Φτιάξτε websites με το Joomla!

dimitris | Τρί, 08/20/2013 - 07:34 | 25' | 44

Θέλετε να φτιάξετε μια ιστοσελίδα αλλά σας τρομάζει ο προγραμματισμός; Δε χρειάζεται να ανησυχείτε πλέον το Joomla είναι εδώ για κάνει τη προσπάθεια σας ευκολότερη.

Του Προκόπη Μελάχρη

Για να φτιάξει κανείς μια ιστοσελίδα με το κλασσικό τρόπο χρησιμοποιώντας html, css, php, mysql και μάλιστα μόνος του χρειάζεται αφενός μεν πολύ καλή γνώση αυτών των τεχνολογιών και αφετέρου δε πολύ χρόνο. Τη λύση στα παραπάνω προβλήματα ήρθαν να δώσουν τα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου (cms - content management systems). Με λίγα λόγια ένα cms αποθηκεύει το περιεχόμενο και πολλές από τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεται μια ιστοσελίδα για να είναι λειτουργική σε μια βάση δεδομένων και τις χρησιμοποιεί ώστε να μας δώσει εμάς το τελικό αποτέλεσμα που βλέπουμε στην οθόνη. Στον οδηγό αυτό θα μιλήσουμε για τις βασικές δυνατότητες και λειτουργίες του joomla [1] ενός από τα πιο διαδεδομένα, πλήρη και εύχρηστα cms.

Απαιτήσεις

Το Joomla με την οποία θα ασχοληθούμε απαιτεί να έχουμε εγκατεστημένες τις εκδόσεις 2.x του apache, 5.0.4 της mysql, 5.2.4 της php και μεταγενέστερες. Καλό είναι για δική μας διευκόλυνση πριν ξεκινήσουμε να εγκαταστήσουμε και το phpMyAdmin [2] ωστέ να διαχειριζόμαστε τη mysql μέσω ενός γραφικού περιβάλλοντος και όχι μέσω της γραμμής εντολών. Η εγκατάσταση των προαπαιτουμένων σε ubuntu 12.04 που γράφτηκε αυτός ο οδηγός έγινε μέσω του ubuntu software center, το ίδιο εύκολα μπορεί να γίνει και στις υπόλοιπες δημοφιλής διανομές.

Εγκατάσταση

Για να εγκαταστήσουμε το joomla θα χρειαστεί να φτιάξουμε μια βάση δεδομένων και ένα χρήστη με δικαιώματα διαχείρισης της βάσης. Ξεκινάμε λοιπόν το phpMyAdmin πληκτρολογώντας στον Firefox τη διεύθυνση http://localhost/phpmyadmin/, πηγαίνουμε στην καρτέλα Databases και στο πεδίο Create new database δίνουμε το όνομα της βάσης μας (π.χ. joomlareview) επιλέγοντας collation utf8_general_ci (για να εμφανίζονται σωστά τα ελληνικά). Στη συνέχεια πηγαίνουμε στη καρτέλα Privilages επιλέγουμε Add new user και ορίζουμε ένα όνομα νέου χρήστη (π.χ. joomlareviewuser), στο Host επιλέγουμε localhost και στο password έναν ασφαλή κωδικό της αρεσκείας μας, ξανά πάλι στη καρτέλα Privilages και για τον νέο χρήστη που φτιάξαμε πατάμε στην επιλογή Edit privilages, στο πεδίο Database-specific privileges επιλέγουμε τη βάση για την οποία θέλουμε να ορίσουμε δικαιώματα στο χρήστη, τα τσεκάρουμε όλα και πατάμε Go.

installation begin.jpg
1. Κατά την εκκίνηση της εγκατάστασης του joomla επιλέγουμε τη γλώσσα οδηγιών

Αφού ετοιμάσαμε το σύστημα μας λοιπόν, κατεβάζουμε από τον ιστότοπο του joomla [1] την τελευταία έκδοση και την αποσυμπιέζουμε στον φάκελο του /var/www/joomlareview. Πληκτρολογούμε στον Firefox /localhost/joomlareview και ξεκινάει ο οδηγός εγκατάστασης του joomla. Επιλέγουμε ως γλώσσα εγκατάστασης τα ελληνικά ενώ ακολουθεί ο έλεγχος του συστήματος και η εμφάνιση της άδειας χρήσης,

Στην επόμενη καρτέλα επιλέγουμε ως είδος βάσης δεδομένων το Mysqli, ως όνομα διακομιστή βάζουμε localhost (αφού πρόκειται για τοπική εγκατάσταση), ενώ σαν όνομα χρήστη, κωδικό και βάση δεδομένων θα εισάγουμε τα στοιχεία της βάσης δεδομένων και του χρήστη που ορίσαμε μέσω του phpMyAdmin, σαν πρόθεμα πίνακα μπορούμε να δώσουμε ένα δικό μας ή απλά να αφήσουμε αυτό που έχει δημιουργήσει το joomla. Στην καρτέλα ρυθμίσεις ftp δεν συμπληρώνουμε κάτι και προχωράμε στην επόμενη όπου ορίζουμε τα βασικά στοιχεία της ιστοσελίδας μας (όνομα ιστότοπου, όνομα διαχειριστή, password κτλ.), ενδεικτικό περιεχόμενο δεν θα εισάγουμε και φτάνουμε στη τελευταία καρτέλα όπου το joomla μας πληροφορεί ότι τελείωσε η εγκατάσταση και ότι πρέπει να διαγράψουμε τον υποφάκελο installation μέσα από το φάκελο /var/www/joomlareview.

