Kwheezy 1.1 (review)

dsyrmalis | Παρ, 09/06/2013 - 23:14 | 6' | 15

Όπως ίσως μαρτυρά και η ονομασία του, το Kwheezy είναι μια διανομή που βασίζεται στο Debian και έχει ως βασικό περιβάλλον εργασίας το KDE. Για την ακρίβεια, θα λέγαμε πως δεν είναι και ακριβώς μια διανομή αλλά περισσότερο ένας προρυθμισμένος Debian-KDE εγκαταστάτης. Τουλάχιστον αυτό τον ορισμό δίνουν και στην ιστοσελίδα της διανομής: Not so much a distribution based on Debian, but rather "a well configured Debian KDE installer". Και αν απο την ονομασία του καταλαβαίνουμε το χαρακτήρα της διανομής, δουλεύοντας λίγο με αυτή καταλαβαίνουμε και τη χώρα προέλευσης της που δεν είναι άλλη απο τη Μ. Βρετανία. Παντού, σε ότι σχετίζεται με τα Locales και τη γλώσσα, βρίσκουμε εξ ορισμού το en_GB.UTF-8.

Εγκατάσταση

Το Kwheezy λειτουργεί και ως  Live DVD και εφόσον δούμε πως δεν έχει πρόβλημα με το υλικό μας (και φυσικά μας αρέσει) αρκεί ένα κλικ για να ξεκινήσει η εγκατάσταση του. Το πρόγραμμα-εγκαταστάτης διαθέτει γραφικό περιβάλλον και είναι σε γενικές γραμμές φιλικό. Δεν φθάνει σε φιλικότητα βέβαια άλλες διανομές και απο την άλλη δεν έχει και τόσες πολλές επιλογές για τους προχωρημένους χρήστες. Αν κάτι μας προξένησε εντύπωση είναι πως δεν έδινε εξ ορισμού τη δυνατότητα δημιουργίας απλού χρήστη αλλά μόνο Root και Administrator. Ο λογαριασμός Administrator μπορεί να χρησιμοποιήσει την εντολή sudo χωρίς να ζητηθεί κωδικός και να εκτελεστούν εντολές όπως η sudo apt-get upgrade.  

Μετά το τέλος της διαδικασίας πάντως εφόσον συνδεθούμε ως Administrator μπορούμε να δημιουργήσουμε και το χρήστη που επιθυμούμε σε περιβάλλον γραφικόν απο τη συντόμευση στην επιφάνεια εργασίας Manage Kwheezy Users. Με τη μορφή Pop Up θα μας εμφανιστούν επιλογές για τα Locales του συστήματος αλλά και του LibreOffice όπως και για το τι οδηγό επιθυμούμε για την κάρτα γραφικών μας. Όχι και άσχημα θα λέγαμε.

Επιφάνεια Εργασίας - Λογισμικό

Η επιφάνεια εργασίας του KDE είναι καλαίσθητη σε γενικές γραμμές και έχει δεχτεί αρκετές επεμβάσεις με πιο ορατή την προσθήκη μια διαμόρφωσης του Conky στη δεξιά πλευρά της οθόνης. Επίσης, το μενού του KDE είναι απο προεπιλογή το κλασσικό και όχι το γνωστό Kicker. Κάνοντας και μια πλοήγηση διαπιστώνουμε την ύπαρξη πολλών εφαρμογών που δεν συναντάμε στην τυπική εγκατάσταση του Debian. Οι δημιουργού του Kwheezy έχουν προσθέσει πολλά προγράμματα για να καλύψουν και τις πιο απίθανες ανάγκες. Τα αποθετήρια (repositories) του Kwheezy είναι αυτά που βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα και σε αυτά οφείλεται η δυνατότητα αναπαραγωγής αρχείων Flash, οι κλειστοί multimedia codecs κλπ.

Ας πάρουμε όμως μια μικρή γεύση μέρουςτου λογισμικό που περιέχει:

  • KDE 4.8.4
  • Linux Kernel 3.2 - Long Term Support (LTS)
  • Remastering Tool (kwheezy-livecd)
  • VLC
  • Clementine
  • Flash Player (plugin)
  • Mozilla Firefox 17.0.8 -  (ESR)
  • LibreOffice
  • Gimp
  • Audacity
  • WINE (Windows compatability layer)
  • Google Earth

