Ubuntu Edge: Το crowdsourced smartphone της Canonical

dimitris | Τετ, 07/24/2013 - 00:29 | 6' | 1

"Το Ubuntu Edge είναι η επόμενη γενιά του personal computing: τα smartphone και τα desktop PC ενώνονται σε μια state-of-the-art συσκευή". Με αυτό το tagline προμοτάρει η Canonical την προσπάθειά της να φτιάξει το δικό της smartphone, το οποίο θα λέγεται Ubuntu Edge.

Σε μια απρόσμενη για πολλούς κίνηση, η εταιρεία του Mark Shuttleworth που σπονσοράρει την ανάπτυξη του Ubuntu ανακοίνωσε μια crowdsource καμπάνια 30 ημερών με στόχο να συγκεντρώσει 32 εκατομμύρια δολάρια, όσα δηλώνει ότι της χρειάζονται για την ανάπτυξη της νέας συσκευής.

Το "απρόσμενο" της υπόθεσης είναι ότι η Canonical δεν θέλει να περιοριστεί σε συμφωνίες με κατασκευαστές και εταιρείες τηλεπικοινωνιών για να βάλει το Ubuntu στα smartphones (όπως έκανε η Mozilla με το Firefox OS) αλλά στοχεύει πιο ψηλά: να φτιάξει η ίδια το πρωτότυπο και υψηλών επιδόσεων κινητό τηλέφωνο με στόχο να το κυκλοφορήσει το Μάη του 2014. Μάλιστα, αν συγκεντρωθεί αυτό το ποσό θα πρόκειται, λέει ο ίδιος ο Shuttleworth στο βίντεο για το Ubuntu Edge, για νέο ρεκόρ στην ιστορία του crowdsourcing!

Να μια απεικόνιση του Ubuntu Edge από την ίδια την Canonical:


Το "τυράκι" για όσους θα ήθελαν να βγάλουν από την τσέπη τους 600 δολάρια την πρώτη μέρα της καμπάνιας (ή 810 δολάρια από εδώ και πέρα) είναι ότι θα παραλάβουν πρώτοι ένα από τα 40.000 Ubuntu Edge που θα κατασκευαστούν.

Το νέο κινητό τηλέφωνο, αν πάει καλά η καμπάνια και συγκεντρωθεί αυτό το τεράστιο ποσό ώστε να προχωρήσει το πλάνο, θα τρέχει και Ubuntu και Android και θα μπορεί να συνδέεται με οθόνη για να λειτουργεί ως ένα κανονικό PC.

Αν σας περισσεύουν 810 δολάρια και θέλετε να ενισχύσετε τον σκοπό του πολυεκατομμυριούχου Shuttleworth, μπορείτε να το κάνετε εδώ. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές πάντως, το πράγμα πάει πολύ καλά. Ηδη έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 3 εκατ. δολάρια ενώ ο ρυθμός αύξησης είναι περίπου 200.000 δολάρια την ώρα!

Τι προσφέρει το Ubuntu Edge

Όπως μας έχει συνηθίσει τελευταία η Canonical, η κίνηση αυτή δείχνει έτοιμη να διχάσει και πάλι την κοινότητα ανάμεσα σε εκείνους που πίνουν νερό στο όνομα του Ubuntu (όπως ο υπογράφων) και σε εκείνους που το θεωρούν μια προσπάθεια να φτιαχτεί ένα ακριβό, όχι-και-τόσο-καινοτόμο-και-σίγουρα-αχρείαστο προϊόν χωρίς ιδιαίτερη επένδυση...

Πάντως, από την περιγραφή του Ubuntu Edge δεν φαίνονται να δικαιώνονται οι δεύτεροι. Η Canonical μιλάει για την "φόρμουλα 1" των κινητών τηλεφώνων. Εχουμε και λέμε:
- οθόνη 4,5 ιντσών προστατευμένη από κρύσταλλο ζαφειριού!
- πολυπήρηνος επεξεργαστής, 4 GB RAM και 128GB αποθηκευτικός χώρος!
- σύνδεση HDMI
- μπαταρία silicon-anode με μεγαλύτερη διάρκεια
- 4G με dual LTE κεραίες
- Ubuntu στο τηλέφωνο και, σε δεύτερη φάση, σαν desktop PC όταν συνδέσεις το κινητό σε μια οθόνη...
- Dual boot με Android με υποστήριξη για τις εφαρμογές του Google Play. Μάλιστα, η Canonical υποστηρίζει ότι από την αρχή το Android στο Ubuntu Edge θα μπορεί να τρέχει μέσω app το Ubuntu desktop. Δείτε το επεξηγηματικό βίντεο για το Android εδώ.

Προσωπικά, εύχομαι να πετύχει για διάφορους λόγους. Ενας από αυτούς είναι ότι όσες περισσότερες λύσεις έχουμε στα smartphones με βάση το Linux τόσο το καλύτερο για όλους μας. Και από την άποψη του εντονότερου ανταγωνισμού και φυσικά γιατί δυσκολεύουν τα πράγματα για τις εταιρείες που θα ήθελαν πολύ να μας κλειδώσουν στο δικό τους προϊόν...

Δείτε το teaser video

Δώσε αστέρια!

MO: 5 (ψήφοι: 1)

Σχόλια

Τολμηρή κίνηση και παραμερίζω ότι λέγεται για το ubuntu!!! ΑΛΛΑ τέτειες κινήσεις χρειάζονται για να κοντραριστείς με κολοσσούς!! εξάλου για deskotp επιλογή εχω καταλήξει αλλού εδώ και καιρό!!! ενα "linux" κινητό δεν θα ήταν καθόλου κακή ιδέα ....αρκεί να μην καταλήξει παγκόσμιος ρουφιάνος σαν το αντίπαλο "δέος"