Bluefish: Ενας πανίσχυρος editor για web developers

dimitris | Παρ, 07/20/2018 - 17:05 | 9' | 1

Όταν φτιάχνει κανείς web εφαρμογές, μπορεί να το κάνει με κάποιο απλό κειμενογράφο, ή μπορεί να επιλέξει κάποιο από τα βαριά περιβάλλοντα visual ανάπτυξης. Υπάρχει όμως και μια ενδιάμεση επιλογή: ένας web editor, δηλαδή ένας κειμενογράφος που διαθέτει και εργαλεία για web προγραμματισμό. Ουσιαστικά, ένας web editor είναι ένας συμβιβασμός: συνδυάζει την ευελιξία ενός κειμενογράφου με τις δυνατότητες γρήγορης ανάπτυξης ενός IDE. Το Bluefish είναι ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Το Bluefish δεν απευθύνεται στον αρχάριο, αλλά στα χέρια ενός έμπειρου web developer θα επιταχύνει σημαντικά τις δουλειές του ενώ θα του δώσει πλήρη έλεγχο στη δημιουργία των web εφαρμογών του.

Το Bluefish, που βασίζεται στο GTK, διαφημίζεται ως κειμενογράφος “ότι βλέπεις, το χρειάζεσαι”. Δηλαδή δεν είναι visual περιβάλλον. Δεν προσφέρει καμία λειτουργία προεπισκόπησης και για να βλέπετε πως φαίνεται η ιστοσελίδα σας, θα χρειαστεί να καταφεύγετε σε εξωτερικό browser. Αυτό που προσφέρει όμως είναι τα μέσα για να εισάγετε κώδικα γρήγορα και με ακρίβεια.

Στην καρδιά του Bluefish βρίσκεται ένας κειμενογράφος, που υποστηρίζει συντακτικό χρωματισμό, απεριόριστο undo και redo, πάρα πολλές γλώσσες προγραμματισμού, anti-aliased κείμενο και επεξεργασία σε διαφορετικές καρτέλες. Οι δημιουργοί του ισχυρίζονται ότι "μπορεί να ανοίξει άνετα 500+ καρτέλες". Βέβαια, πρέπει κάποιος να είναι κάτι παραπάνω από πολύ καλός web developer για να δουλεύει με τόσα πολλά ανοικτά αρχεία, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Εκτός από αυτά, το Bluefish μπορεί να ανοίξει απομακρυσμένα αρχεία μέσω HTTP, FTP, SFTP, CIFS, WebDAV.  Ο συντακτικός χρωματισμός υποστηρίζει τις συνήθεις γλώσσες web προγραμματισμού όπως HTML, XML, CSS, JavaScript και JQuery, PHP, SQL, αλλά και JSP, Perl, Python, Java, Octave, Go, Clojure, ASP, C/C++, XML και η λίστα δεν τελειώνει . Υποστηρίζει μέχρι και Pascal στην περίπτωση που κάποια διεστραμμένη ψυχή αναπτύσσει εργαλεία CGI σε Pascal... Επιπλέον, προσαρμόζεται άνετα σε κάθε άλλη γλώσσα μέσω κανονικών εκφράσεων που μοιάζουν σε εκείνες τις Perl. O κειμενογράφος του Bluefish υποστηρίζει ακόμα ορθογραφικό έλεγχο σε σελίδες HTML ενώ έχει και χρήσιμα στοιχεία όπως το αυτόματο κλείσιμο των tags (οι ετικέτες της HTML).

Εργαλεία RAD

Δεν εντυπωσιαστήκατε ακόμα με το Bluefish, έτσι;. Σας φαίνεται ως ένας ακόμη κειμενογράφος; Λάθος. Το πρόγραμμα υποστηρίζει ακόμα αυτόματη συμπλήρωση κώδικα, προβολή πληροφοριών για μια εντολή ή ένα tag όταν κάνετε hover,  γρήγορη μετατροπή μιας ή περισσότερων γραμμών σε "σχόλια", block folding (για να κλείνετε προσωρινά ένα μπλοκ εντολών),  επιλογή μιας εντολής ή ενός block εντολών με έναν απλό συνδυασμό πλήκτρων, αυτόματη ανάκτηση της δουλειάς σας αν συμβεί κάποιο κρασάρισμα και πολλά ακόμα. Μάλιστα το auto-completion των εντολών και το auto-tag-closing υποστηρίζονται ακόμα και στην περίπτωση που έχετε nested κώδικες, π.χ. css μέσα σε html μέσα σε ένα php αρχείο...

