Linux Inside #11: Παίζουμε και παιχνίδια!

Editorial

Φίλες και φίλοι λινουξάδες,

Τα τελευταία χρόνια τo Linux έχει κάνει τεράστια πρόοδο, τόσο μεγάλη και σε τόσους διαφορετικούς τομείς που συχνά ξεχνάμε το μέγεθός της διάδοσής του. Το αγαπημένο μας λειτουργικό σύστημα έπαψε να είναι το προνόμιο των sysadmins ή το παιχνίδι των λίγων μυημένων geeks, και μπήκε στα περισσότερα σπίτια. Όχι με τη μορφή του προεγκατεστημένου λειτουργικού σε όλους τους υπολογιστές μας, αλλά καταρχήν «κρυμμένο» στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα και ειδικά τα Android.

Σταμάτα λίγο να διαβάζεις και απλώς αναλογίσου τα νούμερα. Το καινούριο κινητό σου, το δικό μου, της φίλης σου ή ενός απλού τυχαίου καταναλωτή, με πιθανότητα 75% (σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της IDC για το τέλος του 2012), τρέχει έναν πυρήνα Linux. Και όχι κάποια ειδική, απογυμνωμένη έκδοση του πυρήνα φτιαγμένη στα υπόγεια της Google αλλά την ίδια που αναγγέλλει ο Linus Torvalds με εκείνα τα περίφημα e-mails του κάθε λίγους μήνες. Την ίδια που πιθανώς τρέχει ή έτρεχε κάποια από τις διανομές Linux που έχουμε στα laptops μας.

Ίδια είναι η διάδοση του ελεύθερου λογισμικού και του ανοικτού κώδικα. Αν έχεις μια μοντέρνα TFT τηλεόραση με ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή MPEG-4, ρίξε μια ματιά στα εγχειρίδια της. Κάπου θα δεις να αναφέρεται το πλήρες κείμενο της άδειας χρήσης GPL. Ναι, κάπου, σε κάποιο μαραφέτι μέσα στην τηλεόρασή σου υπάρχει ανοικτός κώδικας. Αν δεν υπάρχει το ίδιο το Linux, υπάρχει η λογική και η φιλοσοφία του.

Σε λίγο καιρό, επίσης, αν πετύχει η προσπάθεια του Linux Foundation για το Automotive Grade Linux, το λειτουργικό μας θα έχει και... ρόδες. Θα υπάρχει στα περισσότερα μελλοντικά μοντέλα αυτοκινήτων τα οποία θα γίνουν κινητά media centers με ασύρματη σύνδεση. Ακούγεται μελλοντολογία (;), αλλά τίποτε δεν αποκλείεται.

Και ο κατάλογος δεν τελειώνει εκεί. Το Linux και ο ανοικτός κώδικας χρησιμοποιούνται χωρίς αναστολές ή κυριαρχούν σε όλο το Internet (σε mail, DNS, και web servers), σε δημόσιες υπηρεσίες του εξωτερικού, στο διάστημα με τη NASA, στα πειράματα του CERN για το λεγόμενο «σωματίδιο του θεού», με μια λέξη: παντού. Και όσο η πλάστιγγα γέρνει προς το Διαδίκτυο, τόσο το καλύτερο για το Linux, το μόνο εξαρχής διαδικτυακό σύστημα – βλέπετε, ο ιδρυτής κάποιας εταιρείας από το Ρέντμοντ άργησε κάπως να καταλάβει την αλλαγή παραδείγματος που έφερνε το διαδίκτυο και ο παγκόσμιος ιστός.

