Πως βάζουμε υδατογράφημα σε βίντεο με το Kdenlive

dimitris | Κυρ, 07/28/2013 - 10:22 | 9' | 4

Σε αυτό το μίνι lab εξηγούμε βήμα προς βήμα και με χρήση εικόνων πως μπορούμε να προσθέσουμε ένα λογότυπο ή μια φράση σαν υδατογράφημα («αράχνη») πάνω σε ένα βίντεο μας.

Πολύ συχνά συμβαίνει να έχουμε ένα βίντεο το οποίο θέλουμε να ανεβάσουμε σε κάποια δωρεάν υπηρεσία φιλοξενίας στο διαδίκτυο για να το μοιραστούμε με τον κόσμο. Αν δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα πάρει αυτό το βίντεο ή πρόκειται για κάτι τετριμμένο, τότε μπορούμε πολύ απλά να ανεβάσουμε απευθείας το βιντεο στο YouTube ή το DailyMotion και τελειώσαμε!

Κάποιες φορές όμως θέλουμε να προσθέσουμε στο βίντεο ένα λογότυπο είτε για να φαίνεται από που προέρχεται το συγκεκριμένο οπτικό υλικό είτε γιατί πολύ απλά θέλουμε να διαφημίσουμε έμμεσα την επιχείρησή μας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει αυτή η προσθήκη, αλλά αυτό που χρησιμοποιείται πιο συχνά είναι η λεγόμενη «αράχνη» (ή πιο καθωσπρέπει: υδατογράφημα). Αράχνη λέγεται όταν το λογότυπο εμφανίζεται πάνω στο βίντεο με μια μεγάλη διάφανη γραμματοσειρά, χωρίς να ενοχλεί ιδιαίτερα τον θεατή. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε ακριβώς πως μπορούμε να προσθέσουμε μια «αράχνη» στο βίντεο μας, χρησιμοποιώντας το πανίσχυρο πρόγραμμα Kdenlive του KDE (εγκαταστήστε το από το Κέντρο Λογισμικού της διανομής σας). Το παράδειγμα είναι πραγματικό και προέρχεται από την γνωστή ειδησεογραφική ιστοσελίδα.. ;)

Τρέχουμε το πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο Kdenlive (από το Μενού > Ήχος & Βίντεο).

Στο παράθυρο του Kdenlive κάνουμε κλικ στο μενού Έργο > Προσθήκη Κλιπ

Στο διάλογο που θα ανοίξει, επιλέγουμε το αρχείο βίντεο (πρέπει να είναι mov, mpg ή avi) και πατάμε το κουμπί «Άνοιγμα»:

Το βίντεοκλιπ θα εμφανιστεί πάνω αριστερά, μαζί με τη διάρκειά του σε δευτερόλεπτα (σημειώνουμε τα δευτερόλεπτα, θα τα χρειαστούμε). Δεν δίνουμε σημασία αν το βίντεο είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο από το προεπιλεγμένο προφίλ (πατάμε «Εντάξει» στο σχετικό μήνυμα).

Στη συνέχεια σέρνουμε με το ποντίκι το βίντεο κλιπ στο Timeline, στη θέση Video 2, που βρίσκεται στο κάτω μέρος της οθόνης. Αφήσαμε κενή τη θέση Video 1, γιατί εκεί θέλουμε να βάλουμε ένα κλιπ με τον τίτλο “iefimerida.gr” που θα εμφανίζεται με μορφή αράχνης πάνω από το πραγματικό βίντεο.

Για να βάλουμε το κλιπ τίτλου με την «αράχνη», πρώτα πρέπει να ξέρουμε την συνολική διάρκεια του βίντεο (ώστε να φτιάξουμε αράχνη ίδιας διάρκειας). Η διάρκεια φαίνεται πάνω αριστερά, κάτω από το όνομα του βίντεο κλιπ. Επίσης, με κλικ στο κλιπ του βίντεο, εμφανίζεται πάνω δεξιά η επισκόπηση με τη διάρκεια του βίντεο

 

Τώρα θα εισάγουμε ένα κλιπ τίτλου για την «αράχνη». Πηγαίνουμε στο μενού Κλιπ και επιλέγουμε «Προσθήκη κλιπ τίτλου»

Θα εμφανιστεί ο διάλογος για να φτιάξουμε τον τίτλο της αράχνης. Εκεί θα γράψουμε τη λέξη iefimerida.gr

Πριν γράψουμε οτιδήποτε, όμως, αυξάνουμε το μέγεθος της γραμματοσειράς σε 120 ή 128, ανάλογα με το τι φαίνεται καλύτερο.

