hp pavilion g6 + linux

linuxboi | Σάβ, 09/21/2013 - 18:22 | 1' | 9

Ήθελα να ρωτήσω αν το hp pavilion g6 είναι συμβατό με το Linux.  Τ ο εχω δόκιμάσει με Ubuntu και οι κάρτες γραφικών μου έχουν βγάλει την ψυχή.

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

linuxboi]

Ήθελα να ρωτήσω αν το hp pavilion g6 είναι συμβατό με το Linux.  Τ ο εχω δόκιμάσει με Ubuntu και οι κάρτες γραφικών μου έχουν βγάλει την ψυχή.

Συμβατό είναι, όπως τα περισσότερα Laptops της αγοράς. Το μόνο κακό είναι ότι για την κάρτα γραφικών θα χρειαστεί να εγκαταστήσεις τον κλειστού κώδικα Catalyst driver - αν θες να παίζεις 3D παιχνίδια.  

O σύνδεσμος που σου δόθηκε παραπάνω αναφέρεται σε μια παλιά συζήτηση (ενάμιση χρόνο πριν) όπου ο χρήστης αντιμετώπιζε πρόβλημα με την κάρτα γραφικών. Από τότε πολλά έχουν βελτιωθεί. Θα μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου. 

To Atheros wireless chip υποστηρίζεται από τον ath9k driver που υπάρχει στον πηρύνα Linux οπότε και εκεί δεν βλέπω πρόβλημα. Το μόνο περίεργο που είδα είναι πιθανώς να έχεις low signal.

Λοιπόν μόλις εγκατέστησα το ubuntu 13.04 64bit σε usb flashaki επειδή δεν ήθελα να το εγκαταστήσω
στον σκληρό δίσκο που έχω τα windows 7 λόγω κακής εμπειρίας με το ανεμιστηράκι των καρτών γραφικών
και γενικά της ασυμβατότητας που υπάρχει μεταξύ ubuntu και καρτών γραφικών...

Θέλω την βοήθεια σας γιατί θέλω να μάθω το Linux αλλά σχετικά με την εγκατάσταση στο flashaki αντιμετωπίζω τα
εξής: Μέχρι πριν λίγο "πάγωναν" τα πάντα,τώρα συνήλθε κάπως...Ακούω πάλι το ανεμιστηράκι να δουλεύει υπερωρίες,
και δεν νομίζω να φταίει ο κακός εξαερισμός γιατί αλλάχτηκε πρόσφατα η μητρική πλακέτα και το διατηρώ πεντακάθαρο...

Επίσης αν και δεν είμαι τεχνικός και ειδικός επί του θέματος,νομίζω ότι η αιτία που κατέληξα σε αλλαγή μητρικής πλακέτας,
ήταν οι θερμοκρασίες που μου ανέβαζε επειδή δεν αναγνωρίζονταν οι κάρτες γραφικών μου...

Και κάτι τελευταίο,άφησα κατά την εγκατάσταση 15gb ελεύθερο χώρο για να μπορώ να δουλεύω το flashaki και σαν μέσο
αποθήκευσης αλλά τα windows 7 μου ζητάνε να κάνω διαμόρφωση...τι μπορώ να κάνω σε αυτή την περίπτωση ώστε να μην 
διαγραφεί η εγκατάσταση του ubuntu και να έχω διαθέσιμα τα 15gb για να αποθηκεύω δεδομένα?

Ευχαριστώ και βοηθήστε με γιατί είναι η τελευταία ευκαιρία μου να ασχοληθώ σοβαρά με το Linux...Αλλιώς επιστρέφω 
στα windows πάλι...

Και κάτι βασικό που ξέχασα...με τα windows 7 δουλεύει πολύ αθόρυβα το laptop...

Για το ανεμιστηράκι, νομίζω ότι έχεις δίκιο - είναι ένα θέμα που το έχω αντιμετωπίσει και εγώ σε ορισμένα laptop. Μια πρόταση είναι να δοκιμάσεις να εγκαταστήσεις τους Catalyst drivers για την κάρτα γραφικών. Στη συνέχεια, αν το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται θα πρέπει να δούμε μήπως με κάποιο εργαλείο του Linux μπορείς να ρυθμίσεις σε χαμηλότερα RPM το ανεμιστηράκι σου.

Για το usb flash, θα πρέπει να διαμορφώσεις τα 15GB από το Linux ως FAT32. Για να το κάνεις αυτό, σύνδεσε το stick, πάτα ALT+F2, γράψε gnome-terminal και στη γραμμή εντολών γράψε 

mount

Θα πρέπει να σου δώσει μια λίστα με όλα τα αποθηκευτικά μέσα. Κάνε copy/paste εδώ το αποτέλεσμα. 

Στη συνέχεια θα πρέπει να φτιάξουμε με το cfdisk ένα partition FAT32 και μετά με την εντολή mkfs.vfat να κάνουμε τη διαμόρφωση (format) στο νέο partition. Γράψε τι σου έδωσε η εντολή mount για να συνεχίσουμε.

Αν λύσουμε το πρόβλημα με το ανεμηστιράκι και τους catalyst drivers εννοείται πως δεν έχω πρόβλημα να το εγκαταστήσω μόνιμα στο laptop και να αρχίσω να μαθαίνω το Linux...

Όμως τώρα προσπάθησα να μπω στο ubuntu και πριν μπω μου εμφανίζει το μήνυμα kvm is disabled by bios και μόλις φόρτωσε το λειτουργικό έχουν εξαφανιστεί οι συνδέσεις δικτύου από την γραμμή εργασιών γιαυτό και ποστάρω από τα windows!

Τι κάνω σε αυτή την περίπτωση?

Το KVM σημαίνει Kernel-based Virtual Machine. Βασικά το μήνυμα που βλέπεις λέει ότι το BIOS μπλοκάρει κάποιες εντολές που χρησιμοποιεί το KVM του πηρύνα Linux. Δες στο BIOS σου μήπως υπάρχουν κάποιες παράμετροι που μπορείς να αλλάξεις για να διορθωθεί. Π.χ. διαβάζω ότι σε κάποια Laptops πρέπει να απενεργοποιηθεί το Trusted Execution για να επιτραπεί η φόρτωση του VT. Ενώ σε κάποια άλλα πρέπει να ενεργοποιήσεις/απενεργοποιήσεις το Intel AMT. Αμφότερα είναι παράμετροι του BIOS σου.

Το μήνυμα αυτό δεν έχει καμία σχέση με το γεγονός ότι χάθηκαν οι ρυθμίσεις του Δικτύου. Για τις ρυθμίσεις του Δικτύου, πήγαινε στο Κέντρο Ελέγχου και βρες εκεί το Δίκτυο/Διαδίκτυο (δεν θυμάμαι πως λέγεται) και πες τι βλέπεις. 

Μπορεις να δοκιμάσεις και την 13.10. Ούτως ή άλλως σε λιγότερο από ένα μήνα θα κυκλοφορεί, οπότε καλύτερα να δοκιμάσεις αυτήν την έκδοση κατευθείαν.

Εγώ πάντως θέλω να ασχοληθώ με το Linux γιατί έχω και δύο βιβλία που σκονίζονται στην βιβλιοθήκη μου και είναι τα εξής Linux bible 2007 edition και οδηγός του Linux του Matt Welsh...

 

Το θέμα είναι αν θα λυθεί το πρόβλημα με τις κάρτες γραφικών...αλλιώς θα συνεχίσω να είμαι παραθυράκιας....