Slackel KDE 4.10.4

djemos | Πέμ, 06/20/2013 - 16:17 | 7' | 17

Μετά από πολύ καιρό μια νέα έκδοση Slackel Live με τη τελευταία έκδοση του KDE 4.10.4 είναι διαθέσιμη.

Οπως και στη προηγούμενη έκδοση μόνο LIVE isos είναι διαθέσιμα αφού μπορούν οι χρήστες και να τα δοκιμάσουν αλλά και να τα εγκαταστήσουν αν το επιθυμούν.

Εδώ στο LinuxInsider.gr θα γίνονται οι ανακοινώσεις για τις νέες εκδόσεις και κατόπιν σε άλλους ιστοχώρους.

 

Αναλυτικά:

Μια συλλογή από δυο KDE Live iso DVD (32-bit και 64-bit) είναι άμεσα διαθέσιμη, που μπορούν να καούν σε ένα DVD ή να χρησιμοποιηθούν με ένα USB drive.

Το Slackel kde-4.10.4 περιλαμβάνει την τρέχουσα έκδοση του Slackware και το KDE 4.10.4 και συνοδεύεται από μια πολύ πλούσια συλλογή λογισμικού KDE. LiveKernel 3.9.5, Firefox 21.0, KMail, Ktorrent, Akregator, Kopete, OpenJRE-7u9 (το OpenJDK-7u40 και το OpenJRE-7u40 βρίσκονταιι στα αποθετήρια, δεν πρόλαβαν να συμπεριληφθούν στα liveisos), rhino, icedtea-web,Pidgin, Gftp, Wicd, slapt-get, gslapt, sourcery. Στο τμήμα πολυμέσων, το Slackel Live KDE 4.10.4 περιλαμβάνει το VLC 2.0.6, ένα ισχυρό media player για το KDE, μαζί με το Clementine 1.1.1, που είναι ίσως ο καλύτερος διοργανωτής μουσικής για Linux, και φυσικά το K3b 2.0.2, η καλύτερη εφαρμογή εγγραφής CD/DVD για συστήματα Linux. Η εφαρμογή εγκατάστασης (του Salix) κωδικοποιητών Πολυμέσων μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για να εγκαταστήσετε γρήγορα και εύκολα πατέντες codecs στο σύστημά σας. Μια μεγάλη ποικιλία από εφαρμογές γραφείου περιλαμβάνονται χάρη στο Calligra, το νέο πρότυπο σουίτας γραφείου του KDE. Το Calligra Words, Calligra Stages, Calligra Tables είναι οι κύριες εφαρμογές γραφείου, ενώ υπάρχουν πολλές περισσότερες που περιλαμβάνονται που θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες για σχεδόν οποιαδήποτε εργασία, όπως KOrganizer, KAddressBook και το Okular (προβολέας εγγράφων).To Skanlite είναι μια ελαφριά εφαρμογή σάρωσης εγγράφων που βασίζεται στη βιβλιοθήκη libksane. Στο τμήμα γραφικών, το Krita, ένα ισχυρό πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας και το Karbon, ένα κλιμακωτό πρόγραμμα επεξεργασίας γραφικών περιλαμβάνονται, μαζί με το Gwenview, ένα πλούσιο σε χαρακτηριστικά πρόγραμμα προβολής εικόνων. Πολλά περισσότερα μικρότερα εργαλεία όπως KColorChooser, ένας επιλογέας χρώματος και το KSnapshot, για screenshots εφαρμογών συμπληρώνουν την γκάμα εφαρμογών γραφικών. Περιλαμβάνονται τα γραφικά εργαλεία του Salix, κάνοντας τη διαχείριση του συστήματος εύκολη για τον καθένα. H διαχείριση, όπως πάντα, γίνεται με τη χρήση του slapt-get και του γραφικού του frontend του Gslapt. Το Sourcery, ένα γραφικό εργαλείο για τη διαχείριση και την εγκατάσταση πακέτων από SlackBuilds περιλαμβάνεται επίσης. Αυτό είναι ένα γραφικό περιβάλλον για το slapt-src και συμπληρώνει το Gslapt, τη γραφική προεπιλογή του διαχειριστή πακέτων. Περιλαμβάνεται ο Slackel Live Installer για να εγκαταστήσετε το slackel, ο Live Persistence manager, ώστε να σώζετε εύκολα όποιες αλλαγές κάνετε όταν τρέχετε το live dvd και το LiveClone, για να δημιουργήσετε τα δικά σας live isos, προσθέτοντας επιπλέον λογισμικό ή ρυθμίσεις. Στη πρώτη οθόνη μετακινηθείτε με το βελάκι και επιλέξτε "Ελληνικά" για να μπουτάρετε σε ελληνικό περιβάλλον στο KDE. Είναι πολύ εύκολο να εγκαταστήσετε το Slackel σε ένα οδηγό USB. Σενάρια (scripts) που κάνουν ακριβώς αυτό σε σύστημα *nix ή σε σύστημα Windows είναι διαθέσιμα μέσα στα αρχεία ISO. Το ίδιο μπορεί να γίνει με την εφαρμογή Liveclone από το Live environment. Τα Live iso images είναι Isohybrid.