Επίλογος

Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε πως το Kwheezy είναι υπερπλήρες και σε κάποιες στιγμές αγγίζει την υπερβολή. Ποιος ο λόγος να υπάρχουν ταυτόχρονα και το Kmail και το Mozilla Thunderbird ως email clients; Γενικότερα όμως πρόκειται για μια καλή προσπάθεια που μπορεί να καλύψει τους υποψήφιους αλλά αρχάριους χρήστες του Debian ή και όσους δεν βρίσκουν διασκεδαστικό να προσθέτουν αποθετήρια και να κάνουν διάφορες ρυθμίσεις χειροκίνητα. Στα θετικά του και η 100% συμβατότητα με το Debian. Με ένα φιλικότερο εγκαταστάτη που θα προσφέρει και περισσότερες επιλογές στους προχωρημένους χρήστες θα τα πάει ακόμα καλύτερα. Όσον αφορά στο λογισμικό αρκεί οι δημιουργοί να γίνουν πιο λιτοί και προσεκτικοί στις επιλογές τους. Μια δοκιμή πάντως την αξίζει, ειδικά απο τους λάτρεις του Debian και του KDE.   

Δώσε αστέρια!

MO: 5 (ψήφοι: 1)

Σχόλια

Φαίνεται ενδιαφέρουσα προσπάθεια. Πολλές διανομές πέφτουν σε αυτήν την παγίδα: προσφέρουν πολλές παρόμοιες εφαρμογές με αποτέλεσμα να μπερδεύουν τον απλό χρήστη.

Πάντως στο αποθετήριο τους δεν έχουν πολλά πράγματα:

digikam 3
Firefox ESR
Thunderbird ESR
και καμιά 10ρια πακέτα ρύθμισης της διανομής.

Δηλαδη ειναι το debian με kde και μερικες διαφορες (ακριβως οπως και με το ubuntel μου τοτε)

Δημήτρης Β.]Δηλαδη ειναι το debian με kde και μερικες διαφορες (ακριβως οπως και με το ubuntel μου τοτε)

Οχι ακριβώς. Αυτό είναι το ίδιο το Debian με KDE και μερικές διαφορές.

Το Ubuntel σου βασίζεται στο Ubuntu, το οποίο είναι σαν να παίρνεις το Debian και να το "φουσκώνεις" πολύ για να κάνεις πολλά πολλά πράγματα.Τα κάνεις μεν, αλλά αυτό είναι εις βάρος της κατανάλωσης πόρων από τον υπολογιστή σου.

Εν συντομία, το Debian είναι πιο ελαφρύ από το Ubuntel/Ubuntu.

Και σταθερό. Δεν γράφω πιο σταθερό γιατί το Debian Stable είναι ο ορισμός της σταθερότητας.
 

To ubuntu/elubuntu κ.τλ. είναι πιο "βαρύ" από το debian γιατί το ubuntu έχει ένα σορό βλακείες να τρέχουν αυτόματα (π.χ ubuntu one).

τελειο !! μολις απεκτησε θεση στο virtualbox  και σε λιγο θα του δωσω και σπιτι να μεινει ( διμέρισμα 100 τ.μ.  laugh) ενδιαφέρον. με kubuntu 6.06  ξεκινησα,  μετα  επεσα στο gnome.   αλλα νομιζω ειναι ώρα να γυρισω στο kde  μετα την  απογοητευση που ειχα στο  gnome..
 

o rekong  φυλλομετρήτησ κανει 10 χρονια να φορτώσει " χτυπιεται "  πανω κατω. ενω πιο γρηγορα ανοιγει ο ff.   ψιλοκολλάει ολο το σύστημα. ( i3 με 20 % φόρτο) .  ψιλοπογοητέυτηκα.   debian  σε  kde  υπαρχει περαν αυτού  ?

hellaspc1]

o rekong  φυλλομετρήτησ κανει 10 χρονια να φορτώσει " χτυπιεται "  πανω κατω. ενω πιο γρηγορα ανοιγει ο ff.  

Ίδια εμπειρία έχω κι εγώ. Θέλει αρκετή δουλειά ο rekonq για να ανταγωνιστεί Firefox/Chromium.

hellaspc1]

ψιλοπογοητέυτηκα.   debian  σε  kde  υπαρχει περαν αυτού  ?

Ναι, το Kubuntu και φυσικά το Sidux. :)

το sidux πεθανε, ( 2009) οπότε mint kde  γαιτ απο οτι ειδα καθαρό  debian kde  δεν εχει

hellaspc1]

το sidux πεθανε, ( 2009) οπότε mint kde  γαιτ απο οτι ειδα καθαρό  debian kde  δεν εχει

 

Το sidux μετονομαστηκε σε aptosid.

KDE σε DEBIAN

http://distrowatch.com/search.php?ostype=All&category=All&origin=All&basedon=Debian&notbasedon=Ubuntu&desktop=KDE&architecture=All&status=Active

και

http://distrowatch.com/search.php?ostype=All&category=All&origin=All&basedon=Debian&notbasedon=None&desktop=KDE&architecture=All&status=Active