Άρα είναι το Linux παντού πλέον; Δυστυχώς όχι! Στους desktop υπολογιστές και στα laptops μας η διάδοσή του παραμένει στα ίδια επίπεδα που την θυμάμαι και πριν 5 ή 10 χρόνια. Πάρε 100 άτομα στην τύχη και μόνο ένα (1) θα σου πει "τρέχω Linux στον υπολογιστή μου". Γιατί αυτό; Οι αιτίες είναι πολλές και η εξήγηση όχι μονοσήμαντη. Ένας λόγος είναι η κυριαρχία της Microsoft στους μεγάλους εταιρικούς πελάτες και στα επιχειρηματικά-λογιστικά περιβάλλοντα μέσω των συμφωνιών για προεγκατεστημένα συστήματα. Ένας άλλος λόγος είναι η πιο απότομη καμπύλη εκμάθησης του Linux. Ένας τρίτος λόγος είναι ότι το Linux αναπτύσσεται «νομαδικά», αποκεντρωμένα, ένα μοντέλο ξένο για τη φιλοσοφία και τη νοοτροπία των IT managers που θέλουν «ένα τηλέφωνο ανάγκης να μου λύσουν το πρόβλημα εδώ και τώρα». Ένας τέταρτος λόγος είναι η έλλειψη διαφήμισης. Πότε περάσατε έξω από ένα κατάστημα αλυσίδας Πληροφορικής και είδατε έναν τεράστιο πιγκουίνο χορηγία της τάδε εταιρείας; Αντίθετα όλο κάτι επιχρυσωμένα μήλα και παράθυρα βλέπουμε, πληρωμένη διαφήμιση φυσικά με το αζημίωτο...

Υπάρχουν πολλές αιτίες λοιπόν για τη μη διάδοση του Linux στους κανονικούς υπολογιστές. Μια από τις σημαντικότερες είναι όμως η έλλειψη παιχνιδιών. Κακά τα ψέματα, ο υπολογιστής εκτός από εργαλείο, είναι και παιχνιδομηχανή. Και ο πιο εύκολος/αποδοτικός τρόπος να προσελκύσεις νέο κόσμο σε μια πλατφόρμα είναι η ύπαρξη πολλών και καλών παιχνιδιών. Αυτό ακριβώς δεν είχε μέχρι πριν λίγο καιρό το Linux.

Αλλά οι καιροί αλλάζουν και η άσχημη «παιχνιδοκατάσταση» στο Linux αρχίζει να γίνεται παρελθόν. Κάτι η μεταφορά πολλών games στο Internet, κάτι τα Windows 8 με το "ελεγχόμενο" marketplace, κάτι η απόφαση της Valve να ποντάρει στο Linux ως πλατφόρμα, κάτι η ύπαρξη ενός «καλού παίκτη» στο Linux desktop όπως η Canonical, και το μέλλον προδιαγράφεται πολύ πολύ καλύτερο. Αυτό το σκοπό έχει το κεντρικό πολυσέλιδο αφιέρωμα αυτού του τεύχους, να δείξουμε ότι παιχνίδια στο Linux υπάρχουν και μάλιστα ορισμένα από αυτά είναι εξαιρετικά. Παρουσιάζουμε... 30 από αυτά για να πάρετε μια γερή δόση, αλλά να είστε σίγουροι ότι σε λίγο καιρό θα είναι πολύ περισσότερα και πλέον δεν θα υπάρχει καμιά δικαιολογία για τους gamers. Εμείς απλώς πρέπει να είμαστε εκεί για να διαφημίσουμε το Linux και να το βάλουν στα PC τους. Τα υπόλοιπα θα έρθουν.

Φιλικά,

Δημήτρης Καλαμαράς
 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

>> ΑΦΙΕΡΩΜΑ

  • Linux Gaming
    Παίξαμε, δοκιμάσαμε, χαρήκαμε και παρουσιάζουμε τα 30 καλύτερα παιχνίδια στο Linux για να περάσεις την ώρα σου... εποικοδομητικά. Αφιέρωμα-μαμούθ σε 16 σελίδες!

>> ΓΙΑ UBERGEEKS

  • Mitnick & Κοινωνική Μηχανική
    Πως ο διασημότερος hacker "έμπαινε" παντού χωρίς να γράψει γραμμή κώδικα...
  • NoSQL
    Οι βάσεις δεδομένων για πραγματικά πολύ μεγάλα δεδομένα;

>> HIGHLIGHTS

  • Tablet Cube
    Μια διπύρηνη ταμπλέτα για να πειραματιστείς πραγματικά...
  • Το Ubuntu, τώρα και στο μέλλον
    Τα καλούδια του 12.10 και τα νέα features που φέρνει το 13.04...
  • Arduino Leonardo
    Το νέο εξελιγμένο board ήρθε και φέρνει άλλα κόλπα...

