Slackware 14.1 review

dsyrmalis | Δευ, 11/11/2013 - 20:42 | 6' | 2

Έπειτα απο 14 μήνες συνεχούς ανάπτυξης η μακροβιότερη διανομή Linux έφτασε στην έκδοση 14.1. To Slackware κάποτε ήταν η δημοφιλέστερη διανομή. O δημιουργός του όμως αρνήθηκε να ακολουθήσει τη μόδα και παρόλο που σήμερα δεν διεκδικεί το σκήπτρο της δημοφιλίας απο διανομές όπως το Mint ή το Ubuntu, παραμένει με ένα αρκετά μεγάλο αριθμό αφοσιωμένων χρηστών. 

Το Slackware 14.1 δεν έρχεται όπως ήταν αναμενόμενο με ιδιαίτερες εκπλήξεις. Ο εγκαταστάτης του παραμένει λιτός αλλά ταχύτατος και αξιόπιστος. Παρόλο που ο Grub προστέθηκε στα επίσημα πακέτα του Slackware ο Lilo παραμένει ο εξ ορισμού διαχειριστής εκκίνησης. Η εγκατάσταση του Grub μπορεί να γίνει μετά το τέλος της εγκατάστασης με μια διαδικασία που δεν είναι και η ιδανικότερη, ειδικά για τους αρχάριους. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ρίξουν μια ματιά στο howto.  

Άλλη μια προσθήκη είναι η υποστήριξη για το αμφιλεγόμενο UEFI boot. Και σε αυτή την περίπτωση ο χρήστης θα πρέπει να κάνει χειροκίνητα τις ανάλογες ρυθμίσεις. Για το σκοπό αυτό προστέθηκαν πακέτα όπως ο elilo, ο grub 2 και ο efibootmanager. Η συμβατότητα πάντως με τις συσκευές που έχουν το UEFI Firmware υποστηρίζεται μόνο στην 64 bit εκδοχή του Slackware και όχι στην 32 bit.

Υπάρχουν όμως και ευχάριστα νέα για την 32 bit έκδοση αφού συμπεριλαμβάνει πάλι και το Non SMP πυρήνα. Η εξέλιξη αυτή θα ικανοποιήσει κατόχους παλαιών υπολογιστών αλλά και κάποιους με τους Intel Pentium M.

Το Slackware σαν διανομή προσανατολίζεται στην σταθερότητα, την απλότητα, την αξιοπιστία και τα πακέτα του δεν έχουν ή έχουν δεχθεί ελάχιστες τροποποιήσεις (Vanilla). Αν και δεν θα βρούμε τις τελευταίες εκδόσεις σίγουρα δεν θα βρούμε και παρωχημένο λογισμικό.

To Slackware 14.1 έρχεται με τα εξής:

  • Πυρήνας 3.10.17. Η επιλογή αυτή έγινε αφού η συγκεκριμένη έκδοση είναι μακράς υποστήριξης (LTS). Για τους προχωρημένους χρήστες πάντως υπάρχουν .config αρχεία για το νεότερο πυρήνα 3.12 αλλά και για τον παλαιότερο πυρήνα 3.4.66 που ήταν επίσης LTS. Τα αρχεία αυτά οι ενδιαφερόμενοι θα τα βρουν στο directory /testing.source
  • KDE 4.10.5
  • Xfce 4.10.1
  • Gcc 4.8.1
  • Mozilla Firefox ESR 24.1
  • GTK εφαρμογές (pidgin-2.10.7, gimp-2.8.6, gkrellm-2.3.5, xchat-2.8.8, xsane-0.998, και pan-0.139).

Σε γενικές γραμμές το Slackware 14.1 είναι ότι ήταν πάντα. Σταθερό, αξιόπιστο και γρήγορο. Η κατανάλωση μνήμης του Xfce δεν ξεπέρασε τα 150 MB παρόλο που είχε εγκατασταθεί και το KDE. Το ίδιο καλή ήταν και η συμπεριφορά του KDE με εξαίρεση 2 σημεία. Το πρώτο είναι πως ο Konqueror είχε δύο συντομεύσεις στην κάτω μπάρα του KDE. Το δεύτερο είναι πως εφ όσον επιλέξετε full εγκατάσταση θα βρεθείτε με ένα παραφορτωμένο KDE στα μενού που θυμίζει... εποχές KDE 3.

Ο διαχειριστής πακέτων του Slackware έχει δεχθεί και αυτός τις αναβαθμίσεις του αλλά όπως πάντα δεν συμπεριλαμβάνει αυτόματη επίλυση των εξαρτήσεων. Για πολλούς αυτό είναι μειονέκτημα. Για τους φίλους της διανομής όμως που θέλουν τον πλήρη έλεγχο αυτό είναι πλεονέκτημα.

Ανακεφαλαιώνοντας, θα λέγαμε πως το Slackware απευθύνεται σε προχωρημένους χρήστες που απεχθάνονται τους αυτοματισμούς και θέλουν να ελέγχουν κάθε πτυχή του συστήματος τους. Οι λιγότερο έμπειροι θα βρουν μια διανομή για να μάθουν το Linux και όχι το apt-get ή το Yast με την προυπόθεση βέβαια της θέλησης και του άφθονου ελεύθερου χρόνου. Το Slackware είτε θα το λατρέψετε, είτε θα το μισήσετε. Το σίγουρο είναι πως αξίζει τουλάχιστον μια δοκιμή.

  Επιπλεόν πακέτα
Όσοι είναι λάτρεις του Mate μπορούν να το εγκαταστήσουν απο εδώ: http://mateslackbuilds.github.io/
 Επίσης, όσοι επιθυμούν μια νεότερη έκδοση του KDE μπορούν να βρούν την 4.11.3 εδώ: http://alien.slackbook.org/blog/kde-4-11-3-ready-for-install/

Ιστοσελίδα: http://www.slackware.com/

Λήψη: Torrents και ISO

Δώσε αστέρια!

MO: 5 (ψήφοι: 1)

Σχόλια

Ασχέτως αν κάποιος θα επέλεγε ή όχι αυτή τη διανομή ως την κύρια εγκατάστασή του, είναι πραγματικά ευτυχές το γεγονός ότι κάποιες αξίες παραμένουν αναλοίωτες μέχρι σήμερα. Το Slackware είναι αδιαμφισβήτητα μία από αυτές.