Παρατήρηση: Υπάρχει περίπτωση το joomla λόγω έλλειψης δικαιωμάτων του χρήστη να μη μπορέσει να δημιουργήσει το αρχείο configuration.php μέσα στο φάκελο εγκατάστασης, σ' αυτή την περίπτωση μας εμφανίζει στη τελευταία καρτέλα το κώδικα για να το φτιάξουμε εμείς χειροκίνητα.

installation end.jpg
2. Στο τελευταίο βήμα της εγκατάστασης ίσως μας ζητηθεί να φτιάξουμε μόνοι μας το αρχείο configuration.php

Γνωριμία με το περιβάλλον

Μια ιστοσελίδα σε joomla αποτελείται από δύο βασικά τμήματα, το ιδιωτικό και το δημόσιο. Το δημόσιο τμήμα (frontend) είναι το μέρος της σελίδας που βλέπει ο επισκέπτης όταν περιηγείται στο site μας ενώ το ιδιωτικό τμήμα (backend) είναι αυτό που βλέπουμε εμείς ως διαχειριστές της σελίδας και μέσω του οποίου ουσιαστικά ρυθμίζουμε και διαμορφώνουμε την ιστοσελίδα μας.
Ως διαχειριστές λοιπόν θα ξεκινήσουμε αποκτώντας πρόσβαση στο backend της ιστοσελίδας μας πληκτρολογώντας στον browser μας τη διεύθυνση

http://localhost/joomlareview/administrator/

και δίνοντας τα στοιχεία εισόδου του διαχειριστή όπως τα ορίσαμε στο προηγούμενα βήματα.

administrator panel.jpg
3. Ο πίνακας ελέγχου του joomla.

Να 'μαστε λοιπόν μπροστά στο πίνακα ελέγχου του joomla. Από εδώ πραγματοποιούνται όλες οι αλλαγές και οι ρυθμίσεις που θέλουμε να κάνουμε στην ιστοσελίδα μας. Από τη στιγμή που εχουμε συνδεθεί με το backend χρησιμοποιούμε τα κουμπιά του joomla και όχι αυτά του browser για την περιήγηση μας στις επιλογές του. Πάμε τώρα να δούμε μερικές από τις βασικές επιλογές που έχουμε μέσα από τις καρτέλες του πίνακα.

Καρτέλα site

Από εδώ μπορούμε να αλλάξουμε τις ρυθμίσεις που αφορούν το λογαριασμό μας , να ορίσουμε λέξεις κλειδιά που θα ψάχνουν οι μηχανές αναζήτησης, ποιος θα είναι ο προεπιλεγμένος επεξεργαστής κειμένου, μετά από πόσο χρόνο θα λήγει η συνεδρία κάθε χρήστη, ποιος mail server θα χρησιμοποιείται για την αποστολή των email ή πόσα δικαιώματα θα έχει η κάθε ομάδα χρηστών κ.α.

Καρτέλα Users

Εκτός από τον διαχειριστή του site μπορεί να θέλουμε να επιτρέψουμε και σε άλλους χρήστες να επεμβαίνουν σε κάποιες αλλαγές ή στην ανάρτηση περιεχομένου αλλά πάντα μέχρι ένα ορισμένο σημείο, για γίνει αυτό μας δίνεται η δυνατότητα μέσα από την καρτέλα Users να δημιουργήσουμε ομάδες χρηστών με πλήρη ή περιορισμένα δικαιώματα καθώς και να τις ενημερώνουμε με μαζική αποστολή email.

Καρτέλα Menus

Ένα από τα βασικότερα στοιχεία μιας ιστοσελίδας είναι τα μενού τα οποία μας επιτρέπουν να περιηγηθούμε μέσα σ' αυτήν. Απ' αυτήν τη καρτέλα λοιπόν δημιουργούμε το εκάστοτε μενού και επιλέγουμε τη θέση στην οποία θα τοποθετηθεί (απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει προβλεφθεί ή θέση του κατά τη δημιουργία του template)

Καρτέλα Content

Από εδώ γίνεται η υποβολή του περιεχομένου της ιστοσελίδας, είτε αυτό είναι κάποιο κείμενο είτε κάποιο αρχείο πολυμέσων.

Καρτέλα Components

Από τη συγκεκριμένη καρτέλα διαχειριζόμαστε μερικά από τα πιο συνηθισμένα στοιχεία που συναντάμε στις περισσότερες ιστοσελίδες όπως είναι οι διαφημίσεις, οι δημοσκοπήσεις και οι ροές ειδήσεων (τα γνωστά μας RSS) που προέρχονται από άλλους ιστότοπους.

Καρτέλα Extensions

Πολλές φορές θα δούμε ότι όσο πιο δημοφιλής γίνεται η ιστοσελίδα μας τόσο θα αυξάνονται και οι ανάγκες μας για να προσφέρουμε επιπλέον υπηρεσίες στους αναγνώστες μας. Η προεπιλεγμένη εγκατάσταση του joomla υπάρχει περίπτωση όμως να μην μπορεί να καλύψει όλες τις απαιτήσεις μας, από την καρτέλα extensions λοιπόν μπορούμε να προσθέσουμε νέες δυνατότητες ή να επέμβουμε στο εικαστικό κομμάτι του site μας χρησιμοποιώντας ένα διαφορετικό template.

Στην πράξη

Αφού κάναμε μια πρώτη γνωριμία με το joomla πάμε τώρα να δούμε και στην πράξη πως δουλεύουμε μ' αυτό. O στόχος μας είναι να φτιάξουμε ένα site παρόμοιο με το linuxinsider.gr (ή τουλάχιστον να μας το θυμίζει λίγο καθώς για να πετύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα δεν είναι τόσο απλό) βασισμένο όμως στο προεπιλεγμένο template του joomla 2.5, το Beez_20. Για το κάθε template που φτιάχνεται στο joomla γίνεται πρόβλεψη των θέσεων στις οποίες θα εμφανιστούν οι πληροφορίες των modules τα οποία το αποτελούν (π.χ. μενού, ψηφοφορία, υποσέλιδο κτλ). Τις θέσεις του template beez_20 μπορούμε να τις δούμε πηγαίνοντας στη καρτέλα Extensios-Template Manager-Templates και αφού ενεργοποιήσουμε στα options τη λειτουργία preview.

