Nano: Ο πανταχού παρών κειμενογράφος

dimitris | Κυρ, 08/25/2013 - 16:20 | 5' | 1

Τι κοινό έχει το Ubuntu, το Debian, το openSUSE, το Fedora, το linux του Raspberry Pi, η smart τηλεόρασή σας, το Nokia N900 και γενικά κάθε κουτί που τρέχει Linux μέσα; Οχι, δεν μιλάμε για τον πηρύνα Linux, ούτε για την glibc αλλά για κάτι πιο ταπεινό. Ένα κειμενογράφο για την κονσόλα που λέγεται Nano και υπάρχει σε όλες σχεδόν τις διανομές Linux.

Ο nano κυκλοφόρησε από το Free Software Foundation ως ένας ελεύθερος αντικαταστάτης του τότε δημοφιλούς κειμενογράφου Pico, που είχε αναπτυχθεί από το Washington University. Το περιβάλλον του ...ε, ας πούμε ότι είναι αρκετά γνώριμο σε οποιονδήποτε έχει χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας από κονσόλα, Pine, στο οποίο το Pico είχε βασιστεί. Δεν ξέρετε το Pine; Δεν πειράζει. Στις παλιές εποχές, βλέπετε, δεν υπήρχε GMail αλλά και τότε στέλναμε email και μάλιστα από τη γραμμή εντολών...

Στο θέμα μας. O nano αναπτύχθηκε διότι αν και ο πηγαίος κώδικας του Pico ήταν διαθέσιμος δεν ήταν "ελεύθερο λογισμικό" καθώς οποιοσδήποτε που θα έφτιαχνε μια εφαρμογή με βάση το Pico θα έπρεπε να πάρει πρώτα άδεια από το πανεπιστήμιο. Για αυτό τον λόγο υπήρξε πίεση από διάφορες διανομές όπως η Debian και το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία του nano.

O nano είναι ένας από τους απλούστερους κειμενογράφους που μπορείτε να σκεφτείτε, καθώς δεν διαθέτει λειτουργίες για προγραμματιστές (π.χ. συντακτικό χρωματισμό, αυτόματο ταίριασμα άγκιστρων κλπ). Ωστόσο ΔΕΝ φτιάχτηκε για αυτή τη δουλειά. Αντίθετα,  κάνει τη δουλειά του όταν θέλετε απλώς να ανοίξετε και να επεξεργαστείτε γρήγορα και απλά ένα αρχείο κειμένου (χωρίς να πρέπει να έχετε αποστηθίσει μερικές δεκάδες συνδυασμών πλήκτρων στο Vim και χωρίς να χρειάζεται να στραμπουλήξετε τα δάχτυλά σας για να τους πετύχετε :)) .

Οι βασικές εντολές του nano επεξηγούνται στο κάτω μέρος της οθόνης και είναι αρκετά απλές χωρίς να χρειαστεί να μπλέκεται κανείς στα μενού ή σε διάφορες καταστάσεις. Οι βασικές λειτουργίες γίνονται με κρατημένο το πλήκτρο Ctrl και πιέζοντας κάποιο άλλο. Συνήθως τα μόνα που θα χρειαστείτε είναι το Ctrl+W για αναζήτηση και το Ctrl+X για αποθήκευση και έξοδο. A, και το Alt+D που μετράει πόσες λέξεις, γραμμές και χαρακτήρες έχει το κείμενό σας. Για Copy και Paste υπάρχουν αντίστοιχα τα Alt+^ και Ctrl+U. Για cut το Ctrl+K.

O nano είναι ιδανικός για όσους χρήστες δεν νιώθουν έτοιμοι ακόμα να χρησιμοποιούν κειμενογράφους όπως ο Vim σε μια κονσόλα. Αν και έχει τεράστιες ελλείψεις σε σχέση με τον Vim, υποστηρίζει π.χ. αγγλική  ορθογραφία (αν και σε εμένα με Ctrl+T βγάζει μήνυμα σφάλματος "δεν βρίσκω το spell").

Ωστόσο ένα πράγμα είναι αρκετά ενοχλητικό με αυτόν τον κειμενογράφο:

Τα line breaks εισάγονται αυτόματα από default. Αυτή δεν είναι απαραίτητα μία χρηστικότητα που χρειάζεται. Φανταστείτε να γράφετε ένα μεγάλο κομμάτι κώδικα και να μην μπορεί να μεταγλωττιστεί επειδή ο κειμενογράφος έχει προσθέσει line breaks σε λάθος θέσεις. Ωστόσο μπορείτε να απενεργοποιήσετε αυτό το 'χαρακτηριστικό' με μία απλή παράμετρο στην γραμμή εντολών.

 

Δώσε αστέρια!

MO: 5 (ψήφοι: 2)

Σχόλια

Όταν πρωτοξεκίνησα στο linux και δεν ήξερα από κονσόλα, και μετά από οδηγίες σε διάφορα site λέγανε να κάνουμε εργασία με το nano, όταν το πρωτοείδα τρομοκρατήθηκα ....

Τώρα έχει γίνει το Νο1 εργαλείο μου ....!!!

Όντως φοβερό και εύχρηστο εργαλείο ....