Βοήθεια για επιλογή διανομής Linux!

spip_s2ki | Κυρ, 03/03/2013 - 02:54 | 3' | 15

Καλησπέρα σας παιδιά, θα ήθελα την βοήθειά και τις γνώσεις σας ώστε να επιλέξω ποιά διανομή ταιρειάζει στο σύστημα και στα ενδιαφέροντα μου. Προσωπικά είμαι φοιτητής και είμαι εδώ και λίγα χρόνια "ανακατεμμένος" με Linux, προς το παρόν έχω χρησιμοποιήσει για μεγάλα χρονικά διαστήματα κυρίως διανομές που σχετίζονται με Ubuntu(Ubuntu,Kubuntu, Lubuntu) και ελάχιστα Fedora. Σε καθημερινή βάση χρησιμοποιώ κυρίως γεωγραφικά λογισμικά όπως GrassGIS, Quantum GIS, R-Commander και κατά τα υπόλοιπα ότι χρησιμοποιεί και το ευρύ κοινό. Από θέμα προδιαγραφών του Desktop μου τώρα πολύ-πολύ γενικά: Intel(R) Core(TM) i5-2500 CPU 3.30GHz, RAM 8GB, ATI Radeon HD 6800 Series, LED SAMSUNG 24". Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω ποιά διανομή μου προτείνεται να χρησιμοποιήσω με βάση τα όσα προανέφερα και με βάση την άποψή σας φυσικά. Να συνεχίσω σε Ubuntu όπως τα τελευταία 4-5 χρόνια ή να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό?
Υ.Γ.1: Έχω πειραματιστεί τον τελαυταίο καιρό μέσα από VirtualBox με διάφορες διανομές (Debian, Fedora, OpenSUSE, Linux Mint) αλλά θέλω να συλλέξω και απόψεις από ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί πολύ παραπάνω από εμένα και σαφώς έχουν μεγαλύτερη εμπειρία από εμένα.
Υ.Γ.2:Γενικά τη γνώση μου θα την χαρακτήριζα μέτρια με Linux και έχω επαφή με προγραμματισμό.
Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον και το χρόνο που θα αφιερώσετε να μου απαντήσετε.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ οφείλεις να έχεις σε διάφορες κατατμήσεις του δίσκου και να τρέχεις τις εξής διανομές.
1- OpenSuse 12.2 GNOME 3 ή με όποιο περιβάλλον προτιμάς.
2- FUDUNTU 2013.1 κατά προτίμηση , παρά το Fedora.
3- Μιά διανομή που να βασίζεται στο Ubuntu. Προτείνω Cylon Linux ή Black Opal ή Unity Dark.
4- Cinnarch ή Manjaro Linux , βασισμένα στο Arch
5- Slackel Linux , βασισμένο στο Slackware.
6- Mageia 2 Linux ή Rosa Desktop Linux , βασισμένα στο Mandriva.

Ολα τα παραπάνω τρέχουν από διάφορες κατατμήσεις εξωτερικών δίσκων με σύνδεση e-SATA ή USB 3.0

Εγω λεω να εγκαταστησει αλλες 19,000 διανομες ετσι για να εχει να παιζει....
Λοιπον, αν θες να μαθεις να εισαι system administrator ή προγραμματιστης τοτε εγκατεστησε μια απο τις 2 διανομες
1) Debian Stable
2) Slackware -- Slackel με Ελληνικη υποστιριξη.

Αν δεν σε ενδιαφερει τιποτα απο τα παραπανω, sys admin ή προγραμματιστης τοτε μεινε με Ubuntu.

Οσο αφορα το HW μονο με τους drivers της καρτας γραφικων θα εχεις θεμα, αλλα προσωπικα δεν εχω φρου - φρου και αρωματα στον φορητο μου

Οσο για τα partitions που ανεφερε ο zenwalk05 θα σου συνηστουσα
1) rootfs ( / ) 10G
2) swapfs (swap) 6G (την swap την φτιαχνεις με βαση την συνολικη RAM που εχεις * 2. Δηλαδη 3*2=6 G swap θα πρεπει να φταιξεις)
3) homefs (/home) ο υπολοιπος δισκος.

Εγραψα πουθενά να εγκαταστήσεις 19,000 διανομές ? Αστεία πράγματα.
Διαλέγεις ανάμεσα στις 6 πιό γνωστές διανομές. Πρότεινα αυτές που θεωρώ περισσότερο φιλικές αλλά καί δημοφιλείς , οπότε θα έχεις καί υποστήριξη από τα fora. Αν όμως έχεις τη δυνατότητα να τις ''χωρέσεις'' όλες σε 6 διαφορετικά partitions , θα έχεις μιά σφαιρική γνώση για το Linux , και σίγουρα θα είσαι πολύ πάνω από το μέσο όρο ενός linux user.