Εγκατάσταση ελληνικών

Μια κίνηση που συνηθίζουν να κάνουν οι περισσότεροι πριν προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια είναι η εγκατάσταση της ελληνικής γλώσσας. Για να το κάνουμε αυτό κατεβάζουμε τα αρχεία της ελληνικής γλώσσας [3] , τα οποία παρεμπιπτόντως για την έκδοση 2.5.6 είναι τα ίδια με της έκδοσης 2.5.4 του joomla. Στη συνέχεια πηγαίνουμε στη καρτέλα Extensios-Extension Manager δίνουμε στο πεδίο Upload Package File τη διαδρομή του αρχείου που μόλις κατεβάσαμε και πατάμε Upload & Install. Αυτό ηταν! Η ελληνική γλώσσα εγκαταστάθηκε αυτό που μένει τώρα είναι να πάμε στη καρτέλα Extensios-Language Manager και να την ορίσουμε ως προεπιλεγμένη τόσο για το δημόσιο όσο και για το ιδιωτικό σκέλος της ιστοσελίδας μας.

Διαχείριση Κατηγοριών

Για να εισάγουμε περιεχόμενο στην ιστοσελίδα μας χρειάζεται να δημιουργήσουμε ένα άρθρο, τα άρθρα καλό είναι να ανήκουν σε μια κατηγορία για την ευκολότερη διαχείρισή τους. Για να φτιάξουμε μια κατηγορία πηγαίνουμε στη καρτέλα Περιεχόμενο-Διαχείριση Κατηγοριών-Προσθήκη Νέας Κατηγορίας και στη συνέχεια δίνουμε τον επιθυμητό τίτλο στο πεδίο Τίτλος, στο πεδίο Ψευδώνυμο μπορούμε να δώσουμε το όνομα που θα εμφανίζεται στο URL της σελίδας για καλύτερη αντιμετώπιση από τις μηχανές αναζήτησης, αν το αφήσουμε κενό τότε το joomla θα δώσει από μόνο του μια τιμή. Μια κατηγορία μπορεί αν θέλουμε να είναι υποκατηγορία μια άλλης, αυτό το επιλέγουμε από το πεδίο Γονική Κατηγορία. Από το πεδίο Κατάσταση επιλέγουμε αν θέλουμε το άρθρο μας να είναι δημοσιευμένο, αδημοσίευτο κτλ, ενώ στο πεδίο Πρόσβαση καθορίζουμε αν το άρθρο μας θα είναι ορατό σε όλους τους χρήστες ή μόνο στους εγγεγραμμένους.

Για της ανάγκες της site μας και σύμφωνα με τα παραπάνω φτιάχνουμε τη κατηγορία Το Περιοδικό με τις υποκατηγορίες Ποιοι είμαστε και Δημοσίευση και την κατηγορία Labs με τις υποκατηγορίες Οδηγοί και Tips.

Διαχείριση Άρθρων

Η εισαγωγή νέου άρθρου γίνεται από την καρτέλα Περιεχόμενο-Διαχείριση Άρθρων-Προσθήκη Νέου Άρθρου. Ουσιαστικά για τα πεδία Τίτλος, Ψευδώνυμο, Κατάσταση, Πρόσβαση που μας ενδιαφέρουν ισχύουν τα ίδια που είπαμε και για τις κατηγορίες. Στο πεδίο Κείμενο Άρθρου τώρα έχουμε στη διάθεση μας ένα κειμενογράφο στον οποίο μπορούμε να γράψουμε το κείμενο που θέλουμε και να τον διαμορφώσουμε όπως επιθυμούμε από τη γραμμή εργαλείων που υπάρχει στο πάνω μέρος. Ας αντιγράψουμε τώρα λοιπόν τα κείμενα Τι είναι το Linuxinside, Ποιοι Είμαστε,Δημοσίευση και μερικά ακόμα από τις κατηγορίες Οδηγοί και Tips που υπάρχουν στο linuxinsider.gr προσέχοντας να κάνουμε στο πεδίο Κατηγορία τη σωστή αντιστοίχηση.

Διαχείριση Μενού

Αφού έχουμε εισάγει πλέον κάποιο στοιχειώδης περιεχόμενο στο joomla ας δούμε τώρα πως φτιάχνουμε ένα μενού περιήγησης με τις κατηγορίες Το περιοδικό και Labs. Εξορισμού το joomla στην καρτέλα Μενού έχει δημιουργήσει το Main Menu οπότε από τη στιγμή που είναι έτοιμο θα το κρατήσουμε και θα το διαμορφώσουμε όπως θέλουμε. Αφού επιλέξουμε τη καρτέλα Μενού-Διαχείριση Μενού πατάμε στο κουμπάκι Νέο. Από τις επιλογές που θα μας εμφανιστούν πατάμε πάνω στο πεδίο Είδος Στοιχείο Μενού και από εκεί πάνω στο Μεμονωμένο Άρθρο. Στο πεδίο Τίτλος γράφουμε Το Περιοδικό και στο πεδίο Γονικό Στοιχείο επιλέγουμε Βάση Στοιχείου Μενού επειδή είναι κύριο στοιχείο του Main Menu κι όχι μια υποκατηγορία του. Τέλος πάμε στο πεδίο Επιλέξτε Άρθρο που υπάρχει στη δεξιά στήλη και επιλέγουμε το άρθρο Τι είναι το Linuxinside. Τη διαδικασία αυτή την επαναλαμβάνουμε και για τα υπομενού Ποιοι Είμαστε και Δημοσίευση προσέχοντας όμως αυτή τη φορά στο πεδίο Γονικό Στοιχείο να επιλέξουμε Το περιοδικό αφού είναι υποκατηγορίες του συγκεκριμένου μενού. Για το μενού Labs τώρα αρκεί να ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία με τη διαφορά ότι στο πεδίο Είδος Στοιχείο Μενού θα επιλέξουμε Λίστα Όλων Των Κατηγοριών (για να μας εμφανίζει τα άρθρα σύμφωνα με τις κατηγορίες στις οποίες τα έχουμε αντιστοιχίσει) και μετά στη δεξιά στήλη ως Αρχική Κατηγορία την επιλογή Labs.

