Νίκες για το Ανοιχτό Λογισμικό στην Ευρώπη!

dsyrmalis | Κυρ, 06/23/2013 - 20:17 | 3' | 6

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, στην Ευρώπη φαίνεται πως αρχίζουν να γίνονται κάποια βήματα εμπρός σε σχέση με το ανοικτό λογισμικό όπως επίσης γίνεται κατανοητή η όλη παράνοια με τις πατέντες και τα λεγόμενα πνευματικά δικαιώματα. Όπως ανακοίνωσε το FSFE (Free Software Foundation Europe) το γερμανικό κοινοβούλιο αποφάσισε να θέσει περιορισμούς στις πατέντες του λογισμικού. Η μοναδική περίπτωση που θα θεωρείται κάτι πατέντα είναι όταν το λογισμικό θα υποκαθιστά με τον κώδικα του κάποιο μηχανικό ή ηλεκτρομαγνητικό μέρος ένος υπολογιστή. Ο Mattiaw Kirschner απο το FSFE δήλωσε πως την απόφαση τη θεωρεί ως ένα σημαντικό βήμα για τη διόρθωση της "παράνοιας" που είχαν δημιουργήσει οι πατέντες στο λογισμικό. Επίσης, χαρακτήρισε ως πολύ θετικό το ότι όλα τα πολιτικά κόμματα συνειδητοποίησαν ότι οι πατέντες αποτελούν ένα "τεράστιο πρόβλημα".

Στη γειτονική Γαλλία απο την άλλη τα βήματα προς το ανοικτό λογισμικό γενικότερα και το LibreOffice ειδικότερα συνεχίστηκαν. Πέρα απο την υιοθέτηση του LibreOffice σε τομείς του γαλλικού δημοσίου, το MIMO (Inter-Ministry Mutualisation for an Open Productivity Suite) έγινε μέλος του Advisory Board του Document Foundation. Αυτό σημαίνει συν μισό εκατομμύριο επαγγελματίες χρήστες για το LibreOffice οι οποίοι θα ανταλλάσουν τις εμπειρίες τους με τα άλλα 8 μέλη του συμβουλίου. Ενδεικτικά μερικά απο τα μέλη είναι εταιρίες οπως η Google, ή Intel, η Red Hat, η Suse κλπ. Αν όλα αυτά βεβαίως συμβαίνουν στη Γαλλία και τη Γερμανία το ερώτημα είναι τι συμβαίνει ή τι θα συμβεί στη δική μας χώρα δεδομένης και της οικονομικής κατάστασης...

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Στη Γαλλια, εχει γινει απο τον Δεκεμβριο και λιγο πιο μετα στη Γερμανια.
Στα εδω η απαντηση εχει ηδη δωθει, με την δαπάνη ύψους 2.604.470,00 ευρώ, απο τον Δεκεμβρη επισης, οπου ψωνισαν αυτα που ηθελαν με τον συνηθη τροπο και αναμεσα τους (ξανα) την σουιτα της MS.

Νικες, αλλα στο εμποριο ολες οι νικες και οι νομοι καταργουνται.
Στο μοναδικο καταστημα που κανουν build to order, laptop αρνουνται να μου τον πουλιησουν χωρις λειτουργικο, γιατι λεει οτι αγοραζουν το hardware μαζι με το λογισμικο του και αφου το πληρωνουν λεει, το περνανε και σε μας τους πελατες.
Αληθεια αυτοι οι νομοι εγχωριοι και της ΕΕ, περι ανταγωνιστικοτητας, ποτε θα ισχυσουν και στα προϊοντα τεχνολογιας????
Γιατι να πληρωσουμε νταβατζιλικι κατι που δεν προκειται να χρησιμοποιησουμε????
Ή μηπως η συγκεκριμενη εταιρια λογισμικου, εφηυρε τους υπολογιστες και την επιστημη της πληροφορικης και πρεπει να της τα σκαμε χοντρα για να εχουμε δικαιωμα στη χρηση Η/Υ????
Συγνωμη που ειμαι αποτομος, αλλα εχει παραγινει το κακο, ιδιως με το UEFI.

Ειμουν 9 ετων (πριν 4 χρονια) και ειχα παει να αγορασω εναν υπολογιστη (τον εχω ακομα).Βρικα εναν dual core 2gb ram 160gb δισκο .Ηταν μια χαρα για ενα βαλω ενα ubuntu 8.04 και σε vm τα xp sp2 .Ομως ετρεχε τα sVista !!!Τον ζητησα χωρις OS και λεει αυτος πως χωρις windows δε θα παιζει .Ειπα πως θα του βαλω linux και μ απανταει πως αν δεν τρεχει windows δε μπορει να μπει (!) Τελικα πηρα motheboard cpu ram και δισκο (κουτι κτλ. τα ειχα) και τον ενωσε ο πατερας μου .
Ακου εκει χωρις παντζουρια δε παιζει το pc.
Δυστηχως δε πιστευω πως ο ανοιχτος κωδικας θα περασει στην Ελλαδα..............επειδη μας κανει ο Βασιλης οτι θελει.Τουλαχιστον σε smartphones και tablets κυριαρχει ο πιγκουινος

Δημοσιεύθηκε με την Opera Mobile απο Android 2.3.7

Δυστυχως δεν επρεπε να κλεισει η ΕΡΤ, αλλα η εταιρεια με τα παντζουρια.
Η ΕΡΤ εδειχνε και κανα ντοκιμαντερ και αυτο την εκανε χρησιμη!
Μονο που η εταιρεια κουφωματων δεν ειναι ελληνικη και ΔΕΚΟ.

Δυστυχως δεν επρεπε να κλεισει η ΕΡΤ, αλλα η εταιρεια με τα παντζουρια.
Η ΕΡΤ εδειχνε και κανα ντοκιμαντερ και αυτο την εκανε χρησιμη!
Μονο που η εταιρεια κουφωματων δεν ειναι ελληνικη και ΔΕΚΟ.

[img]/smileys/smiley-yell.gif[/img] Zούμε σε έναν κόσμο που το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι τα στραβά μάτια .Με τα σχολεία δλδ που θα κλείσουν και τα παιδιά σε κάθε τάξη θα είναι 30 λογικό είναι ? Ή μήπως οι καθηγητές που θα μείνουν στον τόπο λόγω οικονομικών?

Έχεις απόλυτο δίκιο.

Και όλα αυτα έχουν κοινή ρίζα.

Όμως ο παρών ιστότοπος, δεν είναι κατάλληλος για να εγείρουμε τέτοια ζητήματα. Και δεν νομίζω ότι το διαδύκτιο είναι ο κατάλληλος χώρος.