Το Slackel Live μπορεί επίσης να ξεκινήσει μέσω μιας σύνδεσης δικτύου με χρήση PXE. Θα βρείτε συνδέσεις για τα αρχεία initrd για PXE εκκίνηση δίπλα στις συνδέσεις μεταφόρτωσης των εικόνων ISO παρακάτω.

Μπορείτε να κατεβάσετε όλες τις τρέχουσες εικόνες ISO του Slackel kde-4.10.4 από τους παρακάτω συνδέσμους, χρησιμοποιώντας τους διακομιστές Sourceforge . Slackel kde-4.10.4 Live image (32-bit) (size: 1009MB, md5: 6cfd024c381e15054def13a765c45277) Sourceforge: http://sourceforge.net/projects/slackel/files/kde-4.10.4/slackellive-kd… initrd for 32-bit PXE booting (size: 6.0 MB, md5: 72b51047705b395ae704a2a1e0b1a8df) Sourceforge: http://sourceforge.net/projects/slackel/files/kde-4.10.4/initextra-kde-…

Slackel kde-4.10.4 Live image (64-bit) (size: 1022MB, md5: 2734390407ef33cc76c7b438db7680dd) Sourceforge: http://sourceforge.net/projects/slackel/files/kde-4.10.4/slackellive-kd… initrd for 64-bit PXE booting (size: 6.4 MB, md5: 1322399a05091d2dbc079ab47a922fb4) Sourceforge: http://sourceforge.net/projects/slackel/files/kde-4.10.4/initextra-kde-… Αυτά τα LiveDVD περιλαμβάνουν μόνο υποστήριξη για την Αγγλική και την Ελληνική γλώσσα στο KDE. Υποστήριξη για περισσότερες γλώσσες μπορούν να προστεθούν από το χρήστη με την εγκατάσταση των αντίστοιχων πακέτων γλώσσας για το KDE και το Calligra με το slapt-get/gslapt από τα αποθετήρια (με επίλυση εξαρτήσεων) του Slackel. (Ο κωδικός πρόσβασης root για το live DVD είναι "live". Για σύνδεση του χρήστη είναι "one" χωρίς κωδικό πρόσβασης)

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Αν και απο τη στιγμη που εβαλα το slackel openbox δεν υπαρχει περιπτωση να το αλλαξω με καποια αλλη διανομη,θα ηθελα να σου δωσω συγχαρητηρια και γι αυτη την υπεροχη διανομη Δημητρη.Υπαρχει περιπτωση να βγουν και αλλες εκδοσεις;пχ mate

Συγχαρητήρια για το πολύ καλό live-KDE Slackel. Σίγουρα είναι ανάμεσα στα 4-5 καλύτερα παράγωγα Slackware , worldwide. Σήμερα εγκατέστησα το Exton-Slack 14.0 του guru του linux , Arne Exton. To iso δεν είναι εξ αρχής hybrid . αλλά γίνεται πανεύκολα υβριδικό με την εντολή isohybrid exton-slack-14.0.iso από τερματικό. Η εγκατάσταση έγινε σε χρόνο ρεκόρ ( 3 λεπτά ) από το live-usb , που ''περάστηκε'' με την εντολή dd if=exton-slack-14.0.iso of=/dev/sdc , και μάλιστα σε έναν εξωτερικό HDD 2.5'' με eSATA-II interface ( ή προσπάθεια για εγκατάσταση σε εξωτερικό με USB 3.0 interface απέτυχε ). Δεν υπήρχε έτοιμο γραφικό script παρά μόνο μιά σημείωση του κατασκευαστή για εγκατάσταση από περιβάλλον κονσόλας.
$ sudo su
#cd /root/install
# ./install.sh /dev/sdb7 /dev/sdb3 , όπου sdb7 το root partition & sdb3 το swap.
Τόσο απλά και εύκολα , που ξεπέρασε ακόμα και το Ubuntu ! ! !

