Slackel 4.0 Openbox (review)

dsyrmalis | Σάβ, 09/21/2013 - 22:40 | 8' | 4

Η διανομή Slackel βασίζεται στο Salix και στο Slackware. Η έκδοση που εξετάζουμε ξεφεύγει λίγο απο τα δεδομένα της διανομής η οποία προσανατολιζόταν κυρίως στο KDE 4 και στις σταθερές εκδόσεις των Slackware και Salix. To Slackel 4.0 είναι πιο μινιμαλιστικό αφού έρχεται με τον πανάλαφρο διαχειριστή παραθύρων Openbox και πιο φρέσκο ή και τολμηρό αν θέλετε, αφού διαθέτει πολλά πακέτα απο το τρέχων (current) δέντρο του Slackware. 

Εγκατάσταση

Το Slackel δεν ακολουθεί τη μόδα που θέλει ISO μεγαλύτερα των 700 MB και έτσι μπορεί να χωρέσει σε ένα cd. Δεν ακολουθεί επίσης τη μόδα που θέλει τις διανομές να έρχονται μόνο με τον huge.smp πυρήνα. Η απόφαση να συμπεριληφθεί και ένας huge.s πυρήνας είναι απολύτως σωστή. Ειδικά απο τη στιγμή που έχει έναν τόσο ελαφρύ διαχειριστή παραθύρων είναι λογικό να έρχεται και με έναν πυρήνα που θα τρέξει και σε παλιούς επεξεργαστές.

Η πρώτη εικόνα του εγκαταστάτη είναι μάλλον τρομακτική, ειδικά για τους αρχάριους χρήστες. Αυτό είναι λογικό αφού βασίζεται στον ncurses εγκαταστάτη του Slackware και δεν έχει γραφικά. Παρόλα αυτά είναι αξιόπιστος, κατανοητός και έρχεται με περισσότερους αυτοματισμούς και ευκολίες σε σχέση με αυτόν του Slackware.

Αν θα πρέπει να προσέξουμε κάποια σημεία αυτά είναι τα εξής:

  • Όσοι διαθέτουν παλιό επεξεργαστή θα πρέπει να δώσουν την εντολή huge.s στην πρώτη οθόνη που θα εμφανιστεί ώστε να φορτωθεί ο non-pae πυρήνας 
  • Στο Keymap θα πρέπει να επιλέξουμε qwerty/gr.map ώστε να έχουμε και ελληνικό πληκτρολόγιο που θα αλλάζει με το συνδυασμό Alt και Shift.
  • Ειδικά οι κάτοχοι Laptop καλό είναι να επιλέξουν το πλήκτρο Numlock να είναι απενεργοποιημένο κατα τη διάρκεια της εκκίνησης.
  • Αν επιλέξουμε τις προκαθορισμένες ρυθμίσεις του Slackel θα βρεθούμε με το σύστημα αρχείων Xfs. Όσοι επιθυμούν λοιπόν Ext4 θα πρέπει να επέμβουν και να αλλάξουν χειροκίνητα τις ρυθμίσεις.

Επιφάνεια εργασίας - Λογισμικό

Οι επεμβάσεις που έχουν γίνει απο το δημιουργό του Slackel στο διαχειριστή παραθύρων Openbox είναι εύστοχες. Στο χρήστη δίνεται η εντύπωση μιας σύγχρονης διανομής, με καλαίσθητο Artwork. Η κατανάλωση μνήμης είναι εξαιρετικά χαμηλή όπως και η χρήση του επεξεργαστή. Το ίδιο ισχύει και για την αποκρισιμότητα του μενού. Την πρώτη καλή εικόνα ενισχύει και μια διαμόρφωση του Conky που μας δείχνει βασικές πληροφορίες για το σύστημα μας.

Για την περιήγηση στο διαδίκτυο υπάρχει ο Midori που αντικατέστησε τον Firefox. Επίσης, αντι του LibreOffice θα βρούμε τα Abiword και gnumeric. Οι επιλογές αυτές κρίνονται ως εύστοχες αφού είναι πιο κοντά στη λιτή φιλοσοφία της διανομής. Στα αποθετήρια φυσικά όποιος επιθυμεί μπορεί να κατεβάσει τόσο τον Firefox 17 ESR όσο και τον Firefox 24. Το ίδιο ισχύει και για το LibreOffice που είναι επίσης παρών. Ο πυρήνας είναι της έκδοσης 3.10.9.