Επιπλέον, με το Bluefish μπορείτε να εισάγετε γρήγορα όλα τα συνηθισμένα HTML tags είτε με ένα κλικ ή συνδυασμό πλήκτρων. Τα πιο πολύπλοκα tags εισάγονται με διαλόγους, για τους οποίους υπάρχουν πάλι συνδυασμοί πλήκτρων. Διάλογοι υπάρχουν και για τη δημιουργία των επικεφαλίδων της σελίδας (και τα μετα-tags), αλλά και για φόρμες, πίνακες και CSS stylesheets. Η εισαγωγή εικόνων γίνεται πάλι μέσω διαλόγων ενώ υπάρχει η δυνατότητα αυτόματης δημιουργίας προεπισκοπήσεων.

Δεν είναι μόνο αυτά όμως. Εκτός από τους έτοιμους διαλόγους, μπορείτε να φτιάξετε και τους δικούς σας για τη γρήγορη εισαγωγή κώδικά όπου εσείς θα βάζετε απλά παραμέτρους.Υπάρχουν templates που τα φτιάχνετε στον ενσωματωμένο επεξεργαστή. Έτσι δεν θα μπλέξετε με αρχεία ρύθμισης. Για παράδειγμα, το Bluefish περιλαμβάνει εξαρχής τέτοιους διαλόγους για τη δημιουργία roll-over σε εικόνες με Javascript, για μερικές κλασσικές δουλειές με PHP ακόμα και για μερικές εντολές SQL.

Εξωτερικά εργαλεία

Όπως είπαμε, το Bluefish δεν έχει δυνατότητα προεπισκόπησης της ιστοσελίδας. Ούτε κάνει συντακτικό έλεγχο της HTML ή XML και ούτε μορφοποιεί αυτόματα τον κώδικά σας. Αυτό που μπορεί να κάνει όμως είναι να καλεί εξωτερικά εργαλεία. Αυτό το ρυθμίζετε εσείς, αλλά η τυπική εγκατάσταση μπορεί να εκμεταλλευτεί το weblint για επαλήθευση της HTML, και το tidy για τη μορφοποίηση του κώδικα σας ή το javac για να τρέξετε ένα πρόγραμμα Java. Η 'έξοδος' αυτών των εργαλείων προβάλλεται μέσα στο παράθυρο του Bluefish.

Παράλληλα, στην πλευρική μπάρα του Bluefish υπάρχει ένας διαχειριστής αρχείων, τεκμηρίωση και ένας επεξεργαστής σελιδοδεικτών. Το τελευταίο περιέχει παραπομπές για τα tags της HTML, τις ιδιότητες των CSS, και τις συναρτήσεις της PHP και της Python. Υπάρχει ακόμα δυνατότητα αναζήτησης, όπως επίσης και ένας τρόπος εισαγωγής tags και συναρτήσεων από τις παραπομπές ενώ με τους σελιδοδείκτες μπορείτε να επιστρέφετε γρήγορα σε σημεία των αρχείων που έχετε σημειώσει.

Με λίγα λόγια, το Bluefish, στα χέρια του έμπειρου web developer, είναι πανίσχυρο εργαλείο ανάπτυξης. Το μόνο κακό είναι ότι αν δεν χρησιμοποιείτε Gnome θα πρέπει να εγκαταστήσετε και αρκετές βιβλιοθήκες του. Αλλά αυτό είναι πολύ μικρό κακό, μια και η εγκατάσταση δεν ξεπερνά π.χ. τα 15-20MΒ σε KDE, ενώ στις περισσότερες διανομές Linux θα βρείτε τον Bluefish editor στα αποθετήρια οπότε η εγκατάσταση είναι παιχνιδάκι.

Δείτε ένα δείγμα από τις λειτουργίες του Bluefish σε αυτό το βίντεο.

και άλλο ένα βίντεο με πολύ πολύ κώδικα:

Δώσε αστέρια!

MO: 3.4 (ψήφοι: 3)

Σχόλια