Κύριε Τζέμο , υπάρχει καί στο Slackel ένας παρόμοιος και λιτός τρόπος για εγκατάσταση από κονσόλα ? Αν όχι , μπορείτε να γράψετε ένα ανάλογο script που να κάνει την ίδια δουλειά εύκολα και γρήγορα ? Σας συνιστώ να δοκιμάσετε το Exton-Slack με κανονική εγκατάσταση για σύγκριση των δυo πολύ καλών προσπαθειών στο slackware.

Νομίζω πως πρέπει να υπάρχει κάποιο bug στον live-installer και δεν επιτρέπει να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση από το live-περιβάλλον. Δοκίμασα δύο φορές με live-usb και μία με live-dvd. Και με τους 2 τρόπους η εγκατάσταση ''κολλούσε'' στο ίδιο σημείο , περίπου στο 75% , χωρίς να δίνει κάποιο μήνυμα λάθους. Τελικά ΔΕΝ κατάφερα να τρέξω το slackel από το δίσκο. Μπορεί κάποιος φίλος να γράψει αν συνάντησε το ίδιο πρόβλημα ?
Σίγουρα , η λύση με ένα απλό script από τερματικό , όπως αυτό στο Exton-Slack , θα έλυνε όλα τα προβλήματα.

Το Exton-Slack το έχω δοκιμάσει. Ουσιαστικά είναι το slax και έχει δημιουργηθεί με τα linux-live-scripts από το slax. Η εγκατάσταση ακολουθεί διαφορετική προσέγγιση.
Προσωπικά δεν μου άρεσε το Exton-Slack. Μετά την εγκατάσταση δεν δούλευαν όλα. Δεν θα αναφερθώ σε λεπτομέρειες εδώ. Εδω μιλάω σαν χρήστης και δεν θέλω να κρίνω τη προσπάθεια άλλων δημιουργών. Προτιμώ το slax είναι πολύ καλύτερο.

Στο slackel o εγκαταστάτης είναι ολοκληρωμένος αφού ρυθμίζει τη γλώσσα, δημιουργεί νέο χρήστη κλπ. Ο γραφικός installer είναι για όλους νέους χρήστες και προχωρημένους.
Ο installer είναι ο ίδιος με τον installer στο openbox και είναι ανεξάρτητητος έκδοσης. Υποθέτω ότι είναι πάλι το keyboard-setup το πρόβλημα εκεί ξεπεράστηκε με τη χρήση του gksu αντι του ktsuss. Στο kde υπάρχει το kdesu το οποίο δεν είχε πρόβλημα. Ισως σε περιβάλλον chroot να υπάρχει πρόβλημα. Θα το δω και θα επανέλθω. Σε κάθε περίπτωση ευχαριστώ για την αναφορά.

Δοκίμασε την εγκατάσταση σε basic mode. Γίνεται κανονικά. Σε full mode υπάρχει πρόβλημα και αυτό είναι περίεργο.

Δοκίμασα σε basic mode και πράγματι η εγκατάσταση ολοκληρώθηκε απρόσκοπτα. Ομως μία ακόμα έκπληξη μας περίμενε. ΔΕΝ υπάρχει επικοινωνία με τον όξω κόσμο ! ! Από τερματικό είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να αναβαθμιστεί το σύστημα γιατί ΔΕΝ λειτουργεί η σύνδεση με τον web-όξω κόσμο ! ( # slapt-get -u )
O Firefox ΔΕΝ ανοίγει καθόλου , ενώ από τερματικό δίνοντας $ firefox βγαίνει ένα μήνυμα λάθους , οτι λείπουν κάποιες βιβλιοθήκες προφανώς λόγω της basic mode εγκατάστασης. Συμπέρασμα. Ούτε και σε basic mode τo σύστημα είναι λειτουργικό. Μάλλον κυκλοφόρησε λιγάκι πρόωρα το live-kde. Είναι πολύ καλό σαν live , αλλά από εγκατάσταση δυστυχώς δέν..
Δίαφορα bugs είναι αναμενόμενα , αλλά μάλλον ΔΕΝ δοκιμάστηκε το live-kde όσο θα έπρεπε πρίν κυκλοφορήσει. Περιμένω τη διορθωμένη έκδοση , αλλά ακόμα και έτσι όπως είναι θα ήθελα πάρα πολύ κύριε Τζέμο να μας έδινες την ''μαγική '' εντολή για εγκατάσταση από περιβάλλον κονσόλας του live-kde , με την παράκληση στην επόμενη βελτιωμένη έκδοση να υπάρχει ενσωματωμένο ένα scriptάκι στον κατάλογο /root/install της μορφής ./install.sh για γρήγορη εγκατάσταση στο δίσκο με τις βασικές κατατμήσεις συστήματος /root & /swap . Δεν νομίζω πως είμαι πολύ απαιτητικός όταν ανάλογες προσπάθειες προσφέρουν αυτή την εύκολη & γρήγορη λύση.