Διαχείριση υπάρχοντος ενθέματος

Όπως έχουμε αναφέρει και πιο πάνω κατά τη κατασκευή ενός template του joomla γίνεται η πρόβλεψη για τα σημεία στα οποία μπορούν να τοποθετηθούν τα ενθέματα (modules) τα οποία θα χρειαστούν για το site μας, οι θέσεις αυτές δεν χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από κάποιο module αλλά μπορούμε σε πολλές περιπτώσεις (και ίσως με μερικές μικροδιορθώσεις) να καθορίσουμε εμείς τι θα εμφανίζεται σε κάθε θέση, στη περίπτωση του ενθέματος για το login των χρηστών θα δούμε τώρα πως μπορούμε να το μεταφέρουμε στη δεξιά πλευρά του site. Για να το κάνουμε αυτό ανοίγουμε τη καρτέλα Επεκτάσεις-Διαχείρηση Ενθεμάτων και πατάμε πάνω στο ένθεμα Login Form στη συνέχεια πηγαίνουμε στο πεδίο Θέση και επιλέγουμε position-6 αντί της position-7.

Εγκατάσταση νέου ενθέματος

Μέχρι τώρα για ότι χρειάστηκε να κάνουμε το joomla μας παρείχε όλα τα απαραίτητα εργαλεία, ας δούμε όμως τι κάνουμε στις περιπτώσεις που στη βασική εγκατάσταση δεν υπάρχουν όσα χρειαζόμαστε. Τι θα λέγατε να προσθέσουμε στο site μας μια δημοσκόπηση; Πως θα το κάνουμε αυτό; Μέχρι την προηγούμενη έκδοση του joomla οι δημοσκοπήσεις ήταν ένα χαρακτηριστικό που υπήρχε στη βασική εγκατάσταση, από την έκδοση 2.5 και μετά όμως αυτό το χαρακτηριστικό αφαιρέθηκε. Δε χρειάζεται να μας πιάνει πανικός όμως, γι αυτό υπάρχουν τα πρόσθετα του joomla!

Σχεδόν για οτιδήποτε χρειαστούμε να φτιάξουμε υπάρχει λύση στο Joomla Extensions Directory [4]

εκεί θα βρούμε επεκτάσεις είτε δωρεάν είτε επί πληρωμή. Στη περίπτωση μας που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πρόσθετο για δημοσκόπηση πηγαίνουμε στο Joomla Extensions Directory και πατάμε στην υποκατηγορία Polls από τη κατηγορία Contacts & Feedback. Βλέπουμε ότι έχουμε στη διάθεση μας να διαλέξουμε ανάμεσα από 21 πρόσθετα! Εμείς θα διαλέξουμε ένα από τα πιο δημοφιλή και συγχρόνως δωρεάν για να κάνουμε τη δουλειά μας, θα επιλέξουμε και θα κατεβάσουμε στον υπολογιστή μας το AcePolls [έκδοση AcePolls Free (J! 1.6, 1.7 & 2.5)]

αφού το έχουμε κατεβάσει πάμε στη καρτέλα Επεκτάσεις-Διαχείριση επεκτάσεων και θα το εγκαταστήσουμε με τον ίδιο τρόπο που κάναμε με το πακέτο των ελληνικών. Αφού γίνει η εγκατάσταση θα δούμε ότι στην καρτέλα εφαρμογές έχει προστεθεί μια επιπλέον επιλογή με το όνομα AcePolls από εδώ πλέον θα διαχειριζόμαστε τις δημοσκοπήσεις μας! Πάμε τώρα στη καρτέλα AcePolls-Polls και πατάμε στο κουμπάκι Νέο όπου μας ανοίγει η καρτέλα στην οποία ρυθμίζουμε τις ιδιότητες της δημοσκόπησης, στο πεδίο Title δίνουμε το Όνομα της (π.χ. Ποιον Web Browser χρησιμοποιείτε) και στα πεδία Options τα ονόματα των διαθέσιμων επιλογών που θα έχει ο χρήστης (π.χ. Opera,Firefox κτλ). Αυτό ήταν! Η δημοσκόπηση μας είναι έτοιμη!... ή μήπως όχι; Αν κοιτάξουμε στον web browser μας την ιστοσελίδα μας θα δούμε ότι δεν εμφανίζεται πουθενά η δημοσκόπηση, αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να την έχουμε φτιάξει αλλά δεν έχουμε ορίσει ακόμα σε πιο σημείο του site θα εμφανίζεται, πάμε λοιπόν στις Επεκτάσεις-Διαχείριση Επεκτάσεων και πατάμε στο πάνω στο AcePolls, στο πεδίο θέση επιλέγουμε position-8 για να εμφανίζεται κάτω από το login, στο πεδίο κατάσταση επιλέγουμε δημοσιευμένο και στο πλαίσιο Σύνδεση Μενού όλες της επιλογές του Main Menu για να εμφανίζεται η δημοσκόπηση σε όλες τις σελίδες του site. Τώρα είμαστε πράγματι έτοιμοι!

Επίλογος

Στο άρθρο αυτό έγινε μια προσπάθεια να δείξουμε με όσο πιο απλό τρόπο και στον πιο αρχάριο χρήστη τη κατασκευή μιας ιστοσελίδας με το joomla, πολλά χαρακτηριστικά και ρυθμίσεις τα αφήσαμε στις προεπιλεγμένες ιδιότητες τους γιατί λόγω του βάθους ως cms που έχει το joomla θα ήταν αδύνατον να τα παρουσιάσουμε όλα. Δοκιμάστε, αλλάξτε, “παίξτε” με τις ρυθμίσεις του και πολύ σύντομα θα δείτε ότι θα καταφέρετε να φτιάχνετε ιστοσελίδες για οποιοδήποτε σκοπό επιθυμείτε. Για οτιδήποτε απορίες έχετε μη διστάσετε να ρωτήσετε στο forum του περιοδικού ή στο forum της πολύ δραστήριας ελληνικής κοινότητας [5] η οποία μάλιστα είναι υπεύθυνη για την ελληνική μετάφραση.

Σύνδεσμοι

[1] http://www.joomla.org/

[2] http://www.phpmyadmin.net/home_page/index.php

[3] http://goo.gl/1Nz1q

[4] http://extensions.joomla.org/

[5] http://www.joomla.gr/

 

Ο συγγραφέας του άρθρου

Προκόπης Μελάχρης

Ο Προκόπης στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με οτιδήποτε του κινεί το ενδιαφέρον :)

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: 5 (ψήφοι: 2)

Σχόλια

Κύριε Προκόπη, έκανα προσπάθεια να εγκαταστήσω το joomla, αλλά η προσπάθεια σταμάτησε στη διεύθυνση

https://localhost/phpmyadmin/

Δεν μπορεί να συνδεθεί μου λέει ...!!