Για την αναπαραγωγή πολυμέσων υπάρχουν τα Whaaw movie player, το Exaile 3.3.0, το Asunder Cd ripper, το Brasero για εγγραφή CD/DVD. Η εγκατάσταση των κλειστών αποκωδικοπιητών πολυμέσων γίνεται με ένα απλό κλικ. Τη λίστα συμπληρώνει το τμήμα γραφικών με προγράμματα όπως το Viewnior  (προβολή εικόνων), το πασίγνωστο Gimp (επεξεργασία γραφικών) και το Scrot για στιγμιότυπα οθόνης μέσω τερματικού.

Επειδή το Slackel βασίζεται στο current δέντρο του Slackware οι αναβαθμίσεις είναι συχνές. Αυτό σημαίνει πιο φρέσκο λογισμικό. Φαίνεται πάντως πως κρίσιμα σημεία του λειτουργικού όπως ο πυρήνας έχουν γίνει blacklist και δεν περνούν αυτόματα στις νεότερες εκδόσεις. Αυτό σημαίνει και λιγότερες περιπέτειες, ειδικά για τους αρχάριους χρήστες.

Η αναβάθμιση του συστήματος, η εγκατάσταση και η διαχείριση πακέτων μπορεί να γίνει με το slapt-get (μέσω τερματικού) που θυμίζει αρκετά το apt-get του Debian και των παραγώγων του. Το γραφικό του μέρος είναι το Gslapt και κρίνεται αξιόπιστο, φιλικό και γρήγορο. Με το slapt-src και το Sourcery είναι δυνατή η εγκατάσταση πακέτων πηγαίου κώδικα απο τα αποθετήρια του slackbuilds.org.

Επίλογος

Το Slackel είναι μια εξαιρετική διανομή που απευθύνεται σε μέσου επιπέδου ή προχωρημένους χρήστες. Οι αρχάριοι χρήστες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατα την εγκατάσταση. Αν ξεπεράσουν αυτό το μικρό σκόπελο το Slackel δεν διαφέρει ιδιαίτερα στη διαχείριση του σε σχέση με τις υπόλοιπες Linux διανομές. Ειδικά το Slackel Openbox είναι μια καλή λύση σε όσους έχουν παλιούς επεξεργαστές ή απλώς τους αρέσει η απλότητα και το νεότερο λογισμικό. Αν κάτι θα έπρεπε να αλλάξει είναι το εξ ορισμού σύστημα αρχείων. Η επιλογή αυτή μάλλον οφείλεται σε ένα παλιό λάθος του Slackware. Ο Pat Volkerding είχε υιοθετήσει βιαστικά μια πρώιμη έκδοση του EXT4 που προκάλεσε αρκετά προβλήματα και απο τότε έβγαλε κακό όνομα ανάμεσα στους φίλους του Slackware. Σήμερα όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει αρκετά και το EXT4 είναι μάλλον το πιο ώριμο και το πιο γρήγορο σύστημα αρχείων, τουλάχιστον για καθημερινή χρήση. 

Ιστοσελίδα: http://www.slackel.gr/

Λήψη (Isohybrid ISO):

Slackel 4.0 Openbox (32-bit)
(size: 696MB,md5: 3bbced01807d6ab402fd6a152b478a96)
Sourceforge: http://sourceforge.net/projects/slackel/files/openbox/slackel-openbox-4.0.iso/download

Slackel64 4.0 Openbox (64-bit)
(size: 629MB,md5: 6bec5308d53fba36773fa75fd433b917)
Sourceforge: http://sourceforge.net/projects/slackel/files/openbox/slackel64-openbox-4.0.iso/download

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Βλέπω 108MB κατανάλωση RAM για την αρχική οθόνη; Πολύ καλό. 

