Fuduntu 2013.1

dsyrmalis | Τετ, 01/16/2013 - 21:01 | 5' | 2



Η ονομασία Fuduntu παραπέμπει ή έστω θυμίζει κάτι απο Ubuntu. Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι και σίγουρα δεν μιλάμε για άλλον ένα απο τους δεκάδες κλώνους του Ubuntu. Το Fuduntu βασίζεται στο... Fedora! Η σύνθετη ονομασία του μάλλον θέλει να μας πει πως έχουμε μια διανομή που στηρίζεται στο Fedora αλλά είναι φιλικό όπως και το Ubuntu. Το κατα πόσο είναι επιτυχημένη αυτή η τακτική στην ονοματοδοσία είναι ένα άλλο ζήτημα. Για παράδειγμα, ο υποφαινόμενος δεν είχε μπει στον κόπο να ασχοληθεί με αυτή τη διανομή αφού η ονομασία Fuduntu τον προιδέαζε για "μια απο τα ίδια." Ας πάρουμε όμως τα πράγματα απο την αρχή:

Ο εγκαταστάτης της διανομής είναι ο πετυχημένος Anaconda ο οποίος αναμένεται και να αναβαθμιστεί σύντομα απο την κοινότητα του Fedora. Τα πάντα γίνεται σε περιβάλλον γραφικών και υπάρχουν πολλές επιλογές για κάθε επιπέδου χρήστη.

Αυτό όμως που κάνει το Fuduntu ξεχωριστό είναι η παρουσία του κλασσικού Gnome 2.3. Να λοιπόν το πρώτο κίνητρο για τους νοσταλγούς αυτού του επιτυχημένοπυ περιβάλλοντος εργασίας. Άλλο ένα στοιχείο είναι η μπάρα στο κάτω μέρος της επιφάνειας εργασίας (Cairo dock) που θυμίζει έντονα Mac OS X. Το Cairo Dock αντικατέστησε to AWN το οποίο είχε σταματήσει να αναπτύσσεται και να έχει υποστήριξη. Κάτι τα άλυτα bugs, κάτι η ασυμβατότητα με τη νέα έκδοση της glib και αυτό ήταν. Σε γενικές γραμμές έχουμε μια εμφανισιακά όμορφη διανομή που όπως είπαμε και πριν θυμίζει Mac OS X ή και τις παλαιότερες και προ Unity εκδόσεις του Ubuntu.

Αρκετά ικανοποιητικό είναι και το λογισμικό που συνοδεύει το Fuduntu:

  • Πυρήνας 3.6.9
  • Gimp 2.8.2
  • Thunderbird 17.0
  • Firefox
  • Chromium 23.0.1271.97 (ο προεπιλεγμένος περιηγητής)
  • VLC 2.0.5
  • Xorg 1.12

Αργά ή γρήγορα θα αντιληφθούμε την παρουσία του γνωστού προγράμματος Jockey (jockey-gtk) που τσεκάρει αυτόματα το υλικό μας και αναλαμβάνει τη ρύθμιση-εγκατάσταση των κλειστών οδηγών για τις συσκευές μας. Στα θετικά θα συμπεριλαμβάναμε την καλή απόκριση απόκριση των μενού και τη σχετικά χαμηλή κατανάλωση μνήμης (180ΜΒ).    

 

Τελικά αξίζει τον κόπο και το χρόνο μας για μια δοκιμή; Η απάντηση είναι μάλλον ναι, ειδικά αν μας λείπει η παλιά εμφάνιση (και για πολλούς παραγωγικότητα) του συνδυασμού Ubuntu - Gnome 2. Αν σε αυτό προσθέσουμε την καλή εμφάνιση, την ποιότητα του Fedora και τις καλές επιδόσεις τότε μιλάμε για μια αρκετά ευχάριστη περιπέτεια. Αυτό που μένει μελλοντικά να δούμε είναι το πόσο θα αντέξει η διανομή να συντηρεί το Gnome 2 και αν αυτό θα αντικατασταθεί απο το Mate ή απο κάποιο άλλο περιβάλλον εργασίας. 

 

Ιστοσελίδα: http://www.fuduntu.org/blog/

Λήψη: Download: 2013.1 – 32Bit: [Download|Torrent] 64Bit: [Download|Torrent]

SHA1 Sums:

32-bit: c2453c2bad9ada86859ef393d56afdde06837371

64-bit: 20eb89bc61830a21e8827f5e63179cbb7f44560c

Google +

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Ειναι πολυ καλη διανομη....την εχω στο pc του σαλονιου σε ενα διπλοπυρηνο 3ετιας 2.4 gh ram 4gb intel on board  graphics και παει σφαιρα.....σταθεροτατο,ελαφρυ λογω gnome 2.32 ,ομορφη επιφανεια εργασιας με ωραια θεματα,συγχρονο πυρηνα ,συγγχρονα προγραμματα,και για τους κατοχους nvidia ati την υπεροχη ευκολια της fedora  με τα kmod και akmod για να εγκαταστησεις κλειστους drivers με ενα-δυο κλικ μεσα απο το yumex...και με ενα κλικ ενεργοποιηση απενεργοποιηση γραφικων εφε....συνισταται ανεπιφυλακτα για αρχαριους και μη........... 

  Δεν χρειάζεται καν ενεργοποίηση των κλειστών οδηγών , ούτε εγκατάσταση μέσω yumex.  Αναγνωρίζει
από μόνο του το hardware και το 3D-Desktop με τα εφφέ του Compiz-Fusion  είναι προεπιλεγμένο.

  Το ίδιο καλά είναι  και τα Cylon Linux , ComFusion 4.0 & 4.1 , Jessebuntu-1204 και το Australis OS , όλα  βασισμένα  στο  ubuntu  με τα εφφέ  ενεργοποιημένα.

    Softpedia linux distros στο google για κατέβασμα.