Κάποια βοήθεια ??

Ευχαριστώ εκ των προτέρων !!

Εχεις στήσει server mysql php kai τέτοια;

Αυτά δεν είναι μέρος του Joomla

δες για το LAMPP ή XAMPP  δεν θυμάμαι πιο είναι το παλιό και πιο το καινούριο όνομα.

 

Βασικά αυτά που μου ανέφερες δεν ξέρω τι είναι ...

Αυτά που μου λες απομακρύνονται ααπό τον οδηγό !!

Εκτός αν για να μπω στο site χρειάζονται κι αυτά ...

Αλλά ήταν δε θα τα ανέφερε μέσα στον οδηγό ??

Δες εδώ τι είναι το LAMPP

http://www.linuxinsider.gr/content/%CF%84%CE%B9-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-lamp-server

 

Kai έδω για εγκατάσταση   http://www.linuxinsider.gr/forum/%CE%95%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-xampp 

 

Και η σελίδα τους   http://www.apachefriends.org/en/xampp.html

 

 

με λίγα λόγια το lampp το οποίο έγινε xampp είναι ένα πακέτο που περιέχει

Apachee (server)

Mysql (βαση δεδομένων)

PhP (γλωσσα προγ.)

 

tom1972]

Κύριε Προκόπη, έκανα προσπάθεια να εγκαταστήσω το joomla, αλλά η προσπάθεια σταμάτησε στη διεύθυνση

https://localhost/phpmyadmin/

Δεν μπορεί να συνδεθεί μου λέει ...!!

Κάποια βοήθεια ??

Ευχαριστώ εκ των προτέρων !!

Tom, όπως λέει και το άρθρο: "Καλό είναι για δική μας διευκόλυνση πριν ξεκινήσουμε να εγκαταστήσουμε και το phpMyAdmin [2] ωστέ να διαχειριζόμαστε τη mysql μέσω ενός γραφικού περιβάλλοντος και όχι μέσω της γραμμής εντολών".

Συνήθως μπορείς να βρεις το phpmyadmin στο Κέντρο Λογισμικού.

Τα εγκατέστησα αυτά που είπατε αλλά στο

http://localhost/phpmyadmin/

μου ζητάει να κάνω login, αλλά δεν ξέρω που να κάνω λογαριασμό ...

Πάω στη σελίδα

http://localhost/phpmyadmin/Documentation.html

αλλά εδώ δε βρίσκω link για να κάνω εγγραφή !!

Καμιά ιδέα ??

Εγκατέτησα και το LAMPP αλλά δεν εμφάνισε τίποτε η σελίδα .. Μόνο μπράβο μου είπε !!

Ακόμη δεν μπορώ να βρώ πως θα φτιάξω λογαριασμό για το phpMyAdmin .....

Μαύρο μεσάνυχτο !!

Μισο λεπτό βρε. Όταν έκανες εγκατάσταση (σε Ubuntu είσαι;) με

sudo apt-get install phpmyadmin

δεν σου ζήτησε να δώσεις τον κωδικό root για την MySQL και να ορίσεις τον κωδικό πρόσβασης στο phpMyAdmin; Αν όχι, μπορεις να ξαναδοκιμάσεις τη ρύθμιση του πακέτου με:

dpkg-reconfigure phpmyadmin

 

Σε linux mint είμαι ...

Όταν έκανα εγκατάσταση μου ζήτησε κωδικούς αλλά δεν είχα δημιοιυργήσει τίποτε κωδικούς πουθενά σε κανένα site ...

Εκεί του ορίζω εγώ για 1η φορά ?? Στην εγκατάσταση ??

tom1972]

Σε linux mint είμαι ...

Όταν έκανα εγκατάσταση μου ζήτησε κωδικούς αλλά δεν είχα δημιοιυργήσει τίποτε κωδικούς πουθενά σε κανένα site ...

Εκεί του ορίζω εγώ για 1η φορά ?? Στην εγκατάσταση ??

Όταν έκανες εγκατάσταση της MySQL δεν σου άνοιξε ένα παράθυρο που σου έλεγε να ορίσεις τον κωδικό του root (για τη MySQL - μην το μπερδεύεις με τον root του Linux!); Αυτόν τον κωδικό πρέπει να βάλεις και στο http://localhost/phpmyadmin. Δηλαδή στο PhpMyAdmin συνδέεσαι με τον κωδικό του root χρήστη της MySQL. Αυτά ισχύουν για Ubuntu - δεν φαντάζομαι να διαφέρει το Mint...

Εν ανάγκη κάνε dpkg-reconfigure mysql-server για να ξαναορίσεις τον κωδικό εκείνο.

Νόμιζα ότι όταν έκανε εγκατάσταση έπρεπε να βάλω κωδικό που ήδη έχω δημιουργήσει σε κάποιο site ...

Ενώ εκείνη τη στιγμή μου ζητούσε να ορίσω για 1η φορά username και password ...

Τώρα κατάλαβα ....

Φίλε ευχαριστώ και θα το κάνω αύριο με καθαρό μυαλό ... Τώρα τρεκλίζω !!

ΥΓ: 1 δις άνθρωποι περιμένουν να φτιάξω το δικό μου site (με τις 3 τελείες) ...

Μην τους δυσαρεστήσω !!!!

Έκανα αυτό που είπες, αλλά μου έβγαζε πάντα σφάλμα ...

Τί κάνω λάθος ??

Να και τα screenshots ....


 

Δεν μπορώ να τα κάνω συνημμένα .... δεν έχω τέτοια επιλογή κάτω από τον editor ...

Στα screenshots που έστειλα παραπάνω, αν πατήσεις δεξί κλικ κάνεις view και τις βλέπεις ...

Θα είμαι online το βραδάκι !!

Τα bold είναι οι επιλογές μου (επειδή δεν έχω επιλογή χρωμάτων)

Ρύθμιση του phpmyadmin

Since you are reconfiguring phpmyadmin, you may also want to reinstall the database which it uses.

