Οντως το debian 7.2 με ικανοποιει απολυτα ενω το 7 καθολου κ δεν το ανακοινωσε το distrowatch!

Το distrowatch δεν ανακοινώνει ούτε τα νέα install isos του Arch, ίσως γιατί βγαίνει ένα κάθε μηνά, αλλά και πάλι...

To Arch , οπως λες, αλλαζει συνεχεια αλλα το debian που εξελισεται αργα; Με λιγο ψαξιμο βλεπω οτι η καρτα ασυρματου bcm 43142 είναι δυνατο να δουλεψει κ σε slackware debian κ σε οτι θες αλλα πραγματικη  υποστηριξη εχει στο ubuntu .Για αυτο συνεχεια ενω δοκιμαζω διαφορα στην καβατζα κρατω κ ενα ubuntu ετσι για δυσκολες ωρες. Ετοιμος τωρα για debian!

Το Debian με υπηρετεί πιστά όσα χρόνια χρησιμοποιώ Linux ως βασικό λειτουργικό, δηλαδή από τις αρχές του 2011. Αφού είχα δοκιμάσει διάφορες διανομές, το επέλεξα για τους ακόλουθους λόγους: σταθερότητα, πληθώρα προγραμμάτων, ισχυρή υποστήριξη από πολλούς developer, μεγάλη βάση χρηστών, υπερπλήρης τεκμηρίωση, όμορφη φιλοσοφία ανάπτυξης και λειτουργίας του project, και βέβαια για τον APT, το καταπληκτικό αυτό εργαλείο. Εδώ πρέπει να πω ότι και ο Pacman με είχε εξίσου εντυπωσιάσει τον λίγο καιρό που είχα δοκιμάσει το Arch. Επίσης θεωρώ ότι το Debian είναι πλέον αρκετά φιλικό και στην εγκατάσταση και στη χρήση. Υπάρχει και το σκριπτάκι smxi για βοήθεια.

Όπως έχω αναφέρει και στο παρελθόν, δεν είμαι ούτε developer, ούτε προγραμματιστής, ούτε διαχειριστής συστήματος. Είμαι "απλός χρήστης". Αλλά επειδή έρχομαι από τις εποχές του DOS, η γραμμή εντολών δεν μού είναι άγνωστη. Με μέτρο όμως!

Το Slackware το φλερτάρω από καιρό. Θα ήθελα να μπορώ να πω ότι χρησιμοποιώ την παλαιότερη εν ζωή διανομή. Αλλά δεν συμφωνώ με τη φιλοσοφία του για την επίλυση των εξαρτήσεων. Έχω την άποψη πως η πίστη ότι η χειροκίνητη επίλυση εξαρτήσεων είναι η μοναδική σωστή προσέγγιση για την εγκατάσταση πακέτων, είναι ανεδαφική στις μέρες μας. Παρόλα αυτά, με γαργαλάει να το δοκιμάσω...

Για να μη δημιουργουνται παρεξηγήσεις δεν αποτρέπω κανέναν απο το να χρησιμοποιεί Ubuntu ή Mint. Τις θεωρώ πολύ καλές διανομές για αρχάριους αλλά και γενικότερα για κάθε χρήστη.

Το νόημα του κειμένου είναι πως η απλότητα κάποιες φορές και για κάποιες κατηγορίες χρηστών κάνουν μια διανομή πιο φιλική και πιο εύκολη. Και πως διανομές όπως το Slackware είναι καλό να συνεχίσουν να υπάρχουν. Απλά με το Slackware εντυπωσιάστηκα αφού παρόλο που δεν είναι έμπειρος σε αυτή τη διανομή μπορούσα να καταλάβω αμέσω ποιο είναι το πρόβλημα και πως να το λύσω.

Τα ίδια καλά λόγια θα μπορούσα να πω και για το Gentoo που βοηθά το Linux απο μια άλλη πλευρά.

Όσον αφορά την επίλυση εξαρτήσεων δεν μου έχει λείψει καθόλου. Ελάχιστα τη χρειάστηκα. Φυσικά υπάρχουν και τα Slackel/Salix για αυτή τη δουλειά.