Γνώμη μου: σε τέτοιες διανομές, όπου στόχος είναι το μινιμαλ και να τρέχουν και σε χαμηλών δυνατοτήτων μηχανάκια, δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης ούτε για το conky (φαντάζομαι αυτό τρώει το 5% του επεξεργαστή) ούτε για το Gimp.  

Οσο για τον εγκαταστάτη, υποθέτω θα υπάρξει και live εκδοχή της διανομής με ευκολότερη εγκατάσταση. 

Για την επιλογή του XFS δεν ξέρω. Ο djemos μπορεί να μας διαφωτίσει καλύτερα...

ΥΓ: Whaawmp ?!? Λιγο παλιό δεν είναι;

dimitris]

Βλέπω 108MB κατανάλωση RAM για την αρχική οθόνη; Πολύ καλό. 

Γνώμη μου: σε τέτοιες διανομές, όπου στόχος είναι το μινιμαλ και να τρέχουν και σε χαμηλών δυνατοτήτων μηχανάκια, δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης ούτε για το conky (φαντάζομαι αυτό τρώει το 5% του επεξεργαστή) ούτε για το Gimp.  

Οσο για τον εγκαταστάτη, υποθέτω θα υπάρξει και live εκδοχή της διανομής με ευκολότερη εγκατάσταση. 

Για την επιλογή του XFS δεν ξέρω. Ο djemos μπορεί να μας διαφωτίσει καλύτερα...

ΥΓ: Whaawmp ?!? Λιγο παλιό δεν είναι;

Whaaw ή Whaamp. Μάλλον Whaamp λένε το πακέτο. Όσον αφορά το XFS είχε συμβει το εξής: Ο Pat είχε καθυστερήσει να βάλει το EXT4. Όταν τελικά το έβαλε ήταν η χειρότερη και πιο προβληματική έκδοση που μπορούσε να επιλέξει. Αποτέλεσμα ήταν η απώλεια δεδομένων και άλλα προβλήματα. Αυτό πιστεύω πως συμβαίνει. Απο τότε βέβαια τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Ευχαριστώ Διονύση εσένα, το Δημήτρη  και το Linuxinside για τη παρουσίαση και την υποστήριξη για το slackel αλλά και το Salix γενικότερα.

Ολα αυτά που αναφέρεις τα σκέφτηκα και εγω όταν έκανα το openbox από την πρώτη έκδοση ακόμη.

1. Βασικό στοιχείο είναι το μέγεθος να μην υπερβαίνει τα 700ΜΒ. Αυτό είναι οριακό ειδικά για την 32bit έκδοση.

2. Σκέφτηκα να βγάλω τον Whaamp και να βάλω τον vlc που υπάρχει στα αποθετήρια (έκδοση 2.0.8 ). Οπότε θα πρέπει να περιέχεται και η QT σύνολο παραπάνω από 40 MB. Οπότε το 32bit iso είναι πάνω από 700ΜΒ και γίνεται dvd πλέον. Δεν ξέρω αν όλα τα παλιά μηχανήματα έχουν dvd disk driver. Φυσικά αυτό μπορεί να γίνει αν δεν πειράζει τους χρήστες. Από την άλλη o vlc και το libreoffice (η τελευταία έκδοση 4.1.1.2 υπάρχει στα αποθετήρια) μπορούν να εγκατασταθούν εύκολα μετά την εγκατάσταση.

3. Και στο Salix το default σύστημα αρχείων είναι το xfs (προσωπικά επιλέγω το ext4) αλλά τρέχω και το slackel kde 4.10.5 σε άλλο partition με xfs σύστημα αρχείων και δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα. Είναι  και αυτό αξιόπιστο. Εν πάσει περιπτώσει αυτό είναι το πιο εύκολο να αλλάξει από xfs σε ext4 το εξ' ορισμού σύστημα αρχείων κατά την εγκατάσταση.

4. Δημήτρη, προσωπικά μου αρέσει το conky να φαίνεται. Όμως ο χρήστης μπορεί με ένα κλικ να το κλείσει ή και να το απενεργοποιήσει ώστε να μην ξεκινάει με την είσοδο στο γραφικό περιβάλλον. Αν αφαιρεθεί, ο χρήστης δεν θα ξέρει καν ότι υπάρχει στο σύστημα.