>> LINUX LABS

  • Raspberry Pi
    Σε αυτή τη νέα σειρά οδηγών πειραματιζόμαστε με τον υπολογιστή των 25 δολαρίων.
  • Firefox Addons
    Μήπως ήρθε η ώρα να φτιάξεις κι εσύ ένα πρόσθετο για τον Firefox; Εδώ θα δεις πως...
  • Clonezilla
    Βήμα προς βήμα οδηγός για να παίρνεις αντίγραφα ασφαλείας ολόκληρου του δίσκου ή κατατμήσεων.
  • CDN
    Εισαγωγή στη λειτουργία και τη χρησιμότητα ενός Content Delivery Network για μεγάλα sites...
  • Blender
    Μια νέα σειρά άρθρων με τις τεχνικές και τα εφέ του Blender ώστε να φτιάχνεις εντυπωσιακά 3D γραφικά και animation.
  • Web Αpps
    Νέα σειρά οδηγών για να φτιάχνεις web εφαρμογές με HTML5, CSS και Javascript που θα τρέχουν παντού!
  • NoSQL
    Ξέχνα τη MySQL. Καιρός να εντρυφήσεις στα μυστικά των NoSQL βάσεων δεδομένων...
  • Barada
    Ασφάλισε τον server ή το email λογαριασμό σου με Two-Mode Authentication, βάζοντας στην εξίσωση το κινητό σου!
  • Java IV
    Το πρώτο σου παιχνίδι σε Java applet, ένας κλώνος του Breakout/Arkanoid. Όλος ο κώδικας στο DVD.

>> ΔΟΚΙΜΕΣ

  • Διανομές
    Ο Διονύσης Συρμαλής δοκιμάζει και παρουσιάζει αναλυτικά τα Ubuntu 12.10, Slackware 14, Salix OS 14, PC-BSD 9.1, aptosid 2012.1
  • Εφαρμογές
    Ο Βαγγέλης Πετσιάς γράφει για προγράμματα που αξίζει να έχεις στο Linux σου:  OrthCal, Indicator Remindor, Nitro, Format Junkie, SmartShine Photo, DownVerter
  • Hardware
    Ο Δημοσθένης Κόπτσης παρουσιάζει συσκευές συμβατές με Linux: Ένα ασύρματο print server, ένα εξωτερικό DVD-R, μια IP camera, και ένα wireless πληκτρολόγιο 
  • Web apps: 
    Όμορφα websites από «ανοικτά» υλικά: edosafakelaki.gr και cityworld.gr

>> ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

  • P-Space
    Τα τελευταία νέα από τις δραστηριότες του Hackerspace Πάτρας

>> ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΑΞΙΕΣ...ΟΙ ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ ΤΟΥ LINUX INSIDE

  • Ειδήσεις
    Τα σημαντικότερα γεγονότα του τελευταίου διμήνου με το πενάκι του Λευτέρη Κοσμά.
  • Το “μάτι” του πιγκουίνου
    Κριτικός σχολιασμός των ειδήσεων και παραλειπόμενα, η τακτική μας δόση από τον «χαζομπαμπά» Θοδωρή Λύτρα
  • Το ημερολόγιο του admin
    Ο Γιώργος Καπελλάκης μας γράφει τις εντυπώσεις του από την Μπρατισλάβα
  • Academia
    Ο Βασίλης Βλάχος λέει ότι τώρα το Linux έχει άλλη μια ευκαιρία...
  • Linuxάκιας Junior
    Ο Χρήστος Κοτζαμπάσης γράφει για επεξεργασία βίντεο από αρχάριους
Περιεχόμενα DVD

Όπως πάντα, το συνοδευτικό DVD του περιοδικού μας είναι πραγματικό πολυ-εργαλείο! Αυτή τη φορά, θα βρείτε σε πολλαπλό boot πέντε διανομές και πλειάδα desktops: το Ubuntu 12.10 με Gnome3/Unity, το Salix 14 με Xfce 4.1, το aptosid 2012.01 με KDE 4.8, το ArchBang με OpenBox και όπως πάντα το αξεπέραστο Puppel.