Αφού δεν έχει εγκατασταθεί το wicd πρέπει η σύνδεση να γίνει με τα scpripts του slackware και εφόσον ο firefox ανήκει στη full list είναι αναμενόμενο να μην λειτουργούν αρκετά. Μετά την σύνδεση γίνεται η εγκατάσταση των προγραμμάτων με slapt-get. Όντως υπάρχει πρόβλημα με την εγκατάσταση.
To bug με τον installer είναι τρελλό.
Στη basic mode εγκαθίστανται τα 01-core, 02-basic 04-common λίστες πακέτων.
Στη full mode εγκαθίσταται τα 01-core, 02-basic 03-full, 04-common με αυτή τη σειρά. Όλα εγκαθίστανται αλλά δεν προχωράει η εγκατάσταση.
Κάτι γίνεται με μέγεθος. Στο openbox το μέγεθος είναι μικρότερο. Αυτό είναι από αυτά που δεν γίνονται. Μη αναμενόμενα.
Προσπαθώ να βρω τι φταίει αλλά είναι από τα bug που δεν ανιχνεύονται εύκολα.

Ο installer διορθώθηκε. Έκανα την εγκατάσταση σε full mode.
Πριν να προχωρήσετε στην εγκατάσταση αναβαθμίστε τον installer με το gslapt ή από τερματικό (konsole)
su
live ( το password του root)
slapt-get -u
slapt-get -i slackel-live-installer

Θα εγκατασταθεί το πακέτο slackel-live-installer-0.4.3-noarch-1dj.txz
Κατόπιν για την εγκατάσταση τρέξτε τον installer από την επιφάνεια εργασίας.
Αν κάποιος έχει χρόνο ας κάνει την εγκατάσταση για επιβεβαίωση. Για να αναβαθμίσω τα isos. Ευχαριστώ.

Συγχαρητήρια ! ! ! Επιτέλους βρέθηκε το bug με τον live-installer και η εγκατάσταση προχώρησε κανονικότατα & ταχύτατα ! Μόνο που ο firefox εξακολουθεί να μην ανοίγει πεισματικά.. Ελέγξτε το λίγο και αυτό το μικρό προβληματάκι πρίν ανεβάσετε το πλήρως διορθωμένο iso. To VLC πάντως ανοίγει περίφημα.

Γράφω αυτό το μήνυμα από slackel kde-4.10.4 32 bit, εγκατεστημένο σε virtualbox. Ο firefox τρέχει. Η εγκατάσταση έγινε από τα νέα iso images. Έχουν το ίδιο όνομα με τα προηγούμενα. Υπάρχουν και άλλα δυο με το ιδιο ονομα *32-1.iso και *64-1.iso που είναι ακριβώς τα ίδια. Στο αρχικό post εδω, έχω διορθώσει και τα mdsum με τα νέα.

Αυτό σχετικά με το firefox το είχα διορθώσει ήδη. Το πακέτο harfbuzz έπρεπε να μετακινηθεί στη basic list από τη live list που δεν εγκαθίστανται. Τώρα τρέχει και σε basic mode εγκατάσταση. Απλά εκεί επειδή δεν υπάρχει το wicd πρέπει να ρυθμίσει ο χρήστης την ασύρματη σύνδεση στο internet μόνος του με τα scripts του slackware. Αν συνδεθεί με ενσύρματη σύνδεση, συνδέεται στο internet αυτόματα.

Τα bug ήταν δυο τελικά. Ένα στο slackel installer και το πακέτο harfbuzz.
Για πληροφόρηση. Το κουφό bug ήταν στη progressbar που επειδή ποτέ δεν ξεπερνούσε το 0.80 (while percent < 0.80 ) περίμενε εκεί. Και αυτό συνέβη, επειδή το μέγεθος του iso είναι πολύ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο στο openbox. Τελικά τη σύνδεσα με το thread (while thread is_alive() ) που κάνει copy τα πακέτα και έτσι τερματίζει αμέσως μετά την εγκατάσταση των πακέτων. Ο installer τώρα δουλεύει σε όλες τις εκδόσεις.