If you wish to reinstall the database for phpmyadmin, you should select this option. If you do not wish to do so (if you are reconfiguring the package for unrelated reasons), you should not select this option.

Reinstall database for phpmyadmin?

 <Ναι> <Όχι>

─────────────────────────

Ρύθμιση του phpmyadmin

By default, phpmyadmin will be configured to use a MySQL server through a local unix socket (this provides the best performance). However, if you would like to connect with a different method, or to a different server entirely, select an option from the choices below.

Connection method for MySQL database of phpmyadmin:

unix socket

tcp/ip

<Οκ> <Ακύρωση>

─────────────────────────

Ρύθμιση του phpmyadmin

Please provide the name of the account with which this package should perform administrative actions. This user is the one which is able to create new database users.

For MySQL, this is almost always "root". Note that this is NOT the same as the UNIX login "root".
Name of the database's administrative user:

root_____________________________________________________________________

<Οκ> <Ακύρωση>

────────────────────────

Ρύθμιση του phpmyadmin

Please provide the password for the administrative account with which this package should create its MySQL database and user.

Password of the database's administrative user:

********_______________________________________________________________

<Οκ> <Ακύρωση>

────────────────────────

Ρύθμιση του phpmyadmin

Please provide a MySQL username for phpmyadmin to register with the database server. A MySQL user is not necessarily the same as a system login, especially if the database is on a remote server.

This is the user which will own the database, tables and other objects to be created by this installation. This user will have complete freedom to insert, change or delete data in the database.

MySQL username for phpmyadmin:

tom1972 (Έλεγε : phpmyadmin)______________________________________

<Οκ> <Ακύρωση>

────────────────────────

Ρύθμιση του phpmyadmin

Please provide a name for the MySQL database to be used by phpmyadmin.

MySQL database name for phpmyadmin:

tom1972 (Έλεγε :phpmyadmin)__________________________________

<Οκ> <Ακύρωση>

─────────────────────────

Ρύθμιση του phpmyadmin

Please choose the web server that should be automatically configured to run phpMyAdmin.

Web server to reconfigure automatically:

[*] apache2

[ ] lighttpd

<Οκ> <Ακύρωση>

─────────────────────────

Ρύθμιση του phpmyadmin

An error occurred while installing the database:

ERROR 2002 (HY000): Can't connect to local MySQL server through socket

'/var/run/mysqld/mysqld.sock' (2)

If at this point you choose "retry", you will be prompted with all the configuration questions once more and another attempt will be made at performing the operation. "retry (skip questions)" will immediately attempt the operation again, skipping all questions. If you choose "abort", the operation will fail and you will need to downgrade, reinstall, reconfigure this package, or otherwise manually intervene to continue using it. If you choose "ignore", the operation will continue, ignoring further errors from dbconfig-common.

<Οκ>

Δεν έχεις εγκαταστήσει mysql-server ή αν το έχεις εγκαταστήσει πρέπει να ξεκινήσεις τη MySQL:

sudo /etc/init.d/mysql start

Επίσης εκεί όπου σου έλεγε database name "phpmyadmin" και database user "phpmyadmin" δεν υπήρχε λόγος να τα κάνεις tom1972. Ολα αυτά αφορούν τη βάση δεδομένων του ίδιου του phpmyadmin.

Αυτό που έχει σημασία είναι το password που εβαλες για τον root. Με αυτό (root και το password) θα συνδέεσαι στο phpmyadmin.

τρεξε αυτο σαν root

κανε το copy/paste  σε ενα αρχειο, κανε το εκτελεσιμο και τρεξε το σαν root or sudo

#!/bin/bash
$mariadb_path="/var/lib/mysql"
if [ $(ls -A $mariadb_path|wc -l) -eq 0 ]; then #Check if mariadb is installed, but not the DB
 echo "mariadb is install but the folder is empty" 
 echo "Executing mysql_install_db to install the databases..."
 echo "Please wait..."
 `mysql_install_db`
 echo "Done"
 `awk '{
    if ($3 != "mysql" && $4 != "mysql") 
     print "mariadb folder has the wrong user/group...Fix in it...\n"
     system ("chown -R mysql:mysql /var/lib/mysql")
    }'`
else 
 echo "The folder is not empty"
 echo "Checking if the proper user/group has applied"
 `ls -l $mariadb_path/* | awk '{
 if ($3 != "mysql" && $4 != "mysql")
   print "mariadb folder has the wrong user/group...Fix in it...\n"
   system ("chown -R mysql:mysql /var/lib/mysql")
 }'`
echo "Done"
fi

 

 

Διόρθωσα τον κώδικα σου, slack. Δεν πρέπει να αφήνεις κενές γραμμές όταν κάνεις paste για syntax highlighting - διαφορετικά σπάει...
 

Παιδιά μόλις μπήκα online .... Δεν έχω σύνδεση σπίτι ...

@ dimitris

Βγάζει αποτέλεσμα

tom@tom-LAPTOP ~ $ sudo /etc/init.d/mysql start
sudo: /etc/init.d/mysql: command not found

Επίσης σε δοκιμές που έκανα στο σπίτι μου έγραψε να κοιτάξω ένα αρχείο TODO στο οποίο έγραφε:

- Investigate webapps-common. Is it ready yet?

Είμαι στο Mint και το synaptic έχει μη εγκατεστημένο το unity-webapps-common.

Πρέπει να το εγκαταστήσω ??

@ slackware

Στα επόμενα 10 λεπτά θα τρέξω το script σου ...

 

Για το script

Μου έβγαλε....

chown: μη έγκυρος χρήστης: «mysql:mysql»
/home/tom/Desktop/asd.sh: γραμμή 21: mariadb: η εντολή δε βρέθηκε
Done

Κοίταξα για το mariadb, αλλά δεν υπάρχει στα αποθετήρια !!

Κάτι ακόμη ... σε ένα pdf οδηγό μιλάνε όλοι για το cpanel, που

"Υποτίθεται ότι το έχετε εγκατεστημένο, οπότε προχωράμε ...."

