Έρχεται έκδοση του Microsoft Office για το Linux;

dsyrmalis | Κυρ, 02/10/2013 - 13:39 | 2' | 14


Σύμφωνα με [url=http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTI5MzU]κάποιες φήμες [/url]που έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, υπάρχει περίπτωση να δούμε περί το 2014 μια έκδοση του Microsoft Office για το Linux. Με βάση την ανώνυμη πηγή απο το τμήμα της Microsoft που ασχολείται με το Ανοιχτό Λογισμικό, το Linux μοιάζει πλέον μια βιώσιμη λύση και απασχολεί το γίγαντα απο το Redmond. Τα πράγματα γίνονται ευκολότερα για τη μεταφορά της δημοφιλούς σουίτας γραφείου στο Linux αφού ήδη ετοιμάζεται μια έκδοση για το Android. Όλα αυτά ακούστηκαν στο Βέλγιο κατα τη διάρκεια του Free Open-Source Developers' European Meeting ([url=http://www.phoronix.com/scan.php?page=search&q=FOSDEM]FOSDEM[/url]).
Η εξέλιξη αυτή είναι αρκετά σημαντική αλλά σίγουρα δημιουργεί και κάποια ερωτηματικά:

  • Θα χρησιμοποιούσαν οι χρήστες του Linux το Microsoft Office τη στιγμή που υπάρχουν τα OpenOffice.org του ιδρύματος Apache και το LibreOffice;
  • Μια έκδοση που θα βασίζεται στην έκδοση για Android πόση λειτουργικότητα θα διαθέτει για δουλειά γραφείου;
  • Είναι ειλικρινής η Microsoft λέγοντας πως βλέπει το Linux σαν μια βιώσιμη λύση ή έχει κάτι άλλο στο μυαλό της; Μήπως για παράδειγμα θέλει να σιγουρευτεί πως θα κυριαρχήσει το δικό της format για τα έγγραφα; Κάτι άλλο ίσως;
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

πολύ πιθανό η επόμενη έκδοση των windows να τρέχει με έναν linux kernel και σε ext4 filesystem. Θετική εξέλιξη.

Προσωπικά αν η έκδοση του Office για Linux είναι τόσο λειτουργική όσο και η έκδοση για Windows τότε θα απαλαγώ από τα Windows στο σπίτι! Δυστυχώς το Libre Office δεν μπορεί σε καμια περίπτωση να συναγωνιστεί το Office της MS. Λογικό αφού η MS επενδύει πολύ μεγάλα ποσά και εξετάζει κάθε λεπτομέρια και παράμετρο σχετικά με τον χρήστη.

Fparis απο περιέργεια αλλά σε τι δεν είσαι ευχαριστημενος απο το LibreOffice;

Δεν έχει ribbons [img]/smileys/smiley-tongue-out.gif[/img]

[img]/smileys/smiley-tongue-out.gif[/img].......Τα τελευταία 7 χρόνια χρησιμοποιώ απροβλημάτιστα Open-LibreOffice για επεξεργασία κειμένου (word) και πινάκων (spreadsheet). Ότι χρειαζόμουν-χρησιμοποιούσα στο MS-Office το έχω στα Open-LibreOffice και η μετάβαση από το ένα στο άλλο δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η ανταλλαγή αρχείων με χρήστες MS-Office.

Με το LibreOffice(έκδοση 3.5.4.2), ανοίγω χωρίς πρόβλημα αρχεία .doc & .docx. Επίσης ανοίγω και τα αρχεία .wps(από το MS Works, μια άλλη σουίτα γραφείου της Microsoft). Επισης, με την επιλογή Save As, και οι χρήστες MS Word διαβάζουν τα δικά μου αρχεία. Χρησιμοποιώ εδώ και κάποιους μήνες LibreOffice και δεν μπορώ να πω ότι υστερεί σε κάτι ουσιώδες του MS Office.
ΥΓ. Πολύ καλά λόγια έχω ακούσει για το LibreOffice 4. Δεν έχω εμπειρία επάνω σε αυτήν την έκδοση, αλλά λένε ότι χτυπάει στα ίσα το MS Office.

Διαβάζοντας πάντως φόρουμ στο εξωτερικό μου έκανε εντύπωση πως πολλοί χρήστες προτιμούν το OpenOffice του ιδρύματος Apache απο το LibreOffice. Το αιτιολογούν λέγοντας πως δεν αντέχουν τις συνεχείς αναβαθμίσεις του Libre ενώ ισχυρίζονται πως το OpenOffice είναι και πιο σταθερό.

Επισης, με την επιλογή Save As, και οι χρήστες MS Word διαβάζουν τα δικά μου αρχεία.
Σωστός αλλά όταν πρόκειται για μετατροπή πολλών αρχείων καταντάει <<κουραστικό>>. Βέβαια αν τα σώζεις εξαρχής και μόνο σε MS Word κάτι γίνεται αλλά με χαλάει να βλέπω .doc .