Από την εμπειρία μου:

Εγκαθιστώ το Arch linux όπου θέλω χωρίς πρόβλημα, με εξαίρεση μηχανήματα με windows 8 ( όποιος αγοράσει τέτοιο μηχάνημα, άξιος της μοίρας του). Κανένα απολύτως πρόβλημα. Μόνη φορά που την πάτησα ήταν όταν κατάργησε το arch το /bin dir.... Κανένα απολύτως πρόβλημα στις αναβαθμίσεις ( η απόλυτη χαρά μου να έχω ότι τελευταίο κυκλοφορεί).

Το debian το έχω στη καρδιά μου. Το slack, καλό, αλλά το χρησιμοποιούσα πριν δεκαετία και βάλε... Είχα βαρεθεί να κάνω compile τα πιο τελευταία soft...

Η μόνη διανομή που δεν εγκαθίσταται είναι η fedora, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Πέρα όμως από τις διανομές, το linux παραμένει στη μπούκα από τους hardware κατασκευαστές. Τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος με περιφερειακά μπορεί να καταντήσουν ακόμη και γελοία, αλλά πολλές φορές δεν γίνεται η δουλειά μου. Δε μιλάω για το σπίτι μου όπου όλα τα περιφερειακά είναι προσεκτικά διαλεγμένα, αλλά σε διάφορα μέρη εργασίας που έχω βρεθεί. Σε αυτό βάζω ένα μεγάλο μείον γενικότερα στο linux... Δυστυχώς την έχω πατήσει άπειρες φορές...

@mitsaras77

Οποιος κανει απροσεκτες αγορες μπορει να βαλει μια ευκολη διανομη ,με καποιο τροπο την βολευει, κ απλα περιμενει.Η αλλη οψη του νομισματος...

Το πακετο που εψαχνα για το ασυρματο το βρηκα στο debian sid.Στις ευκολες fedora ubuntu ειναι στην σταθερη απο καιρο. Οι ευκολες διανομες  το καλυτερο πειραμα για τις σταθερες 

 

μόλις μπήκα και εγώ σε αυτό το σχολείο που λεγετε slackware ....

εχει ωραια φιλοσοφια ρε φιλε .. keep it simple stupid

Έχω εγκατεστημένο το wheezy (με Gnome 3). Τι θεωρείτε καλλίτερο, να προσθέσω το mate στην ίδια διανομή ή να δημιουργήσω νέο partition εγκαθιστώντας το wheezy με expert install προσθέτοντας το mate; Φοβάμαι το δεύτερο, μήπως παραλείψω κάτι και δεν δουλεύει σωστά (ή καθόλου) η διανομή!
 

Εγκατέστησα το Mate (πρόσθεσα τα  repositories του) σε εγκατάσταση Debian που ήδη όμως είχε το Xfce4. Δεν νομίζω να έχεις πρόβλημα αν το εγκαταστήσεις παράλληλα με το Gnome αφού οι κοινές εφαρμογές έχουν μετονομαστεί.

Εγκατέστησα το mate-core. Όλα καλά:

http://taeiseafton.blogspot.gr/2013/12/debian-wheezy-mate-16.html

Το μόνο πρόβλημα που έχω -και δεν συμβαίνει με το GNOME 3- είναι ότι όταν βλέπω ταινία στο VLC δεν απενεργοποιείται το σβήσιμο οθόνης λόγω αδράνειας παρά το ότι είναι επιλεγμένο το πεδίο στις ρυθμίσεις του VLC. Έψαξα το MATE και δεν βρήκα πουθενά κάποια ρύθμιση, ενώ από όσο είδα στα forum του, πρόκειται μάλλον για bug. Καμμία πρόταση; Γενικά μου αρέσει που σβήνει η οθόνη όταν δεν τον χρησιμοποιώ, αλλά όχι όταν βλέπω ταινία!!!

Δοκίμασε την εφαρμογή caffeine και τρέχε τη όταν βλέπεις μια ταινία με το Vlc.