Επίσης, στο μενού υπάρχουν τα Rescue Tools δηλαδή, χρήσιμα εργαλεία, όπως το TinyCore Plus για να εκκινήσετε παλιότερους υπολογιστές, το CloneZilla για να κλωνοποιήσετε δίσκους, το SuperGrubDisk για να επαναφέρετε το GRUB, το PartedMagic για να φτιάξετε κατατμήσεις, το memtest για έλεγχο της μνήμης, το HDD για να ελέγξετε τους δίσκους και το HDT για να δείτε το υλικό του υπολογιστή. Σύνολο: 9 διανομές σε πολλαπλό boot!

>>> BOOTABLE ΔΙΑΝΟΜΕΣ

  • Ubuntu 12.10
    Το Quantal Quentzal, δηλαδή η νέα έκδοση του Ubuntu, προσπαθεί φιλότιμα να δώσει περισσότερα από το ήδη άρτιο 12.04 και μάλλον τα καταφέρνει για ακόμα μια φορά! Στο νέo Ubuntu θα βρείτε πηρύνα Linux 3.5, βελτιώσεις στο Unity και στην ευχρηστία της διανομής, νέα lens στο Dash, πολύ φρέσκο λογισμικό στο Κέντρο Λογισμικού και ενσωμάτωση δημοφιλών web εφαρμογών -όπως Gmail, Google Docs, κοκ- στο Dash. Περισσότερα στη σελ. 28-29.
  • Salix 14
    Το νέο Salix έρχεται με πυρήνα Linux 3.2 και περιβάλλον Xfce 4.10 ενώ για πρώτη φορά αντικαθιστά τον Firefox με τον πιο μινιμαλιστικό περιηγητή ιστοσελίδων Midori. Διαθέτει εργαλείο εύκολης σύνδεσης σε δίκτυα 3G για τα laptops, LibreOffice, εγκατάσταση codecs με ένα κλικ και πολλά πακέτα στο Κέντρο Λογισμικού. αντικατέστησε τον Firefox. Για περισσότερα δείτε τη σελ. 23
  • aptosid 2012.01
    To aptosid βασίζεται στο Debian Sid. Η νέα έκδοση "τρέχει" με τον πυρήνα Linux 3.6.9, που προσφέρει ταχύτερο ext4 και καλύτερη υποστήριξη για κάρτες γραφικών, USB wi-fi dongles και DVB-T, ενώ διαθέτει KDE 4.8.4 και IceWeasel/Firefox 10 ESR. Είναι Live CD και η εγκατάσταση όχι ιδιαίτερα δύσκολη. To μόνο κακό: δεν περιλαμβάνει firmware για AMD, οπότε εγκαταστήστε πρώτα το πακέτο firmware-linux-nonfree...
  • ArchBang 2012.12.03
    Το ArchBang είναι μια από τις αγαπημένες διανομές του περιοδικού. Απλό, ελαφρύ και απλά φανταστικό, μια διανομή με βάση το Arch Linux, πυρήνα Linux 3.6.9 και το λιτό έως "γυμνό" OpenBox για γραφικό περιβάλλον εργασίας. Μην περιμένετε φρου-φρου εδώ αν και μπορείτε να το κάνετε πολύ πιο όμορφο (δείτε παράδειγμα στη σελ. 97!). Τρέχει άνετα σε Pentium 4 και έχει Firefox 17, και όλα όσα θα χρειαστείτε. 
Σχόλια

έχω μερικές σοβαρές διαφωνίες με το άρθρο:

«Ένας άλλος λόγος είναι η πιο απότομη καμπύλη εκμάθησης του Linux.»
Από πουθενά δεν προκύπτει αυτό. Μάλιστα η προσωπική μου εμπειρία λέει το αντίθετο. Όταν αφήνω κάποιον (αρχάριο στούς υπολογιστές) να παίξει με τον υπολογιστή με πρίζει λιγότερο στο λίνουξ από όσο στα windows.

