Fedora 18

dsyrmalis | Τρί, 01/22/2013 - 09:03 | 3' | 5



Μετά απο αρκετές αναβολές και καθυστερήσεις το Fedora είναι και πάλι παρών με μια νέα έκδοση και πολλές αλλαγές. Γενικότερα το Fedora πάντα έρχεται με νέα στοιχεία και βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας. Αυτή τη φορά όμως οι αλλαγές ήταν ακόμα πιο πολλές αλλά και πιο επίπονες αφού ο εγκαταστάτης της διανομής "Anaconda" ξαναγράφτηκε απο την αρχή. 

Ο ανανεωμένος Anaconda παραμένει φιλικός και απλός προσφέροντας ταυτόχρονα ευελιξία και επιλογές για κάθε επιπέδου χρήστη. Υπάρχουν προς το παρόν διάφορα άλυτα προβλήματα - bugs που όμως δύσκολα θα τα βρει μπροστά του ο απλός χρήστης. Σίγουρα όμως χρειάζεται ακόμα αρκετή δουλειά για να φτάσει στα επίπεδα σταθερότητας της προηγούμενης μορφής του. Σε κάποια σημεία είναι πιθανό να μπερδέψει λίγο αρχικά τους φίλους του Fedora αλλά συνηθίζεται εύκολα και όπως φαίνεται οι αλλαγές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. 



Το Fedora παραδοσιακά καλύπτει σχεδόν κάθε περιβάλλον και διαχειριστή παραθύρων που υπάρχει στο Linux. Έτσι στο Fedora 18 θα βρούμε τα εξής: 

  • GNOME 3.6
  • Cinnamon
  • MATE
  • KDE Plasma Workspaces 4.9 
  • Xfce 4.10

Διαθέσιμα υπάρχουν και διάφορα spins για ειδική χρήση όπως επίσης και για άλλες αρχιτεκτονικές

 

Η έκδοση με το Gnome 3.6 είναι η τυπική που θα βρούμε σε κάθε διανομή Linux αφού η κοινότητα δεν έχει κάνει επεμβάσεις και παραμένει στη vanilla λογική. Αν κάτι απο το λογισμικό μας έκανε καλή εντύπωση είναι πως τα βίντεο στο youtube παίζουν κανονικά, χωρίς όμως την παρουσία του Flash της Adobe. Αυτό συμβαίνει επειδή το Fedora μας μεταφέρει εξ ορισμού στην Html5 έκδοση των βίντεο.

 

Σε γενικές γραμμές το Fedora 18 έρχεται με αρκετές αλλαγές και με κάποια bugs στον εγκαταστάτη που όμως εξαφανίζονται στο Desktop και δεν θα μας επηρρεάσουν όσο εργαζόμαστε με αυτό.

 

Ιστοσελίδα: http://fedoraproject.org/en/

Λήψη: http://fedoraproject.org/en/get-fedora 

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Εγινα fedorian με αυτη  την εκδοση .Ως τωρα χρησιμοποιουσα τις δοκιμαστικες ubuntu 3 μηνες πριν την σταθερη εκδοση οποτε γιατι να ,μην την βαλω αφου καινοτομει;  Λιγο μετα την εγκατασταση ο πυρηνας 3.6 αναβαθμιστηκε σε 3.7.Αρκετα φιλικη (οχι οσο το ubuntu) οποιοςεχει κ λιγη εμπειρια δεν θα δυσκολευτει .Την συνιστω ανεπιφυλακτα αλλα να ξερετε οτι δεν εχει την υποστηριξη χρηστη απο φορουμ όπως το ubuntu

dlinux]Εγινα fedorian με αυτη  την εκδοση .Ως τωρα χρησιμοποιουσα τις δοκιμαστικες ubuntu 3 μηνες πριν την σταθερη εκδοση οποτε γιατι να ,μην την βαλω αφου καινοτομει;  Λιγο μετα την εγκατασταση ο πυρηνας 3.6 αναβαθμιστηκε σε 3.7.Αρκετα φιλικη (οχι οσο το ubuntu) οποιοςεχει κ λιγη εμπειρια δεν θα δυσκολευτει .Την συνιστω ανεπιφυλακτα αλλα να ξερετε οτι δεν εχει την υποστηριξη χρηστη απο φορουμ όπως το ubuntu

Μπορεί να κλείσαμε το φόρουμ που υπήρχε, αλλά υπάρχει η mailing list, την οποία θεωρούμε πιο άμεση και πιο αποδοτική.  https://admin.fedoraproject.org/mailman/listinfo/el-users

Δεν μπορω να τα καταφερω εγω ρε παιδια με τον νεο εγκαταστατη anavonda! Μηπως μπορει καποιος να μου δειξει βημα βημα καποιον  οδηγο για να μπορεσω να συνεχεισω στην εγκατασταση του fedora;
Αυριο θα εχω εναν καινουργιο σκληρο δισκο (500GB) και θελω να πω το παιδι απ το καταστημα να μου τον μοιραση στα δυο, και στο ενα partition να βαλουμε fedora 18 KDE, και στο δευτερο καποια αλλη διανομη Linux. Αν εχουμε εναν οδηγο θα βοηθουσε την εγκατασταση και  στο παιδι που πιθανον να μην γνωριζει και αυτος τον νεο εγκαταστατη.
Να τονισω οτι στον δισκο αυτον δεν θα βαλουμε καθολου χωρο εικονικης μνημης. Δηλαδη θα ειναι ενας δισκος 500GB μοιρασμενος απο 250GB και τιποτα αλλο. Ευχαριστω πολυ!

δες [url=http://www.youtube.com/results?search_query=fedora+18+install&oq=fedora+18+&gs_l=youtube.3.9.0l10.3012.9633.0.14524.14.11.2.1.2.0.174.1438.0j11.11.0...0.0...1ac.1.WF79AwDDj54]εδώ[/url]
fedora 18 install εσωτερικος ή εξωτερικος? αν δε σε βολεψουν τα βιντεο μας το λες και θα σε βοηθησουμε

Nα σε καλα ρε @hellaspc1 Ευχαριστω! Ηθελα πολυ να δοκιμασω το fedora με το KDE. Τελικα εχει καιρο που με βοηθησαν τα παιδια στο ubuntu-gr και το εβαλα. Το κρατησα μια εβδομαδα αλλα αρχισα να καταλαβενω οτι δεν μπορουσα να συνεχισω και εβαλα παλι Mint 14 KDE. Για καποιον νεο χρηστη που εχει μαθει με ubuntu/mint οπως εγω, ειναι αρκετα δυσκολο να ασχοληθη με fedora τελικα. Κριμα και μου αρεσε παρα πολυ... Οποιος θελει να δοκιμασει το fedora παντος, υπαρχει πολυ δυνατη υποστηριξη και απ τα παιδια μεσο mailing list, απλα με μια εγγραφη στο https://admin.fedoraproject.org/mailman/listinfo/el-users και μιλας (γραφοντας) απ το gmail για οποια βοηθεια και αν χρειαστεις!