Τώρα κάνουμε κλικ στην αριστερή πλευρά του κενού καμβά, και γράφουμε τη λέξη iefimerida.gr.

Αν το κείμενο δεν βγει κεντραρισμένο, κάνουμε κλικ στο κουμπάκι με το σταυρό (πάνω αριστερά) και μετά μετακινούμε τον τίτλο εκεί όπου θέλουμε.

Στη συνέχεια, πρέπει να κάνουμε το κείμενο της «αράχνης» να είναι αχνό, αλλάζοντας την αδιαφάνεια του. Γι' αυτό κάνουμε κλικ στο κουμπί με το χρώμα, δεξιά από το μέγεθος της γραμματοσειράς, και εμφανίζεται ο σχετικός διάλογος.

Στο νέο διάλογο τραβάμε το δείκτη της αδιαφάνειας από τη δεξιά άκρη όπου βρίσκεται ώστε να φτάσει περίπου στη μέση. Θα πρέπει η τιμή «Άλφα» να γίνει 150, όπως φαίνεται στην εικόνα. Έπειτα πατάμε Εντάξει για να κλείσει ο διάλογος.

Τώρα, η αράχνη μας είναι κεντραρισμένη και με σωστή αδιαφάνεια. Θα πρέπει όμως να προσαρμόσουμε τη διάρκεια του κλιπ, ώστε να είναι ίση με τη διάρκεια του βίντεο. Πηγαίνουμε πάνω δεξιά στο πεδίο Διάρκεια και αντί για 5 δευτερόλεπτα που είναι η προεπιλογή, βάζουμε τη διάρκεια που είχαμε σημειώσει πιο πριν. Στο παράδειγμα, βάζω 19 δευτερόλεπτα. Κατόπιν πατάμε το κουμπί Εντάξει.

Τώρα το κλιπ με τον τίτλο της «αράχνης» είναι έτοιμο. Εμφανίζεται μαζί με το κλιπ του βίντεο πάνω αριστερά, και μένει να το τοποθετήσουμε στο Timeline, μαζί με το κλιπ που βάλαμε στην αρχή.

Τραβάμε το κλιπ τίτλου στην θέση Video 1 του Timeline του βίντεο μας.

 

Είμαστε έτοιμοι. Αν κάνουμε κλικ στο βίντεο, θα πρέπει να μπορούμε να το παίξουμε στην επισκόπηση (πανω δεξιά) και να φαίνεται η αράχνη κανονικά.

Τώρα, πρέπει να εξάγουμε το βίντεο σε ένα φορμά/μορφή που να καταλαβαίνει το YouTube για να το ανεβάσουμε. Κάνουμε κλικ στο κουμπί «Υλοποίηση βίντεο» για να εμφανιστεί ο διάλογος επιλογής φορμά.

Στο νέο διάλογο, από αριστερά, κάνουμε κλικ στο φορμά WebM. Μετά στο πεδίο “Αρχείο Εξόδου” γράφουμε το όνομα του τελικού αρχείου. Τέλος κάνουμε κλικ στο κουμπάκι δεξιά από το όνομα του αρχείου για να επιλέξουμε φάκελο προορισμού. Επιλέγουμε την “Επιφάνεια Εργασίας” και πατάμε Εντάξει. Θα πρέπει να βλέπουμε κάτι σαν κι αυτό:

Μόλις είμαστε έτοιμοι, πατάμε το κουμπί “Υλοποίηση βίντεο σε αρχείο” και περιμένουμε να τελειώσει. Σε λίγο το βίντεο μας θα είναι έτοιμο για ανέβασμα...

Δώσε αστέρια!

MO: 4.8 (ψήφοι: 4)

Σχόλια

Αν το βαλουμε σε mate ή cinamon θα πρεπει να βαλουμε και kde packages?

Εννοείται :) "Kdenlive" σημαίνει "KDE Non-Linear Video Editor" αρα κάποια libraries του KDE δεν τα γλυτώνεις ...

Πολυ καλο Δημητρη!

Αν το βαλουμε σε mate ή cinamon θα πρεπει να βαλουμε και kde packages?

Αν θελεις να γλυτωσεις τα πακετα, μπορεις να δοκιμασεις το [url=http://www.openshot.org/]OpenShot[/url]

Δημήτρη ,με έσωσες ..!!! Πολύ καλό το Kdenlive ,πάλι καλά μου έκοψε να ψάξω στο Linuxinside για watermark...