«τη νοοτροπία των IT managers που θέλουν «ένα τηλέφωνο ανάγκης να μου λύσουν το πρόβλημα εδώ και τώρα». »
θα συμφωνήσω ότι υπάρχει ένα είδος προκατάλληψης αλλά η πραγματικότητα λέει το εξής.
α) Στα windows έχουν την ψεύτικη εντύπωση ότι υπάρχει κάτι τέτοιο, όταν θα αντιμετωπίσουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα θα εντυπωσιαστούν οδυνηρά από την έλλειψη ουσιαστικής υποστήριξης.
β) Στο λίνουξ οποιοσδήποτε έχει τις ικανότητες μπορεί να προσφέρει υποστήριξη οποιουδήποτε επιπέδου τουλάχιστον θεωρητικά, έτσι:
Αν προσωπικά είχα κάποια πολύ μεγάλη επιχείριση και θα ήθελα «τηλέφωνο ανάγκης» θα προτιμούσα χίλιες φορές περισσότερο την red hat από την microsoft, Αν πάλι είχα μικρή επιχείριση θα είχα καλύτερες ελπίδες να αντιμετωπίσω επιτυχώς ένα πρόβλημα, είτε με ψάχνοντας σε φόρουμ, είτε αν μπορώ να βρω κάποιον ή κάποια εταιρεία (μικρότερη φυσικά από την red hat) σε σχέση με τα windows.

Συμφωνώ ότι υπάρχουν προκαταλλήψεις αλλά δεν πρέπει να τις αναπαράγουμε αναφέροντας τις σαν λογικό αντεπιχείρημα.

οι κυριοι λόγοι τής μη κυριαρχίας τού λίνουξ ουσιαστικά είναι δύο
ο ένας αφορά το κοινό και είναι οι προκατάλληψη
ο άλλος αφορά τις εταιρείες τις οποίες τις ενδιαφέρουν τα κέρδη (προσφορά στο κοινό) λιγότερο από τον έλεγχο τού κοινού.

Από το preview εντυπωσιάστηκα! Πρέπει να έχει βγει πολύ καλό αυτό το τεύχος.

Το αναμένω :) 

Χαίρομαι ιδιαίτερα για τα νέα άρθρα του Κώστα για το Blender και για τα HackMachines των hackerspace.

Καλές δημιουργίες σε όλους!
 

lucinos]
έχω μερικές σοβαρές διαφωνίες με το άρθρο:
«Ένας άλλος λόγος είναι η πιο απότομη καμπύλη εκμάθησης του Linux.»
Από πουθενά δεν προκύπτει αυτό. Μάλιστα η προσωπική μου εμπειρία λέει το αντίθετο. Όταν αφήνω κάποιον (αρχάριο στούς υπολογιστές) να παίξει με τον υπολογιστή με πρίζει λιγότερο στο λίνουξ από όσο στα windows.
«τη νοοτροπία των IT managers που θέλουν «ένα τηλέφωνο ανάγκης να μου λύσουν το πρόβλημα εδώ και τώρα». »
θα συμφωνήσω ότι υπάρχει ένα είδος προκατάλληψης αλλά η πραγματικότητα λέει το εξής.
α) Στα windows έχουν την ψεύτικη εντύπωση ότι υπάρχει κάτι τέτοιο, όταν θα αντιμετωπίσουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα θα εντυπωσιαστούν οδυνηρά από την έλλειψη ουσιαστικής υποστήριξης.
β) Στο λίνουξ οποιοσδήποτε έχει τις ικανότητες μπορεί να προσφέρει υποστήριξη οποιουδήποτε επιπέδου τουλάχιστον θεωρητικά, έτσι:
Αν προσωπικά είχα κάποια πολύ μεγάλη επιχείριση και θα ήθελα «τηλέφωνο ανάγκης» θα προτιμούσα χίλιες φορές περισσότερο την red hat από την microsoft, Αν πάλι είχα μικρή επιχείριση θα είχα καλύτερες ελπίδες να αντιμετωπίσω επιτυχώς ένα πρόβλημα, είτε με ψάχνοντας σε φόρουμ, είτε αν μπορώ να βρω κάποιον ή κάποια εταιρεία (μικρότερη φυσικά από την red hat) σε σχέση με τα windows.
Συμφωνώ ότι υπάρχουν προκαταλλήψεις αλλά δεν πρέπει να τις αναπαράγουμε αναφέροντας τις σαν λογικό αντεπιχείρημα.
οι κυριοι λόγοι τής μη κυριαρχίας τού λίνουξ ουσιαστικά είναι δύο
ο ένας αφορά το κοινό και είναι οι προκατάλληψη
ο άλλος αφορά τις εταιρείες τις οποίες τις ενδιαφέρουν τα κέρδη (προσφορά στο κοινό) λιγότερο από τον έλεγχο τού κοινού.