Τί είναι αυτό ??
 

tom@tom-LAPTOP ~ $ sudo grep mysql /etc/pass /etc/group
[sudo] password for tom:
grep: /etc/pass: Δεν υπάρχει τέτοιο αρχείο ή κατάλογος

Σκέφτομαι μήπως δεν έχει εγκατασταθεί σωστά ο apache2...

Από τον synaptic φαίνεται ok, αλλά υπάρχουν πολλά "παρατρεχάμενα" πακέτα τα οποία δεν είναι εγκατεστημένα ... Βιβλιοθήκες κυρίως.

Μήπως θα βόλευε να κάνω ctrl+A και να τα εγκαταστήσω όλα ??

Σε site που έχω κοιτάξει ζητούν σαν προυποθέσεις τα μαλλιά της κεφαλής μαζί με το cpanel .... Και δεν ξέρω σχεδόν τίποτε από αυτά ...

Πάντως είναι κουβάρι το θέμα και μόνο από εσάς περιμένω βοήθεια ...

tom1972]

Παιδιά μόλις μπήκα online .... Δεν έχω σύνδεση σπίτι ...

@ dimitris

Βγάζει αποτέλεσμα

tom@tom-LAPTOP ~ $ sudo /etc/init.d/mysql start
sudo: /etc/init.d/mysql: command not found

Αυτό σημαίνει ότι δεν έχεις εγκαταστήσει τη MySQL. Καντο:

sudo apt-get install mysql-server

 

tom1972]

Κάτι ακόμη ... σε ένα pdf οδηγό μιλάνε όλοι για το cpanel, που

"Υποτίθεται ότι το έχετε εγκατεστημένο, οπότε προχωράμε ...."

Τί είναι αυτό ??

Το cpanel είναι ένα πανελ ελέγχου για servers. Συνήθως χρησιμοποιείται από εταιρείες web hosting. Δεν σε αφορά για να στήσεις το Joomla και το PhpMyAdmin.

tom1972]

Σκέφτομαι μήπως δεν έχει εγκατασταθεί σωστά ο apache2...

Από τον synaptic φαίνεται ok, αλλά υπάρχουν πολλά "παρατρεχάμενα" πακέτα τα οποία δεν είναι εγκατεστημένα ... Βιβλιοθήκες κυρίως.

Μήπως θα βόλευε να κάνω ctrl+A και να τα εγκαταστήσω όλα ??

Σε site που έχω κοιτάξει ζητούν σαν προυποθέσεις τα μαλλιά της κεφαλής μαζί με το cpanel .... Και δεν ξέρω σχεδόν τίποτε από αυτά ...

Πάντως είναι κουβάρι το θέμα και μόνο από εσάς περιμένω βοήθεια ...

Βρε συ μην κουράζεσαι άδικα. Είναι προφανές ότι δεν έχεις εγκατεστημένα τα απαραίτητα πακέτα (δηλαδή MySQL και Apache).

Γιατί δεν ακολουθείς αυτόν τον οδηγό εγκατάστασης Apache2, MySQL, PHP στο Ubuntu/Debian ? Περιγράφει τα πάντα από την εγκατάσταση μέχρι τη ρύθμιση όλων των πακέτων, μαζί με το PhpMyAdmin ...

Δημητρη,

Του εστειλα ενα script εγκαταστασης σε mint και του δουλεψε

slackware]

Δημητρη,

Του εστειλα ενα script εγκαταστασης σε mint και του δουλεψε

Τα έμαθα -  well done :)

Με προσωπικό μήνυμα ο slackware, μου έστειλε το παρακάτω script ....

Φυσικά λειτουργεί, και δουλεύω με το joomla!

Τον ευχαριστώ ιδιαιτέρως όπως και όσους ασχολήθηκαν με το θέμα μου (dimitris, slackware, neos) !!!

Το κάνουμε copy-paste, σε αρχείο κειμένου και το τρέχουμε σαν root.

Κάνει εγκατάσταση τα :

1.mysql server

2.client apache2

3.php5

4.php-mysql native driver

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το παρακάτω είναι δημιουργία του slackware

------------------------------------------

#!/bin/bash

installer="$(which aptitude) install -y "
mariadb_client="mysql-client"
mariadb_server="mysql-server"
apache="apache2 libapache2-mod-php5"
php_mysqlMOD="php5-mysqlnd"

 

which mysql >/dev/null

if [ $? -eq 1 ]; then
        echo "mariadb client is not install. Please install it"
        echo "Install the client..."
        $installer $mariadb_client
fi

#echo $installer $mariadb_server $mariadb_client $ffprobe_ins $apache
#exit
#Check if mysql server is install
which mysqld_safe >/dev/null

if [ $? -eq 1 ]; then
        echo "mariadb server is not install. Please install it"
        $installer $mariadb_server
        echo "Executing mysql_install_db to install the databases..."
        echo "Please wait..."
        `mysql_install_db`
        echo "Done"
        echo "Checking if the proper user/group has applied"
        `ls -l $mariadb_path/* | awk '{
        if ($3 != "mysql" && $4 != "mysql")
        print "mariadb folder has the wrong user/group...Fix in it...\n"
        system ("chown -R mysql:mysql /var/lib/mysql")
        exit 0
        }'`
        echo "Done"
fi
mariadb_path=/var/lib/mysql
mariadb=$(which mysql) #Find mariadb Client (No need to change)
mariadbD=$(which mysqld_safe) #Find mariadb Daemon. (No need to change)

#Check if the user/group mysql exists in the system.
check_mysql_user_group=`grep mysql /etc/passwd /etc/group|cut -d: -f2|wc -l`

if [ $check_mysql_user_group -eq 2 ]; then
echo "mariadb user/group found."
echo "Continue with installation"
else
echo "mariadb user/group not found. Chech if you have install mariadb server properly."
echo "Exiting..."
exit 1
fi

if [ $(ls -A $mariadb_path|wc -l) -eq 0 ]; then

echo "mariadb is install but the folder is empty"
echo "Executing mysql_install_db to install the databases..."
echo "Please wait..."
`mysql_install_db`

echo "Done"

`awk '{
if ($3 != "mysql" && $4 != "mysql")
print "mariadb folder has the wrong user/group...Fix in it...\n"
system ("chown -R mysql:mysql /var/lib/mysql")
}'`
else
echo "The folder is not empty"
echo "Checking if the proper user/group has applied"

`ls -l $mariadb_path/* | awk '{
if ($3 != "mysql" && $4 != "mysql")
system ("chown -R mysql:mysql /var/lib/mysql")
}'`

echo "Done"

fi

which apachectl >/dev/null #Try to find httpd

if [ $? -eq 1 ]; then
        echo "Apache is not installed..."
        echo "Try to install it"
        $installer $apache $php_mysqlMOD
        echo "Done"
fi      

which php >/dev/null

if [ $? -eq 1 ]; then
        echo "PHP/mariaDB Module is not installed..."
        echo "Try to install it"
        $installer $php_mysqlMOD
        echo "Done"
fi

ΥΓ: Στο παραπανω σκριπτ εγιναν τροποποιησεις για να τρεξει σε Mint ΜΟΝΟ.

