Περι Prism και ανωνυμίας - Υπάρχει προστασία;

dsyrmalis | Πέμ, 06/27/2013 - 11:13 | 4' | 6

Το τελευταίο χρονικό διάστημα άσχετοι και μη έμειναν άναυδοι απο τις αποκαλύψεις του Edward Snowden σχετικά με το πρόγραμμα της NSA με την ονομασία [url=http://en.wikipedia.org/wiki/PRISM_%28surveillance_program%29]Prism[/url]. Η όλη παραφιλολογία των ημερών είναι κάτι που μάλλον δεν μας αφορά ή δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον με εξαίρεση δυο σημεία. Το πρώτο είναι πως ο Snowden επιβεβαιώνει αυτό που τουλάχιστον κάποιοι σχετικοί γνώριζαν. Ανωνυμία και διαδίκτυο είναι έννοιες ασύμβατες με εξαίρεση ένα πράγμα. Ποιό είναι αυτό; Τα κρυπτογραφημένα email. [url=m.guardian.co.uk/world/2013/jun/17/edward-snowden-nsa-files-whistleblower]Ας δούμε τι δήλωσε ο ίδιος ο Snowden για το θέμα στο chat με αναγνώστες της Guardian:[/url]

Ερώτηση:Is encrypting my email any good at defeating the NSA survelielance? Id my data protected by standard encryption?

Απάντηση: Encryption works. Properly implemented strong crypto systems are one of the few things that you can rely on. Unfortunately, endpoint security is so terrifically weak that NSA can frequently find ways around it.


Ουσιαστικά ο Snowden μας λέει πως μόνο με την ισχυρή κρυπτογράφηση της ηλεκτρονικής μας αλληλογραφίας μπορούμε να είμαστε ασφαλείς. 'Ομως λέει και κάτι άλλο.Πως ο αδύναμος κρίκος εδώ είναι η ασφάλεια endpoint. Τι εννοεί με αυτό; Το ίδιο μας το pc και το λειτουργικό μας σύστημα, ειδικά αν κάποιος αποκτήσει φυσική πρόσβαση.

Το δεύτερο σημαντικό σημείο είναι γιατί να μας αφορά το Prism εφόσον δεν κάνουμε κάτι παράνομο. Η απάντηση είναι απλή. Είναι σαν να μας ζητούν να ζήσουμε σε ένα σπίτι όπου οι τοίχοι του είναι γυάλινοι.
Κάποιοι άλλοι τώρα ενδεχομένως να αναρωτηθούν για το βαθμό ανωνυμίας που προσφέρει το δίκτυο Tor. Όσοι ενδιαφέρονται για την απάντηση θα πρέπει να διαβάσουν τι αναφέρουν οι ίδιοι οι δημιουργοί του Tor [url=https://blog.torproject.org/blog/prism-vs-tor]στην ανάρτηση Prism vs Tor. [/url]
Εμείς πάντως σε ανύποπτο χρόνο είχαμε δείξει [url=http://linuxinsider.gr/forum/8592/%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CE%BD%… απο τους τρόπους που μπορούμε να αυξήσουμε την ισχύ της κρυπτογράφησης των δεδομένων μας ;)[/url]
Όσον αφορά την endpoint security που αναφέραμε πιο πάνω ας τη σκεφτούν καλύτερα όσοι χρησιμοποιούν κλειστά λειτουργικά.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ. ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΣΗ ΚΑΠΟΙΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ.
ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟΝ ΟΤΕ. ΤΑ ΚΑΦΑΟ ΚΑΙ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΜΕ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ HARDWARE ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΝΥΜΙΑΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΠΟΙΟ SOFTWARE ΤΥΠΟΥ TOR. ΒΕΒΑΙΑ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΑΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΞΥΠΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΜΗΝΥΣΕΙΣ. ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΟΠΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΑ.
ΗΜΟΥΝ ΧΡΗΣΤΗΣ LINUX ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ATI RADEON XPRESS 200M ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΣΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΧΩ ΤΑ XP. ΜΕ ΤΑ XP ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ END POINT SECURITY?

Δυστηχως κατι που να μενει κρυφο ΔΕΝ υπαρχει.Θα πω κατι ασχετο .Το Android και τα apps του εχουν δικαιωμα να ανοιγουν την καμερα και να τραβανε φωτογραφιες ,κανουν ηχογραφηση κ.α απο μονα τους και να τα στελνουν στ αφεντικα τους(φυσικα δεν εννοω εμας) .

Δυστηχως κατι που να μενει κρυφο ΔΕΝ υπαρχει.Θα πω κατι ασχετο .Το Android και τα apps του εχουν δικαιωμα να ανοιγουν την καμερα και να τραβανε φωτογραφιες ,κανουν ηχογραφηση κ.α απο μονα τους και να τα στελνουν στ αφεντικα τους(φυσικα δεν εννοω εμας) .

εννοείται πως έχει το Android το δικαίωμα όποτε του καπνίσει να σε βγάλει μιά αναμνηστική φωτογραφία. Γι'αυτό το λόγο βάλε ένα σιλοτέιπ με ένα χαρτόνι μπροστά στο μάτι της συσκευής και μίλα μόνο με νοήματα γιατί και οι τοίχοι έχουν αφτιά.
Τώρα για το παλλικάρι τον Σνόουντερ. Καλά τους έκανε και τους ξεμπρόστιασε. Εύγε του και μπράβο του. Μπροστάρης του Linux και της ελευθερίας είναι. Όλοι πρέπει να είμαστε μαζί του.

Υπαρχει προστασια με το netsukuku. Ισως μια μερα αντικαταστησει το σημερινο internet. Αντι του DNS χρησιμοποιει το νεο συτημα Abnormal Netsukuku Domain Name Anarchy (ANDNA) που επιλεγει τυχαιες IPs. Ειναι αυτονομο, ανωνυμο, χωρις ελεγχο, χωρις servers, χωρις ISPs.

 

http://netsukuku.freaknet.org/