Βρε lucinos, πως δεν υπάρχει απότομη καμπύλη εκμάθησης; Απλώς σκέψου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν _συνηθίσει_ ένα άλλο λειτουργικό σύστημα και ερχόμενοι στο Linux τα βρίσκουν μπαστούνια (μεταφέροντας και τις κακές νοοτροπίες από το άλλο λειτουργικό...).
Επίσης, καλώς ή κακώς, σε πολλά θέματα καθημερινής διαχείρισης στο Linux χρειάζεται τελικά να πας στη γραμμή εντολών, πράγμα που δυστυχώς φοβίζει αρκετό κόσμο που έχει συνηθίσει το ποντίκι και το point 'n click.
Εμείς οι ίδιοι γράφουμε πολλές φορές πως για να "μάθει" κανείς linux πρέπει να πάει στο τερματικό και να τριφτεί με τις εντολές. Εντολές που δεν έχει ξαναδει στη ζωή του.

Όσον αφορά το δεύτερο που γράφεις, βεβαίως όλα είναι θέμα προκατάληψης. Συμφωνώ εδώ απόλυτα μαζί σου.
Ακριβώς αυτό λέω ότι ισχύει για τους IT managers, και επέτρεψε μου λόγω εμπειρίας (αυτή είναι η δουλειά μου ας πούμε) να πω ότι ισχύει 100%. Και ισχύει όχι μόνο προκατάληψης αλλά και λόγω inertia - αδράνειας δηλαδή. Όταν σε μια μεσαία επιχείριση με 100 εργαζομένους (aka θέσεις εργασιας), υπάρχουν 100 υπολογιστές με 100 Windows, MS Exchange για mail, και MS Office για δουλειές γραφείου, πρέπει να προσπαθήσεις πολύ για να πείσεις τον IT manager να φύγει από την "σιγουριά" της MS και να "δοκιμάσει" τη λύση του ελεύθερου λογισμικού, αλλάζοντας όλα τα PC και όλους τους servers του και επανεκπαιδεύοντας το προσωπικό.

Βέβαια αυτό είναι πολύ πιο εύκολο να γίνει σε μια νέα επιχείρηση, που δεν έχει αδράνεια και μπορεί να επιλέξει linux, αλλά και πάλι θα πρέπει να πέσεις σε ανοιχτόμυαλο υπεύθυνο πληροφορικής.

Τέλος, σημείωσε ότι μιλάω για την Ελλάδα. Στην Ελλάδα η Red Hat δεν ειναι δυστυχώς τόσο γνωστή όσο ο τάδε partner της MS που έχει τηλέφωνο και μιλάει ελληνικά...

Σημείωσε πως στο editorial γράφω για ένα κάρο άλλες αιτίες...

το preview με κάνει να περιμένω ...ανυπόμονα το τυπωμένο τεύχος!
Καλή Χρονιά!

Ωραία θέματα. Να δούμε και με τα παιχνίδια τι γίνεται. Έχω την εντύπωση πάντως πως το linux gaming μόλις ξεκίνησε και στο μέλλον θα δούμε πολλά. 

Μόνο που στην ενότητα «κοινότητα» δεν αναφέρεται η συνέντευξη με την κοινότητα της Mageia...
Μας ξεχάσατε

Με το Steam for Linux (πότε θα βγει από Beta επιτέλους;[img]/smileys/smiley-yell.gif[/img]) πιστεύω πως θα βελτιωθεί σημαντικά η κατάσταση και όσο ανεβαίνουν οι χρήστες τόσο θα λαμβάνουν υπόψη οι developers και αυτή την πλατφόρμα. Θα την πω την κακία μου όμως πως άμα έκανε κανείς το "λάθος" να έχεις AMD/ΑΤΙ κάρτα γραφικών έχει να υποστεί χαμηλότερες επιδόσεις. Πρέπει να φτιάξει και αυτό και θέλει χρόνο αν βασίζουμε τις ελπίδες μας στους Gallium3D drivers.