Δεν ξερω πως θα τρεξει σε αλλα distros

Παιδιά μια τελευταία διευκρίνιση ...

Στο

"Παρατήρηση: Υπάρχει περίπτωση το joomla λόγω έλλειψης δικαιωμάτων του χρήστη να μη μπορέσει να δημιουργήσει το αρχείο configuration.php μέσα στο φάκελο εγκατάστασης, σ' αυτή την περίπτωση μας εμφανίζει στη τελευταία καρτέλα το κώδικα για να το φτιάξουμε εμείς χειροκίνητα."

Ποιος είναι ο φάκελος εγκατάστασης ?

Υπέθεσα, μάλλον λανθασμένα ότι εννοεί τον φάκελο

/var/www/tomdb/Joomla_3.1.5-Stable-Full_Package

Επίσης στο τέλος λέει να διαγράψουμε το φάκελο "installation", κι εγώ διέγραψα τον

/var/www/tomdb/Joomla_3.1.5-Stable-Full_Package/installation.

Κανονικά, ο

/var/www/tomdb/Joomla_3.1.5-Stable-Full_Package

δεν είναι προσωρινός και πρέπει να σβηστεί όλος ??

 

tom1972]

Ποιος είναι ο φάκελος εγκατάστασης ?

Υπέθεσα, μάλλον λανθασμένα ότι εννοεί τον φάκελο

/var/www/tomdb/Joomla_3.1.5-Stable-Full_Package

Επίσης στο τέλος λέει να διαγράψουμε το φάκελο "installation", κι εγώ διέγραψα τον

/var/www/tomdb/Joomla_3.1.5-Stable-Full_Package/installation.

Κανονικά, ο

/var/www/tomdb/Joomla_3.1.5-Stable-Full_Package

δεν είναι προσωρινός και πρέπει να σβηστεί όλος ??

 

Οχι, καλά έκανς. Ο φάκελος εγκατάστασης είναι αυτός που λες.

Απλώς, αδερφάκι μου, μετονόμασέ τον. Πως θα κάτσεις να γράψεις στον browser όλο αυτό το μακρυνάρι: http://localhost/tomdb/Joomla_3.1.5-Stable-Full_Package  για να δεις το έρμο το Joomla; Κάνε

mv /var/www/tomdb/Joomla_3.1.5-Stable-Full_Package /var/www/tomdb/Joomla

Και εδώ που τα λέμε: αυτό το tomdb γιατί το έβαλες; Εγώ θα το έβγαζα τελείως:

mv /var/www/tomdb/Joomla_3.1.5-Stable-Full_Package /var/www/joomla

ώστε να μπορώ να γράφω στον Firefox απευθείας: http://localhost/joomla και να βλέπω το Joomla...

Το tomdb το έβαλα γιατί το έκανε και στον οδηγό !

Τον υποφάκελο "installation" που τον έσβησα, αυτόν εννοούσε ή άλλον ?

Κάθε φορά που κάνω format, κρατώ την εργασία μου κρατώντας το φάκελο αυτό, ή η εργασία αποθηκεύεται στην online βάση ? (Το τελευταίο είναι πολύ βασικό !!)
 

Έκανα την ονομασία όπως είπες, και δεν μπαίνω στη ιστοσελίδα ...!!

Το επανέφερα με την προηγούμενη ονομασία ....

Ευχαριστώ φίλε για την άμεση απάντηση και τη συμβουλή !

Απλά μια διευκρίσιση .... Τη MySQL σε ποιο φάκελο τη βρίσκω ?

Στο φάκελο εγκατάστασης του joomla ή αλλού ?

ειναι στο /var/lib/mysql  αλλα χρησιμοποιησε την mysqldump  για να παρεις backup.

και για να σε προλαβω man mysqldump.

Αλλα λυσε μου μια απορια.... γιατι να κανεις φορματ?

Μόλις μπήκα online φίλε .... (Το διευκρινίζω διότι δεν έχω internet σπίτι και δε βλέπω άμεσα τις απαντήσεις).

Κάποιες φορές που βρίσκω χρόνο, εγκαθιστώ σε άλλο partition νέα έκδοση μιας διανομής (για δοκιμή), και το προηγούμενο partition, φοράει άλλη διανομή ...

ΥΓ1: Ευχαριστώ για τις απαντήσεις, τη βοήθεια και την υπομονή ...

ΥΓ2: Σκέφτομαι να βάλω salix με mate ... (το slackel δεν έχει mate, όπως μου είμαι ο κ. Τζέμος ...).

1) Βαλε Virtualox or qemu  να εχεις οσες διανομες linux θες και μαθε ΜΙΑ τελεια.

2) Το mate το εχω βαλει και σε slackel.

Βασική διανομή είμαι το Mint διότι προσομοιάζει το ubuntu από όπου ξεκίνησα ...

Αυτή και μαθαίνω καλά (την συνεχίζω από τότε που έκανα ubuntu).

Παρ'όλα αυτά έχω όνειρο να μάθω μια βαρβάτη διανομή .... Αυτή που διάλεξα είναι το slackware ... Θα την ξανά-προσπαθήσω σιγά-σιγά και με υπομονή !!

Ευχαριστώ για τις προσωπικές συμβουλές και στο θέμα αυτό αλλά και στο joomla!

Και εσένα και τους dimitris-neos !