σφαιρικη γνωση για το linux δεν αποκτας με το ποσες διανομες εγκαθηστας, αλλα ποσο καλα ξερεις να δουλευεις μια διανομη.
Οτι και να μου πεις μετα ειναι πεταμενα λογια.
ΥΓ. Μην συνεχισεις γιατι εχεις αρχισει και γινεσαι κουραστικος και ωρες ωρες εκνευριστικος

Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω ποιά διανομή μου προτείνεται να χρησιμοποιήσω με βάση τα όσα προανέφερα και με βάση την άποψή σας φυσικά. Να συνεχίσω σε Ubuntu όπως τα τελευταία 4-5 χρόνια ή να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό?

Προτείνω να συνεχίσεις με Ubuntu, είναι η πιο δημοφιλής διανομή Linux και εκεί θα βρίσκεις πάντα τόσο τα εργαλεία με τα οποία δουλεύεις όσο και λύσεις. Αν δεν θες να μάθεις περισσότερα για το πως δουλεύει το linux, μείνε όπως είσαι...

Όλες τις διανομές που ανέφερα τις γνωρίζω το ίδιο καλά , και τις αναβαθμίζω από κονσόλα. Δεν αποκτάται έτσι πιό ''σφαιρική'' γνώση για το Linux ?
Είναι λοιπόν ''πεταμένα λόγια'' να πεί κανείς ότι όσες περισσότερες διανομές τρέχεις , τόσο καλύτερα μαθαίνεις το Linux ?
Πού γίνομαι κουραστικός και σε ποιό πράγμα? επειδή πρότεινα 6-7 αντικειμενικά καλές διανομές για να επιλέξει ο φίλος που ρώτησε ?
Ποιόν εκνεύρισα εδώ μέσα ? Θα ήθελα την άποψη του Tom , του Διονύση & του Δημήτρη.

Σε ευχαριστώ πολύ φίλε μου zenwalk05 για τις προτάσεις σου ήδη εξετάζω κάποιες και μπορώ να ομολογήσω ότι σίγουρα δεν θα έχω αποκελιστικά μία διανομή στο PC μου. Μου αρέσουν αρκετά πρός το παρόν Fuduntu και Slackware. Ευχαριτώ και πάλι για το χρόνο σου και σαφώς τις προτάσεις σου!

Ευχαριστώ πολύ slackware και τα υπόλοιπα παιδιά για τις προτάσεις σας. Ψάχνομαι με βάση αυτά που είπατε να δω εν τέλη που θα καταλήξω γιατί πολλές από τις διανομές που αναφέρθηκαν μου ταιριάζουν αρκετά καλά(προσωπική μου άποψη). Όσο για τα partitions φίλε slackware, απ'όσο βλέπω την πρόταση σου θα ακολουθήσω. Προσωπικά μου έχει αρέσει η Slackware γιατί θέλω να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό και να ψαχτώ και σε κάτι άλλο πέρα από Ubuntu χωρίς φυσικά να μην τα βαστάω ως backup στο μυαλό μου. Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι!

Σίγουρα αξίζει να ασχοληθείς με όλα τα είδη διανομών.Κατ αυτό τον τρόπο θα γνωρίσεις καλύτερα το linux.
τί χρειάζεσαι για να δοκιμάσεις όσες διανομές θές ? ένα εξωτερικό HDD κατά προτίμηση με e-SATA σύνδεση , παρά με USB 3.0.
Μπορείς να δημιουργήσεις άνετα 14 κατατμήσεις σύν μία swap κατάτμηση με ασφάλεια.Σε έναν δίσκο 500 GB κάθε linux partition θα έχει μέγεθος περίπου 32 GB. Προτίμησε το ext4 filesystem. Σε μιά τέτοια διαμόρφωση δίσκου μπορείς να τρέχεις μέχρι και 14 διανομές linux. Το επόμενο που θα πρέπει να ξέρεις είναι να προσθέτεις για κάθε καινούρια διανομή τις γραμμές boot entry σε ένα ειδικό αρχείο του GRUB που λέγεται menu.lst . Φαίνεται στην αρχή δύσκολο , αλλά είναι πανεύκολο να το καταλάβεις. Να προτιμάς τον GRUB legacy παρά τον νεότερο GRUB2 , για να μή μπερδευτείς. Πρέπει να είσαι καί λίγο από γατόνι για να πάνε όλα όπως τα θές. Πάντα να έχεις τα Linux χωριστά από τα windows , δλδ σε ξεχωριστό δίσκο , και κατά προτίμηση σε δυομισάρι φορητό. Εγκαθιστάς τον Grub πάντα στο εξωτερικό HDD και από το BIOS ορίζεις προτεραιότητα εκκίνησης από το external drive. Δεν είναι απαραίτητο να έχεις χωριστά partitions για το /home , το /root κτλ. Χωράνε όλα σε μία κατάτμηση και είναι ο μοναδικός τρόπος για να τρέχεις από τον ίδιο δίσκο περισσότερες από μία διανομές.
Μήν καίς dvd για τις καινούριες διανομές. Οι περισσότερες περνάνε με το multisystem boot σε στικάκι , αλλά υποχρεωτικά από περιβάλλον ubuntu , γιατί η εφαρμογή γράφτηκε για ubuntu. Μπορείς όμως να χωρέσεις μέσα σε ένα στικάκι με 32 GB καμιά εικοσαριά Live-distros. Το στικάκι καλύτερα να είναι usb 3.0 , για γρήγορες εγγραφές , αλλοιώς θα βαρεθείς να περιμένεις.Αυτά τα λίγα για αρχή.