Μην ξεχάσεις να αναβαθμίσεις μετά την εγκατάσταση το icedtea-web, το openjre ή το openjdk καθώς και το clementine με υποστήριξη podcast. Για οπτικά εφε στο clementine εγκατέστησε και το πακέτο projectM.

Ευχαριστώ για το τεστάρισμα.

Λύθηκε και το τελευταίο πρόβλημα με το Firefox ( πακέτο harfbuzz ) . Είσαι ΓΙΓΑΝΤΑΣ ! !
Και μία ακόμα υποσημείωση. Για αναβάθμιση του πακέτου harfbuzz από τερματικό δεν λειτουργεί η εντολή
# slapt-get --reinstall harfbuzz
γιατί βγαίνει μήνυμα λάθους. Αντ ' αυτής δίνουμε την εντολή
# slapt-get -i harfbuzz και το πακέτο αναβαθμίζεται κανονικά. Να διορθωθεί και στο σχετικό post της ιστοσελίδας.

Και μιά ερώτηση ακόμα. Τα εφφέ του compiz-fusion δουλεύουν με το slackware σε περιβάλλον KDE & GNOME 2 ?

Η εντολή στο post είναι slapt-get -i --reinstall harfbuzz που δουλεύει είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει το harfbuzz εγκατεστημένο.
Το kde δεν χρησιμοποιεί το compiz-fusion. Αλλά έχει το δικό του σύστημα εφε. Παλιά που είχα εγκαταστήσει το compiz-fusion με τα υπόλοιπα πακέτα που χρειάζονται και είναι αρκετά δούλευε κανονικά. Δεν υπάρχει όμως στα repos του slackel, θέλει compilation από source code.
Τα εφε του kde είναι πολύ καλά. Για ενεργοποίηση.
a)Σβήνουμε το αρχείο /etc/X11/xorg.conf.d/disable-composite.conf (rm /etc/X11/xorg.conf.d/disable-composite.conf ) και επανεκκινούμε τα X. (Log out of kde-desktop and log in again.)

b) Ενεργοποιούμε το cube και άλλα effects από το System Settings > Workspace Appearance.

c) Πατάμε ctrl+F11 και περιστρέφουμε το κύβο. Πατάμε ESC key ή το δεξί πλήκτρο του ποντικιού για επιστροφή στο desktop.

d) Για να έχετε το δικό σας γραφικό στη πάνω και κάτω επιφάνεια του κύβου, αντιγράψτε το γραφικό σας στο /usr/share/apps/kwin/cubecap.png (Π.Χ. cp your_image.png /usr/share/apps/kwin/cubecap.png)

Ενεργοποιήθηκαν και τα εφφέ του KDE σύμφωνα με τις οδηγίες. Μόνο που οι χειρισμοί είναι πολύ δύσχρηστοι σε σύγκριση με την ευκολία του compiz-fusion. Το να κρατάμε πατημένα μαζί 2 πλήκτρα ταυτόχρονα που είναι και σε απόσταση μεταξύ τους , ενώ με τους κέρσορες αλλάζουμε επιφάνειες είναι υπερβολικά βαρετό ενώ η απόκριση του 3D desktop μάλλον παραείναι αργή. Δεν μπορούσαν να φτιάξουν κάτι πιό εύχρηστο οι κα-ντε-έδες , που να πάρει η οργή ? !

Το Ctrl-F11 το πατάς μια φορά και το αφήνεις. Μετά δουλεύεις με πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού.
Η απόκριση είναι ταχύτατη. Έχεις ενεργοποιήσει το opengl στο system-settings στα εφε;

Καταπληκτικό ! ! ! Μάλλον δεν ήξερα το χειρισμό του περιστρεφόμενου κύβου - με μπέρδεψε ο compiz..
Σφαιράτο και ίσως καλύτερο και από το compiz-fusion ! ! !
Πραγματικά , το Slackel είναι απίστευτα γρήγορο αλλά καί εφφετζίδικο ! ! Μιά διανομή που πρέπει να υπάρχει σε κάθε σύστημα.

( Laptop με CPU Pentium B980 , NVidia GeForce GT 635M 1GB , 4GB Ram , 1x e-SATA & 2x USB 3.0 )

Το Slackel τρέχει από εξωτερικό HDD με e-SATA interface.

Γιατί δεν μπορεί να μπουτάρει από εξωτερικό με USB 3.0 σύνδεση ? ?

Δυστυχώς δεν έχω εξωτερικό με usb 3.0 ούτε άλλη usb 3.0 συσκευή για να δοκιμάσω.