5. Το Gimp νομίζω ότι χρειάζεται αφού με αυτό κάνουμε πολλές εργασίες γραφικών. Και σε P4 με 384MB μνήμη τρέχει τέλεια. Ακόμη και το libreoffice. Αυτό το μηχάνημα χρησιμοποιώ σαν slackel openbox desktop καθημερινά χωρίς πρόβλημα.

6. Να προσθέσω ότι τo καλύτερο πρόγραμμα για εγγραφή dvd/cd είναι το k3b. To brasero κάνει τη δουλειά αλλά δεν είναι k3b. Και εδώ όμως το πρόβλημα είναι το μέγεθος του cd.

Αυτό που σκέφτηκα δηλαδή είναι το μέγεθος να μην είναι μεγαλύτερο από 700MB και ο χρήστης μπορεί μετά την εγκατάσταση να εγκαταστήσει το vlc, libreoffice, k3b ή οτι άλλο θέλει ανάλογα με τις δυνατότητες του μηχανήματος που έχει.

Φυσικά αυτό μπορεί να αλλάξει και να μεγαλώσει το μέγεθος του iso σε μια επόμενη έκδοση (live ή εγκατάστασης) και βλέπουμε τις εντυπώσεις των χρηστών. 

7. Ο γραφικός εγκαταστάτης στο livedvd είναι διαφορετικός από τον text. Η live έκδοση είναι καλή αφού χρησιμοποιείται χωρίς να χρειάζεται εγκατάσταση αλλά και από usb-stick για ταχύτητα σε οποιoδήποτε pc όπου και αν ήμαστε. Από την άλλη η ncurses έκδοση είναι πιο γρήγορη για εγκατάσταση. Υπόψη οτι μιλάμε για όχι τελείως αρχάριους χρήστες. Σε αυτούς απευθύνεται το slackel.

8. Να συμπληρώσω κάποια σχόλια που πιθανόν να φανούν χρήσιμα. Συμφωνώ ότι η αναβάθμιση του πυρήνα και των glibc-*, udev  πακέτων είναι μια κρίσιμη εργασία και δεν πρέπει να γίνεται αυτόματα, ειδικά για τους αρχάριους χρήστες. Π.Χ. Ειδικά για τον πυρήνα μπορεί να γίνει χειροκίνητα με slapt-get -i kernel-huge-smp  kernel-modules-smp kernel-headers kernel-firmware kernel-source (Ο χρήστης μπορεί να δει με  ls -l /var/log/packages/kernel-*) ποια πακέτα πυρήνα έχει. O πυρήνας στα αποθετήρια βρίσκεται στην έκδοση 3.10.12

Και πρέπει να τρέξει μετά την αναβάθμιση σαν root, lilo -v ή update-grub (ανάλογα με το boot loader που χρησιμοποιεί) πριν κάνει reboot. Διαφορετικά το σύστημα δεν θα μπουτάρει. Και σε αυτή τη περίπτωση όλα διορθώνονται αλλά θέλει επιπλέον δουλειά.

Σε κάθε περίπτωση η εντολή slapt-get --upgrade του δείχνει ποια πακέτα είναι excluded από την αυτόματη εγκατάσταση.

 

 

Έχει πολύ ενδιαφέρον να μελετήσουμε την απάντηση του δημιουργού του Slackel. Μπορούμε να δούμε τις δυσκολίες και τα διλλήματα που αντιμετωπίζει ο developer της κάθε διανομής αλλά και το ποιές λύσεις δίνει και με ποιο σκεπτικό. Η δημιουργία και η συντήρηση μιας διανομής δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο. Νομίζω πως το review δεν έπεσε έξω σε σχέση με τη φιλοσοφία του Slackel Openbox. Καθόλου τυχαία δεν ήταν η επιλογή του στιγμιοτυπου της αναβάθμισης όπου φαίνεται η εξαίρεση του νεότερου πυρήνα.