[color=#ff6600]bat12, σίγουρα είναι εκνευριστική η διαδικασία μετατροπής κάθε αρχείου .odt σε .doc, αλλά δυστυχώς είναι και αναπόφευκτη. Είναι δύσκολο έως αδύνατο κάποιος που ανταλλάσσει συχνά αρχεία με άλλους χρήστες, να μην έχει και συναλλαγές με χρήστες MS Office.[/color]
[color=#ff6600]Πάντως, και για μην ξεφεύγουμε από το θέμα, εγώ προσωπικά δεν προτίθεμαι να σπαταλήσω χρήματα για να αποκτήσω το MS Office. Έχω εμπιστοσύνη στους developers του LibreOffice πως κάθε νέα έκδοση θα είναι όλο και καλύτερη.
[/color]

Όσο αφορά τα διπλά saves υπάρχεί αυτό το extension
[url=http://extensions.libreoffice.org/extension-center/multisave]http://extensions.libreoffice.org/extension-center/multisave[/url]

και για μαζική μετατροπή:
[url=http://oooconv.free.fr/batchconv/batchconv_en.html]http://oooconv.free.fr/batchconv/batchconv_en.html[/url]

@bat12
Για μαζική μετατροπή αρχείων doc(x) σε odt και αντίστροφα, δες το unoconv. Κάνει πολλών ειδών μετατροπές.

@ fparis
Πριν ασχοληθώ με το linux, είχα στο παρελθόν πάρει όλα τα πτυχεία της Microsoft, σε επίπεδο "Instructor"...
Εδώ και 4,5 με 5 χρόνια που χρησιμοπιώ open-libre office, έχω ξεχάσει σχεδόν και τη λέξη MS Office ...
Τόσο καιρό που χρησιμοποιώ το open-libre office, ούτε μια φορά δε συνάντησα κάτι που να μην μπορώ να το κάνω ...
Μόνο κάποιες συντομεύσεις έχω βάλει εγώ, γιατί δεν τις έχουν ρυθμισμένες στο open-libre office.
Για παράδειγμα, επειδή έχω τρέλα με τα κεφαλαία γράμματα, ορίζω τη συντόμευση εναλλαγής πεζών-κεφαλαίων που ισχύει και στο MS σαν [color=#0000ff]Shift-F3[/color].
Kατά τα υπόλοιπα το open-libre office είναι POWER ...
@ bat12
Φίλε bat12, υπάρχει μια επιλογή στο open-libre office
Εργαλεία -> Επιλογές -> Φόρτωση/Αποθήκευση -> Γενικά -> Τύπος εγγράφου...
Εκεί μπορείς να ορίσεις για όλα τα είδη αρχείων σαν doc, xls, ppt...
Bέβαια να προσθέσω ότι είμαι "εξαρτημένος" από αυτά τα format αρχείων επειδή:
1. Τα έχω συνηθήσει
2. Για λόγους συμβατότητας, με τον υπόλοιπο κόσμο
Αν βέβαια έχεις σαν κύρια προτίμηση τα "γηγενή" format, σε αυτή την περίπτωση υπάρχει όντως θέμα...
Σίγουρα τα "εργαλειάκια" του φίλου Κώστας1, φαίνονται ενδιαφέροντα και θα τα δοκιμάσω....
@ john82
Τέλος, να συμφωνήσω με το φίλο john82, γιατί (??) να αγοράσεις το MS για linux, αφού το αντίστοιχο ΔΙΚΟ μας προϊόν open-libre office, ΣΚΙΖΕΙ .. !!
Συμπληρώνοντας ότι :
Αν για κάτι "[color=#0000ff]εξειδικευμένο[/color]" πρέπει να χρησιμοποιήσω το MS, το γυρίζω στο partition των windows που υπάρχει για παιχνίδια (skyrim), έτσι κι αλλιώς ...[img]/smileys/smiley-tongue-out.gif[/img]

Καλημέρα
Το πρόβλημά μου είναι ότι στο γραφείο εργάζομαι σε περιβάλλον MS Office. Όταν λοιπόν θέλησα να εργαστώ και στο σπίτι αντιμετώπισα πολλά προβλήματα όταν τα αρχεία που είχαν δημιουργηθεί σε MS Office, τα άνοιγα σε Libre Office, τα επεξεργαζόμουν και στην συνέχεια τα άνοιγα σε MS Office, στο γραφείο, είχαν αλλοιωθεί με αποτέλεσμα να χάνω κρίσιμες πληροφορίες για την εταιρεία που εργάζομαι. Το έχω συζητήσει με πολλούς και όλοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην συνεργασία MS Office και LibreOffice. Επίσης, όταν ξεκίνησα να φτιάχνω databases στην Access διαπίστωσα πόσο "φτωχό" και "non user friendly", σε σχέση με το MS Office είναι το LibreOffice. Πράμα που μου φαίνεται λογικό καθώς η MS έχει ξοδέψει πολλά $ στην ανάπτυξη του Office φροντίζοντας ακόμα και θέματα που έχουν να κάνουν με την ψυχολογία του χρήστη. Το παράδοξο είναι ότι η εταιρεία στη οποία εργάζομαι είναι MS Partner και η χρήση προϊόντων της MS είναι μονόδρομός, αν και το Scribus και Gimp είμαι εγκατεστημένα στο PC. Έχω καταφέρει να λύσω προβλήματα, όπως να λαμβάνω τα mail μου από τον Exchange, αλλά το Office με αναγκάζει να δουλεύω με Win7 στο σπίτι και όχι με το πολυαγαπημένο μου Linux. Θέλω να δω την νέα έκδοση του LibreOffice.

@bat12
Για μαζική μετατροπή αρχείων doc(x) σε odt και αντίστροφα, δες το unoconv. Κάνει πολλών ειδών μετατροπές.

Ευχαριστώ, Γιώργο. Δεν το γνώριζα.