[color=#0000ff]@ spip_s2ki[/color]

Φίλε μου αυτή τη στιγμή χρησιμοποιώ linux mint, και είμαι ευχαριστημένος ....
Αφού έχεις εμπειρία από UBUNTU, τότε μια normal κατάσταση είναι να χρησιμοποιήσεις και το "αδελφάκι" του το linux mint...

1. Παρ'ολα αν κοντά στον προγραμματισμό και έχεις βλέψεις να γίνεις administrator, οι διανομές που συνέστησε ο slackware είναι οι κατάλληλες....
Αλλά προσοχή (!!!), αυτές απαιτούν μελέτη και διάβασμα ..... επειδή διδάσκουν linux !!
2. Αν ομως δεν είσαι και πολύ εξπέρ στο "ψάξιμο" στα ενδότερα, τότε σου ταιριάζουν οι διανομές που πρότεινε ο zenwalk05, καθώς και κάποιες που πρότεινε σε αυτό το site και τις έχω σημειώσει ...
όπως τα ubunt-οειδή: Australis OS, JessBuntu
αλλά και τα slack-οειδή: AUSTRUMI, Porteus, Slax Linux....

Προσοχή από τα παραπάνω διάλεξε ΜΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗ (όχι όλες ....) και "τσάκισέ" την (μάθε την καλά δηλαδή)

ΟΛΑ τα παραπάνω έχουν προταθεί από τα μέλη του site [color=#0000ff]zenwalk05[/color], και [color=#0000ff]slackware[/color], που τις γνώσεις τους επάνω στο linux δε θα μπορούσα ούτε να τις ονειρευτώ.
Συγκεκριμένα, αν ξέρω κάποια πράγματα στο linux και τα "κελαηδάω" τα οφείλω στις συμβουλές τους ...!!!
Προσοχή στις συμβουλές τους και στις γνώσεις τους, λοιπόν ....
[color=#0000ff]ΥΓ[/color]
Έλειψα λίγο από το site και δεν παρακολούθησα από την αρχή την ενδιαφέρουσα αυτή συζήτηση ....

Ποιος ο λογος να εγκατεστησεις 6 διανομές ?
Παιρνεις κανενα flashακι 16Gb ,το χοριζεις σε οσα partition θες και τα παιζεις απο κει.
Απο τα 13 χρονια που ζω ,στα τελευταια 6 χρονια που ασχολουμε με linux παντα ετσι εκανα.Οκ μια για δουλεια και οι υπολοιπες για δοκιμη/παιχνιδι.

Καλησπερα σας  

Θα ηθελα μια βοηθεια.  Εχω βαλει δυο διανομες και θελω να απεγκαταστησω μονο την μια και να παραμεινει η αλλη.

Με ποιον τροπο μπορει να γινει αυτο;

 

Ευχαριστω

linuxjohn]

Καλησπερα σας  

Θα ηθελα μια βοηθεια.  Εχω βαλει δυο διανομες και θελω να απεγκαταστησω μονο την μια και να παραμεινει η αλλη.

Με ποιον τροπο μπορει να γινει αυτο;

 

Ευχαριστω

Kαλησπέρα φίλε & χρόνια πολλά,

Κάθε διανομή βρίσκεται σε ξεχωριστό διαμέρισμα (partition) !Οπότε με ποργράμματα ,όπως Gparted ,απλά διαμορφώνεις το partition που τρέχει την διανομή που δεν θέλεις & είσαι έτοιμος !!